< >
Meydan ve Hanlar ON TASARIM LTD. ŞTi.
< >
Meydan ve Hanlar ON TASARIM LTD. ŞTi.

Bursa Büyüksehir Belediyesi Orhangazi Meydanı ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarısması – 2012, III. Mansiyon Oktan Nalbantoglu, Tugba Akyol, Ufuk Ertem, Alper Tüfekçioglu, Koray Kalay, Sevgi Çalı, Gizem Karabay, Gözde Ünver, Esat Can Meker

“Ne içindeyim zamanın, Ne de büsbütün dısında. Yekpâre genis bir ânın, Parçalanmaz akısında. “ Ahmet Hamdi Tanpınar Bursa kentinin hafızasına kazınmıs önemli bir kentsel odak. Iyi ve kötü anılarla dolu bir sırdas, aynı zamanda gizemli ve yalnız… Tüm anlamları ve sıfatları içinde barındıran bir heykel.

Bursa kenti tarih boyunca görkemli zamanlar yasamıs, Osmanlı’nın en önemli kentlerinden birisi olmus, aynı zamanda çesitli felaketlere de sahne olmustur. Ancak her seferinde küllerinden yeniden dogmayı basarmıstır. Bursa kent dokusu tarihi çekirdegin çevresinde sekillenmistir. Bugün gelinen noktada kent kimligi kaybolmaya yüz tutmus, yesil Bursa yerini ovası olmayan, hanları, külliyeleri beton yapılar arasında unutulmus bir sehre bırakmak üzeredir. Orhangazi Meydanı ve çevresinde de bu gelismeye kosut bir kültür erimesi söz konusudur. Bursa tarihi merkezinin öncelikli sorunu asırı kentsel yogunluk, trafikteki kargasa ve yolların yetersizligidir. Yaya hareketi ve sürekliligi proje alanı ve yakın çevresi için halledilmesi zor konular olarak karsımıza çıkmaktadır. Karmasık ulasım sistematigi içerisinde yaya öncelikli kullanım kararları ve mekanları olusturmak, ve tarihi çekirdegin kent halkı ve sehir dısından gelen ziyaretçiler tarafından rahat, huzurlu, konforlu kullanımına yönelik olarak “Yavas Hayat” (Slow City) modeli önerilmistir. Temel karar mimari ve peyzajın beraber var olmaya dayalı iliskisidir. Önerilen tasarımda gündüz ve gece kullanımlarının özendirilerek kaliteli ve güvenli hale gelmesi ve Orhangazi meydanının tarihi çekirdegin odagı olması hedeflenmistir. Dogu-batı ekseninde ince, uzun bir dilim olarak uzanan meydanın saglıklılastırılan çarsı yapısıyla güneyden çevrelenmesi ve yayalar için önemli bir transfer merkezi olması düsünülmüstür. Hanların iç avluları yeni bir anlayısla ele alınacak, tanımsız ve karmasık alanlar iyilestirilerek dinginligin ön plana çıktıgı, standart kent mobilyalarının kullanıldıgı mekânlara dönüstürülecektir.

Daha fazla fotoğraf

homify - evinizi değiştirin

4.5

homify uygulamasıyla milyonlarca fotoğrafa göz atın!

UYGULAMAYI ÜCRETSİZ İNDİR
Hayır, teşekkürler