< >
Giriş Holü Alp Architects Modern Koridor, Hol & Merdivenler
< >
Giriş Holü Alp Architects Modern Koridor, Hol & Merdivenler

Kireçburnu Haydar Aliyev Boğaz caddesine cepheli eski eser yol yalısı restitüsyon uygulaması olarak inşa edilmiştir. Hacı Osman Bayırı’ nın denize ulaştığı kesimde Boğaziçi’nin Karadeniz çıkışına doğrudan cephe almaktadır. Arkaya doğru yükselen 200 m2 lik arsanın 9m yol cephesi bulunmaktadır. Dışarıdan iki buçuk kat olarak algılanan yapı içeride bodrum, zemin, asma, ana kat ve çatı katı olarak beş ayrı seviyede yaşamakta, parselin arka tarafında bahçeyle bütünleşen iki seviyeli müştemilatı bulunmaktadır. Parselin güneyindeki 3m lik çıkmaz özel yol arsanın arka bahçesine ayrı bir giriş imkanı vermektedir. Kuzey tarafından 1. derece eski eser “Art Nouveau” stilinde diğer bir tarihi yalıyla bitişen Alp Yalısı zemin katındaki kayrak uygulaması, üçgen çatıları, eliböğründeleriyle dikkat çekmektedir. Binada, ev sahiplerine ilaveten, yardımcı aile ve bekar bir şoför veya bekçi için bağımsız yaşam üniteleri oluşturulmuştur.

Binanın iç organizasyonu düşey mekan devamlılığını vurgulayan sürprizli bir kurguyu sunmaktadır. Zemin kat girişinde taş kaplı, yüksek tavanlı antre görkemli bir başlangıç sunmakta, küçük kokteyllerin düzenlenmesine imkan sağlamaktadır. Hemen arkasında doğalgaz şömineli, wc li, bir ön kabul mekanı mevcuttur. “Ev sineması” kullanımı için ankastre tesisatı bulunan bu bolüm evin özeline girilmeden yapılacak kabul ve görüşmeler için uygundur. Zemin katın arka tarafında vestiyer bölümü ve çalışma/bilgisayar odası bulunmaktadır. Parselin arka sınırındaki garaja binanın altından geçilerek ulaşılabilmekte, burada wc+duşlu şoför odası bulunmaktadır. Zemin kattan asma kata çıkıldığında ulaşılan balkon hol giriş lobisini galeri şeklinde yukarıdan algılamaktadır. Bu seviyede, biri Boğaz’ a diğeri bahçeye bakan iki adet özel wc+jet duşlu oda bulunmakta, arka tarafında ise arka bahçeyle hemzemin wc+duşlu misafir süiti yer almaktadır. Ana katta, önde, doğalgaz şömineli anasalon, bahçeye bakan tarafta yemek bölümü, güney cephesinde otomatik camla kapanabilen yarı açık mutfak, mutfağın önünde bar tezgahı ve kahvaltı/hafif yemek bölümü bulunmaktadır. Salonun ön köşesinde Boğaz manzaralı kare balkon yer almaktadır. Yemek kısmından, wc li bir küçük holden, arka terasa çıkılmaktadır. Yeşile açılan bu terasta BBQ ocağı yer almaktadır. Bu dizinden anlaşılacağı üzere, zeminde parselin arka tarafında bulunan garaj/soför kısmının çatısı çıkmaz özel sokaktan girişli bahçe, buraya açılan misafir süitinin çatısı ise üst teras olarak şekillenmektedir. Bahçede ışıklandırılmış bir dekoratif havuz ve bir manolya ağacı bulunmaktadır. Yalının çatı seviyesi tümüyle ebeveyn yatak süitine ayrılmıştır. Arkada yatma kısmı, güneyde yine boğaz manzaralı, jakuzili, jet duşlu çift lavabolu banyo bölümü yer almaktadır. Ön köşede bir kahvaltı balkonu bulunmaktadır. Yatma bölümünün alçak kısımları yüklük olarak değerlendirilmiştir. Çatısı gökyüzünü seyreden bir “skylight” ile bezenmiştir. Salonun ortasına inen bir dairesel cam kule çatı katını delerek gökyüzüne kurşun kaplı sekizgen piramit şeklinde açılmaktadır. Katları düşey olarak bağlayan merdiven boşluğu zeminden çatıya tüm seviyelerin görsel olarak algılanmasını sağlamaktadır. Bodrum seviyesinde ana mutfak, bir büyük iki küçük oda + mutfak+ wc duşlu yardımcı personel dairesi, ısıtma merkezi ve yüklük bulunmakta, kapıcı dairesinden arka bahçeye çıkış imkanı sağlanmaktadır. Zemin ile bodrum kat arasında sahanlığa bağlı küçük bir mahzen yer almaktadır. Bodrum kat hariç tüm zeminler masif meşe olarak kaplanmıştır. Tüm banyo tezgahları keza meşe kaplamadır. Zemin kat yerden, diğer seviyeler radyatörle ısınmaktadır. Net kullanım alanı 550 m2 dir.

Yalının bulunduğu Çayırbaşı Hacı Osman kavşağına Taksim-Levent-Maslak metro hattının uzantısı bir süre sonra ulaşacaktır. 3. Boğaz köprüsü tam karşımıza yapılacaktır.

Daha fazla fotoğraf

homify - evinizi değiştirin

4.5

homify uygulamasıyla milyonlarca fotoğrafa göz atın!

UYGULAMAYI ÜCRETSİZ İNDİR
Hayır, teşekkürler