Bahçemde gölet oluşturmak için nelere dikkat etmeliyim ?

ümit  atdağ ümit atdağ
Koiteich in Marburg, Kirchner Garten & Teich GmbH Kirchner Garten & Teich GmbH Modern Bahçe
Loading admin actions …

Günün stresi, iş yoğunluğunun verdiği yorgunluktan kurtulmak, ruhumuzu deşarj edip dinlendirmek için  evimizin bahçesine kaçar ve bahçede yeşil ile iç içe doğal bir ortamda dinleniriz. Evimizin etrafına yaptığımız bahçeleri düzenlemek, estetik, zarif ve doğal bir hale getirmek için düzenli bakımlar yapar, mevsimine göre bitki seçimleri yaparak doğallığını ve zarifliğini yıl boyu sürdürmek için çabalarız. Bahçe estetiğini sağlamak ve artırmak için peyzaj çalışmaları dışında farklı süs aksesuarları ve havuz uygulamalarının yanında bahçe alanının büyüklüğüne göre yapay göletler oluşturarak bahçenin daha yaşanabilir bir alan olmasını ve daha doğal olmasını sağlayabilirsiniz.  Bahçe peyzaj çalışmalarını ve havuz uygulamalarını birlikte yapabileceğiniz gibi sadece yapay gölet yaparak ve çevre düzenlemesini hayata geçirerek muhteşem bir bahçe ortaya çıkarabilirsiniz.  Bahçenizde bir su alanı bir yapay gölet oluşturmak için planlamanız gereken bir çok etken vardır. Bu etkenlerin başında bahçe büyüklüğü ve yapay gölet için ayıracağınız alan gelir. Bahçe büyüklüğü ile yapay gölet alanı oranı çok önemlidir. Küçük bir bahçeniz var ise istediğiniz büyüklükte bir gölet yapamayacağınız için bir süs havuzu uygulaması yapabilir ve bahçenizin görselliğini korumuş olursunuz. Bahçe büyüklüğünden sonra gelen en büyük etken, bahçe içerisine yapacağınız göletin  çevre düzenlemesidir. Gölet  kenarları dikkat edilmediğinde çok çirkin görüntüler oluşturan, bahçe güzelliğini gölge de bırakan düzenlemelerdir.  Bahçenize bir gölet yapacaksanız, gölet kenarlarında toprak olmamasına, dekoratif süsler bulunmasına ve taş, kaya parçaları ile bahçe kenarlarının süslenmesine dikkat etmelisiniz. Yapay göletin suyunu sürekli sirküle edemeyeceğiniz için olabildiğince suyun temiz kalmasını sağlamalısınız. Gölet kenarının sadece toprak olması sürekli bir bulanıklık ve suyun kirlenmesi durumunu ortaya çıkaracaktır. Bu durum sizin için daha fazla emek verilmesi gereken bir çalışma olacak ve sizi daha fazla yoracaktır. Bu olumsuz durum ile karşı karşıya kalmamanız için mutlaka yapay göletin kenarlarına bir çim alanı uygulaması veya doğal taşlardan kayalardan bir çevre düzenlemesi yapmalı, bu uygulamaları yapamıyorsanız renkli, desenli yapay plastikler ile gölet kenarını çevrelemeli ve toprağın oluşturacağı bulanıklığı, kirliliği önlemelisiniz. Böylece yapay gölet içerisinde bulunan suyun daha uzun süre temiz kalmasını sağlayacak ve bahçeniz içerisinde görsel güzelliği olan zarif bir gölet sahibi olacaksınız.

Yapay gölet planı yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer etken ise gölet büyüklüğü ve derinliğidir. Bahçeniz içerisinde doğal bir gölet oluşturmak istiyorsanız bahçe büyüklüğünüzü göz önüne alarak bir gölet oluşturmalı ve oranı korumalısınız. Büyük bir bahçe içinde küçücük bir gölet veya küçük bahçe içinde büyük bir gölet hem hoş olmayacak hem de görselliği bozacaktır. Gölet alanı belirlerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da gölet derinliğidir. Gölet derinliği ne kadar fazla olursa doğal bir yaşam alanı olma olasılığı o kadar fazla olur.  Gölet içerisinde kullanacağınız su  içerisinde çözünmüş olarak bulunan oksijen miktarı derinliğe göre değişir. Bu durum gölet içerisinde yetişen yeşil su bitkilerinin yaşama şanslarına doğrudan etkilidir. Bu nedenle yapacağınız göletin derinliği bahçenizin boyutları ölçüsünde fazla olmalıdır.  Bu sayede bahçeniz hem doğal yeşil bitkiler hem de doğal su bitkilerinin oluşturduğu doğallıkta olacaktır. 

Bahçenizde yapmak isteyeceğiniz gölet için dikkat edilmesi gereken bir diğer etken ise su sirkülasyonunu sağlamaktır. Göletin büyüklüğüne göre su sağlamak  her zaman zor olacağından gölet içerisinde bulunan suyu korumak ve temiz olmasını sağlamak daha zahmetsiz olacaktır. Bu da su içerisinde oluşan kirliliği azaltan su bitkileri, yosunlar ve su algleri ile sağlanmalıdır.  Göleti oluşturup içerisini su ile doldurduktan sonra su içinde çözünmüş olarak bulunan oksijen değeri ölçülmeli ve su bitkileri suya bırakılmalıdır. Bir kaç gün sonra tekrar ölçüm yapılmalı ve olması gereken oksijen değerlerine kavuşana kadar ölçüm her gün yapılmalıdır. İstenilen değerler oluştuğunda su içerisine su algleri atılmalı ve su içerisinde doğal bir yaşam başlatılmalıdır. Bu sayede yapay gölet içinde bulunan su kendiliğinden sürekli temizlenecek ve yaşam devam edecektir. Bu uygulamayı yapmadığınızda su içerisinde biriken karbondioksit,  ve diğer gazlar nedeniyle hem suyun rengi değişecek hem de kötü bir koku oluşacaktır. Bu durumda sürekli gölet içindeki suyu yenilemek zorunda kalacak ve ek bir su maliyeti oluşacaktır. Dekoratif bir bahçe sahibi olmak ve bahçenizin daha estetik görünmesini sağlamak ve gölet barındıran bahçe örneklerini incelemek için homify bahçe dekorasyonları örneklerinin bulunduğu homify sayfalarını ziyaret edebilir ve dilediğiniz dekorasyonu bahçenize uygulayabilirsiniz.

Yer seçimi

Bahçenizde yapmak istediğiniz bir gölet için öncelikle bahçeniz içerisinde yer seçmelisiniz. Bahçenizde en dekoratif, en görsel ve en zarif alan olarak bir yer belirlemeli ve göletinizi oluşturmak için çalışmalara başlamalısınız. Örnek resimde olduğu gibi bir tarafı yürüyüş yolu bir tarafı ve yeşil alan diğer tarafı gölet ve su bitkilerinin oluşturduğu bir bahçe uygulaması yapabilir ve bahçenizi doğal bir hale getirebilirsiniz.

Gölet büyüklüğü

Bahçe içerisinde yer almasını istediğiniz göletin büyüklüğü bahçe büyüklüğü ile doğrudan ilgilidir. Bahçe büyüklüğünüze göre oluşturacağınız gölet, hem bahçe ile orantılı olmalı hem de bahçe içerisinde göze batmamalıdır. Bu nedenle ideal boyutlarda bir bahçe planlaması yaparak gölet alanı belirlemelisiniz. Örnek resimdeki gibi küçük bir gölet alanı oluşturabilir ve gölet üzerine yapacağınız ahşap bir köprü ile bahçenizi daha yaşanabilir ve keyif alınabilir hale getirebilirsiniz.

Bütçe ve maliyet

Bahçeniz içinde yapmayı düşündüğünüz gölet için yapacağınız çalışmaları kapsayan bir bütçe çalışması yapmalısınız. Gölet büyüklüğü, çıkarılacak toprak, gölet tabanına serilecek yalıtım malzemeleri, gölet kenarlarına yapacağınız çevre düzenleme, gölet süslemesi ve gölet için gerekli olan su miktarını kapsayan bir maliyet çalışması yapmalısınız. Ortaya çıkacak bütçeye göre göleti yapmaya başlamalı veya revize etmelisiniz. Bu sayede örnek resimde görülen zarif ve görsel bir gölet sahibi olabilir ve bahçenizin dekoratif olmasını sağlayabilirsiniz.

Tasarım ve dizayn

Gölet yapmak için emek, zaman ve para harcayacağınız için  göletin tasarımına ve dizaynına dikkat etmelisiniz. Titiz bir çalışma ile harcadığınız zamana, emeğe ve paraya değen görsel ve şık bir gölet sahibi olabilirsiniz. Örnek resimde yer alan ve havuz gibi tasarlanmış olan yapay gölet hem size hem de evinize ferahlık kazandıracak ve misafirlerinizin beğenisini kazanacaktır.

Gölet çevresi

Yapacağınız göletin çevresi tamamen kişiliğinize ve zevklerinize kalmıştır. İster yeşil alan düzenlemesi yaparsınız, isterseniz de örnek resimde yer alan gölet gibi çevresi ahşap ve taşlar ile süslenmiş doğal bir görünüme sahip bir gölet çevresi düzenlemesi yaparsınız.  Evinizin dış cephesi ve bahçe peyzajınıza göre görsel güzelliği bulunan bir çalışma yaparak doğal bir gölet ortaya çıkarabilirsiniz.

Malzeme seçimi

Gölet için gerekli olan malzemeleri titizlikle seçmeli ve kullanmalısınız. Yapay ama doğal bir görünüme sahip bir gölet oluşturmak için hem bahçenizin analizini yapmalı hem de eviniz ile uyumlu malzemeler seçerek doğallığı oluşturmalısınız.Örnek resimde yer alan gölet kenarı taşları ve çiçek saksısı bahçeye doğallık kazandırmış ve görselliğe katkıda bulunmuştur. 

Bahçede gölet oluşturmakla ilgili bu fikirleri siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler