Neden bir Zen bahçesine ihtiyacınız var? İşte 10 sebep!

Homify TR Homify TR
Moderner Japangarten als immergrünes Wohnzimmer, Naturform Japangärten & Koiteichbau Naturform Japangärten & Koiteichbau Modern Bahçe
Loading admin actions …

Japon bahçesi olarak da bilinen Zen bahçeleri kayalı bahçe türlerinden biri ve çoğunlukla kum, taş ve kayalardan oluşuyor. Zen bahçelerini diğer kayalı bahçelerden ayıran şey ise Zen rahiplerinin bu kıvrımlı bahçe düzenini yüzyıllardır meditasyonlarının bir parçası olacak şekilde kullanmaları. Peki Zen bahçesinin anlamı nedir? Zen bahçeleri Japoncada ‘Karesansui’ sözcüğüyle karşılanıyor ve bu sözcüğün tercümesi ise kabaca ‘kuru peyzaj’ ya da ‘yapay peyzaj’ olarak yorumlanabilir. 

Zen bahçeleri, anlamlarının da işaret üzere su ihtiyacı duymayan tasarımlardan oluşur ve bu kuru bahçeler yakın geçmişte yapılan dekorasyonlarda da bir hayli yaygın hale gelmeye başladı. Bu popülerliğin sebebi ise açık: Bir tarafta bu bahçe türünün özellikle kum kullanıldığında bakımı ve devamlılığını sağlamanın çok kolay olması var. Diğer tarafta ise bu formun inanılmaz güzellikte manzaralar yaratması ve hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilmesi… Modern dünyanın stresinden ve telaşından kaçmak için kusursuz bir nokta.  Bu yazımızda kendi evinde bir Zen bahçesi oluşturmak isteyenler için ipuçları ve ilham verici fikirler veren 10 güzel ve etkili Zen bahçesini bir araya getirdik. (Ayrıca homify sayfalarında yer alan profesyonellerden yaşadığınız bölgedeki peyzaj mimarlarına tek tıkla ulaşabilir ve onlardan yardım alabilirsiniz.)

1. Saf bir dinlendiricilik

Zen bahçelerini kusursuz kılan en önemli özelliklerinin başında şüphesiz ki dinlendiricilik geliyor. Bu huzur veren dinlendirici ve yenileyici etki ile özellikle büyük şehirlerdeki trafik, teknoloji çılgınlığı, kalabalık, iş yoğunluğu, telaş ve stres gibi ruh sağlığımıza olumsuz etki eden faktörlerden arınabilir ve kendimizi yenileyebiliriz.

2. Her yerde uygulanabilirlik

Zen bahçelerinin pratik bir kayalı bahçe türü olmasının en önde gelen sebebi ise uygulanabilirlik açısından oldukça zengin olmaları pek tabii ki. Bu örnekte nehir manzaralı bir terasa hayata geçen bir Zen bahçesi ile karşılaşıyoruz ama ister bahçenizde, ister balkonunuzda, ister oturma odanızda, isterseniz de koridorda Zen bahçesi oluşturabilirsiniz.

3. Estetik etki

Estetik açıdan Japon bahçeleri en sıradan alanları bile büyüleyici bir güzelliğe kavuşturacak kadar etkili bir görünüme sahip oluyorlar. Kumun dalgalı formu ve taş ve kayaların sağlam ve ağırbaşlı duruşu kendine has bir tarz yaratıyor.

4. Mini Zen bahçecikleri

Eğer evinizde bir Zen bahçesi oluşturacak kadar geniş bir alanınız yoksa minyatür Zen bahçeleri sizin için ideal olabilir. Bu küçük bahçecikler hem ev hem de ofisler için mükemmel bir aksesuar olarak sıra dışı bir doku yaratacaktır.

5. Toprakla uğraşmak istemeyenler için

Bahçeli bir ev şüphesiz ki herkesin arzu ettiği bir evdir ancak toprakla uğraşmak ve bahçeyi her zaman düzenli ve güzel tutmak da oldukça zor bir iştir. İşte hem bahçe keyfi yaşamak hem de toprakla uğraşmak istemiyorsanız aradığınız konsept Zen bahçesi olabilir.

6. Meditasyon alanları

Dinlendirici ve yenileyici olmalarıyla bilinen Zen bahçeleri meditasyon yapanlar için de vazgeçilmez bir yaşam alanı sunuyor. Özellikle dış mekanlarda oluşturulan Zen bahçelerine eklenen havuz ve çeşmelerle su sesi de bu meditasyon alanına harika bir katkıda bulunacaktır.

7. Modern tarza adaptasyon

homify Modern Bahçe

Bu örnekte ise bir Zen bahçesi görmüyoruz, ancak bir Japon bahçesinden ilham alınarak dizayn edilmiş modern bir ev ve bahçe görüyoruz. Bugün artık tarzlar arası geçiş oldukça yaygın. Bu örnekte de evin modern ve geometrik mimari yapısı, önündeki düz, yeşil çimlerin ortasından eve doğru uzanan ve bir bonsai ağacını andıran ağaçla bir araya gelerek Zen bahçelerinin verdiği hissi veriyor.

8. Bonsai sanatı

Bonsai kavramı, özel tekniklerle ağaçların şık saksılar içinde budanarak ve bodurlaştırarak büyütülmesi sanatıdır. Minyatür ağaç olarak da tanımlayabileceğimiz bonsai ağaçları özenle büyütülür ve yetiştirilir ve Zen bahçelerinin de en önemli unsurlarından biridir.

9. Yeşil bahçelere taş dokunuşlar

Topraklı yeşil bahçelere de taş ve kayalı dokunuşlarla Zen dokusu oluşturmak ve eklektik bir tarzı hayata geçirmek mümkün.

10. Doğanın özü

Zen bahçelerinin verdiği en önemli hislerden biri de pek tabii ki doğa deneyimidir. Yani eğer evinizde Japon bahçelerinin verdiği hissi oluşturmak istiyorsanız geleneksel Zen bahçesi dizayn etseniz de, modern bir uyarlama tasarlasanız da mutlaka bağlı kalmanız gereken en önemli şey doğal unsurlardır.

Siz hangisini daha çok sevdiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler