Küçük evler için merdiven çözümleri

Özlem K. Özlem K.
Casa CP78, Taller Estilo Arquitectura Taller Estilo Arquitectura Modern Koridor, Hol & Merdivenler
Loading admin actions …

Merdivenler yalnızca iki katı birbirine bağlayan basit yapı parçaları değil. Birden fazla kat üzerine yer alan konutlar için merdiven en önemli dekoratif unsurlardan biri ve seçenekleri de oldukça fazla. Günümüzde birçoğumuz apartman dairelerinde ve tek kat üzerinde yaşıyoruz. Ancak nadiren zemin kat ya da çatı katı dairelerinde dubleks modellere rastlıyoruz. Onun dışında, birden fazla kat üzerinde yaşam ancak dubleks ya da tripleks müstakil konutlarda mevcut. 

Bugünkü yazımız, halihazırda içinde yaşadığı ya da inşa ettirmeyi düşündüğü evinde merdiven olan okuyucularımızın ilgisini çekecektir. Özellikle küçük bir eve sahip olan okuyucularımız, bu derlemede yer alan merdiven modellerinden ilham alarak, kendi evleri için en uygun modelleri yaptırabilirler. 

1) İki parça halinde

İki eşit parça halinde olan ve bir sahanlıkla birbirine bağlanan bu modelde, iki duvar ararsındaki alan yalnızca merdiven için ayrılmış. Bu merdiven alanının cephesi komple cam ve doğal gün ışığından faydalanabiliyor. Merdiven altı ise çakıl taşları ile süslenmiş.

2) Ahşap yüzen merdivenler

Bu modeller, yalnızca tek ucundan duvara (ve bazı durumlarda tavana) sıkıca monte edildiği ve onun dışında, onun ayakta tutan, zemine oturmuş bir konstrüksiyona sahip olmadığı için, havada süzülüyormuş gibi duruyor; bu nedenle de yüzen merdiven (ya da uçan merdiven) olarak anılıyor.

3) Görünmez korkuluk

Küçük mekanlarda transparan unsurlar kullanılmasını her zaman öneriyoruz, çünkü böylece ışık daha iyi yayılabileceği gibi, mekanı daha da küçük gösterecek koyu renkli lekeler ortadan kaldırılmış oluyor. 

4) Çelik raylar üzerinde

Yine bir yüzen merdiven modeli görüyoruz. Bu seferki modelimiz, aynı tren yoluna benziyor, çünkü iki adet çelik ray üzerine yerkeltirilmiş ahşap basamaklardan oluşuyor. Yüzen merdivenler oldukça az yer kapladıklarından dolayı küçük evler için ideal modellerin belki de başında geliyor.

5) Kenarda yer alan dar merdivenler

Küçük bir ev için ideal merdiven modellerden bir başkası ise şık görünümüyle dekoratif bir obje, adeta bir duvar süsü izlenimi yaratan, dar ve şık görünüşlü bir model.

6) Bir ev, iki merdiven

Fazla yer kapladığı için elbette ideal değil, ancak tıpkı bu ev gibi, evinizde iki ayrı merdivene ihtiyaç duyuyorsanız (mesela biri üst kata, biri asma kata gibi) birbiriyle aynı olmayan, ancak renk ve stil açısından uyumlu iki model seçebilirisniz.  

7) Pencere boyunca yüzenmerdivenler

Merdiven aydınlık olmasına en çok ihtiyaç duyduğumuz alanlardan biri ve suni aydınlatmayı en aza indirmenin tek yolu da merdiveni doğal gün ışığı alabileceği geniş bir pencerenin yanında konumlandırmak.

8) Çok küçük alanlar için ideal çözüm

Eğer alanınız hakikaten çok ksıtlı ise, yalnızca 1 m2'lik bir alan kaplayacak dar bir spiral merdiven kesinlikle ideal bir çözümdür. 

9) Ahşap yüzen merdivenler

Yüzen merdivenler merdiveni yalnızca işlevsel olmaktan çıkarıp ona artistik, dekoratif bir özellik de katıyor. Havada süzülüyormuş gibi görünen basamaklardan oluşan bu merdivenler zarif görünümleriyle küçük mekanlar için ideal.

10) Ortadan omurgalı yüzen merdivenler

Heykelsi görünümü ile mekana şık bir hava katan yüzen merdivenlere bir örnek daha görüyoruz. Bu seferki ortadan demir omurgalı, ahşap basamaklı bir model.

11) Dekorasyonun bir parçası haline getirilmiş merdiven

Merdivenlerin basamak renkleri konusunda tüm ezberleri bozarak dekorasyoınunuzda kullandığınız renkler ile uyumlu hale getirebilirsiniz. Örneğin siyah ve beyaz renklerinin ağırlıklı olarak kullanıldığı bu evde, merdivenin basamakları ve korkuluğu siyah renkte.

12) Farklı malzemeleri bir arada kullanmaktan çekinmeyin

Küçük evimizde merdiveni dekoratif bir öğe olarak da kullanacağımızı düşünerek, malzeme seçiminde de daha özgür olmayı hedefleyebiliriz. Örneğin, siyaha boyalı demir, koyu tonda doğal ahşap ve tamamen şeffaf cam bir arada benzersiz bir kombinasyon oluşturarak mekana harika bir hava katmış.

13) Yüzen merdivenlere korkuluk

Yüzen merdivenler her ne kadar korkuluk olmadan kendini daha çok ortaya çıkarsa da, güvenlik açısında korkuluk kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bunun için cam korkuluğu tercih edebileceğiniz gibi, farklı tipte raylara da yönelebilirsiniz.

14) Alçak merdivenler

homify Modern Koridor, Hol & Merdivenler Metal

Bazı evler, üzerinde bulundukları arsanın kot farkı yüzünden yarım katlar halinde yükselebilirler. Bu tip evler için de, duvar kenarında yer alan, cam korkuluk ile kapatılmış, alçak basamaklı, modern tasarımlar tercih edilebilir.  

Daha fazla model için, Merdiven ve Korkuluklar konusunda uzmanlaşmış firmaların sayfalarını gezebilirsiniz. Ayrıca, ilginizi çekebilecek bir başka konu için bkz. ’Merdiven altını nasıl değerlendirebilirim?

Bu modelleri siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler