Küçük odalı daireler için özel dekorasyon fikirleri

ümit  atdağ ümit atdağ
homify Modern Oturma Odası
Loading admin actions …

Evimizi keyif alınabilir hale getirirken çok dikkatli bir dekorasyon planı yapar ve bu plana göre hareket ederiz. Yapacağımız ev dekorasyonu evimizin genişliğine, eşyalarımızın boyutlarına ve odaların kullanışlılığına göre farklılık gösterir. Evimiz geniş bir ev ise yapacağımız dekorasyon odayı dolu gösterecek şekilde, evimiz dar ise hem odayı daha geniş gösterecek şekilde dekore edilir, hem de dar alanları daha fonksiyonel kullanarak odayı daha kullanışlı hale getirmeliyiz. Küçük hacimli odalar dekore edilirken öncelikle kullanım amacına yönelik çalışma yapılmalı, kullanım amacı doğrultusunda odanın darlığı göz ardı edilmeli ve zarif bir dekorasyon yapılmalıdır. Peki odanın darlığı nasıl göz ardı edilir ?  

Küçük odalı dairelerde yer darlığı ve oda hacimlerinin küçük olması dekorasyon önünde en büyük engel olarak görülür. Ancak dekorasyonumuzu küçük hacimlere göre yapmak gerekir. Öncelikle odanın kullanımına göre eşya boyutları seçilmeli, oda içinde bulunan ölü alanlara göre mobilya tasarımları yapılmalı, küçük eşyalar duvarlara monte edilerek kullanılmalıdır. Özellikle tek odalı daire tasarımlarında; yatak odası, mutfak, salon, oturma odası, çalışma odası aynı hacim içinde yer aldığından özenli bir çalışma yapılmalıdır. Mutfak olarak kullanacağımız oda içinde yer alan kiriş, kolon gibi odayı daraltan yapılara göre dekorasyon yapılmalıdır. eğer oda içinde bu yapılardan kaynaklanan ölü alanlar var ise, bu alanlara göre mutfak mobilyaları tasarlanmalı, veya mutfak araç gereçlerini, modüler mutfak dolaplarını bu alanlara göre özel tasarımlar ile yapmalı ve ölü alanlar değerlendirilmelidir. Kullanacağımız oda mutfak dışında bir oda ise daha dikkatli davranmak zorundayız. oturma oda odasında yer alan oturma grupları standart büyüklüklerde olduğundan sadece oturma grupları veya kanepeler oturma odasında yer almalı, geriye kalan aksesuarlar ya duvara monte edilmeli ya da  duvarlara yapılacak özel modüler dolaplar içerisine yerleştirilerek oda içinde süs aksesuarlarının dekorasyonu yapılmalıdır.

Küçük hacimlerde dekorasyon önünde bu engellere benzer bir çok engel vardır. Öncelikle psikolojik olarak kendimizi küçük odların da estetik ve zarif bir dekorasyona sahip olabileceğine, şık tasarımlar ile özel dekorasyonlar yapabileceğimize inandırmalıyız. Bu şekilde küçük odalara sahip evimizi daha zarif bir şekilde dekore edebiliriz. Evimizde bulunan engellerden birisi eşyalarımızın küçük odalara sığmamasıdır. Bu duruma bulacağımız çözüm, eşyalarımız için yer oluşturmak, kullanılabilecek bütün alanları kullanmak ve odalarımıza fonksiyonellik kazandırmaktır. Odalarımızı fonksiyonel hale getirerek istediğimiz alanları yaratmış oluruz. Örnek olarak eğer  bir çatı katınız var ise bu katı oda olarak kullanmalı,  yapacağınız özel bir tasarım ile çatı katını hem oda hem çalışma ofisi, hem de oyun ve hobi alanı gibi kullanabilirsiniz. Bu sayede odalarınızdan birini kullanmadan hobi , oyun, çalışma odası sahibi olabilirsiniz. 

Küçük odaların yer aldığı evler genel olarak dar ve eşyalar ile dolu görünür. Bu durum ilk bakışta göze batacaktır. Bu nedenle bu durumdan kurtulmak için odalarda olabildiğince az eşya bulundurmalı, mecbur olmadığımız eşyaları farklı odalarda muhafaza etmeli, odayı işlevsel hale getirmek için fazla eşya ile doldurmamalıyız.  Ayrıca, odalar içinde yapacağımız aydınlatmalar ve zemin döşemelerini dikkatli bir şekilde yaparak daha aydınlık ve daha geniş görünen odalar haline getirmeli, oda içine olabildiğince gün ışığı alması için büyük pencereler yapılmalı, ayna ve camlardan oluşan aksesuarlar ile odamızı hem dekore etmeli hem de geniş görünmesini sağlamalıyız. Yatak odası, mutfak, oturma odası ve banyo gibi dar hacimli alanları dekore ederken bu noktalara dikkat etmeli, küçük hacimlerin estetik dekorasyonlar yapmamızı engellemesine izin vermemeliyiz. Dar hacimli odalara sahip daireleri dekore ederken  homify sitesinde yer alan oda dekorasyonlarını inceleyerek zevkinize uygun dekorasyonları evinizde uygulayabilirsiniz.

Fonksiyonel alanlar

Küçük odalara sahip daireler de dekorasyon yapabilmek için daire içinde bulunan bütün alanların kullanılması  ve bu alanların fonksiyonel hale getirilmesi gereklidir. Örnek resimde yer alan merdiven altı alanın bir giyim odası  şeklinde düzenlenmesi, elbise askılığı şeklinde dekore edilmesi hem yatak odasının genişletmiş hem de odalar içinde bir giyim odası için oda ayrılması önlemiştir. Merdiven altı alanların boş kalmasını önleyerek hem dekorasyon içine dahil edilmesi hem de diğer odaların daha az eşya ile dekore edilmesini sağlamasından dolayı  dekorasyonun daha fonksiyonel olmasını sağlar.

Engellerden kurtulun

Evinizi dekore ederken küçük hacimli odalarda karşınıza çıkan engellerden kurtulmalı, dekorasyonunuzu istediğiniz gibi yapmalısınız. Küçük odaları yatak odası şeklinde dekore ederken yatak ve yatak takımınız dışında eşya yerleştirmemeli, örnek resimde olduğu gibi baş ucu duvarını fonksiyonel olarak kullanmalısınız. Yapacağınız kitap rafları, aksesuar rafları gibi özel uygulamalar ile yatak odanızın küçük hacminin verdiği olumsuzluktan kurtarabilir, zarif bir yatak odası dekorasyonu yapabilirsiniz. Yatak odası içinde gardırop gibi büyük eşyalar yerine yatak kenarlarına çekmece yaparak fonksiyonel bir yatağa sahip olduğunuz gibi yatak odanızı daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.

Küçük mutfaklar

homify Kırsal Mutfak

Odaların küçük hacimli oması en çok mutfak olarak kullanılacak odalarda sorun olur. Mutfaklarda hem mutfak araç ve gereçlerinin fazla olması hem de mutfak tezgahı, mutfak dolabı gibi sabit malzemelerin bulunması mutfakların daha dar olmasını sağlamaktadır. Bu duruma çözüm olarak mutfaklarda bulunan ölü alanların iyi değerlendirilmesi ve özel çalışmalar ile örnek resimde olduğu gibi köşe alanlarının kullanılması lazımdır. Köşe alanları kullanabilmek adına örnek mutfak masasına benzer mutfak masaları kullanmalı, köşe kısımlarına gelen tezgah altlarını kapaklı çekmeceler ile daha kullanışlı hale getirmeliyiz.

Ek alanlar yaratın

Odalarınızın küçük olması bu odaların zarif bir şekilde dekore edilmeyeceği anlamına gelmez. Küçük odalar içinde ek alanlar yaratarak geniş bir oda dekorasyonu yapabilir, oda içinde olmasını istediğiniz eşyaları veya aksesuarları kullanarak şık bir oda dekorasyonu yapabilir, eşyalarınızı düzenli bir şekilde yerleştirebilirsiniz. Örnek resimdeki gibi oda içinde bir niş alanı oluşturarak kanepenizi niş içerisine yerleştirebilir, niş içerisine kitaplık yaparak oda içinde kullanılacak alanlar bırakabilirsiniz. Bu sayede küçük oda içinde orta masa veya sehpa gibi küçük mobilyalar için yer açmış olacağınız gibi  odanızın şık ve zarif görünmesini sağlarsınız.

Kapasite ve işlevsellik

homify Modern Oturma Odası

Ev dekorasyonlarında, odaların kapasitelerine göre işlevsel olarak dekore edilmesi hem dekorasyonun zarifliği açısından hem de fonksiyonel bir dekorasyon oluşturulması açısından çok önemlidir.  Bu nedenle ev içinde bulunan çatı katı, merdiven altı gibi ölü alanların kullanılması ve dekorasyona dahil edilerek işlevsel hale getirilmesi gereklidir. Örnek resimde olduğu gibi çatı katının büyük bir pencere ile aydınlık hale getirilip, duvarın birinin kitaplık olarak tasarlanması,  geri kalan alanın bir oturma odası gibi dekore edilmesi ile alan kapasitesine göre işlevsel bir şekilde dekore edilmiştir.

Zarif bir küçük oda

Küçük odaların dekorasyonu için mükemmel ve zarif bir örnek olarak resimdeki  oda dekorasyonunu verebiliriz. Bu örnekte, oda içinde kanepe veya oturma grubu yerine küçük iki koltuk ve puf otuma minderi ile oturma grubu  düşünülmüş, katlanabilir şekilde dekore edilen aksesuar rafları ile oda süslemesi yapılmış,i ortaya küçük bir cam orta masa konularak yüksek bir abajur konulmuş ve hem aydınlık hem de ferah bir küçük oda dekorasyonu yapılmıştır. Sizde küçük  oda dekorasyonu için bu örnek dekorasyona benzer bir dekorasyon yapabilir ve evlerinizi zarif hale getirebilirsiniz.

Küçük odalı daireler için bu dekorasyon fikirlerini siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler