Doğunun Paris'i olarak tanımlanan ve MÖ 7000'li yıllara kadar dayanan tarihi ile günümüze ışık tutan Diyarbakır şehri ''Müze Şehir'' olarak bilinmektedir. Bakr halkının bölgesi anlamına gelen Diyarbakır ismi 400'lü yıllardan itibaren bu topraklar için kullanılmıştır. Sahip olduğu tarihi yapılar ve ev sahipliği yaptığı medeniyetlere ait yaşayan yapılar ile açık bir müzeyi andıran Diyarbakır Türkiye'nin 12. büyük şehri olarak kayıt altına alınmıştır. Siirt, Mardin, Muş, Şanlıurfa, Malatya, Adıyaman, Elazığ ve Bingöl ile sınırları olan Diyarbakır geçmişten günümüze Mezopotamya olarak adlandırılan toprakların üzerinde yer almaktadır. Dicle ve Fırat nehirleri arasında yer alan verimli topraklar olarak adlandırılan Mezopotamya Diyarbakır'a ev sahipliği yapmaktadır. Bu topraklar üzerinde yer alan Diyarbakır, aynı zamanda Hurriler, Asurlar, Urartular, İskitler, Persler, Makedonlar, Roma İmparatorluğu, Bizans, Emeviler, Selçuklular, Artuklular, Moğollar, Akkoyunlu beyliği, Safeviler, Osmanlı Devleti gibi çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır ili, bu medeniyetlere ait tarihi yapılara ve Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Diyarbakır Surları'na da sahiptir. Tarihi bir şehir olan Diyarbakır, Türkiye'nin Güneydoğusunda yer almaktadır. Bu bölge de genel olarak karasal iklim görülmektedir. Kışları çok soğuk ve sert geçen, yazları ise çöl iklimi etkisinde kalan Diyarbakır'da yaz sıcaklıkları 45 - 50 dereceye ulaşmaktadır.
Diyarbakır, Güneydoğu bölgesinde yer alan ve toprak yüzölçümü bakımından Türkiye'nin 12. büyük şehridir. Yüz ölçümü geniş olan bu ilin demografik yapısı merkez ve kırsal kesim olarak iki farklı bölgede yoğunlaşmıştır. 2018 yılı verilerine göre 918.065 olan nüfusun yüzde 65'i merkez ilçe ve diğer ilçelerin merkezlerinde yaşamaktadır. Nüfusun %35 'i ise dağlık alanlarda yer alan mezralarda, köylerde, yaylalarda yaşamaktadır. Kırsal kesimde dağlık bölgenin fazla olması bu bölgede çok sayıda yayla ve mezranın oluşmasını sağlamıştır. Kırsal kesimde yaşayan nüfus mezralarda ve yaylalarda yaşamlarını sürdürmektedir. Diyarbakır nüfusunun analizi yapıldığında çalışan nüfusun % 40'ı hizmet sektöründe, % 32'si sanayide, % 18'i tarım ve hayvancılık ile uğraşmakta % 10'u ise çalışmamaktadır. TÜİK verilerine göre çalışan nüfus dağılımı bu şekildedir.
Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan topraklar üzerinde kurulu olan Dİyarbakır ili, tarihi geçmişi ile göz kamaştırmaktadır. Tarihi Diyarbakır Surları, Malabadi Köprüsü, Ulu Camii, Deliller Hanı, Dört Bacaklı Minaresi gibi çok değerli kültür varlıklarına sahiptir. Yörenin geleneği olan hanlar ve çok gözlü evler bu bölgenin mimarisi olarak kabul edilmektedir. Günümüzde modern mimari ile inşa edilen evler yaygınlaşmış olsa da geleneksel mimariye sahip olan yapılar Diyarbakır'ın mimarisi haline gelmiştir. Eski hanlar, çok gözlü yapılar, ahşap konutlar, bahçeli Ortodoks evleri gibi farklı ev modelleri Diyarbakır halkının günümüzde kullandığı ev modelleridir.
Diyarbakır ili; geleneksel yapıları, ev modelleri ve modern ev modelleri ile bir mimari senteze sahiptir. Tüm dünyada olduğu gibi mimari ile dekorasyon ayrılmaz bir bütün olduğu için Diyarbakır ilinde de durum aynıdır. Geleneksel ev modelleri veya modern mimari ile inşa edilmiş olan ev modelleri profesyonel eller tarafından dekore edilmektedir. Dekorasyon işlemleri içerisinde yer alan yerleşim planı, mobilya seçimi, renk uyumu, boya işleri, elektrik tesisatları, ıslak hacim tesisatları özellikle geleneksel yapılar için titiz olarak yapılması gereken işlemlerdir. Tarihi yapılarda elektrik tesisatları imalatları yapıya zarar vermeden ve estetik bir şekilde yapılması gereken imalatlar olduğu için mutlaka profesyonel elektrikçiler tarafından tasarlanmış olmalı ve uygulanmalıdır. Modern mimari ile inşa edilmiş evlerde çok şık dekorasyonlar yapabilmek için yine profesyonel elektrikçiler ile çalışılması gereklidir. Yapının konforlu bir dekorasyona sahip olması, geleneksel yapılarda yapının korunarak elektrik tesisatlarının yapılabilmesi için bir profesyonel ile çalışılması gereklidir.
Diyarbakır gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bir şehirde profesyoneller ile çalışmak size birçok avantaj sunacaktır. Ev dekorasyonlarında, yeni ev inşaatında, geleneksel yapılarından restorasyonlarında profesyonel bir elektrikçi ile çalışmanız halinde sahip olacağınız avantajlar şunlardır:
Diyarbakır ili geniş bir yüz ölçümüne sahip olan, nüfus yoğunluğu merkezlerde yoğunlaşmış olan bir şehirdir. Bu kadar yoğun bir yerleşim yapısına sahip olması ve nüfusun yoğun bir şekilde merkezde toplanmış olması size bir çok konuda zorluk çıkarabilir. Evinizi dekore ederken, yeni bir ev inşa ettirirken veya bir elektrik imalatı ihtiyacınız olduğunda işinin ehli bir profesyonele, bölge kültürüne sahip olan bir elektrik firmasına ulaşmak için yapmanız gereken homify ''Profesyoneller'' sayfasını ziyaret etmek, Diyarbakır mimarisine ve kültürüne hakim olan firmalar ile iletişime geçmektir.
Bölge halkı il ve ilçe merkezlerinde yoğunlaşmış olsa da yaşam kültürü, mimari kültür ve dekorasyon kültürü bir sentez haline gelmiştir. Diyarbakır'da geleneksel dekorasyon ve modern dekorasyon olarak iki farklı dekorasyon sentezi tercih edilmektedir. Geleneksel dekorasyon olarak ince uzun salonları olan, çok sayıda küçük odalara sahip ev modelleri tercih edilir. Bu ev modellerinde elektrik tesisatlarının göze batmayacak ve şık bir şekilde kamufle edilmesi konfor açısından çok önemlidir. Modern dekorasyon kültürü ise daha çok şehir merkezinde yer alan ve yeni inşa edilmiş evlere sahip olan halk tarafından tercih edilmektedir. İlçelerde ve ilçelere yakın köylerde de modern dekorasyon kültürü tercih edilen bir dekorasyon türüdür. Geleneksel yapılarda veya konak, han gibi çok gözlü evlerde ise tamamen geleneksel dekorasyon kültürü hakimdir. Yere yakın sedirler, yer minderleri, orta siniler, ateş ocakları gibi aksesuarların yer aldığı geleneksel dekorasyonlar Diyarbakır kültürünün bir yansımasıdır.
Modern bir dekorasyon yapmak istiyor ve bölgenin kültürel özelliklerini kullanarak evinize yansıtmak istiyorsanız '' Türkiye'den parmak ısırtacak 10 salon tasarımı '' başlıklı yazımızı
okuyabilirsiniz.