Ahşap mobilya renkleri: Kahverenginin 11 tonu

Homify TR Homify TR
Living Room, The Cotswold Company The Cotswold Company Kırsal Oturma Odası
Loading admin actions …

Evlerimizi, iş yerlerimizi, kafeleri, restoranları, okulları, kısacası hayatın içindeki her mekanı süsleyen, en yaygın kullanılan ve en doğal malzemelerin başında şüphesiz ki ahşap geliyor. Zemin kaplamalarından mobilya üretimine, yapı malzemesinden çatı iskeletine kadar pek çok farklı kullanım alanı olan ahşabın, bugün artık ıslak zemin olarak da kullanılabilmesini sağlayan yeni nesil boya, vernik çeşitleri ve ahşabın işlenme teknolojisi ile adeta bir yapıdaki her unsurda kullanılabilir bir malzeme haline geldiğini görebiliyoruz. E hal böyle olunca tabii ki ahşap mobilyaların cinsleri ve modelleri de bir hayli arttı. Tasarımcılar ahşap malzemeyi her gün yenilikçi ve farklı bir şekilde kullanmanın yaratıcı yollarını buluyorlar. Ancak ahşap yalnızca model ve kullanım alanları açısından zengin bir yelpazeye sahip değil; renk skalası açısından da göz dolduruyor. Ahşap denilince akla tabii ki kahverenginin geldiği kesin, ancak herkesin aklına gelen kahverenginin tonu da farklıdır. Ahşap mobilyalar adeta bin bir farklı kahverengi tonunu bünyesinde barındırabilir. 

Ahşap renkleri konusunda şunu belirtmeden geçmemek gerekiyor: Her ağacın tonu elbette ki farklıdır. Örneğin kavak ağacından üretilen keresteler türüne göre beyaza yakın tonlarda, sarımsı olur; kestane ise yine sarımsı tonlara sahip olmakla birlikte griye de çalabilir. Meşe, ceviz ve karaağaç gibi ağaç türleri ise nispeten daha koyu renk keresteler üretir. Ancak ahşabın koyu, açık, kızılımsı, sarımsı tonajını ortaya çıkaran şey ağaç cinsi olduğu kadar verniktir de. Yani belirli ağaçların belirli tonlara sahip olduğu doğru ancak farklı vernik uygulamaları ile bu tonlar değişebilir. Açık renkli bir ağaç türünden üretilmiş bir mobilyayı vernikle koyulaştırabilirsiniz. Kısacası her ne kadar iyi bir ahşap uzmanı iseniz mobilyanın renginden ve dokusundan ağacın cinsini tahmin edebilseniz de,rengi belirleyen ana unsur verniktir. 

Ahşabın bu kadar farklı renk tonuna sahip olması ise onun kullanım alanlarında verdiği duyguyu ve oluşturduğu atmosferin tarzını da çeşitlendiriyor. Bu yüzden sade ya da gösterişli, modern ya da klasik, yumuşak ya da keskin, her stilde odaya uygun bir ahşap rengi mutlaka bulunuyor. Bu fikir yazısında da bu bin bir renkten öne çıkanları derledik; işte farklı kahverengiler, farklı etkiler…

1. Doğal masif tonları

Dediğimiz gibi her ağaç farklı tonlara sahip olsa da aslında çoğu ham kereste olarak bu örnekteki gibi açık renklerdedir. Kerestelerin dokuları ağacın içindeki ton farkları ve damarlardan meydana gelir ve bu da ahşaba benzersiz bir estetik ve hissiyat kazandırır. Ahşabın ham halde kullanımı da dokunuş açısından en doğal etkiyi verecektir. Bu tonlardaki masif ahşap mobilyalar renk vermeyen vernikle natürel ve rustik bir etki yaratıyor.

2. Etkileyici ve dramatik

Bu örnekte ise daha dramatik bir tonlamayla karşılaşıyoruz. Mobilyanın vintage tasarımıyla uyumlu, daha dikkat çekici ve göz alıcı, kızılımsı bir dokunuşla aydınlık bir renk. Odanın yıldızı olacak mobilyalar için ideal.

3. Kendinden emin ve olgun bir hava

Oturaklı ve ağırbaşlı yaşam alanlarının vazgeçilmez tonlarından. Doğallığından hiçbir şey kaybetmeyen, koyulaştırılmış ama dokusu korunmuş, gösterişli olmayan ama karizmatik ve etkili bir ton.

4. Gösterişli kızıl dokunuşlar

Kızılımsı dokunuşlar özellikle klasik tarzlı yaşam alanlarındaki ahşap mobilyalarda sıklıkla görülür. Kızılın parlaklığı arttıkça dikkat çekiciliği de artar.

5. Huzurlu bir dinlendiricilik

homify Rustik Yatak Odası Yataklar & Yatak Başları

Sade, dinlendirici ve yumuşacık bir kahverengi tonu. Ağacın damarları ve tonlamaları da doğal bir huzuru simgeliyor.

6. Farklı tonlar bir arada

Farklı kahverengi tonlarının bir arada kullanılarak etkileyici ve sıra dışı bir görünüm oluşturduğu şık bir tasarım.

7. Yeni nesil rustik

Ahşap küvet homify Tropikal Banyo Küvet & Duşlar

Hem doğal, hem gösterişli. Rustik tarzın yeni bir kullanımı sayılabilecek bu tasarım, model olarak doğadaki ağaç formunu çağrıştırırken parlak kızıllığı ve yüzeydeki farklılıklar da dikkat çekici ve gösterişli bir estetik ortaya koyuyor.

8. Ciddiyeti simgeleyen etkili bir renk

Çalışma odalarında ve ofislerde sıklıkla karşımıza çıkan koyu kahverengi tonlarından çarpıcı bir örnek.

9. Yenilikçi tasarımlara yenilikçi renk kullanımları

Farklı tonların bir arada kullanılarak, asimetrik ve dağınık tasarımla bütünleşen bir doku oluşturması… Yaratıcı ve etkileyici.

10. Gri modernliği

Zinc Top Architect's Cabinet (3 Drawers) homify Rustik Yatak Odası Ahşap Ahşap rengi Elbise Dolabı & Komodinler

Griye çalan ağaç türlerinin koyu vernikle göz alıcı bir mobilyaya dönüştürülmesinin oldukça başarılı bir örneği. (Evinizde benzer bir mobilya olsun isterseniz ve işi uzmanına yaptırmak istiyorsanız sayfalarımızdaki profesyonel marangozlara tek tıkla ulaşabilirsiniz.)

11. Sarının yumuşacık rüzgarı

Bakırköy_Konut homify Rustik Oturma Odası

Ve sarımsı tonlar… Yumuşak geçişler ve ışıkla dans eden yüzeyler…

BONUS: Renklendirmek de çok kolay

Son olarak ahşabı yalnızca kahverengi tonlarında kullanmak zorunda olmadığınızı, istediğiniz zaman farklı renklere de kolayca boyayabileceğinizi de hatırlatalım dedik. Ahşap mobilya nasıl boyanır? başlıklı yazımızdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Sizin favoriniz hangi ton?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler