Fiyat talep et

Numara geçersiz. Lütfen ülke kodu, kod ve telefon numarasını kontrol edin.
Gönder' butonunu tıklayarak Gizlilik Politikası okuduğumu kabul ediyor ve paylaştığım bilgilerin talebime cevap verilebilmesi için kullanılmasına onay veriyorum.
Not: privacy@homify.com elektronik posta göndererek onayınızı dilediğiniz zaman iptal edebilirsiniz.

homify 360°: energooszczędny dom w Łodzi o ciekawej elewacji

Alicja Olko Alicja Olko
Google+
Loading admin actions …

Dziś zabierzemy Was do Łodzi, na przedmieścia tej metropolii, gdzie stanął wyjątkowy dom jednorodzinny, autorstwa biura projektowego LE 2 Workshop Studio. Budynek ten jest trzecim domem jego właścicieli, który miał w końcu spełnić ich wysokie oczekiwania mieszkaniowe. Liczyła się dla nich zwłaszcza przestronność we wnętrzach i swobodny dostęp naturalnego światła. Projekt ten stanowił wyzwanie dla architektów nie tylko z tego powodu- zmagali się oni także z nietypowym kształtem działki i wymaganiami naturalnej okolicy. Zobaczcie, jaki jest efekt ich prac!

Bryła budynku

Le 2 Workshop :  tarz Evler
Le 2 Workshop

Third House from the Sun

Le 2 Workshop

Działka o nietypowym kształcie wielokąta i niewielkim metrażu wymogła na architektach stworzenie bryły o niekonwencjonalnej formie. Zdecydowano się na budynek parterowy, do którego wejście zlokalizowano na środku, we wnęce wytworzonej pomiędzy poszczególnymi częściami domu. Z tej perspektywy możemy dostrzec, iż elewacja domu naznaczona została licznymi otworami w postaci okien, które otwierają ją na otoczenie zewnętrzne, czerpiąc z okolicznej przyrody.

Elewacja

Le 2 Workshop :  tarz Evler
Le 2 Workshop

Third House from the Sun

Le 2 Workshop

Elewacja budynku wyłożona została materiałami o dwóch różnych kolorach- białym i czarnym- co dzieli ją na dwie części. Ta czarna, wyłożona kamieniem, przechodzi od frontu domu, gdzie skrywa garaż z bramę wjazdową, poprzez jego wnętrze, aż na drugą stronę, do ogrodu. Pozostała część bryły jest biała. Wprowadzono także nieliczne drewniane elementy, starając się jednak zachować prostotę i ekonomiczność użytych materiałów. Dzięki wykorzystanym surowcom, ich charakterze i oszczędności w użyciu, dom ten zyskał status energooszczędnego.

Prostota

Le 2 Workshop :  tarz Evler
Le 2 Workshop

Third House from the Sun

Le 2 Workshop

Budynek na tle innych domów na tym podmiejskim osiedlu jednorodzinnym odznacza się prostotą i regularnością linii, ale jego forma z pewnością nie należy do sztampowych. Kolorystyczny kontrast bazujący na interakcji czerni i bieli sprawia, że budynek nabiera stylowego charakteru, a liczne okna, rozmieszczone w nieregularnej konstelacji, nadają mu praktycznych właściwości, łącząc jego wnętrza ze środowiskiem zewnętrznym.

Wejście

Le 2 Workshop :  tarz Evler
Le 2 Workshop

Third House from the Sun

Le 2 Workshop

Drzwi wejściowe do budynku znajdują się w ukryciu, we wnęce pomiędzy czarną a białą częścią domu. Zlokalizowano je idealnie na środku, czyniąc ze strefy wejściowej centralną przestrzeń we wnętrzu. Drzwi główne wykonano z ciemnego drewna, umieszczając obok nich kolejne przeszklenie, wpuszczające do środka naturalne światło.

Korytarze

Le 2 Workshop :  tarz Pencere
Le 2 Workshop

Third House from the Sun / wnętrza

Le 2 Workshop

Przestrzenie pełniące rolę węzłów komunikacyjnych zaaranżowano w sposób funkcjonalny i ciekawy. Zdecydowano się na ich całkowite przeszklenie po jednej stronie po to, aby zapewnić im ciągły kontakt z otoczeniem zewnętrznym, a do środka wpuścić jak największą ilość światła. Nawet tak wąskie i pozornie ciasne korytarze jawią się wtedy jasno i przestronnie.

Strefa dzienna

Le 2 Workshop :  tarz Oturma Odası
Le 2 Workshop

Third House from the Sun / wnętrza

Le 2 Workshop

Otwarta przestrzeń, skupiająca na swoim obszarze salon, jadalnię i kuchnię, jest sercem tego domu. Wnętrze to skąpane jest w naturalnym świetle, któremu zapewniono swobodny dostęp dzięki licznym wielkopowierzchniowym oknom i drzwiom prowadzącym na ogród. Białe ściany, kolorystyka zdominowana przez różne odcienie szarości, jak i użycie naturalnych materiałów, takich jak drewno sprawia, że pomieszczenie to emanuje nowoczesnością, elegancją, ale i przytulnością. Wygodny rozkład mebli sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu, a dokładnie przemyślane wyposażenie czyni to wnętrze przestronnym i komfortowym w użytkowaniu.

Układ pomieszczeń

Le 2 Workshop :  tarz Koridor ve Hol
Le 2 Workshop

Third House from the Sun / wnętrza

Le 2 Workshop

Strefa prywatna mieszkańców podzielona została na obszar dla rodziców i obszar dla dzieci. Są to części od siebie niezależne, a każda z nich wyposażona jest dodatkowo we własną łazienkę i przestrzeń do przechowywania. Tym samym postawiono przede wszystkim na komfort życia w tym domu oraz na jak największą dozę prywatności.

Najwyższa jakość życia

Le 2 Workshop :  tarz Spa
Le 2 Workshop

Third House from the Sun / wnętrza

Le 2 Workshop

Na koniec zerknijmy jeszcze na prawdziwą perełkę we wnętrzu tego domu- prywatną saunę. Jest to kolejny dowód na to, że w tym projekcie priorytetowym zadaniem architektów było spełnienie wszystkich wymagań i oczekiwań klientów co do charakteru domu, gwarantowanej przez niego wygody i jakości życia. Można śmiało podsumować, że projektanci wywiązali się z tego zadania wyśmienicie!

Inny doskonały przykład domu parterowego znajdziecie w Katalogu Inspiracji homify 360°: dom bez schodów we Wrocławiu.

Casas inHAUS:  tarz Evler

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var? Bizimle temasa geçin!

Eviniz için esin kaynaklarını keşfedin!