Dış cephe için hangi malzemeyi seçmeliyiz?

nihal e. nihal e.
Ferienhaus | Stolte, Architekturbüro HOFFMANN Architekturbüro HOFFMANN Modern Evler
Loading admin actions …

İnsan ilişkilerinde önemli olanın iç güzelliği olduğunu öğrenmiş olsak da bu söylemin bir istisnası bulduk: cepheler. Bir bina ya da evin kabuğu olarak düşünülen cephe, farklı sanatsal ve mimari üslupların şekillendirildiği sunum tuvalidir. Cephe aynı zamanda mekanın stili, mimarisi ve tarihi hakkında ipucu verir. Geleneksel olarak cepheler binanın yapısını (yük çeperleri) oluşturur, bu da dış cephede deliklerin açılmasının çok sınırlı olmasının en önemli nedenidir. İç mekanı aydınlatmak için daha büyük yüzeyler elde etmeye çalışırken pencerelerin sınırlı olmasının da sebebidir aynı zamanda. İnşaatlarda çelik ve betonarme kullanılmasıyla birlikte cepheler destekleme işlevinden kurtularak tasarım ve malzemede serbestlik başladı.

Cephelerin bileşimine, stiline, dekorasyonuna, tasarımına ve zamanına dayanarak sayısız sınıflamalar yapabiliriz.Fakat bugünkü yazımızda konuyu materyal açısından ele alacağız. Teknolojinin ilerlemesi ile alışılmadık ve devrim niteliğindeki materyallerin kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Gelin hep birlikte dış cepheyi oluşturan malzemelere göz atalım.

​1. Metal kaplamalar I

Bir bina cephesi çevresi ile iletişim biçimini belirlerse, malzeme bu işlemin yapıldığı dildir. Metal cepheler daha önce endüstriyel veya prefabrike binalarla ilişkilendirilmiş olsa da yerleşim alanlarında giderek yaygınlaşıyorlar. Dış cephe için kullanılan bu gibi malzemelerin bir avantajı kolay ve hızlı bir şekilde monte edilebilmesidir. Bunlara ek olarak tamamen verimli ve fonksiyoneldir. Pürüzsüz, dalgalı, yağlanmış, önceden döşenmiş veya galvaniz kaplamalar ahşap, beton, sıva veya taş gibi malzemelerle kombine edilebilen farklı kaplama türleridir. Bu resimde, beyaz duvarlardaki geniş cam açıklıklar iç kısmı daha parlak, üst bölümü oluklu levhalarla kaplanmış ters bir taban gibi yapıyı korur.

​2. Metal kaplamalar II

Corton çeliği çağdaş mimaride yaygın olarak görülen, oksitlenmiş rengine rağmen ev cepheleri için kullanılan, krom ve bakırdan koruyucu oksit tabakası sayesinde atmosferik korozyona karşı dirençli bir malzemedir.

​3. Doğal taş kaplamalar

Tarih boyunca taş kaplı dış cephe tasarımına sıkça rastlarız. Bu kaplamalar, duvarlara zarif ve estetik bir dokunuş katan farklı renkler ve dokular sunuyor. Ek olarak taş mükemmel ısı yalıtımı ile birlikte neme karşı koruma sağlar. Malzeme, seçilen türe bağlı olarak yüksek kaliteli sertlik ve direnç ile bilinir. Taşların bitimi de çok çeşitlidir. Bu evde doğal taşı karakterize eden bir şey varsa o da koyu renktir. Bu materyalin sunduğu imkanlar hem içeride hem de dışarıda mükemmel bir seçimdir.

​4. Ahşap kaplama

Son derece sıcak ve hoş bir malzeme olduğu için ahşabın güzelliğini ve kalitesini hepimiz biliriz. Bununla birlikte bir kaplama türü olarak sizin için başka özellikler de sunar. Ancak yine de yangın, nem ve böcek gibi unsurlara karşı doğru şekilde işlemden geçirildiğinden emin olmalıyız. Ahşap dışında taklit ahşap döşeme, seramik döşeme taklit ahşap, taş görünümlü taklit ahşap ve porselen döşeme taklit ahşap gibi çeşitli kaplama seçenekleri de mevcuttur.

​5. Geleneksel duvar

Geleneksel duvar yapımı tuğla, taş veya beton gibi çeşitli malzemeler bir arada kullanılır.

​6. Sıva

Sıva, inşaatlarda geleneksel olarak kullanılan bir cephe kaplamasını temsil eder. Düşük maliyetlidir.

​7. Beton

 Ekonomik bir diğer cephe malzemesi betondur. Herhangi bir bakıma ihtiyaç duymaz ve oldukça sağlamdır.

​8. Cam

Cam cephe inanılmaz derecede modern ve zariftir. Ancak bakım konusu, cam panelleri takmadan önce dikkate alınması gerekir.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Tam donanımlı bir ev mi istiyorsunuz? İşte 7 örnek!' başlığını okuyabilirsiniz.

Bu örnekleri siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler