Evinizi her daim temiz ve ferah tutmanın 6 yolu

Homify Homify
homify Modern Mutfak
Loading admin actions …

Temizlik yapmak evle ilgili birçok iş içerisinde en can sıkıcı olanı denebilir. Hele de günlerce birikmiş ve içinden çıkılması epey zorlaşmış bir temizlik sizi bekliyorsa, iple çektiğiniz iş çıkışında bile eve dönmek istemeyebilirsiniz. Peki temizliği daha kolay hale getirecek önerilere ne dersiniz? Her zaman temiz ve ferah görünen evlere özeniyorsanız size evi her daim temiz tutmanın bir kaç etkili yolundan bahsedeceğiz. Temizliği biriken ve giderek büyüyen bir sorun olmaktan çıkarıp rutininiz haline getirebilirsiniz.

Temizlik konusunda farklı fikir ve ipuçları bulmak isterseniz aşağıda vereceğimiz iki yazıya da göz atabilirsiniz. 

Çamaşır yıkama, kurutma ve bakım işlemini kolaylaştıran 12 pratik ipucu

Cam ve pencere temizliğinde işinize yarayacak 7 ipucu

1. Ayakkabılarınızı kapıda çıkarın

Upper Park, Loughton, Boscolo Boscolo Kapılar Kapılar

Özellikle kalabalık evlerde eve giren çıkan sayısı fazla olunca evin ne sıklıkla temizlendiğinin pek bir önemi kalmıyor. ayakkabılar ve şemsiye, yağmurluk gibi aksesuarlar dışarının bütün kir ve çamurunu kapıdan içeri taşıyabiliyor. Ev tertemiz bile olsa dışarıdan gelen toz ve kir önce antreyi birkaç saat içinde de bütün evi tozlanmaya sürükleyebilir. Antrede kullandığınız halı ve puf gibi kumaş veya döşemeli eşyalar bu toz ve kirden en çok etkilenen eşyalar olur. Yerleri her gün silebilirsiniz ama her gün halı yıkayamazsınız bu da bir süre sonra evin boğucu bir antreye sahip olmasını sağlar. Siz en iyisi ayakkabıları dışarıda çıkarıp direkt dolaplara taşıyın, böylece eve kapıdan giren toz ve kiri en aza indirin.  

2. Evdeki her nesnenin muhafaza edilebileceği bir alan olsun

Ortada hiçbir eşya bırakmayın. Kalabalık bir görüntü evin bütün ferahlığını alıp götürebilir bu nedenle dekorasyon ögelerinin dışında kalan bütün eşyaları kendi depolama alanlarında muhafaza etmeye çalışın. Örneğin biriken gazete ve dergiler için kapalı bir dergiliğiniz olursa, her gün odanın başka bir köşesine bir gazete yerleşmez. Zamanla tozlanıp odanın havasını olumsuz etkileyebilecek bu tür eşyalar için özel alanlar belirlemek en iyi düzen çözümüdür. 

Ekonomik ve pratik depolama çözümleri için mobilya aksesuar uzmanlarımıza fikir danışabilir veya sitemizde kendin yap projelerini araştırabilirsiniz. 

3. Banyoyu sık sık havalandırın

Banyo sık sık nemlenen ve yüzeyleri su ile sürekli temas eden bir alandır. İyi havalandırılmadığı için rutubet sorunu yaşayan bir banyoda zamanla çok daha ciddi sıkıntılar baş gösterebilir. Özellikle ahşap aksamlar nemden şişip dökülebilir, duvarlar küflenebilir ve metal yüzeyler kireç ve pas lekeleri ile kirlenebilir. Bu sonuçlar en güzel banyoları bile korkunç gösterecektir. Bu nedenle banyoyu sık sık kurulayıp, havalandırmak hem banyoyu hem de evinizi daha ferah bir hale getirir. 

* Ufak bir temizlik önerisi vermek gerekirse; duvarın içine henüz işlememiş, yüzeysel küf lekelerini temizlemek için beyaz sirkeden faydalanabilirsiniz. Sirkeli su ve sert bir fırça yardımıyla küf ve lekelerinden kurtulmak mümkün ancak küflenme daha derine inmişse tekrarlayacaktır bu durumda küf ve bakteri oluşumunu engelleyen boyalardan faydalanabilirsiniz. Ardından tamamen kuruyana kadar odayı havalandırmanız gerekecek.

4. Yemek yaparken bir yandan çıkan dağınıklığı toparlayın

homify Modern Mutfak

Yemek yaparken mutfağı düzenli tutmayı alışkanlık haline getirirseniz mutfağınızda bulaşık ve dağınıklık birikmez böylece temizliği de daha kısa sürer. Unutmayın evi temizlemek kadar temiz tutmak da önemlidir. Bu konuda evde yaşayan bütün bireylerin aynı özeni göstermesi gerekir. Banyoyu kullanan çıkmadan zemini kurulamayı, yemek yiyen ya da yapan çıkmadan bulaşıkları toparlamayı, giyinip soyunan eşyaları yerli yerine koymayı alışkanlık haline getirebilirse ev kolay kolay dağılmaz.

5. Depolama alanlarını organize edin

Evin düzenini sağlayan önemli etkenlerden biri depolama alanlarıdır. Her odanın kendi kalabalığı için bir depolama alanı olması gerekir. Salondan banyoya, mutfaktan giyinme odasına kadar her odada depolama alanlarına yer verin. Bu depolama alanlarını uygun bölmelere ayırmayı ve arada bir düzenlemeyi de ihmal etmeyin.  

6. Kirli çamaşırları kuru ve gruplar halinde muhafaza edin

Banyoda ya da çamaşır odasında biriken kirliler uzun süre orada kalırsa nem ve küflenmeye neden olabilir. Eğer çamaşırları biriktirip haftada bir yıkıyorsanız – enerji tasarrufu açısından doğru olan da bu – çamaşırları kuru halde biriktirmeye ve gruplandırarak muhafaza etmeye özen gösterin. Böylece küf oluşumunu engellersiniz ve hem çamaşırlarınız hem de depoladığınız alan daha ferah ve temiz olur.  

Bu pratik ev temizliği fikirlerini siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler