< >
Akyurek Elmas Mimarlık – HALKALI MEYDAN PROJESİ, Akyurek Elmas Mimarlık: modern tarz , Modern
< >
Akyurek Elmas Mimarlık – HALKALI MEYDAN PROJESİ, Akyurek Elmas Mimarlık: modern tarz , Modern

Halkalıda, Küçükçekmece Belediyesi tarafından yapılması planlanan Halkalı Meydan Projesi, tarımsal bir yerleşimin, zamanla bir “Kültür ve Kent Merkezi” olarak kazandığı kimliğinin vurgulanması ve ilan edilmesini amaçlayan bir “Kentsel Tasarım Projesi”dir. Projede ilçe içinde meydanın bir odak noktasına dönüştürülmesi, çevresindeki konut ticaret ve eğitim alanlarını birbirine bağlayan, günün her saati kullanıma açık kamusal bir yaşam merkezi yaratılması hedeflenmiştir.

Bölgedeki kentsel problemlerin tanımlanması ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin getirilmesi tasarım kararlarının belirleyici unsurlarıdır.

Bu problemler; bölgedeki trafik yoğunluğunun çok olması, yayalar için güvenli geçitlerin olmaması, çevre sakinleri için her yaşa hitap eden toplanma, sosyal ve aktivite alanlarının eksikliği gibi sıralanmaktadır. Bu problemlerin çözümü ile birlikte; çevresel verilere duyarlı, insan ölçeğinde tasarım anlayışı olan, kolay okunulabilir, kolay erişimli, her noktadan algılanabilir, yeşilin sürekliliği fonksiyonel değişimle devamlılığı sağlanan niteliklerde bir yapı hedeflenmiştir.

Binanın farklı boyuttaki üçgen formların bir araya gelmesiyle oluşan morfolojik yapısı, mekanlara farklı biçimsel yaklaşımlar kazandırmıştır.

Tasarımın merkezini, tüm yüzeyleri rampalar ve merdivenlerle birbirine bağlayan açık bir meydan oluşturmakta. Meydan, hem yapının kalbini oluşturan bir aktivite merkezi, hem de çevresini saran mağazalara gerek görsel, gerekse sirkülasyon anlamında hizmet veren çok fonksiyonlu bir alan olma özelliği taşımakta. Meydan genelinde zeminde, farklı renkte döşeme malzemesi kullanılarak bir doku elde edilmekte. Bu farklılaşma ile açık amfi alanı, tören yapılabilecek düz gösteri ve toplanma alanı ve diğer aktivitelere yönelik yeşil, su öğeli meydancıklar oluşmakta.

Meydan kotu aşağı indirilerek çevresine içe yönlendiren bir odak noktası yaratılmıştır. Bu şekilde trafik kirliliği ve gürültüden izole edilmiş, koru ile bağlantı yapabileceği bir kota getirilmiştir. Meydan çevresini tanımlayacak olan çerçeveyi ise kuzeyinde cafe, restoran gibi ticari birimler, batısında meydana açılan amfi tiyatro işlevinde merdivenler, güneyinde koru alanı, çocuk atölyesi ve çay bahçesi, doğusunda ise sanat faaliyetlerinin görüldüğü sergi salonu gibi mekanlar oluşturmaktadır.

Her noktadan meydanın merkezine erişim sağlanmış, bu erişimlerin her birinin farklı nitelikte olmasına özen gösterilmiştir. Bu şekilde kullanıcılar için dinamik bir meydan anlayışı sunulmuştur.

Bölgede trafik yükünü azaltmak için yaya akışı alt geçit ve üst geçitlere alınarak, çevredeki koru alanı, cami, Zaim Üniversitesi, yeni belediye binasına kesintisiz ve güvenli bir yaya akışı sağlanmıştır.

Cami önündeki araç yolu kaldırılarak cami meydan ile bütünleştirilmiştir. Bu şekilde toplanma alanı oluşturulmuş ve caminin doğusundaki yeşil bahçe ile meydan birbirine bağlanmıştır.

Bölgede yeşil yoğunluğu fazla olmasına rağmen bir süreksizlik söz konusudur. Sürekli bir yaya aksı ile kesintisiz olarak ve sert zemin-yeşil alan ilişkisi devingen bir şekilde alana yayılmıştır. Bu şekilde yeşil-sert zemin oranı dengelenmiştir.

Her yaş grubundan insanın kullanabileceği niteliklere sahip bir meydan anlayışı geliştirilmiştir. Bunun için caminin çevresi yaşlıların gün içinde vakit geçirebilecekleri kapalı, yarı kapalı ve gölgelendirilmiş sosyal mekanlar olarak değerlendirilmiş, çay bahçesi, yeşil alan ve su öğesi birlikte düşünülmüştür. Hemen bir üst kot ise yaşlı-torun ilişkisi göz önünde bulundurularak çocuk atölyesi ve çocuk oyun alanları olarak değerlendirilmiştir.

Mimari Tasarım: AKYÜREK ELMAS MİMARLIK /Can Elmas, Çağla Akyürek Elmas

İşveren: Küçükçekmece Belediyesi

Peyzaj Projesi: PEYZAJ TASARIM/Arzu Nuhoğlu

Proje tarihi: 2013-2014

Arsa Alanı: 26,200 m2

Toplam İnşaat Alanı:19,000 m2

Daha fazla fotoğraf

homify - evinizi değiştirin

4.5

homify uygulamasıyla milyonlarca fotoğrafa göz atın!

UYGULAMAYI ÜCRETSİZ İNDİR
Hayır, teşekkürler