Salon dekorasyonu nasıl olmalı? 10 örnek fotoğraf

Meral Eser Meral Eser
Kingswood, Surrey , Luke Cartledge Photography Luke Cartledge Photography Klasik Oturma Odası
Loading admin actions …

Ev dekorasyonu deyince akıllara ilk gelen salonlardır ve ilk düzenlenen yer, konukların ağırlandığı ortak yaşam alanlarıdır. Salonlar, Türkiye’de minimum 12 metrekareden oluşmaktadır. Uygulanacak stil ve tarza göre bir salon dizayn edilirken beğenilerimizi, kişiliğimizi ya da karakteristik unsurlar taşıyabilir. Burada en önemli unsur ise sadece bireysel ihtiyaçlar olmamakla birlikte konuklar ve ev ahalisinin konfor ve rahatlığı esas alınır. 

Salonlar, duvar zemini, döşeme kaplaması, tavan dekoru, mobilya ve aksesuarlar, dokular, renkler, formlar ve dahası ile ilgili detayların göz önünde bulundurulduğu evin en özenilen biricik ortak yaşam alanlarıdır. Şatafatlı ve görkemli dekoratif unsurlar burada yer alabilir, bunun yanı sıra minimalist ve sofistike yaklaşımla salon dekorasyonunda fark yaratmak isteyebilirsiniz. Salon dekorasyonunda farklı stil ve tarzları benimseyebilir, göze hitap eden bir sonuç çıkarabilirsiniz. Kırsal tarz, rustik ya da akdeniz stil gibi farklı stil öğeleri bir araya getirerek eklektik bir tarz yakalayabileceğiniz gibi, sadece kolonyal stil bir salon dizayn etmeniz de büyük fark edecektir. Bir salon döşerken çok fazla eşya ve aksesuar kullanmaya gerek yoktur. Özellikle salon dekorasyonunda yenilik yapmak ve evinizi düzenlerken daha ferah ve iç açıcı bir atmosfer oluşturmak istiyorsanız farklı stil salon örneklerini derlediğimiz yazımızı gözden geçirebilirsiniz.

Simetri ve asimetri unsurları

Salon dekorasyonunda natürel renk tonların önemi huzur veren bir yaşam alanı oluşturmanızda birincil unsurlar taşır. Asimetriyi temsil eden bir sehpa modeli ile son derece şık dizayn edilen klasik stil bir salonda fark yaratmak için simetri uyumu ön plana çıkıyor. Salon dizayn edilirken simetri unsuru ile beraber duvar dekorları, mobilya ve aksesuarların yerleşiminde simetri unsuruna dikkat edilerek adeta bir aynadaki yansımasını ön plana çıkaracak uyum ve ahenk sağlanıyor. 

Simetri uyumunu ön plana çıkarmayı tercih edenler için klasik stil öğeler, asimetrik detaylarla fark yaratmak isteyenler için geometrik formların ağırlıklı kullanıldığı modern ve minimalist yaklaşımlar ilginizi cezbedebilir. Natürel renkler salon dekorasyonunda huzur veren bir atmosfer oluşturmayı kolaylaştırır. Kahverengi tonları, krem ya da bej gibi renkler ise natürel renkler arasında yer alır. Doğal renk ve dokularla huzur veren bir atmosfer oluşturmak mümkün iken, konfor sunan mobilyalarla işlevsellik unsurları bir araya getirilerek tamamlanan bir salon dekorasyonunda büyük fark yaratabilirsiniz.

Akdeniz stil ile dingin atmosfer

Akdeniz tarzı, toprak rengi, açık renk tonları ağırlıklı tercih edilen, özellikle beyaz rengin sıklıkla kullanıldığı, terracotta karolardan dingin mavi tonları ve şık aksesuarlara dekoratif detaylara yer verilerek uygulanabilen bir stildir. Farklı tarzları bir araya getirebilir; dingin bir atmosfer oluşturmayı stil ve tarzları yakalayan mobilya ve aksesuarlarla tamamlayarak oluşturabilirsiniz. İspanya, İtalya, Yunanistan veya Türkiye'nin güney kıyılarında hakim olan Akdeniz stil; denize yakın sıcak kentlerin havasını evinize taşır. Daha dingin bir atmosfer oluşturmanızı sağlayacak mavi tonlarının ağırlıklı kullanıldığı bu salon örneğimizde de açık renk tonlarının ağırlıklı kullanıldığını görebilirsiniz. Su gibi bir salon dizayn etmek isteyenlere ilham verecek bu ferah salon örneğimizde sıcaklık katan unsurlar arasında şömine unsuru yer alıyor, ayrıca şömine detayının da unutulmadığı salon modelinin kalan yarısını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kolonyal stil

 Kolonyal stil; Amerikan kolonyal stili ve İngiliz kolonyal stili olarak ele alınabilir. Çiçeksiz yeşil bitkiler, açık renk tonlarında kumaşların kullanıldığı, desenler ve oymalarla detayların ön plana çıktığı bir dönem stilidir. Perdelerin öne çıkardığı dekoratif desenlere oturma grupları tercih ediliyor. Charlie Chaplin severler için ayrıca modern çizgiler taşıyan bir duvar dekoru oluşturulmuş. Dekorasyonda kolonyal sil ile modern çizgileri buluşturabilirsiniz ve farklı stil ya da tarzları bir araya getirerek fark yaratabilirsiniz. Sadelik ve doğallığın yansıtıldığı kolonyal stil, İngiliz kolonilerinin yerel tarzlarının dekorasyonda yansıması ile ön plana çıkar. Bu örneğimizde ayrıca yumuşak dokular, natürel renkler, iç açıcı tonlar, ruhunuzu dinlendiren bir atmosfer sağlanmış. 

Duvar ve tavan dekorlarında dekoratif unsurlar

Zemin kaplamalarının yanı sıra, bir salonda belki de en fazla önemsenen yerlerden biri duvar dekorlarıdır. Tavan dekorları da en az duvar dekorları kadar özen gösterildiğinde salon dekorasyonunda fark yaratıyor. Eğer evinizin atmosferini değiştirmek ve salon dizaynına ekstra mobilya satın almaya gerek kalmadan fark yaratmak istiyorsanız tavan dekoruna odaklanabilirsiniz. Tavan dekorlarına öze gösterirken diğer zemin kaplamaları ile ilişkisi, perde ve halı unsuru, mobilya ve aksesuarlarla renk ya da doku ilişkilerini göz önüne alabilirsiniz. Alçı, malzeme olarak istenilen form ve hareketleri tavan dekorlarına taşımanızı kolaylaştırırken uygulanacak stil ve tarza göre şık avize modelleri ya da tavana monte modern aydınlatma aksesuarları ile tamamlayarak salonunuzun atmosferini tamamen değiştirebilirsiniz.

Mobilya ve aksesuarlar: Natürel renk tonlarıyla uyum ve ahenk

Doğal renkler, dingin ve huzur veren bir atmosfer oluşturmayı kolaylaştıracaktır. Kahverengi tonlarını ön plana çıkaran son derece sade ama etkili bir çizgi yakalayan bir salonda aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Yumuşak tonlarıyla içinizi okşayan salon dekorasyonu kahverengi ile krem tonlarının ahengini taşıyor. Işıl ışıl bir avizeyle klasik öğeleri Country stilde buluşturan salon, saatlerce çıkmak istemeyeceğiniz sıcak bir atmosfer sunuyor. Özellikle bahçesi olanlar için vazgeçilmez stillerden biri Country stil, doğa ile iç içe olmayı sevenleri de cezbediyor. Klasik öğelerden şömine ve sehpalar hem dekoratif hem işlevsel nitelikleri barındırıyor. 

Pencerelerle çevrili bir salonda eşya kalabalığıyla manzarayı kapatmayın

Eğer geniş bir pencereniz mevcut ise çok fazla aksesuar ve mobilya kullanmaya gerek kalmaz. Manzaranızı pencere ve tavan dekorlarıyla doğal çevre oluşturacaktır. Göz yoran detaylarla mobilyaların kütlelerini kalabalık oluşturacak şekilde dizayn etmek yerine daha akılcı ve işlevsel unsurlarla minimalist bir yaklaşım belirleyerek düzenleyebilirsiniz. Göğü içine alan tasarımıyla fark yaratan salon örneğimizde TV keyfi unutulmuyor. Manzaranın mevcut duvar dekorlarını oluşturduğu bu örnekte yalın çizgiler ve sadelik esas alınarak dekorasyonda büyük fark oluşuyor. Salonun diğer açılarını şurada gözlemleyebilirsiniz. Estetik unsurları geniş pencereler dizayn ederek doğal çevre manzarası ile yakalayabilir; çok fazla eşya ya da aksesuar kullanımına gerek kalmadan göz karmaşasından kurtularak dekorasyonda fark yaratabilirsiniz.

Cesur yaklaşımlar: Canlı ve parlak renkler

Capcanlı ve çarpıcı renklerle enerjik bir atmosfer yaratmak mümkün. Ama nasıl? Öncelikle salonunuzu dekore ederken cesur yaklaşımları kullanmaktan çekinmeyin. Göze hitap etsin istiyor ve çarpıcı renkler kullanmaktan kaçınıyorsanız son derece sıkıcı ve düşük enerjili bir salon döşeyebilirsiniz. Sıkıcılıktan kurtulmak isteyenler ve daha canlı renkler kullanmayı tercih edenler için bazı püf noktaları bulunmaktadır. Öncelikle canlı ve parlak renklerin kullanımında mobilya ve aksesuarları ön plana çıkarmayı tercih ediyorsanız daha sade ve yalın bir yaklaşımla duvar, döşeme ve tavan zeminlerini tek renk tercih edebilirsiniz. Örnek salon görselinde beyaz duvar zemini canlı ve parlak kırmızı tonlarını daha da ön plana çıkarıyor. Canlı ve çarpıcı renklerle sade zemin kaplamalarını bir araya getirerek renk ve dokularla denge unsurunu yakalayabilirsiniz. Mobilya ve aksesuarları ön plana çıkarmak yerine duvar dekorlarını ön plana çıkarmayı tercih edebilirsiniz. Dolayısıyla daha sade ve yalın çizgiler taşıyan mobilya ve aksesuarlarla eşleştirerek, renk ve doku dengesi oluşturur, duvar dekorlarını ön plana çıkarabilirsiniz. Renk dengesi yakaladığınız takdirde, canlı ve parlak renkleri kullanmaktan çekinmenize gerek kalmayacaktır.

Minimalist yaklaşım: Az çoktur

Eşya kalabalığı oluşturarak göz karmaşasından kaçınabilirsiniz. Minimalist yaklaşımla yalın çizgileri bir araya getirerek salon dekorasyonunda daha ferah bir atmosfer oluşturmanız mümkün. Tv ünitesinin bulunduğu alanda dolaplar, son derece yalın çizgilerle duvar dekoruyla bütünleşecek şekilde dizayn ediliyor. Minimalist tarzı benimseyenler için çok fazla zemin kaplaması malzemesi farkı kullanmaya gerek yok. Farklı tarzlardan etkilenenler için Türkiye'den minimalist bir yaklaşım örneği olan bu salonda döşeme zemininden duvar dekorlarına beyazın uyumu hakim iken salonu daha geniş ve ferah gösterecek derinlik katan unsurlar yakalanıyor. Her zeminde ayrı bir kaplama türü tercih ederek göz karmaşasına sebep olabilirsiniz. Dolayısıyla daha dingin bir atmosfer oluşturmak için minimalist yaklaşımla Az çoktur sözünü esas alarak, tavan dekorlarından döşeme zeminine karmaşadan kaçınarak minimal bir dille konfor sunan mobilya tasarımlarını kullanabilirsiniz.

Renk ve dokularda denge unsuru: Nötr grilerle parlak renkler

homify Eklektik Oturma Odası

Nötr grinin farklı tonlarına bürünen zemin kaplamaları ve mobilyaların yanı sıra, nötr renklerin dışında salonda neredeyse tablo ve aksesuarlar harici canlı bir renk kullanılmamış. Nötr renkleri kullanmayı tercih edenler renk dengesi unsurunu göz önüne alabilir. Tamamen nötr renkleri kullanayım derken sıkıcılıktan uzaklaşmak ve tekdüzelikten sıyrılmak için canlı ya da sıcak renklerle bir araya getirerek renk dengesi unsurunu tamamlayabilirsiniz. Sıcak ve soğuk etkileri bir arada değerlendirerek denge ve uyum yakalamak isteyenlere bu şahane örneğimiz fikir verecektir. Duvar zemini kaplamaları, mobilyalar, döşeme zemini kaplaması, perde ve halı unsurlarında nötr renklerin uyum ve ahengini değerlendiebilir; uygulanacak stil ve tarza göre parlak ya da sıcak renklerle aksesuarlar kullanarak nötr ve sıcak renk denge unsurunu yakalayabilirsiniz.

Mobilya ve aksesuarlarda natürel dokular

Doğal doku ve renk tonlarının buluştuğu salon dekorasyonunda, sadece dokularla kalmayıp duvar dekorlarından mobilya ve aksesuarlardaki doğal malzemelerin natürel dokuları göz okşuyor. Salon dekorasyonunda fark yaratmak istiyor, yeni bir salon döşüyor ya da salonunuzu yenilemek istiyor olabilirsiniz. Çarpıcı ve göz alıcı tasarımıyla doğadan dokular kullanabilir, örnek salonumuzdaki gibi natürel dokuları ön plana çıkaran bir sehpa modeli ile dekorasyonda fark yaratabilirsiniz. Mobilya ve aksesuarlarda doğal dokuları tercih edenler huzur veren bir salon dekore etmeyi kolaylaştırabilir. Orta sehpa olarak değerlendirilen cam tabla altında doğal taş dokusunu hissettiren örnek model ilham verecektir. Natürel dokuları gerek mobilya ve aksesuarlarda gerekse duvar dekorlarında doğal renk ve malzemeleri buluşturarak salon atmosferini değiştirebilirsiniz.

Daha fazla salon dekorasyonu örneği görmek istiyorsanız, 'Fark yaratan salon dekorasyonu örnekleri' yazımıza göz atabilirsiniz.

Siz hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler