TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi Binası Dış Görünüm A Tasarım Mimarlık Ticari alanlar Okullar
TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi Binası Dış Görünüm A Tasarım Mimarlık Ticari alanlar Okullar

TOBB UET TECHNOLOGY CENTER

Architectural Design: A Tasarım Mimarlık, Ali Osman Öztürk

info@atasarim.com, www. atasarim.com

Client: TOBB University of Economics and Technology

Project Date: 2010

Area: 23,000 m2

Location: Söğütözü, Ankara

Constructor: Tür-Sum Construction

Construction Manager: Mustafa Tekinel

Structural Engineer: Yüksek Project, İbrahim Öztürk

Mechanical Engineer: Okutan Engineering, Celal Okutan

Electrical Engineer: Akay Engineering, Cengiz Özkan

Interior Design: A Tasarım Mimarlık, Ali Osman Öztürk

Landscape Design: On Design, Oktan Nalbantoğlu

Fire Consultant: Alara Design and Engineering, Okan Toker

Photographs: Fethi Mağara

TOBB University of Economics and Technology that has been established in Ankara is an urban-scale architectural transformation and development project. Once used for secondary education, the existing buildings have been given new functions as the core of the university. Within the scope of the master plan work, in time, neighboring new areas have been added to the campus and new areas of development have been planned. This development phase has focused on the formation of an urban texture, aiming for the transformation of the immediate periphery into an education-and-student-intensive urban quarter.

TOBB UET that has come to life with the transformation project has seen its very first graduates in 2007; and in time, for the University, new requirements have emerged. Under these circumstances, it was decided that a Technology Center must be built.

All campus buildings have been planned in a gridiron settlement mode. The new buildings that are to be added to the University within the scope of this program have been handled with an effort to ensure continuity and the plan envisaged the development of the texture in this direction. Also, at the same time, the building blocks reveal design hints that enable them to link to one another on different elevations. Main circulation routes have been designed so as to enable bridge connections in the future.

It was decided that, inside the Technology Center, a 2 MW hydro-turbine and a research center ,named as TOBB UET Hydro, through purchasing power parity to be designed and built. The building program was developed together with the academic staff and engineering laboratories have evolved around this test center.

The Technology Center was designed as a cubic form that has been subtracted in places and in a way to hold an entrance on the G-floor, a courtyard in the center of the building and terraces overlooking the courtyard and the University’s alley on the floors. From the courtyard, tests that are run at the test center can be observed; hence the visual contact between all spaces therein. Main stairs overlooking the courtyard ensures a different spatial experience on each floor until on the G-floor it evolves into a lecture hall.

Avoiding use of suspended ceilings, the installations revealed are also handled as a complementary aspect of the architectural language.

TOBB ETÜ TEKNOLOJI MERKEZI

Mimari Tasarım: A Tasarım Mimarlık, Ali Osman Öztürk

İşveren: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi

Yüklenici: Tür-Sum İnşaat

Proje Tarihi: 2010

Yapım Tarihi: 2012-2013

İnşaat Alanı: 23 000 m2

Proje Müdürü: Mustafa Tekinel

Statik Proje: Yüksek Proje

Mekanik Proje: Okutan Mühendislik

Elektrik Proje: Akay Mühendislik

İç Mekan Düzenlemeleri: A Tasarım Mimarlık, Ali Osman Öztürk

Peyzaj: On Tasarım

Fotoğraflar: Fethi Mağara

Ankara’da kurulan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi kentsel ölçekte bir mimari dönüşüm ve gelişim projesidir. Bir zamanlar orta öğretim binası olarak kullanılan mevcut yapılar üniversitenin ilk nüvesi olarak yıkılmadan yeniden işlevlendirilmiştir. Master Plan çalışmaları kapsamında zaman içinde yerleşkeye komşu bazı alanlar eklenmiş, yeni gelişim bölgeleri planlanmıştır. Bu gelişme süreci kentsel bir doku oluşturma düşüncesini öne almış, yakın çevrenin eğitim ve öğrenci ağırlıklı bir kent parçasına dönüşümü hedeflenmiştir.

Tüm kampüs yapıları, gridal yerleşim düzeninde planlanmıştır. Üniversite programı doğrultusunda yerleşkeye eklenecek yeni yapılar, süreklilik çabasıyla ele alınmış ve dokunun bu şekilde geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ana dolaşım güzergahları ileride köprülerle sağlanacak bağlantılar öngörülerek tasarlanmıştır. Yapı blokları böylece birbirlerine farklı kotlardan bağlanabilecektir.

Dönüşüm projesi ile yaşama başlayan TOBB ETÜ ilk mezunlarını 2007 yılında verdi. Zamanla üniversitenin yeni ihtiyaçları oluştu. Gelişimin dördüncü aşamasında inşa edilen Teknoloji Merkezi, Mühendislik Laboratuvarları, Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi stüdyolarını içermektedir. Yapı içinde TOBB ETÜ HİDRO adıyla kurulan dünyanın en büyük Su Türbini Araştırmaları Merkezi yer almaktadır.

Teknoloji Merkezi; kübik bir form yer yer boşaltılarak: zeminde giriş, binanın merkezinde avlu, katlarda avluya ve üniversite allesine bakan teraslar oluşturularak tasarlandı. Merkezi avludan test merkezi içerisinde yapılan deneyler gözlemlenebilmekte, tüm mekanların birbirleri ile görsel teması sağlanmaktadır. Avluya bakan ana merdivenler her katta farklı bir mekan deneyimi sağlayarak zemin katta amfiye dönüşmektedir.

Yapı programının önemli bir parçasını teşkil eden, Su Türbini Araştırmaları Merkezi kamu ve özel kurumların işbirliği ile gerçekleştirildi. Dünyada bilinen en büyük kapasite 1,6 MW düzeyinde iken TOBB ETÜ’deki merkez 2 MW güce sahip olacaktır. Küçük ölçekli barajların türbinlerinin üretimi yapılırken, büyük ölçekli barajların ise modellerini imal edecek olan merkez, üretimin yanı sıra deneysel testleri de yaparak beş yıl içinde test için 6 milyar doların yurtdışına gitmesini engelleyecek.

12 m yüksekliğindeki bu mekan iç bahçe ve cepheden gün ışığı alabilmektedir. Test merkezi için gerekli düzenek döşeme altında planlanmıştır. Derinliği 7 m olan bu betonarme kutu gerektiğinde müdahale edilmek üzere hareketli prefabrik döşemelerle kapatılmıştır.

Bodrum kattaki servis koridorları araç girişine olanak verebilecek genişliktedir. Her kata ulaşan ve dışarıdan servis alacak şekilde tasarlanan yük asansörü ile forklift dolaşımına elverişli koridorlardan tüm laboratuvarlara ulaşım sağlanmıştır.

Asma tavan kullanılmayarak açıkta bırakılan tesisat sistemleri mimari dilin tamamlayıcı bir parçası olarak ele alınmıştır. Dolaşım hollerinde ve mobilyalardaki renk kullanımlarında TOBB ETÜ’nün kurumsal renkleri olan kırmızı, mavi ve sarı tercih edilmiştir. Ağırlıklı olarak sarı rengin kullanıldığı mekanlarda her kat ayrı bir renk ile düzenlenmiştir.

Daha fazla fotoğraf

homify - evinizi değiştirin

4.5

homify uygulamasıyla milyonlarca fotoğrafa göz atın!

UYGULAMAYI ÜCRETSİZ İNDİR
Hayır, teşekkürler