Evimi nasıl temiz tutabilirim? 10 pratik fikir

Özlem K. Özlem K.
homify
Loading admin actions …

Temizlik ile olan ilişkimiz birçoğumuz için bir sevgi – nefret düzeyinde. Evimizin tertemiz, pirüpak olmasına bayılıyoruz ancak temizlik yapmaktan nefret ediyoruz. Malum, erkek egemen sistemde erkekler temizlik de dahil olmak üzere, tüm ev içi işlerinden kendilerini kayırma hakkı görüyor… Bu durumda da tüm iş, bu can sıkıcı durumla maalesef mücadele edemeyen / etmekte zorlanan kadına kalıyor. En nihayetinde de, saatlerimizi bu ücretlendirilmeyen, ancak büyük emek gerektiren bir işe adamak zorunda kalıyoruz. Üstelik birçoğumuzun ev dışında da çalıştığı gerçeği de söz konusu olunca, temizliği adı güya tatil günü olan ancak pek azımızın tatil olarak değerlendirebildiği hafta sonu günleri yapabiliyoruz.

Bugünkü yazımızda, saatlerimizi heba etmeden evi hızlıca temizleyebilmek ve mümkünse, boş vaktimizin keyfini istediğimiz gibi çıkarabilmek için ne gibi alışkanlıklar kazanmamız gerektiğine bir baktık. Evimizi genel olarak temiz tutmak, fazla dağılmasına ve kirlenmesine izin vermemek için günlük olarak yapabileceğimiz işleri sıraladığımız bu yazımız, umuyorum ki herkes için faydalı olacaktır. Bu derlemede yer alan bazı maddeleri zaten biliyor olabilirsiniz; önemli olan onları uygulamak! Erkeklerin ve çocukların da ev işlerinde sorumluluk alacakları günlerin gelmesi umuduyla, 8 Mart Kadınlar Gününüz şimdiden kutlu olsun!

1) En önemli adım: Organize olun

Evinizde her eşyanın yeri yurdu belli olsun ve eşyalarınızı kullanmadığınız zamanlarda mutlak suretle yerlerinde tutun. Mutfak dolaplarındaki eşyalar, giysi dolaplarındaki eşyalar, diğer kişisel eşyalarınız, temizlik malzemeleri, çocuk oyuncakları vs, her şeyin kendine ait bir yeri olmalı ve bu eşyalarda yerlerinde tutulmalıdır. Salonda televizyon izlerken yemek mi yediniz, çay-kahve mi içtiniz? Üstünüzdeki hırkayı, battaniyeyi, çorabı çıkarıp yan koltuğun üstüne mi bırakıverdiniz. Çocuklarınız oyuncaklarını oturma odasına mı yığdı? Bunlar hepimizi sıklıkla yaşadığı sıradan durumlar. Ortalığın mahşer alanına dönmemesi için yapmamız gerekenler: O odaya ait olmayan eşyaları günlük olarak yerlerine geri götürün. Tabağın, çanağın, bardağın oturma odasındaki işi yalnızca onları kullandığınız sürece vardır. Sonrasında ise yalnızca dağınıklık ve kirlilik olarak o mekanda bulunmaya devam ederler. Giysilerimizi yeri dolaplardır; kirlilerse direkt kirli sepetine. Oyuncuklar oyun bittiği an yerlerine kaldırılmalı ve hatta mümkünse bu alışkanlığı çocuklarımıza erken yaşta kazandırmalıyız.

Böylece hem ev genel olarak daha derli toplu kalmış olur hem de aradığınız bir eşyayı kolaylıkla, hemen bulabilirsiniz.  Dağınıklık evi kirden daha kötü gösterir, dolayısıyla önceliğimiz evi derli toplu tutmakta olmalı. İyi bir organizasyon evinizde düzen sağlamanın en önemli adımını oluşturmaktadır.

2) İki temizlik arasını fazla açmayın

Açık bir kapı veya pencereden içeriye toz mu doldu? Yere bir şeyler mi döküldü? Girilip çıkıldıkça içerisi mi kirlendi? Akut durumlarda (yere dağılacak bir şeyler dökülmesi, kışları açık kapı/pencereden içeri kurum girmesi vs. gibi) o alanı derhal temizlemeliyiz. Genel zemin temizliği ve toz alma gibi işlemleri ise birkaç günde bir, icabında kullan-at mendil ve bezlerle, iki temizlik arasını çok açmadan yaparsak hem evin fazla kirlenmesine fırsat vermemiş oluruz hem de işin birikmesi sonucu ağırlamasını engelleriz.

3) Ne zaman genel temizlik yapacağınıza önceden karar verin

Hangi gün temizlik yapacağınızı ve temizliğe günün hangi saatinde başlayacağınıza önceden karar verin ve bu planı asla aksatmayın. Örneğin, üç gün sonra sabah kahvaltısı sonrası şeklinde bir plan yaparsanız, bu planın bozulmasına neden olacak hiçbir şeye izin vermeyin, kendinize başka işler çıkartarak temizlik işini ertelemeyin. Oyalanmak temizlik işinin baş düşmanıdır!

4) Temizliği müzik eşliğinde yapın!

Temizlik işinin baş düşmanı oyalanmaksa, en iyi dostu da müziktir! Sevdiğiniz bir müziği açın ve işe öyle başlayın. Müzik sevimsiz bulduğumuz hemen her şeyi dayanılır hale getiren muhteşem bir eşlikçidir.

5) Gelelim tek tek alanlara: Giriş holünü temiz tutmanın önemi

Evin ilk giriş alanı olan holler evin en çok kirlenen mekanlarının başında geliyor. Öncelikli sorumuz şu olmalı: Mekanın kirlenmesini yeteri kadar engelleyebiliyor muyuz? Örneğin, içeri ayakkabıyla mı giriyoruz? Dışarıdan getirdiğimiz çanta, poşet, valiz gibi eşyaların altlarının temiz olup olmadığına dikkat etmeden ortalığa mı bırakıyoruz? Bu tür alışkanlıklarımız varsa, evi temiz tutmak nispeten zor olacaktır çünkü holün kirli olması, holden tüm eve o kirliliğin yayılacağı anlamına geliyor. Şehirlerimizin korkunç düzeyde pis olduğu gerçeğini belirterek, aile fertlerimize de bu durumun sağlıksız ve türlü hastalıklara yol açabilecek kötü bir alışkanlık olduğunu izah etmeliyiz. Bu arada, hole konulacak olan bir halı ya da kilim, kirin ve tozun içeri yayılmasını büyük ölçüde engelleyecektir. 

Güzel örnekler için, ’Antre ve koridorlar için dekorasyonu tamamlayan yolluk ve halı modelleri’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

6) Yatağınızı her gün toplayın, nevresimleri değiştirin ve haftada bir toz alın

Evinizin büyük ihtimalle en az kirlenen odası yatak odasıdır. Fazla ayak altında olmayan, yalnızca sahipleri tarafından kullanılan bu odaları temizlemekse en basit temizlik işidir. Önceliğimiz odayı derli toplu tutmakta olmalı zira bu odayı kirli gösterecek şey dağınık yatak ve ortalıktaki giysiler olacaktır. Yatak toplama alışkanlığını günlük hale getirmeli ve giysilerimizi de her zaman yerli yerinde tutmak işimizi büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Haftalık olarak nevresimleri mutlaka değiştirin. Özellikle akne problemi olanlar, yastık kılıflarını daha da sık değiştirmeli. Geriye kalan zemin ve mobilyalardan toz alma işi de haftada bir yapılabilir. 

7) Giysileri yerinde tutun, giysi dağları oluşturmayın

Yatak odasını dağınık gösteren bir numaralı şey üst üste yığılmış giysiler. Giyinme odanız varsa da giyinme odası. Bu alandaki dağınıklığı önleminin yolu ise çıkardığınız giysileri yerlerine ya da kirlilerse çamaşır sepetine koymayı alışkanlık haline getirmek. Zaman zaman, acele ettiğimizde, ne giyeceğimize karar veremediğimizde dolaptan bolca giysi çıkarıp birçoğunu da ortalıkta bırakarak evden çıkmak zorunda kalabiliyoruz. Eve dönünce bu eşyaları yerlerine yerleştirmek dahi genel düzeni sağlamak için verimli olacaktır.

8) Kirli çamaşırları fazla biriktirmeyin

Basit bir öneri ancak oldukça yerinde olduğunu belirtmeliyiz. Günümüzde birçok çamaşır makinesinin yarım dolu programları ve kısa yıkama programları mevcut, bu nedenle kirli çamaşırları çokça biriktirmeye gerek yok. Üstelik temiz çamaşır kokusu insanın evi de temizleme ve derli topla tutma isteğini arttırıyor!

9) Mutfağı, ama özellikle de mutfak lavabosunu ve tezgahları temiz tutun

Mutfakta kirli bulaşık bulunması, mutfak lavabosunun yiyecek artıkları ya da lekeler ile dolu olması evi pis gösterir, bu tür detaylara dikkat etmeliyiz. Üstelik, temiz lavabo görüntüsü sizce de şahane bir şey değil mi! Lavabo ve mutfak tezgahları her zaman temiz ve düzenli tutmaya gayret etmelisiniz. Dağınık tezgah mutfağın pis görünmesine neden olabilir. Örneğin yemeklerden sonra sofrayı temizlemeli, masayı silmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Ayrıca, hem mutfak hijyeni açısından hem de temizlik işinin birikip aşırı bir yük haline gelmemesi için, mutfakta kullandığımız tüm malzemeleri ve alanları hazırlık ve pişirme aşaması esnasında derhal temizlersek, yemekler ortaya çıktığında temizlik işinin de epey bir kısmını halletmiş olduğumuzu görebiliriz. 

10) Banyo hijyeni çok önemli!

Hijyen konusunda en dikkatli olunması gereken yerlerin başına elbette tuvaletler geliyor. Tuvaletler her kullanıldığında sifon çekilmelidir. Gerekli durumlarda tuvalet fırçası kullanılmalı ve bu alışkanlık çocuklara mutlaka erken yaşta kazandırılmalıdır. Haftada bir kez ise klozet çamaşır suyu içeren kuvvetli bir temizlik maddesi ile temizlenmelidir. Kalabalık bir aileniz varsa (+4 kişi) bu temizliği daha sık yapmanız gerekebilir.

Lavabo, küvet ve klozetteki armatürleri ara ara bir kireç çözücü özelliği olan bir ürün ile temizlemek gerekmektedir. Kireç çözücü gibi kimyasallardan sakınıyorsanız, lavaboları sirke ile de temizleyebilirsiniz.

Kısacası…

Kısacası, temizliğe günde yalnızca 15-20 dakika ayırarak bu işi aşırı bir yük olmaktan çıkarmamız mümkün. Yapmamız gereken şey iş biriktirmemek, her gün işin ufak bir bölümünü yaparak işin yığılmasını engellemek, kolayca gündelik yapılabilecek işleri ertelemeyerek zamanında yapmak. Böylece iş miktarı korkutucu boyutlara ulaşmayacak ve evimiz haftanın her günü derli toplu, düzenli ve oldukça temiz görünecektir. Bütün işleri tek bir günde yapmak zorunda değilsiniz. Tüm işlerin tek günde yapılması ve bir sonraki temizliğe kadar evin gün be gün kirlenmeye bırakılması yerine, her gün 20 dakika civarı yapacağımız temizlik ve derleme toplama işi, göreceksiniz ki evinizin her gün her an temiz olmasını sağlayacaktır.

Hayatınızı kolaylaştıracak minik temizlik hileleri başlıklı yazımızda yer alan tüyolara göz atmayı da unutmayın!

Evimi nasıl temiz tutabilirim sorusuna verdiğimiz cevapları siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler