Gün içerisinde en sık kullandığımız alanlardan biri mutfak. Yemek hazırlamak, kahvaltı etmek, yiyecek ve mutfak gereçlerini depolamak, bulaşık ve mutfağı temizlemek gibi işler sebebiyle farkında olmadan mutfakta saatler harcıyoruz. Tüm bu işleri yaparken mutfak bir yandan daha dağınık bir yer haline geliyor. Kısacası mutfak toplamaktan kaçış yok. Ancak akıllıca iş bölümü yapıldığı takdirde mutfağınız kusursuz bir düzene kavuşabilir.
Mutfak ya da herhangi bir odayı toplarken belli bir süre belirlemek işleri daha çabuk bitirmenize yardımcı olur. Bu özel zaman boyunca mümkün olduğunca işinizi kolaylaştırmak için bazı tüyolar vereceğiz makalemizde. Öncelikle şunu yapmayın: her şeyi dolaplardan boşaltmak, malzemelerin hepsine bakarak hafızanıza kaydetmek ve kendinize belirlediğiniz süreyi yeni bir organizasyon yaparak geçirmek. Bunun yerine neye ihtiyacınız olup olmadığına karar verin ve artık fazlalık haline gelen şeylerden kurtulun. Çünkü az eşya uzun vadede daha az dağınıklık demektir.
İşe, ihtiyacınız olmayan şeyleri koymak için bir kutu veya büyük bir çöp torbası edinerek başlayın. Ayrıca mutfağınızda başka bir odaya ait eşyalar da bulunabilir. Bu sayede onları da kendi alanlarına yerleştirebilirsiniz. Başlamaya hazır olduğunuzda saatinizi ayarlayın ve mutfağı bir uçtan diğer uca sistematik bir şekilde gezerek tüm dolaplar, çekmeceler ve yüzeyler arasında hızla ilerleyin. Dilerseniz üstten alta veya tam tersi şekilde de çalışabilirsiniz, nasıl rahat ettiğinize bağlı olarak bu tür detaylara kendiniz karar verin.
Bu
işlem sayesinde mutfağınızda fazlalık olan her şeyden
kurtulamayabilirsiniz ancak yine de dolaplarınızı ve
çekmecelerinizi temizleyip organize etmek açısından size zaman
kazandıracaktır. Süre kısıtlamasının sizi aceleye getirdiğini
ve lüzumsuz şeyleri ayıklarken doğru tercihler yapamadığınızı
düşünebilirsiniz. Ancak ilk anda bunu kullanırım
veya bunu seviyorum
demezseniz, muhtemelen o şeyin
eksikliğini hissetmezsiniz. Bir gün lazım olacağını düşünerek
vakit geçirmek ise kimseye yardım etmeyecektir. Aşağıda size
eşya ayıklamanızı kolaylaştıracak faydalı sorular ve mutfakla
ilgili araç gereç başlıkları hazırladık. Sıraya göz atalım.
1- Bunu kullanıyor muyum? Bu soruyu uzun süre düşünmek
zorunda kalmamalısınız. Ya onu kullandın ya da kullanmıyorsun.
Doğru soru bir gün kullanabilir miyim?
değildir,
unutmayın.
2- Bu eşya ekstra mı? Gerçekten kaç ahşap kaşığa ihtiyacınız var? Ya da dört çerez tabağını da kullanıyor musun? İhtiyacınız olanı değerlendirin ve düzenli olarak kullanın. Kırk yılın başı yapacağınız kalabalık etkinlikler için arkadaşlarınızdan veya ailenizden her zaman ödünç alabileceğinizi unutmayın. Favorinizi seçin ve ekstra eşyaları hediye edin.
3- Bugün alır mıydım? Dekoratif malzemelere ilgili tercih yapmaya çalışırken bu sorunun gerçekten yararlı olduğunu düşünüyoruz. Hâlâ sevip sevmediğinizi ve halen sizin tarzınız olup olmadığını kendinize sorun. Mekana güzellik veya fonksiyon ekliyor mu yoksa sadece dağınıklığı mı arttırıyor?
4- Bu eşya mutfak işlerini kolaylaştırıyor mu? Her mutfakta bulunması gereken bazı araç gereçler dışında şart olmayan ancak mutfak işlerini daha basit yöntemlerle halletmemizi sağlayan bazı malzemeler var. Bunlardan biri örneğin bazı yemeklerin hazırlanmasında lazım olan süzgeçler. Bir süzgeç olmadan da yemek hazırlayabilirsiniz ancak işinizi daha pratik hale getiren malzemelerden vazgeçmek zorunda değilsiniz elbette. Sadece sizin için gerekten yararlı olduğuna emin olun yeter.
5- Yemek kitapları. Artık kullanmadığınız yemek kitaplarını bağışlayın. Yalnızca bir veya iki tarife bakmak için tüm kitabı tutmak yerine onları bir tarifi kutusuna saklamayı veya buzdolabına yapıştırmayı düşünün. Eğer yemek dergilerini tutuyorsanız, istediğiniz sayfaları yırtın ve sadece işinize yarayanları saklayın.
6- Mutfak bezleri. Yıkanmaktan aşınmış, delinmiş veya tiftiklenmiş olanları atın. Geriye kalan bezleri gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını görmek için değerlendirin. Mutfak bezleri sürekli ıslak olduğu için çabuk bakteri toplarlar. Bu nedenle bezleri yıkadıktan sonra ıslak bırakmak yerine kurutun.
7- Temizlik malzemeleri. Tıpkı bezler gibi zaman içinde de çeşit çeşit temizlik malzemesi toplanır. Bu ürünler arasında artık kullanmadıklarınızı atın. Aynı üründen birden fazla şişe varsa bunları birleştirin. Boş olan şişeleri çöpünüzün önüne doğru yerleştirin, böylece önce onları kullanırsınız.
8- Pişirme malzemeleri. İhtiyacınız olmayan, birden fazla ya da eski kapları, tavaları, kutuları eleyin. Bir gün lazım olur diye sakladığınız ne çok şey olduğunu görünce şaşıracaksınız.
9- Tezgah. Bir mutfağı, karmaşık bir tezgah kadar dağınık gösteren başka hiçbir şey yoktur. Üstelik dağınıklık arttıkça yüzeyde oluşan lekeler çoğalır ve silip temizlemek giderek daha zor hale gelir. Tezgahı temizlemekle birlikte aynı zamanda üzerindeki gereksiz ıvır zıvırdan da kurtulmalısınız. Bunlar çeşitli paket kağıtları ya da düzenli olarak kullanılmayan küçük cihazlar (bunları hâlâ düzenli olarak kullanıyorsanız bunları saklayabilirsiniz) yahut sevmediğiniz dekoratif aksesuarlar olabilir.
10- Baharatlar. Zaman içinde unutsanız da dolap diplerinde baharat paketlerine rastlayabilirsiniz. Bunlar arasında son kullanma tarihi geçmiş ve lezzeti kaybolmuş baharatları atın. Kullandığınız temel baharatları ise stoklamayı deneyin. Eğer sadece belirli tariflerde lazım olan, nadiren kullanacağınız baharatlar varsa bunları saklamak yerine ihtiyaç anında az miktarda satın alın.
11- Kuru gıdalar. Kiler işlevi gören dolaplarda saklağınız kuru gıdaları gözden geçirerek paketi açılarak bozulmuş ve tarihi geçmiş olanları ayıklayın. Çok sık yemediğiniz bakliyat ürünlerini stoklamayın.
12- Buzdolabı dondurucusu. Zaman aşımına uğramış yiyecekleri hızlı bir şekilde atın. Genel olarak ise aradığınızı rahatça bulabilmek için dondurucuyu balık istifi gibi tıka basa doldurmayın.
13- Bardak ve fincan takımı. Hemen hemen her mutfakta çeşit çeşit bardak takımı olur. Farklı içki türlerine göre bardaklar, çay bardakları, kahve takımları, çeşitli kupalar ve su bardakları. Kimisi hediye edilmiş kimisi ise kalabalık misafirler için satın alınmış bardaklar mutfakta fazlaca yer işgal eder. Bu bardak takımları arasında gerçekten ihtiyacınız olanı saklayın. Su içmek için her biri farklı modelde 6 adet bardağa ihtiyacım var mı diye kendinize bir sorun. Ayrıca kırılmış, çatlamış bardaklar ile eşleşmeyen parçaları atın.Eğer bir kahve kupası koleksiyoncusuysanız, favorilerinizi sergileyip gerisini bağışta bulunun.
14- Mutfak gereçleri. Mutfak araç gereçleri her zaman şaşırtıcı sonuçlar verir, ancak genellikle nadiren kullanılırlar. Artık kullanmadığınız veya başka malzemelerle işlevine zaten sahip olduğunuz şeylerden kurtulun. Unutmayın, eşyaları bir gün kullanırım
mantığıyla saklamanın sadece var olan kalabalığı arttırmak dışında hiçbir faydası yoktur.
15- Küçük mutfak aletleri. Mutfak aletleri caziptir ve bazı işleri kolaylaştırabilir. Fakat küçük bir mutfağınız varsa yarardan çok zararı dokunur. Tıpkı mutfak gereçleri gibi farklı fonksiyonları mutfak aletleri de aslında gereksiz yer kaplar. Piyasada birden çok aletin yaptığı işi tek başına yapabilen çok fonksiyonlu mutfak robotlarını rahatlıkla bulabilirsiniz. Tek tek alet satın almak yerine tek bir eşyaya yatırım yapmak daha akıllıcadır.
16- İlaç ve vitaminler. Hepsi olmasa da pek çok ilaç ve vitaminin serin yerlerde muhafaza edilmesi gerekir. Bu serin alan genellikle mutfak olduğu için zaman içinde küçük bir yığılma ile karşılaşabilirsiniz. Öncelikle tüm ilaçların tarihini kontrol edin ve vitaminleri fazla fazla stoklamayın. Eğer evde çocuk varsa erişemeyeceği yükseliğe yerleştirmeyi unutmayın.
17- Ivır zıvır çekmecesi. Tıpkı diğer odalarda olduğu gibi mutfaklarda da bir ıvır zıvır çekmesi bulunur. Bu gibi çekmecelerde genellikle eski piller, mumlar, telefon şarj cihazları, fişler, çeşitli notlar, çakmaklar vb. bir yığın şey bulunur. Zaman içinde önemsemediğiniz bu çekmece büyük bir yığına dönüşebilir ve böylece aradığınızı da bulamazsınız. Dolayısıyla sürekli olmasa da zaman zaman bu çekmeyi boşaltarak işe yaramaz şeylerden kurtulun.
18- Tencere ve tavalar. Sahip olduğunuz tencere ve tavaların sayısı, pişirme tarzınızın ne kadar detaylandırıldığına ve düzenli olarak kaç kişi için pişirdiğinize bağlı olarak değişecektir. Bununla birlikte tencere ihtiyacınız muhtemelen sandığınızdan daha azdır. Örneğin ev nüfusu azsa küçük, orta ve büyük olmak üzere üç adet tencere satın almaya gerek yoktur. Aynı şey kızartma tavaları için de geçerli. Eğer hala kararsızsanız büyük bir tencere ya da tava alın ve daha küçüklerini yedek olarak bulundurmayın.
19- Yeteneklerinizin farkında olun. Hiç pişirmezseniz, dolaplarınızı karmaşıklaştıran cupcake kaplarına ihtiyacınız yoktur. Aslına bakarsanız çoğu kişinin özel bir peynir tabağına dahi ihtiyacı yoktur. Ancak gerçekten yemek pişirmekten ve güzel sofralar hazırlamaktan haz alıyorsanız cupcake kapları ve daha çok bir çok özel malzemeye yer açabilirsiniz. Sadece bu şeyleri gerçekten kullanıp kullanmadığınızı kendinize sorun. Sırf sevimli şekillerine aldanıp satın almayın.
Bu yazıyı beğendiyseniz 'Örnek fotoğraflara salon bitkileri isimleri ve bakımı' başlığına bakabilirsiniz.