Mutfak tezgahı nasıl seçilir? Farklı türlerin avantaj ve dezavantajları

Homify Homify
Beach Front House, JSD Interiors JSD Interiors Ankastre mutfaklar
Loading admin actions …

Mutfak dekorasyonu yapı ve uygulama olarak diğer dekorasyon türlerinden biraz daha zorlayıcıdır. Teknik donanım ve ustalık gerektiren bir yapıya sahip olan mutfak dekorasyonunda seçilen malzemelerin özellikleri ve ürün çeşitliliği sizi ciddi bir araştırma yapmak zorunda bırakır. Sıradan ve plansızca yapılan seçimlerle mutfak dekore etmek ilerde pişmanlıklar yaşamanıza neden olabileceği için henüz ilk adımdayken iyi bir planlama ve araştırma yapmanız gerekecek. Özellikle dayanıklılığı ön planda olan ve teknolojik altyapısı bulunan mutfak ekipmanlarını seçerken, piyasa bulunan türlerin hepsini gözden geçirmiş olmak ve sizin mutfağınıza hem stil hem de özellik olarak en uygunu bulmak son derece önemlidir. Örneğin mutfak tezgahı seçerken nasıl bir yol izliyorsunuz? Stilinize ve mutfağın mimari özelliklerine uygun bir hazır mutfak seçip işin içinden kolayca çıkabilirsiniz ya da satın aldığınız evin mevcut mutfağını kullanmayı uygun görürsünüz ancak bu tip hazır mutfaklarda maliyeti düşürmek için bazı parçalarda kaliteden ödün verilebildiğini unutmayın. Özellikle mutfak tezgahı gibi kalite ve malzemenin önem kazandığı bir üründe seçimi şansa bırakmamak gerekir. 

Homify ekibi olarak tezgah seçimi yaparken bilmeniz gereken detayları ürün bazında incelemeye karar verdik. Bu yazımızda size farklı tezgah türlerinin avantaj ve dezavantajlarını örnek tasarımlar eşliğinde sunacağız. Bu bilgiler sayesinde aldığınız evin mutfak tezgahının hangi türe ait olduğunu, ilerde size ne gibi sorunlar çıkarabileceğini bilme şansınız olacak. Dilerseniz tasarıma yakışacak ve kullanım alışkanlıklarınıza daha uygun bir tezgah seçerek mutfağı kişiselleştirebilirsiniz. Henüz eve oturmadan gerekli değişiklikleri yapmak sizi ilerde dekorasyon sorunlarıyla boğuşmaktan kurtaracaktır. Eğer mutfağınızı her bir detayı ile siz tasarlamaya niyetliyseniz o halde bu yazıyı tezgah seçiminiz için bir rehber olarak değerlendirin. Hayalinizdeki mutfak tasarımını oluştururken bu örneklerden ilham alabilirsiniz.     

Mutfak dekorasyonunun farklı aksamları için fikirlere ihtiyacınız varsa Homify portalında onları da bulabilirsiniz. Mutfak mobilyaları, mutfak dolapları, zemin ve duvar döşemeleri, tekstil ürünleri ve aksesuarları hakkında onlarca fikir yazısı sizi bekliyor. Mutfak dekorasyonunuza ışık tutacak aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı tavsiye ederiz. 

Türkiye'den 8 iç açıcı mutfak dekorasyonu

Mutfak adalı 5 küçük mutfak

Corian tezgah

Mutfak tezgahı seçerken dikkat etmeniz gereken özellikleri kısaca hatırlatarak tezgah çeşitlerini incelemeye başlayalım. Öncelikle seçeceğiniz tezgah malzemesinin renk ve doku olarak mutfağın stiline uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz. İkinci aşamada ise malzemenin dayanıklılığı ile maliyetini karşılaştırarak size en uygun olanı seçmelisiniz. Gelişen teknoloji sayesinde artık birçok tezgah malzemesinde en üst noktada kaliteler yakalanabiliyor bu durumda seçiminizi etkileyecek en önemli kriter malzemenin dezavantajları ve fiyatı olacak. Her iki konuda da profesyonel destek almak isterseniz mutfak planlayıcıları ve mutfak aksamları uzmanları size yardımcı olabilir. 

Gelelim Corian tezgahların özelliklerine. Sert yüzey tezgah grubuna giren Corian tezgahların ana malzemesi akrilik reçinesi ve doğal minerallerdir. Kabaca kum, cam ve porselen gibi malzemelerin ham maddelerinin özel bir yöntemle karıştırılmasıyla oluştuğunu söyleyebiliriz. Homojen yapıya sahip bir yüzey malzemesi olduğundan çiziklere karşı don derece dayanıklıdır, bakteri ve mantar oluşumuna zemin sağlayan çizikler barındırmadığından kesinlikle hijyenik bir malzemedir. Corian tezgahların renk kartelası oldukça geniştir, mat ve parlak alternatifleri vardır bu nedenle de yeni nesil dekorasyonlarda öne çıkan malzemelerdendir. Renkleri solmaz, tamir ve bakımı kolaydır, ek yerleri belirgin değildir, kolay uygulanır ve fiyat olarak da doğal malzemelere oranla orta seviyelerdedir.  

Dekton tezgah

Ebru Erol Mimarlık Atölyesi homify Akdeniz Mutfak

Dekton tezgahlar kompozit sınıfında yer alan sert yüzey tezgahlardır. Cam, porselen ve kuvars malzemelerin yüksek ısı ve basınçta sıkıştırılarak oluşturduğu sert ve kolay işlenebilir bir yapıya sahiptir. Dekton tezgahlar sıkıştırılarak üretildikleri için sağlam ve homojen yapılarına karşın çok ince olabiliyorlar. İnce malzeme kullanılması gereken yerlerde birinci tercih olsa da, kalın tezgahlar için yalnızca kaplama olarak kullanılabilir. Dekton ısıya, çizilmeye, aşınmalara dayanıklı bir malzemedir, renkleri solmaz ve hijyeniktir. Doğal görünüme sahip ve şık bir malzeme olan dekton tezgahların parlaklığı Corian tezgahlara göre biraz daha düşüktür. Granit ve mermer gibi doğal taşlara göre daha ekonomiktirler. 

Tezgah malzemelerinin fiyatları, üretim aşamaları ve hammaddelerinin yanı sıra popülerliğine göre de değişiklik gösterebildiğinden ve özellikle ithal hammaddeye sahip olanların fiyatları dövize endeksli olduğundan fiyat kıyaslamaları sık sık değişecektir. Bu konuda en kesin bilgiye ancak üreticiler ile görüştüğünüzde ulaşabilirsiniz. Birkaç farklı yerden fiyat almadan karar vermemeye dikkat edin. 

Mermer tezgah

Doğal taş grubuna giren döküm mermer tezgahlar bir dönem son derece popülerdi ve fiyatları da oldukça pahalıydı ancak asitlere karşı dayanıksızlık gibi bir takım dezavantajları göze çarptığından bu yana popülerliğini yitirdi. Böylece fiyat aralığı da biraz esnemiş oldu. Döküm mermer neredeyse saf bir malzemedir yani diğer tezgah türlerinde olduğu gibi farklı hammaddelerin birleşiminden oluşmaz, doğal yapılı bir taştır bu nedenle renk seçeneği de sınırlıdır. Oldukça sağlam bir yapıya sahiptir ancak çiziklere karşı birkaç yılda bir bakım yapıp cilalatmanız gerekebilir.  

Granit tezgah

Doğal taş sınıfına giren bir diğer malzeme de granittir. Granit tezgah, ısıyı izole eden, dayanıklı, sağlam ve onlarca farklı rengi bulunabilen bir taş malzemeden üretilir. Renk seçeneği çok olmasına karşın karışık renkli bir yapıdadır. Tek ve düz renk bir ürün değildir. Uzun ömürlü kullanıma oldukça uygundur ancak birkaç yılda bir cilalatmak gerekebilir çünkü uzun süre kullanımda üzerinde küçük çatlaklar oluşabilir. Mermerin aksine asitli gıdalara karşı dayanıklıdır, kolay solmaz ve fiyat aralığı da mermerlerle hemen hemen aynı çizgide ilerler.

Laminat tezgah

Laminat tezgahları lamine malzeme ile karıştırmamak gerektiğinin altını çizerek başlayalım. Lamine birkaç kat ince ağaç tabakadan oluşan bir malzemedir, parke üretiminde kullanılır ama tezgah üretiminde kullanılmaz. Gerçek ağaçtan üretilen tezgahlar ahşap veya masif olarak bilinir. Laminat malzeme ise cila tabakası, kağıt tabaka ve HDF (sıkıştırılmış sunta) tabakadan oluşan bir malzemedir. Görünümünü yapısında kullanılan kağıt tabakadan alır bu nedenle neredeyse her renk ve dokuda üretilebilir. Tezgah, parke ve döşeme gibi bir çok alanda kullanılır. Laminat tezgahlar pürüzsüz yüzeylidir ve yüzlerce renk, desen seçeneği vardır. Dikkatli kullanıldığı zaman uzun süre dayanabilirler ancak ısı ve çiziklere karşı taş malzemeler kadar dayanıklı değildir. Hatta üzerine sıcak bir tencere bıraktığınızda oluşacak izi geçirmek neredeyse imkansızdır. Doğal taş, akrilik ve kompozit sınıfı tezgahlara göre çok daha düşük maliyetlidir, bu nedenle de çok popülerdir. Şık ve modern bir görüntü sunan Laminat tezgahları dikkatli kullanırsanız çok memnun kalabilirsiniz. 

Çelik tezgah

Endüstriyel mutfak tasarımı dendiğinde akla ilk gelen çelik tezgahlar modern ve şık görüntüleriyle öne çıkıyor. İçerisinde krom ve nikel bulunan çelik tezgahlar paslanmaz özellikte bir malzemedir. Paslanmaz çelik ısıya ve aşınmaya karşı dayanıklıdır ancak yüzeyde çökme problemi yaşanabilir bu nedenle üzerinde kesim yapmak ya da ağır eşyalar bırakmak riskli olacaktır. Metalik görünümlü yansıtıcı bir yüzey olduğundan ortama ferahlık kazandırır ve ahşap gibi sıcak malzemelerle uyumu muhteşemdir, dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Bütün bu özelliklerine karşın pahalı bir malzemedir.

Kuvars tezgah

Kuvars tezgahlar sert ve doğal bir mineral olan kuvarstan üretilir ancak renk ve desen kazanması için cam ve metal parçaları ile birlikte işlenebilir ve bu özelliği ile de kompozit sınıfında gösterilebilir. Hem doğal taş kökenli hem de işlemli olduklarından pek ekonomik sayılmazlar. Gözeneksiz bir yapıya sahip olduğundan hijyeniktir ve sıvı emilimi için ekstra bakıma ihtiyaç duymaz. Sağlamlığı ve dayanıklılığının yanı sıra diğer doğal taşlara göre daha geniş bir renk yelpazesi vardır. Siyah, beyaz ve kahverengi gibi doğal tonlardan altın, mavi gibi renklere kadar çeşidi bulunabiliyor. Bakımı ve temizliği kolaydır.

Masif tezgah

Mutfak tezgahında masif ağaç kullanmak özellikle kırsal ve iskandinav gibi doğal izler taşıyan stillerin olmazsa olmazıdır. Şıklığı ve güzelliği ile ortamları ısıtan masif tezgahların sağlamlık, dayanıklılık, doğallık gibi özellikleri de öne çıkıyor. Masif tezgahların en büyük avantajı eskise, çizilse, yıpransa, solsa hatta yanık izleri taşısa bile şıklığından bir şey kaybetmeyecek olmasıdır çünkü doğal görünümü bu tarz pürüzleri taşıyabilecek özelliktedir. Masif ağaç tezgahlar, dayanıklı, sağlam, kullanışlı, temiz, doğal, zararsız ve bakımı kolaydır. Kolay temizlenir ve uzun ömürlüdür. Fiyatları ağacın türüne ve özelliğine göre değişebilir. 

Mozaik tezgah

Mozaik, mutfaklarda genelde alın taşı olarak karşımıza çıkan bir malzemedir ancak mutfak adası ve tezgah gibi yüzeylerde de oldukça şık dekorasyonlar oluşturabiliyor. Sağlamlık ve dayanıklılık bakımından akrilik, kompozit ve doğal taş tezgahlarla pek yarışamasa da daha ekonomik ve stil sahibi bir tercih olacaktır. Stilinize uyum sağlayacak şekilde diğer tezgah türleriyle kombinasyon yaparak da kullanabilirsiniz. Örneğin siyah granit tezgaha sahip bir mutfakta, mutfak adasını mozaik yüzey yaptırarak farklı bir tarz oluşturmanız mümkün.

Mutfak tezgahı türleri konusundaki bu yazıyı faydalı buldunuz mu?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler