Mutfaklara ek dolap: 10 pratik çözüm

Meral Eser Meral Eser
homify Mutfak
Loading admin actions …

Evin en aktif kullanım alanlarından biri olan mutfaklar, alan tasarrufu sağlayacak şekilde maksimum depolama ihtiyacını karşılayacak bir düzen oluşturulduğunda daha kullanışlı ve tertipli bir düzene kavuşur. Mutfak dizayn ederken daha düzenli ve göze hitap bir sonuç elde etmek için akılcı depolama sistemlerine ihtiyaç duyarız. Mutfak tasarımlarının yeniliklere açık olması sadece son teknolojilerin kullanılması ile birlikte kalmamakla beraber, döşeme zemininden tavana akılcı depolama sistemleri ile donatılmasıyla maksimum donanıma sahip olur. Köşe ve kenarlar kullanılmayan ölü ya da boş alanlar olabilir. Bir mutfağı organize ederken depolama ihtiyacını karşılayacak çekmece, raf sistemleri, askılık sistemleri ve bilumum ihtiyaçları bir arada karşılayan dolaplar plan düzleminde ölçekli olarak gözlemlenebilir. 1/50 ya da 1/100 ölçekli bir mutfak planı üzerinde tezgâh ve dolap ilişkisi, kullanım kolaylıkları, muhafaza edilecek mutfak gereçleri ve eşyaların ebatlarına göre çekmece ya da dolapların düzenlenmesi gibi ayrıntılar tasarlanır. İhtiyaç duyulduğunda plan düzleminde depolama ihtiyacını karşılayacak dolapların tasarımı ve konumu, ebatlarıyla birlikte değiştirilerek olası hatalardan kaçınılabilir. Mutfak alanı ile dolap sistemlerine ayrılan alan ilişkisi, planlar, kesitler ve görünüş planları üzerinde net olarak gözlemlenebilir. Üç boyutlu modellemeler ile mutfak hacmi ve dolapların derinlik ya da boyutları ile ilgili çıplak gözle görülebilecek işlevsel unsurlar ve estetik kararlar belirlenebilir. Mutfaklar birçok eşya, ıvır zıvır, mutfak aletleri ve gereçlerin depolandığı yerdir. Dolayısıyla dolap sistemleri için gereken kullanım ihtiyaçları daha fazla alan kazandıracak şekilde ve erişim kolaylığı sağlayacak bir düzende dizayn edilir. Mutfaklarda alan tasarrufu sağlayacak ek dolap sistemleri ile ilgili 10 pratik çözüm örneğine göz atın, ilham veren mutfak modellerini gözden geçirin.

Eviye ve tezgâh altı çekmeceler

homify Mutfak

Geniş ve büyük bir mutfağa sahip olmayabilirsiniz. Buna rağmen son derece kullanışlı ve mutfak düzeni kullanım ihtiyaçlarına hizmet edecek şekilde hayatınızı kolaylaştıracak bir mutfak dizayn etmek mümkün. Mutfak dolapları dizayn edilirken, şişeler, gereçler ya da aletlerin ebatlarına göre bölmeler dizayn edebilirsiniz. Farklı ebatlarda dolap ya da çekmeceler dizayn etmek hayatınızı kolaylaştıracak, erişim kolaylığı sağlayacaktır. Eviye altını değerlendirmek ya da tezgâh altı ek çekmecelerle depolama ihtiyacını maksimum verimle karşılamak, küçük mutfaklarda alan tasarrufu sağlayacaktır. Yalnızca tezgâh altı ile kalmamakla beraber tezgâh üzeri duvar alanlarını depolama ihtiyacını verimli bir şekilde karşılayacak raf sistemleri ile donatabilirsiniz.

Tezgâh üzeri ölü alanları değerlendirin

Küçük mutfaklarda zemin alanından tasarruf etmek için tezgâh üzeri ölü alanları değerlendirebilir, dekoratif duvar rafları ya da işlevsel duvar dekorlarını değerlendirebilirsiniz. Küçük ve dar alanlarda pratik fikirler dekorasyonda fark yaratır. Fonksiyonel mutfak rafları, mutfak adası, ve mutfak dolapları ile karmaşadan ve göz yoran bir görünümden uzaklaşmak istiyorsanız, açık renk tonları ve akılcı depolama sistemleri aradığınız cevap olabilir. Mutfak dolapları estetik bir görünüm kazandırırken; renklerin dili, mutfağın görünümü değiştirmenizde oldukça etkili bir çözüm olarak değerlendirilebilir. Tezgâh üzeri dolaplar dizayn ederken ekmek saklama bölmesini dolap düzeni ile birlikte çözümleyebilir, depolama sisteminin bir parçası haline getirebilirsiniz. Aynı zamanda buzdolabı üzerinden tavana uzanan ölü alanları depolama ihtiyacını muntazam bir şekilde karşılayacak düzende dizayn edebilirsiniz.

Ekstra dolaplar

A modern kitchen refit Redesign Modern Mutfak

Gerek mutfak adaları gerekse ek tezgâhların alt kısmlarını dolap  ya da çekemeceler için depolama ihtiyacını karşılayacak şekilde dizayn edebilirsiniz. Ek tezgâhlarda bar alanı dizayn ederken kullanılmayan alt kısımları ölü alan olarak görüyorsanız depolama sistemlerine dahil edebilirsiniz. Mutfağınızı ihtiyaca göre dizayn etmek için gerektiğinde yeni ve pratik fikirlerden yararlanabilirsiniz. Bar alanı ya da yemek alanı için ayrılan bir ek tezgâh için oturma alanından artan boşlukları değerlendirerek dolaplar dizayn edebilirsiniz. Çekmece sistemleri ve raflar için de kapalı ya da açık raf sistemleri ile birlikte kullanım ihtiyaçlarına göre bir düzen oluşturabilirsiniz.

Döşeme zemininden tavana dolap sistemleri

Alan tasarrufunu maksimum verimle sağlayacak depolama sistemleri için, döşeme zemininden tavana dolap çözümlerini tercih edebilirsiniz. Ölü alanlar değerlendirildiğinde sadece mutfak düzeni oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda zemin alanı için yer kazandırırsınız. Özellikle duvar dekorları için ayrılan raf sistemleri ve dolaplar döşeme zemini alanından yer kazandırır. Beyaz ve ahşabın muntazam uyumuyla ve modern çizgilerle döşenen bu mutfak modelinde uzun bir alanda aydınlık ve ferah bir atmosfer oluşturulmuş. Beyaz lake dolaplar ışığı yansıtan zemin dokusu ile ferah bir atmosfer oluştururken derinlik katıyor. 

Farklı ebatlarda çekmeceler

Çekmece sistemleri ihtiyaca göre; boyut, adet ve pratik kullanım olanaklarına göre dizayn edilebilir. Çekmece modelleri arasında çıkarılabilir, ve yeniden monte edilebilir modelleri de mevcut. Mutfak, alet ve eşyalarla doludur ve evin diğer alanlarına göre daha küçük alan kaplayabilir. Dolayısıyla daha düzenli ve göze hitap eden alanlar oluşturmak istiyorsanız, küçük ve çok sayıda eşyalarınızı listeleyin, uygun kullanım alanlarına göre ayırın. Boyutlarına ve ihtiyaca göre oluşturulan çekmece düzeni, pratiklik ve düzen sağlamak açısından işinizi kolaylaştıran bir yöntemdir.

Tavana monte raf sistemleri

homify İskandinav Mutfak

Ölü ve boş alanları değerlendirirken, tezgâh üzeri boş alanları raf sistemleri ile donatarak kullanışlı hale getirebilirsiniz. Mutfak adasının üzerine sabitlenecek tavan dekorları, sarkıtma raf sistemleri işlevsel açıdan depolama ihtiyacınızı karşılar. Mutfak dekorasyonunda depolama sistemleri ve dekoratif raflar gibi bazı depolama sistemleri çözüm olabilir, döşeme zemini alanından yer kazanmak ve dikey düzlemde depolamak faydalı bir yaklaşım olacaktır. Ayrıca homify'da mutfak planlayıcıları ile ilgili profesyonellere ulaşabilir, size en uygun çözümleri sunan profesyonellerin çalışmalarını inceleyerek destek alabilirsiniz.

Tek bünyede birçok ihtiyacı çözümleyin

homify Modern Mutfak

Eğer ekstra döşeme zemini alanına ihtiyaç duyuyorsanız, tek bünyede birçok ihtiyacın karşılandığı dolap sistemlerini tercih edebilirsiniz. Buzdolabı ve fırınları bünyesinde bulunduran ve beyaz eşyaların çevresinde kalan boş alanları daha verimli bir şekilde kullanmak için dolap ve çekmece sistemleri tasarlayabilir, daha kullanışlı hale getirebilirsiniz. Tek bünyede dolap ve raf sistemlerini dizayn ederken muntazam bir görünüme kavuşması için benzer renk tonlarını tercih edebilir, açık renk tonları ağırlıklı bir dolap tasarımı ile daha ferah ve iç açıcı bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Yekpare beyaz lake dolap kapakları hem ferah bir atmosfer oluşturacak hem de ışığı yansıtan zemin dokusu ile derinlik katacaktır.

Oturma odaları için ideal çözümler

Depolama sistemlerinin önemi mutfak gibi birçok eşya ve ıvır zıvırın muhafaza edildiği alanlarda oldukça önemlidir. Özellikle göz yormayan bir mutfak düzeni oluşturmak ve birçok mutfak eşyası ile ıvır zıvırın depolandığı mutfaklarda göz karmaşasından uzaklaşmak istiyorsanız katlanır kapak sistemleri ile gizli mutfak modellerini tercih edebilirsiniz. Stüdyo daireler ya da küçük evlerde alan tasarrufu sağlayacak çözümler için dolaplarınızı tek duvar hizasında tezgah ve diğer ihtiyaçları bir arada tasarlayarak dizayn edebilirsiniz. Siyah ve beyazın muntazam uyumuyla kontrast renklerin ön plana çıktığı bu mutfak örneğimizde, katlanır dolap kapakları kapandığında beyaz duvarlarla bütünleşen göz yormayan bir manzara oluşuyor. Dolap kaplamalarını tercih ederken duvar rengi ile benzer tonları tercih ettiğinizde derinlik katabilir, daha geniş ve ferah bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Ayrıca katlanır dolap kapakları ardına gizlenen bir mutfak ile kullanım ihtiyacı olmayan zamanlarda kapak sistemleri kapatılarak daha düzenli ve muntazam bir görünüm sağlayabilirsiniz.

Akılcı depolama sistemleriyle bütünlük ve estetik

homify Klasik Mutfak

Ek dolaplar, tezgah altı depolama sistemleri ve raf çözümlerini bir araya getirirken bütünlük sağlamayı ihmal etmeyin. Akılcı depolama sistemleriyle bütünlük sağlayabilir ve estetik unsurlar yakalayabilirsiniz. Mutfak tezgahlarından dolaplara kadar beyaz rengin hakim olduğu bu mutfakta klasik stil zarafet unsurları modern donanımla buluşuyor. Dekoratif duvar kağıtlarını beyaz mutfak dolaplarını daha da ön plana çıkarıyor. Kullanım ihtiyaçlarına göre mutfak düzeni oluştururken işlevsellik kadar estetik unsurlara da yer vermeli ve göze hitap eden bir mutfak dizayn etmek için kolları sıvayabilirsiniz. Beyaz lake mutfak dolapları, beyaz tezgah ve eşyalarla parlak bir beyaz döşeme zemini kaplaması ile bir araya getirerek bütünlük sağlarken derinlik katan unsurlar yakalayabilirsiniz.

Dolap alanlarını görevlerine göre ayırma

Bünyesinde birçok ihtiyacı barındıran dolapları oturma alanları ile bir arada dizayn edebilirsiniz. Burada dolapları görevlerine göre ayırmak kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Çift açılır kapı kanatları kapandığında muntazam bir dolap görünümü kazandırılan bu örnekte, dolaplar açıldığında ekstra depolama alanları ve gizli bir mutfak ortaya çıkıyor. Fonksiyonel çözümlerle mutfak alanlarını pratik bir şekilde görevlerine ayırabilirsiniz. Mutfakta bar kullanımı hazırlama ve yeme esnasında çok amaçlı bir tezgah ya da masa gibi kullanılabilir. Çok amaçlı dolap çözümleri için ek raf sistemler, gizli çekmeceler ve dolap sistemlerini bir araya getiren çözümlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Böylelikle hem akılcı hem de maksimum depolama alanı ihtiyacını karşılayacak dolaplar dizayn edebilir, mutfak alanlarını daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, ayrıca ’Mutfak tezgahı için farklı stillerde 6 ideal fikir’ yazımız da ilginizi çekebilir.

Mutfaklara ek dolap ihtiyacını karşılayan bu çözümleri siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler