Örnek fotoğraflarla mutfak masası modelleri ve sandalyeleri

Özlem K. Özlem K.
D&S Altaş Home, yücel partners yücel partners Modern Mutfak
Loading admin actions …

Evde en çok vakit geçirilen alanların başında mutfak geliyor. Yalnızca yemek yapmak için değil, aynı zamanda yemek yemek için de bir çoğumuz mutfağı tercih ediyoruz. Sabah kahvaltıları, öğle yemekleri ve hatta akşam yemekleri dahi çoğunlukla mutfakta yeniyor. Zaman geliyor, konuklarımızı mutfakta ağırlıyoruz. Yakın bir arkadaşımızla ya da komşumuzla birer fincan kahve içmek için mutfaktan daha samimi bir ortam var mı? Yeri geliyor, mutfak masası tezgahlara ek olarak yemek hazırlığında da kullanılıyor. Mutfakta bu kadar zaman geçirilmesinin sonucunda, mutfak masası ve sandalyeleri de evin en çok kullanılan mobilyaları arasına giriyor. 

Birçoğumuzun evinden birden fazla sayıda yemek masası mevcut. Salonda ve balkonda da birer takım bulunduruyoruz ancak hiçbiri mutfakta konumlanan masa ve sandalye takımımız kadar çok kullanılmıyor. Bu da mutfak masası ve sandalyelerinin evimizdeki önemini ortaya koyuyor. 

Bugünkü yazımızda profesyonel mutfak planlayıcıları veya iç mimarlar tarafından dekore edilen mutfakların masa ve sandalyelerine göz atacağız. Yazımızda farklı beğenilere hitap eden birçok farklı stile sahip mutfak masa modellerinin yanı sıra, farklı boyutlardaki mutfaklara uygun masa takımı çözümlemelerini de inceleme fırsatı yakalayacağız.

Modern bir mutfağa ahşap bir yemek masası

homify Modern Mutfak

İlk örneğimizde modern bir mutfak tasarımı görüyoruz. Mutfak dolapları beyaz renkli ve tamamen düz hatlara sahip. Beyaz mutfak dolapları gri renkli tezgah ve duvarlar ile kombine edilmiş. Tasarımcılar, bu geniş ve modern mutfağın ihtiyaç duyduğu sıcaklık ve samimi havayı ise, ahşap mutfak masası ve sandalyeleri ile katmışlar. Dikdörtgen biçimli ahşap masa iki adet beyaza boyalı ahşap sandalye ve bir adet de geniş bir ahşap bank ile tamamlanmış. Yemek masalarında bank kullanılması son derece trendi, ancak mutfak gibi bir alanda bu trend daha da önem kazanıyor çünkü kullanılmadığı zamanlarda bank masanın altına doğru itilerek hareket alanının daha geniş olmasını sağlıyor.

Modern stilin zarif fakat sağlam duruşu

Modern stilde dekore edilmiş olan bu evin mutfağında modernist tasarımın ikonik örneklerinden biri olan Eames sandalyeler görüyoruz. Ahşap ayaklı bu plastik döküm sandalyeler metal ayaklı bir ahşap masa ile kombine edilmiş. Modern stil, tıpkı İskandinav stilde de olduğu üzere sade hatlara sahip, zarif ancak son derece sağlam mobilya tasarımlarıyla ünlü. Masanın üzerine aydınlatma olarak Ikea'nın ünlü tasarımı Maskros sarkıt lamba yerleştirilmiş.

Ünlü tasarımcıların günümüzde ikonik hale gelmiş sandalye modelleri ilginizi çekiyorsa, 'En şık mutfaklar için 10 ikonik sandalye – tabure tasarımı' başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz. Bu yazımızda 10 ünlü sandalye/tabure tasarımı hakkında çeşitli bilgiler verilmektedir.

Aynı sandalyeler yuvarlak Tulip masa ile kombine edilmiş

Bu örnekte ise yine modern stilin ikonik tasarımlarından biri olan ve 1957 yılında Eero Saarinen tasarından tasarlanan Tulip masa isimli, yuvarlak formlu masayı Eames sandalyeler ile kombine edilmiş olarak görüyoruz. 

Kırsal stil mutfağa takım masa ve sandalyeler

Bu fotoğrafta ise kırsal stil bir mutfak ve mutfağın takımı olarak tasarlanmış masa ve sandalyeleri görüyoruz. Kırsal stil çiftlik evlerinin dekorasyonunda ilham alınarak yapılan, ahşabın ve diğer doğal malzemelerin yoğun olarak kullanıldığı bir stildir, bu nedene de insanda sıcak ve sempatik bir etki yaratır. Mutfak gibi özel bir mekan için harika bir seçim.

Eklektik stilde bir mutfak

Bu örneğimizdeki mutfakta ise doğal taş bir duvar ve dümdüz hatlara sahip, minimalist stilde bir mutfak tasarımı görüyoruz. Lake cilalı parlak beyaz mutfak dolapları tamamen düz yüzeylere sahip, buna karşın duvar ise farklı şekillerdeki doğal taşlarla örülmüş. Bu iki tezat görünüm bir araya gelerek eklektik bir tasarım ortaya koymuş. Bu eklektik tasarıma ise beyaz ahşap bir Parsons masa ve beyaz renkli rattan sandalyeler eşilik ediyor. Masa ve sandalyelerin seçimi, farklı stillerdeki iki kontrast görünümü birbirine bağlamak açısından çok başarılı olmuş.  

Parsons masa, dikdörtgen ya da kare biçiminde olan, dört kenarında konumlanan ayaklarının kalınlığı ise üst kısmını kalınlığı ile aynı olan modern masalara verilen isimdir. 

Yuvarlak mutfak masası ve ona eşlik eden mutfak bankı

homify Mutfak

Mutfaktaki dar oturma alanlarını en iyi şekilde değerlendirmenin bir yolu da duvara dayalı şekilde olan mutfak banklarıdır. Tıpkı köşe koltuk takımları gibi, alanı optimum biçimde kullanan mutfak bankları bankın şekline bağlı olarak yuvarlar masa ya da dikdörtgen masa ile kombine edilebilirler. Fotoğrafta muhteşem bir mutfak bankı örneği görüyoruz. Üç cepheli cumbanın önünde yer alan ve bu alan için özel olarak üretilen bank, kapitoneli döşemesi ve şık kırlentleri ile küçücük alanlarda bile ihtişamlı dekorasyon oluşturulabileceğinin kanıtı gibi. Mermer tablalı yuvarlak masa ve bir adet de deri döşemeli şık bir tabure ile kombine edilen mutfak bankı evin atmosferine hakim olan zarif görünüm ile bütünlük sağlıyor.

Küçük alanlarda bile şık ve gösterişli bir masa sandalye takımı kullanabilirsiniz

Mutfak mobilyaları mutlaka düz ve basit çizgilere sahip olmak zorunda değil. Evinizin dekorunda göz alıcı parçalar kullanmaktan hoşlanıyorsanız veyahut eviniz klasik stilde döşenmişse ya da sade ve modern çizgilere sahip mobilyalardan hoşlanmıyorsanız, mutfak mobilyalarınızı da evinizin genel çizgisine ve kendi zevkinize uygun şekilde seçebilirsiniz. Üstte görmüş olduğunuz fotoğraf da buna en iyi örnek. Fazla küçük olmasa da, uzun ve dar yapısından dolayı dekore etmesi oldukça zor bir mutfak görüyoruz. Dar mutfaklar için tavsiyemiz iki kişilik masalar, çünkü hem şık bir görünüm oluşturuyorlar hem de alanı daha da fazla daraltmıyorlar. 

Dekorasyon yapmanın oldukça zorlayıcı olduğu dar mekanların nasıl işlevsel hale getirileceği, koyu renklerin ve ihtişamlı parçaların dar alanlarda mükemmel bir şekilde nasıl kullanılacağı, kontrast renklerin, hele ki özellikle siyah ve beyaz gibi zor renklerin bir arada nasıl kullanılması gerektiği, desenli klasik parçaları modern dekorasyona nasıl entegre edebileceğimiz bu örnekte görüyoruz.

Şeffaf plastik sandalyeler

homify Modern Yemek Odası

Şeffaf mobilya parçaları son dönemin en popüler ürünlerinden biri. Mekanda kalabalık bir görünüm oluşturmayan, varlığı yokluğu bir şeffaf mobilyalar özellikle mutfak gibi kısıtlı alanlar için mükemmel bir çözüm üretiyor. İster modern bir tarza sahip mutfak dekorasyonunda, isterse de klasik detaylara sahip evlerde eklektik bir unsur olarak kullanılabilecek transparan mobilyaları önümüzdeki yıllarda sıkça göreceğiz. Fotoğrafta Cihangir'de konumlanan bir dairenin mutfak masası ve sandalyelerini görüyoruz.

Duvara monte tezgah ve yüksek sandalye takımı

Mutfaktaki orta alanı kısıtlayarak hareket alanını daraltmak istemeyenler için akıllıca bir çözümü ise bu fotoğrafta görüyoruz. Ufak kafe ve büfelerde görmeye alışık olduğumuz duvara monte yemek tezgahı yüksek sandalyeler ile kombine edilmiş. Sandalyeler kullanılmadığı zamanlarda tezgahın altına girerek alan ın tamamen açılmasını sağlıyor. Her ne kadar resimde görmüş olduğumuz bu mutfak küçük olmasa da, küçük mutfaklarda alanın daralmaması açısından harika bir örnek.

Mutfak tezgahının uzantısı şeklinde bir yemek masası

Açık planlı mutfaklar için bir alternatif ise mutfak tezgahının bir uzantısı şeklinde tasarlanmış olan mutfak masaları. Mutfak masalarının yüksekliği 75 – 80 cm, mutfak tezgahının yüksekliği ise 80 – 85 cm civarındadır. Fotoğraftaki örnekte, belirli bir noktadan sonra tezgahın yüksekliğinin azaltıldığını ve tezgahın ucunun bir yemek masasına dönüştürülmüş olduğunu görüyoruz. Açık mutfaklı bu alanda ayrı bir masa sandalye grubu için yer kaybı yapılmamış, göze rahatsızlık verecek ve mekanı küçültecek fazla mobilya parçalarından kaçınılmış ve ortaya şık, sade ve akıllıca bir mutfak yemek masası çıkmış.

Tezgahla bütünleşik masalara bir başka örnek

Bu örnekte ise yine mutfak tezgahının bir parçası şeklinde olan bir mutfak masası görüyoruz. Bu örnekte, bir önceki örnekten farklı olarak, masa ada ünitenin bir uzantısı değil ancak ona dik gelen bir parçası. Aynı şekilde, bu masanın da yüksekliği tezgaha göre çok azaltılmış ve ergonomik bir oturma alanı sağlanmış. Oldukça geniş bir mutfağın parçası olan bu büyük masaya yedi adet de tabure eşlik ediyor.   

Ada ünite şeklinde bir mutfak masası ve ona eşlik eden yüksek tabureler

Ada ünite şeklinde olan mutfak masaları ve ona eşlik eden yüksek tabureleri mutfak barı ya da diğer adıyla kahvaltı tezgahları olarak da anılmaktadır. Ada ünite ya da yarım ada ünite şeklinde olan bu yüksek masalar, az bir alan kaplamaları, mutfakla bütünleşmiş şekildeki şık görüntüleri ile birçok insan tarafından tercih ediyor.

Farklı stillere sahip 10 farklı mutfak barı örneği görmek için, 'Birbirinden güzel ve orijinal 10 mutfak barı' başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Mutfak masası modelleri ve sandalyeleri hakkındaki bu bilgileri faydalı buldunuz mu?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler