Ev duvar kağıtları: Nasıl kaplanır, ne gibi çeşitleri vardır?

Özlem K. Özlem K.
MICA Zen Wallcovering Collection, Mica Gallery Ltd Mica Gallery Ltd Duvar & Zemin
Loading admin actions …

Duvar kağıtları dendiği zaman halen bazılarımızın aklıma aklımıza gelen, küçük ve sürekli desenlerin yer aldığı, odanın dört duvarının birden kaplandığı, hatta çoğu kez uysun uymasın, evin tüm odalarının tüm duvarlarının kaplandığı, özelliksiz, badana yerine kullanılan modeller artık 80'li yıllarda kaldı. Günümüzde ithal ve yerli birçok firma her zevke ve tasarım stiline uygun, değişik renklere ve desenlere sahip, birbirinden çarpıcı modellerde duvar kağıtları üretiyorlar. 

Vinil, tekstil tabanlı vinil, simplex duvar kağıtları, emboss duvar kağıtları ve boyanabilir duvar kağıdı modelleri gibi birçok farklı malzemeden üretilen duvar kağıtları, evlerin dekorasyonunda karakter belirleyen bir unsur haline geldi. Cesur renk seçimleri, büyütülmüş muhteşem fotoğraflar, dijital baskı sayesinde kusursuz görünüm, değişik efektler, el boyaması gibi görünen modeller ve daha birçok enteresan tasarım bulmak mümkün. Tarzınız ister klasik isterse de modern olsun, ister etnik desenlerden hoşlanın isterse de grafik desenlerde, ya da romantik, kırsal, urban, pop art gibi farklı bir dekorasyon anlayışınız olsun, beğenilerinize de hitap eden, mobilyalarınız ile uyum sağlayan, evin karakterini belirleyen bir duvar kağıdı modeli bulabilirsiniz.

Unutmayın ki, dekorasyon bir bütündür; tüm mobilyalar, renkler ve desenler birbiri ile uyum içerisinde olmalıdır. Aksi takdirde, evinizdeki her bir parça ayrı ayrı estetik bir görünüme sahip kaliteli bir ürün olsa dahi, evinizin genel dekorasyonunda bir rüküşlük söz konusu olur. Dekorasyonda renk kullanımı ile ilgili ’Hangi renkler birlikte kullanılmalıdır? Ev döşeyecekler için bir rehber!’ başlıklı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Bugünkü yazımızda hem duvar kağıdının nasıl kaplanması gerektiğini hem de çeşitli renklere ve desenlere sahip duvar kağıdı modellerinin odalardaki mobilyalar ve dekoratif objelerle ne şekilde kombine edilip kullanıldığını örnekler eşliğinde inceleyeceğiz.

Duvar kağıdı evin en göz alıcı dekoru haline dönüşebilir

Flamingo homify Akdeniz Duvar & Zemin

Son dönemlerde tekrar hayatımıza giren ve duvarları dekore etmenin en güçlü yöntemlerinden bir olan duvar kağıtları artık binlerce farklı desen ve renkte, her zevke ve dekorasyon prensibine uygun şekillerde tasarlanıp imal ediliyor. Eskiden duvar kağıtları odanın dört duvarına birden kaplanır, mekanın tek düze olmasına neden olurdu. Seçenekler de şimdiki kadar fazla değildi. Oysa günümüzde duvar kağıtların desen ve hatta malzemeleri çeşitlendi ve duvar kağıtları odanın mobilyalarına ve genel tarzına uygun bir şekilde, genelde odanın yalnızca bir duvarına kaplanarak göz alıcı bir tasarım unsuru haline geldi. Öyle ki, bazı duvar kağıtları bir odanın en dikkat çekici, odanın genel havasını belirleyen bir dekor dahi olabiliyor.

2018 için tüyomuzu verelim; tropik desenli duvar kağıtları daha da moda olacak!

Seçiminizi doğru yapmalısınız

Duvar kağıdı seçimi yaparken önceliğiniz evinizin genel dekorasyon stiline ve renk yelpazesine uyumlu bir model bulmanız. Klasik bir görünüm mü hoşunuza gidiyor, modern bir görünüm mü? Canlı renklerden ve sert kontrastlardan mı hoşlanıyorsunuz, toprak renklerinden ve yumuşak geçişlerden mi? Bu tür estetik öncelikli kararların yanı sıra, kağıdı uygulayacağınız duvarınızın durumu ve hangi odaya uygulayacağınız da önemli.

Duvarlarınızda ufak pürüzler varsa büyük desenli ve/veya kabartmalı ürünleri tercih etmelisiniz, zira ince kağıtlar ve küçük desenler pürüzlerin dikkat çekici olmasına neden olabilir. Öte yandan, duvarlarınızda kabarmış sıvalar veya çatlaklar varsa, bunları düzeltmek gereklidir. Kötü durumdaki bir duvarı duvar kağıdının ardına saklamaya çalışmak iyi bir sonuç vermez. Kabarmış sıvaları döküp temizlemeli, varsa çatlaklarla birlikte alçı ile kapatmalısınız. 

Duvar durumunun yanı sıra, duvar kağıdını hangi odaya kaplamak istediğiniz de seçim açısından önemli. Mutfak, banyo ve tuvalet gibi nemli alanlarda kullanmak istiyorsanız, kağıt yerine vinili tercih etmeniz doğru olacaktır.

Gerekli malzemeler

Duvar kağıdınızı seçtiyseniz, şimdi ihtiyacınız olan malzemelere bir bakalım: Duvar kağıdını ve duvarı ölçmek için şerit metre, duvar kağıdını gerektiği yerlerden kesebilmek için makas veya maket bıçağı, üst kısımlara ulaşabilmek için merdiven, yapıştırıcıyı sürmek ve duvar kağıdını yapıştırırken düzlemek için fırça, hava kabarcıklarını atabilmek için kuru bir bez ya da fırça, ayrıca yapıştırma tutkalını dökmek için bir kova. Bunlar temel malzemeler. Kağıt dışında farklı bir malzemeden üretilmiş bir kağıt kullanıyorsanız, örneğin vinil ya da kalın, dokulu kağıt, ona özel yapıştırıcı almanız gerekmektedir, zira standart yapıştırıcılar bu malzemeler için yeterli değildir. 

Duvarın hazırlanması

Duvar kağıdını uygulamak istediğiniz duvarlar çimento ve alçı sıva halindeyse, 24 saat önceden saten alçı macunu uygulanmalıdır. Bu işlem duvarı korur ve duvar kağıdı sökülürken duvarın zarar görmesini önler. Eğer duvarlar boyalıysa, duvarları deterjanla silin ve durulamak gerekir. Parlak boyalı yüzeylerin ise zımparalayarak yapıştırıcının daha iyi tutunacağı bir hale getirilmesi uygun olacaktır. 

Duvarlarda hali hazırda kağıt varsa, mevcut duvar kağıdını sökmelisiniz. Bunun için sıcak su ile sulandırılmış duvar kağıdı sökücüsü kullanmanız gerekecektir. İyi bir sonuç almak istiyorsanız, duvarlar temiz ve pürüzsüz olmalıdır.

Duvar kağıdının kesilmesi

Digital Baskı Duvar Kağıdı homify Kolonyal Duvar & Zemin

Öncelikle kaplayacağınız duvarın boyunu ölçün. 5 -10 cm kesme payı bırakarak duvar kağıdının ilk parçasını kesin. Ek yeri gerektirmeyen kağıtlarda, diğer parçaları da ilk parçaya göre ölçerek önceden kesebilirsiniz. Ek yeri gerektiren kağıtlarda ise hata yapmamak için parçaların yapıştırdıkça kesmek daha doğru olur. Süreklilik gerektiren, yan yana gelince bir desen oluşturan duvar kağıtlarının kesilmesi azami önem gerektirir, buna da dikkat edin.

Duvar kağıdının yapıştırılması

Duvar kağıdını yapıştırmaya duvarın üst kısmından başlamalısınız. Kestiğiniz parçayı yapışkanlı taraf birbirine  bakacak şekilde ikiye katlı tutun, böylece müdahalesi daha kolay olur. merak etmeyin, kısa sürede birbirine yapışmayacak ve gerektiğinde hemen ayrılacaktır. Parçaları düzgün bir biçimde yapıştırmak için bir şakül, cetvel ve kurşun kalem yardımıyla duvara düz çizgiler çizmek faydalı olabilir. Duvarlarınızın kenar ve köşeleri düzgünse, buna ihtiyacınız yok. Duvarın üst kısmından 3 ila 5 cm fazlalık bırakarak yapıştırmaya başlayın. Parçanın ilk yarısını duvara yapıştırdıktan sonra ve kuru bir fırça veya bez yardımıyla ortadan kenarlara doğru üzerinden geçerek hava kabarcıklarını kenarlardan çıkartın. Daha sonra parçanın alt yarısını açın ve duvar kağıdının üst kısmını ellerinizle destekleyerek kaymasını önleyin. Alt kısmı da aynı şekilde yapıştırın. Tüm duvar kaplanıncaya kadar uygulamaya devam edin.

Son olarak…

Üst ve alt kısımda kalan fazlalıkları işaretleyip makasla ya da maket bıçağıyla dikkatlice kesin. Tüm bu anlattıklarımızı video şeklinde görmek isterseniz bu linkteki videoyu izlemenizi tavsiye ederiz. 

Birkaç güzel örnek ile devam edelim…

homify Mutfak

İç mimarların ve dekoratörlerin çalışmalarında en çok kullandığı duvar kağıtlarından biri İtalyan ressam Fornasetti'nin çizdiği, soprano Lina Cavalieri'nin çeşitli portrelerinden oluşan bu örnek. Bu ikonik duvar kağıdı kullanıldığı mekana karakter katar, mekanın öznesi haline gelir. Fotoğraftaki muhteşem yemek odası dekorasyonunda da görüldüğü üzere, bu duvar kağıdı ile tek bir duvarı dahi tamamen kaplamak yerine, duvarın belirli bir bölgesini kaplamak yaygın kullanılan bir çalışma biçimi.

Monokrom bulutlar

Yine bir Fornasetti tasarımı ile birlikteyiz. İtalyan ressam Fornasetti'nin gravür baskı tekniğiyle yaptığı bu bulut çalışması da popüler duvar kağıdı desenleri arasında yer alıyor. Bu duvar kağıdının birçok farklı renk tonu var, fotoğrafta gri – beyaz versiyonu görüyoruz. Bu duvar kağıdının durağan bir desene sahip olması nedeniyle önüne raf, tablo vs gibi duvar dekorasyonu çeşitleri ile desenin yapısını bozmadan kullanmak mümkün.

Vinil duvar kağıtları nemli mekanlar için de uygun

Vinilden üretilmiş bu duvar kağıdına ise natürel renkler ile patine görünümü verilmiş. Doğal dokusu ve renkleri ile banyo ve mutfak gibi ıslak hacimler dahil, klasikten moderne her türlü mekanda farklılık yaratabilirsiniz.

Gizemli bir görünüm; puslu orman

Foggy Forest homify Rustik Duvar & Zemin duvar,orman,digitalbaskı,duvar kağıdı,duvar kaplamaları

Yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraflar da duvar kaplaması olarak kullanılabiliyor. Dijital baskı sayesinde, çözünürlüğü yeterli olan istediğiniz herhangi bir resmi duvar kağıdına dönüştürmeniz mümkün. 

Bir klasik, damask desenli duvar kağıdı

Beyaz ve mavi damask desenli duvar kağıdı, bu örnekte yalnızca yatak başının arkasına gelen duvarda kullanılmış, diğer duvarlar beyaz bırakılmış. Mekanın boğucu olmasını engelleyen bir çözüm olan tek duvar çalışmaları yatak odalarında ekseriyetle yatak başı arkasında kullanılıyor.

Marjinal bir yaklaşım; tavanda duvar kağıdı

Flamingo - Digital Baskı Duvar Kağıdı homify Tropikal Duvar & Zemin duvar,duvarkağıdı,tasarım,cafe,restoran,duvar kağıdı

Duvar kağıdını tavana yapıştırmak da dramatik bir etki yaratmak için harika bir fikir. Ancak dikkat, fotoğraftaki gibi karmaşık desenli bir model evlerimizdeki nispeten küçük alanlar için fazla boğucu olabilir.

Çocuk odaları için eğitici, sevimli bir dünya haritası

Çocuk ve bebek odalarına uygun desenlere sahip duvar kağıtları da oldukça revaçta. Farklı örnekler görmek için ’Çocuk odaları için ideal duvar kağıdı örnekleri’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

El becerilerinize güveniyor musunuz? O halde, ’Kendin yap duvar kağıdı nasıl üretebilirim?’ başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Bu ev duvar kağıtlarını siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler