Evimdeki ısıtıcıları nasıl kamufle edebilirim ?

ümit  atdağ ümit atdağ
Esemble am Hang, Oliver Rieger Photography Oliver Rieger Photography Modern Oturma Odası
Loading admin actions …

Herkesin, dekorasyondan beklediği ana vazife birbirinden farklıdır. Çünkü bir mekan dekore edilirken, neredeyse herkes farklı bir amaç peşinde koşar. Amaçların sayısı epey çok olsa da, genellikle o mekana görsel açıdan bir şıklık katılmak istenir. Bu doğrultuda da, dekorasyonu bir araç olarak kullanmak gerekir. Fakat tıpkı görsellik gibi, işlevsellik de bir dekorasyondan beklenebilecek fonksiyonlar arasındadır. Öyle ki, kimi zaman karşınıza çıkan dekorasyon örnekleri, ilk önce işlevsel yönleriyle çarpar gözünüze. O kadar sistematik ve o kadar sağlam biçimde dizayn edilmişlerdir ki, dekorasyonun işlevsel yönüne bakmaktan görsel estetiği ile ilgilenemezsiniz bile.

Bir alan dekore edilirken, kimi zaman bazı şartlar ve imkanlar dekoratörün isteği dahilinde değildir. Özellikle fiziki şartların söz sahibi olduğu, bahçe, veranda ve benzeri alanlarda, dekoratörü kısıtlayan ve yapmak istediği dekorasyona limit koyan bazı etmenler vardır. Fakat bu etmenleri yalnızca bahçe ve veranda gibi dış alanlarla sınırlandırmak doğru değildir. En çok zaman geçirilen iç mekanlardan biri olan oturma odalarında dahi bu tarz zaruriyetlere rastlamak mümkündür. Örneği verdiğimizde aslında ne demeye çalıştığımızı çok daha iyi anlayacaksınız. Kalorifer peteklerinden bahsediyoruz, diğer bir deyişle radyatörlerden. Özellikle kışın ılık geçen bölgelerde pek ihtiyaç duyulmasa da, bunun dışındaki her yerde yoğun biçimde kullanılan ısıtma sistemlerinin vazgeçilmez bir parçası olan radyatörler, günümüzde eskiye nazaran çok daha küçük ve çok daha şıklar. Fakat yine de eski model radyatörlerin verimlilik açısından epey yoğun biçimde kullanıldığı da bir gerçek. Oturma odalarında rastlayabileceğiniz bir diğer ısıtıcı türü de hiç şüphesiz klimalar. Elektrikli ısıtma sistemleri denilince ilk olarak akla gelen klimalar da, kimi zaman dekoratöre zor anlar yaşatabiliyor. Özellikle dekore edilen alan büyüdükçe, klimanın iç ünitesinin hacminin de büyümesi önde gelen problemlerden. Böylesi büyük bir iç üniteyi kamufle etmek epey güç olsa gerek. Evlerimizde kullandığımız bir diğer ısıtıcı ise, özellikle çiftlik evlerinde ve bu tarza paralel biçimde dekore edilmiş olan evlerde bulunan şömineler. Keyifli ve huzurlu zaman geçirmenin garantisi olan bu doğal ısıtma yöntemi araçları, kamufle edilmesi açısından epey bir çaba gerektiriyor.

Genel olarak kullanılan ısıtıcı türlerinden bahsettiğimize göre, sıra bu ısıtıcıları dekorasyonda nasıl gizleyebileceğinize geldi… Başta da bahsettiğimiz üzere, her ne kadar kalorifer petekleri eskiye nazaran epey küçülmüş olsa da, eski tarz, büyük ve kalın kalorifer petekleri hala kendilerine kullanım alanı bulmakta… Bu durumun da beraberinde birçok zorluk getirdiğini tahmin etmek çok da güç değil. Şöyle ki, doğal tarzda dekore edilmiş bir oturma odası hayal edin. Ahşabın ve doğal renklerin hakim olduğu bu oturma odasında, büyük, kalın ve metalik renklere sahip olan bir radyatörün bulunması, o oturma odasındaki havayı çok derinden etkilemez miydi ? Hatta yaratılmaya çalışılan doğal havaya çok büyük bir zarar vermez miydi ? İşte bu noktada, evinizdeki zorunlu araç ve gereçleri dekorasyonunuzun bir parçası yapma kısmına geliyoruz. Bu araçlar her ne kadar zorunlu araçlar olsalar da, birkaç basit dokunuşla, dekorasyonunuzun vazgeçilmez  bir ögesi olabilirler. Nasıl mı ? Gelin bu soruyu birlikte cevaplandıralım. 

Evinizde bulunan radyatörleri ve diğer ısıtıcı araçları gizleme konusunda aklınızda bulunması gereken ilk nokta, bu araçları saklarken kendi dekorasyonunuzun özelliklerini de göz önünde bulundurmanız gerektiğidir. Yani söz gelimi modern tarzda dekore edilmiş bir oturma odasına sahip iseniz, metalik renklere sahip olan bir radyatör dekorasyonunuza o kadar da büyük zararlar vermez. Fakat aynı durum, doğal tarzda dekore edilen oturma odalarında geçerli değil ne yazık ki… İşte böyle durumlarda, bu radyatörleri gizlemek güzel bir çözüm olabilir. Özellikle bir koltuk veya bir kanepe imdadınıza yetişebilir. Fakat unutmamalısınız ki, radyatörlerin önlerine birtakım eşyalar koyarak onların ısıtma verimliliğinin düşmesine sebep olursunuz. Daha fazla çözüm yolu için diğer örneklerimizi ve özellikle oturma odası kategorimizi ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz…

Gözden uzak tutmaya çalışın

Yazımızın başında klimaların da evlerimizde kullandığımız ısıtıcılardan biri olduğunu ve özellikle dekore edilen alana bağlı olarak iç ünitelerinin de büyüdüğünü söylemiştik… Mekanın hacmine bağlı olarak büyüyen iç üniteyi kamufle etmek ya da gizlemek, giderek zorlaşacaktır. İşte bu sebeple, mümkün olduğu kadar küçük bir iç ünite tercih ederek, ısıtıcınızı gözden uzak tutmaya çalışın. Bir diğer çözüm yolu olarak da, bu iç üniteyi binanın kolonu üzerine monte edebilirsiniz. Bu sayede, biraz da olsa kamufle etmiş olursunuz…

Önüne bir koltuk koyabilirsiniz

Şömineler, kullanıldığı sırada ortaya çok güzel görüntüler çıkmasına sebep olan ısıtıcılardır. Özellikle soğuk ve karlı kış günlerinde, sıcacık şömine başında geçirilen vakitler oldukça kıymetlidir. Fakat bu şömineler, yanmadıkları zamanlarda o kadar da güzel görünmezler. İşte bu sebeple, şömineler de kamufle edilmesi ya da gizlenmesi gereken ısıtıcılardandır. Peki koca bir şömine nasıl gizlenebilir ? Cevap oldukça basit; Şöminenin önüne koyacağınız bir koltuk sayesinde, şömineyi kolayca gizleyebilirsiniz…

Radyatörlerinizi boyayarak kamufle edebilirsiniz

Oturma odasında kamufle edilmesi ya da gizlenmesi en zor olan ısıtıcılardan biridir radyatörler. Her ne kadar artık daha küçük boyları bulunsa da, hala göze batar derecede büyüktürler. İşte bu sebepten ötürü, radyatörler ya da kalorifer petekleri, gizlenmesi elzem olan ısıtıcılardandır. Bu örnekte de görebileceğiniz gibi, radyatörlerinizi ya da kalorifer peteklerinizi, doğru bir tona boyayarak onları görünmez kılabilirsiniz. Hatta oturma odanızdaki renklerle bir uyum yaratmanız da pekala mümkün. 

Örtücü karbon fiber kılıfları tercih edin

homify Klasik Oturma Odası

Radyatörler konusundaki bir diğer örneğimiz ise Hakan Helvacıoğlu imzalı… Örnekten yola çıkarak kolayca anlayabileceğiniz gibi, kalorifer peteklerini ya da radyatörlerinizi kamufle ederken kullanabileceğiniz bir diğer basit yol da bu peteklerin yahut radyatörlerin üzerine doğru bir kılıf bulmak. Örnekleri incelediğiniz zaman, özellikle kalorifer petekleri için nefes alıp veren karbon fiberden imal edilmiş kumaşları görebilirsiniz. Fakat özellikle daha belirgin bir dekorasyon çizgisine sahip olduğu için, bu örnekteki gibi bir çerçeve kılıf da kullanabilirsiniz. Hangisini tercih ederseniz edin, bu iki yolun da kalorifer peteklerinizi ve radyatörlerinizi kamufle edeceği muhakkak. 

Radyatörlerinizi raf olarak da kullanabilirsiniz

Mükemmel bir dekorasyonda aranılan en temel özelliklerden biri de, estetiği ve fonksiyonelliği aynı anda bir çizgide birleştirmiş olmasıdır. Söylerken epey kolay olan bu özellik, iş fiiliyata dökmeye geldiğinde epey güçleşir. Fakat akılcı birkaç dokunuşla, estetiği ve fonksiyonelliği bir arada kullanmak pekala mümkündür. Kalorifer peteklerini ve radyatörleri gizleme konusunda faydası dokunabilecek yöntemlerden biri de, bu araçları raf olarak kullanmaktır. Basit bir ahşap blok sayesinde, kalorifer peteklerinizi raf olarak kullanabilirsiniz. Basit desek de, bu ahşap bloğu ısıya dayanaklı malzemeden tercih etmeniz yerinde olacaktır. 

Radyatörleri masaların ve kitaplıkların altına saklamak da mümkün

homify Eklektik Çalışma Odası Depo

Radyatörleri gizleme konusunda size faydası dokunabilecek yöntemlerden sonuncusu ise, bu araçların dekorasyonunuzda kullandığınız mobilyalarla bir bütün oluşturmasını sağlamaktır. Bu konuda size en çok yardım edebilecek mobilyalar ise, hiç şüphesiz masalar ve kitaplıklardır. Kalorifer peteklerinizi masaların altına gizleyebilirsiniz. Bu sayede hem bu araçları gizlemiş hem de o alandan faydalanmış olursunuz. Diğer yandan bu örnekteki gibi, kitaplığınızın altında radyatöre yer vererek, odanızın o bölgedeki alansal hacminin boşa gitmemesini sağlayabilirsiniz…

homify Rustik Balkon, Veranda & Teras
Alanı genişletirken kullanabileceğiniz malzemeler
Evdeki ısıtıcıların nasıl kamufle edileceğiyle ilgili bu yazıyı siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler