​Mutfak için hangi zemin kaplamasını tercih etmeli?

nihal e. nihal e.
FLEXI-TILE - PVC Fußbodenbelag vom Fachmann, B.W.D. Sanierungs-Systeme GmbH B.W.D. Sanierungs-Systeme GmbH
Loading admin actions …

Mutfak için doğru yer döşemesi tercih etmek kolay değil. Çünkü kaplama malzemesinin hem işlevsel olması gerek hem de güzel bir tasarımı olmalı. Dolayısıyla zemin deyip geçmemek, biraz araştırma yapmak gerekiyor.

Yer döşemesinin modeli doğrudan neleri etkiler diye soracak olursanız eğer öncelikle zaman içinde sararıp solma riski taşıyabilir ya da malzemesine göre çatlama, kırılma gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bunun dışında genel olarak dolaplar, ada mutfak, masa sandalye gibi eşyalar zemin için bir yüktür. Aynı zamanda yemek pişirmekten kaynaklanan yağ sıçramaları, su lekeleri, yiyecek kırıntıları gibi şeyler zemin ile ilgili karşımıza çıkan diğer sorunlardır. Bu lekelerin bazıları zemin kaplama türüne göre daha büyük sorunlar çıkarabilir. Örneğin yer döşemesi mermer ise limon lekesi malzemenin aşınmasına sebep olur. Aşağıda sizin için mutfakta en çok tercih edilen 6 zemin kaplamasını inceledik. Şimdi sırayla göz atalım.

​Klasik bir seçim: Fayans

Fayans evlerde sık rastlanılan klasik bir seçimdir. Mutfak zemininde ise açık tonlu kaplama modellerine rastlarız. Fakat günümüzde çok sayıda alternatif mevcut. Siyah beyaz karolar yahut örnekteki desenli modeller de tercih edebilirsiniz. Bununla beraber fayans modelini mutfağın stiline göre belirlemeniz daha doğru olur.

Mutfak zemininde fayans tercih etmenin avantajları arasında dayanıklı bir malzeme olması ve kolayca temizlenebilmesi söylenebilir. Fayansın çatlaması ya da kırılması gibi bir durumda ise yenileyebilmek için kolayca bulabileceğiniz standart bir model satın almakta fayda var.

​Ucuz ve ideal: PVC

Yer döşemesinde en az fayans kadar popüler bir diğer seçenek PVC zemin. Avantajları ise başta ucuz olması, kısa sürede ve pratik bir şekilde monte edilebilmesi, dayanıklı olması ve kolay temizlenebilmesidir. Renk ve desen seçeneği bakımından da sayısız alternatif sunuyor. Kısacası mutfakta PVC zemin kaplama seçeneği fazla ucuz diye gözden çıkarmayın. Zira örnekteki gibi bir model mutfağınızı kaliteli gösterecektir.

​Mutfakta linolyum kaplama

PVC'den farklı olarak, linolyum daha doğal bir zemin kaplamasıdır. Yağ, mantar (yahut ahşap unu) ve jüt gibi doğal hammaddelerden imal edilmiştir. Bu malzeme kombinasyonu sayesinde bu kaplama zeminde kaymaz, antistatik ve bakımı kolaydır. En iyi özelliklerinden biri de ayak sesi emiciliğidir. Bu kaplama malzemesini mutfak zemininde kullanmak için özel bir yapıştırıcı kullanmanız gerekir.

Doğal yapısı sayesinde kolayca temizlenebilen linolyum kaplama alerji problemi olanlar için de idealdir. Zira oldukça hijyeniktir.

​Mutfakta ahşap zemin

Ahşap yer döşemesine oturma odasında sıkça rastlarız. Bununla birlikte artık mutfaklarda da ahşap zemin kullanılabiliyor. Çünkü ahşap malzeme yapısı olarak sıcak, rahat ve çok konforlu. Bu üç nitelik ahşabı mutfaklar için ideal bir döşeme malzemesi yapar. Dekorasyon stili olarak ahşap zemin, her mutfağa uyar. Rustik ve kırsal mutfaklar için birebirdir. Endüstriyel mutfaklar için ham görünümlü ahşap idealdir. İskandinav mutfaklara da çok yakışır. Kısacası her mutfak tarzına uygun bir ahşap modeli mutlaka var

​Mutfakta laminat döşeme

Bir diğer zemin kaplama alternatifi laminattır. Laminatın ahşap zeminden farkı ahşap liflerin yüksek sıcaklıkta sıkıştırılıp üzerine dijital baskı uygulanmasıdır. Bu baskı sayesinde görünüm açısından pek çok farklı model elde edilir.

​Mutfak zemini olarak doğal taş

Son başlığımız mutfaklar için harika bir döşeme malzemesi olan doğal taş. Öncelikle diğer malzemelerden daha dayanıklı olduğunu belirtmemiz lazım. Bununla birlikte suya dayanıklıdır. Doğal taşlar arasında en popüler seçenek ise mermerdir. Granit ve traverten de diğer alternatifler arasında sayılır.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Evde konfor isteyenlerin hemen yapabileceği 16 şey' başlığını okuyabilirsiniz.

Siz hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler