80 metrekareye sığan harika bir ev

งานสร้างบ้านพักผ่อนชั้นเดียว, StudioBdesign StudioBdesign
Loading admin actions …

Bundan 50 yıl öncesinde ortalama bir aile evi için 80 metrekarelik bir iç hacmin son derece yetersiz olduğu söylenebilirdi. Bu büyüklükte bir evde sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürdürülemeyeceği düşünülürdü. Ancak aradan geçen süre zarfında gündelik yaşama dair pek çok parametre çok büyük ölçüde değişim gösterdi. Şehir merkezlerindeki konut sıkıntısı ve buna paralel olarak ortalama konut büyüklüklerinin düşmesi, apartmanlarda kat sayılarının artması, yeşil alanların azalması gibi sonuçlar da bu büyük değişimler arasında yer alıyor. Bugün artık yirmi ya da otuz katlı binalar, bu binaların içindeki 1+1 hatta 1+0 evler bile olağan hale geldi. Bu şartlarda 80 metrekarelik bir evin küçük olduğunu söylemek artık pek geçerli bir iddia değil. Pek çok şeyin küçülmesiyle birlikte mimarlar ve her alandaki tasarımcılar bu küçük alanlardan daha çok verim almanın da yollarını aradılar ve çok çeşitli formüller geliştirdiler. Modern mimarinin bu yeni nesil ürünlerinden biri olan harika bir müstakil evi sizlere tanıtacağız bu yazımızda.

Devasa boyutlarda bir veranda

Görece küçük bir alana çok şey sığdırmanın tek yolunun olabildiğince çok eşyayı bir şekilde odaya tepelemek olduğunu düşünüyorsanız, bu fikrinizde yalnız değilsiniz. Ama bu yanılıyor olmadığınız anlamına gelmez. Pek çok kişinin düşündüğünün aksine, bu yöntem küçük bir alanı değerlendirmek için iyi bir fikir değildir. Hatta bazen bunun tam tersi durumlar çok daha iyi sonuç verebilir. Halihazırda küçük sayılabilecek bir alana sahip olan bu evde çok büyük boyutta bir veranda kullanılmış olması buna örnek gösterilebilir.

Peyzaj için hazırlıklar tamam

Evin büyük bir kısmının verandaya ayrılmış olması aslında bu evde tasarlanan yaşam tarzıyla ilgili epeyce fikir veriyor. Belli ki bu evin sahipleri içeriden çok dışarıda, yani bahçede ve verandada vakit geçirmek istemişler. Doğrusu bunun hepimizin çok istediği, hatta hayal ettiği bir şey olduğunu itiraf etmek gerekir. Bahçede keyifli vakit geçirmek içinse bütün altyapı hazırlıkları yapılmış. Toprakla ve peyzajla uğraşmak için her şey yerli yerinde, sadece emek verilmesini ve güzelleşmeyi bekliyor bahçe.

Geniş pencereler

Son derece geniş ölçülerdeki pencereler, iç mekânlarda geçirilen sürede dışarıdan kopmamayı ve en önemlisi de yeterince gün ışığının eve rahatlıkla girebilmesini garanti altına alıyor.

Duvar sevmeyen bir tasarımcının eseri

Duvarlar mimarinin en temel unsurları arasında yer alırlar. Ancak bu, duvarları sevmek zorunda olduğumuz anlamına gelmez elbette. Bu evi tasarlayan zihnin de duvarlardan hoşlanmadığı açık. Verandaya giriş sağlayan geniş cam kapıyla bile yetinilmemiş ve ona doksan derece açıyla duran duvarın da neredeyse tamamı pencereyle kaplanmış.

Kim demiş gri soğuktur diye!

Bu şirin ve sıcak evin renk tercihleri de hayli ilginç. Genellikle soğuk ve mesafeli bir renk olarak algılanan grinin tercih edildiği dış duvarlar ilginç bir şekilde hiç de düşünülen türden bir etki yaratmamış. Bahçe yeşillendikçe renk tercihlerinin doğruluğu daha da fazla ortaya çıkacak gibi görünüyor.

Ahşabın katkısı

Modern bir mimari üslupla betonarme olarak inşa edilmiş bu evin verandasında geniş ahşap kütüklerin kullanıldığını görüyoruz. Evin diğer bölümlerinde bu tarz bir malzeme yok. Buna karşın ahşabın değdiği her noktaya yaptığı muazzam estetik katkıyı burada da rahatlıkla fark etmek mümkün.

Büyüklük ilüzyonu

Büyüklük ve küçüklük nosyonları da tıpkı renkler ve biçimler gibi büyük ölçüde algımızla ilgilidir aslında. Bazen çok büyük bir şey bize yeterince büyük gelmezken, bazen de bunun tam tersi olur. 80 metrekarelik bu ev size kağıt üzerinde küçük görünebilir. Ama bahçesinde durup baktığınızda, harika bir yaşam sürdürmek için fazlasıyla yeterli olduğunu kendi gözlerinizle de görebilirsiniz.

Bu aile evi projesini siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler