Prefabrik evler ülkemizde son yirmi yıldır yaygın olarak kullanılıyor. Kullanımları giderek yaygınlaşan prefabriklerin çeşitleri ve her bir çeşidin kendi içindeki kalitesi de önceki yıllara kıyasla bir hayli artmış durumda. Prefabrik evler, geleneksel betonarme evlere çok ciddi bir alternatif haline gelmeye başladılar ama bir yandan da kendi alternatifleri de güçlenmeye başladı. Prefabriklere yakın maliyetlerle üretilen ahşap konstrüksiyonlu evlerden sonra, son zamanlarda adından sıkça söz ettiren çelik evler de gündeme girmeye başladı. Tıpkı prefabrik evler gibi iskeletleri fabrikada üretilip arazide yerine monte edilen bu yeni nesil çelik evler, rakiplerinden sağlamlıkları ile ciddi biçimde ayrışıyor. Metrekareye düşen metal yoğunluğu bir hayli yüksek olmalarının yanı sıra uzun ömürlü paslanmaz çelik kullanılması ile de güvenlik hissini bir kat daha pekiştiriyor çelik evler. Yapım süreleri ve maliyetleri ile prefabrik, betonarme ve ahşap evlerle rekabet halinde olan çelik evler, sağlamlıkları ile de geleneksel taş evleri aratmayacak kadar güçlü ve güvenilirler.
Prefabrik ev üreticileri her ne kadar evlerinin her türlü iklime, yağışa ve diğer hava olaylarına dayanıklı olduğunu iddia etseler de, gerçekte en iyi kalitedeki prefabrik evler bile bugün henüz belli düzeyde bir zayıflık sergilemekten kaçınamıyorlar. Çelik evler kullanım ve montaj kolaylığı ile prefabrik evlerle çok benzer olmakla beraber bu zayıflık hissini tamamen ortadan kaldırmayı başarıyorlar.
Çelik evlerin iskeletinde kullanılan galvanizli paslanmaz çelik miktarı neredeyse ürkütücü denecek kadar fazla. Bu iskeletleriyle adeta on binlerce ton taşımak için tasarlanmış bir kuru yük gemisi inşaatını andıran çelik evler, gerçekten de konut kullanımı için bir hayli güçlü sayılabilecek sarsılmaz bir konstrüksiyon sunuyorlar.
Betonarme evlerin yapım süreleri büyük ölçüde kısalmış ve pek çok aşaması kolaylaşmış olsa da, sonuçta işin içinde halen ciddi bir insan faktörü olduğu gerçeğini göz ardı edemeyiz. Çelik evlerde ise işin çok büyük bir kısmı masa başında ve fabrika sınırları içinde yapıldığı için, sahadaki işçiye yalnızca montaj yönergelerini takip etmek kalıyor. Bu da insan kaynaklı hata marjını dramatik biçimde düşürüyor.
Çelik evler her ne kadar iskeletleriyle çok güçlü yük gemilerini andırsalar da, onlardan farklı olarak çıplak metal halleriyle kullanılmıyorlar. İskeletleri mekânlara göre değişen çeşitli ahşap ürünleriyle kaplanan çelik evler, günlerle ölçülebilecek kadar kısa bir sürede betonarme bir evden ayırt edilemeyecek kadar mükemmel hale getirilebiliyorlar.
Çelik evlerin gerek iç duvarları gerekse de dış duvarları oldukça sağlam bir yapıda. Bu coğrafyada görülen hemen her türden felaketi göğüslemeye hazır durumdaki bu dış cephe kesiti, çelik evlerin sağlamlığı konusunda oldukça iyi bir ipucu veriyor.
Düzgün bir subasman bulunan her yere monte edilebilen çelik evlerin montaj aşamaları da sanılanın aksine hiç de zor değil. Adeta bir tür yap-boz halinde fabrikadan transfer edilen parçalar, uzman ekipler sayesinde son derece hızlı bir şekilde sahada birleştiriliyor ve çok geçmeden bu şık evler kullanıcıların hizmetine açık hale geliyorlar. Üstelik sipariş aşamasında evinizin rengi, zeminleri, hatta odaların yerleşimi gibi pek çok detaya karar veriyor ve satın almadan önce istediğiniz değişiklerle evinizin nasıl olacağını da grafik olarak görebiliyorsunuz. Kısacası çelik evler emin adımlarla gelmeye ve sektörde giderek daha fazla yer kaplamaya devam ediyorlar.