Ev aydınlatma ürünleri ve sistemleri: 22 örnek fotoğraf

Aydin Sanli Aydin Sanli
HOOP LIGHTING, Pgt İç Mimarlık Pgt İç Mimarlık İç bahçe
Loading admin actions …

Ev aydınlatması çok kapsamlı bir alan. Hem teknolojik yeniliklerin getirdiği imkanlar hem de tasarımcıların sınırsız hayal gücü aydınlatma konusundaki seçenekleri sürekli arttırıyor.

Evi aydınlatmak için kullanılan tekil lambalardan komplike sistemlere kadar çok geniş bir aydınlatma çözümleri skalası var. Aydınlatma çözümleri hakkında bir sınıflandırma yapılırsa en temel ayrım burada ortaya çıkıyor. Daha sonrasında ise aydınlatma teknolojisi, aydınlatma işlevi, fiziki özellikler, ışık rengi, ışık sıcaklığı gibi pek çok farklı başlık altında sınıflandırma yapmak mümkün.

Bugünlerde en gündemde olan aydınlatma teknolojisi LED aydınlatma. Geleceğin aydınlatma teknolojisi olarak adlandırılan LED teknolojisinin farklı ışık sıcaklıklarında, farklı tasarım ve biçimlerde sunulur hale gelmesi bu teknolojiyi ev içi aydınlatmanın zirvesine oturtmuş durumda.

Aydınlatma elemanlarının fiziki özelliklerine göre bir sınıflandırma yapmak gerekirse avizeler, sarkıt lambalar, masa lambaları, ayaklı lambalar, duvar aplikleri gibi çeşitler, söz edilebilecek başlıklar arasında. 

Öte yandan bir başka temel ayrım ise aydınlatma elemanlarının aydınlatma işlevinin yanında, atmosfer yaratma etkisindeki rolü olarak karşımıza çıkıyor. Yine LED teknolojisi sayesinde mekanlarda çok başarılı atmosferler yaratılabiliyor.

Ev aydınlatması konusunda her an ilgi çekici farklı bir tasarımla karşılaşılabiliyor. Aşağıda farklı zevklere hitap edecek aydınlatma çözümlerinden bir derleme bulabilirsiniz.  

Işıklı su tesisatı

Aydınlatma elemanlarından hayal gücünün sınır yok. Son zamanlarda tasarım trendlerinde atık malzemenin geri kazanımı prensibine sıkça rastlıyoruz. Bunun bir örneği de eski su borularının efektlenip parlatılmasıyla farklı formlarda montajından oluşan dekoratif lambalar. Masaları su borusundan yapılmış bir  lambayla aydınlatmak çok eğlenceli bir firkir.

3D gergi led tavan

Bugünlerde en popüler aydınlatma tercihlerinden biri gergi tavan aydınlatmaları. Sıva üstü veya sıva altı biçimde iki ayrı biçimde döşenmiş LED aydınlatmanın, her türlü görselin basılabildiği bir plastik türevi örtüyle gergin bir şekilde kaplanması üstüne dayanan bu sistem, plastik malzemenin ışığı etkili ve yumuşak biçimde geçirme özelliğinden dolayı mekanların atmosferini tümüyle belirleyen bir unsura dönüşüyor.

Cam mozaik

Cam mozikten klasik avizelere, masa lambalarına sıkça rastlanıyor. Ancak bu fotoğraftaki gibi bir aydınlatma elemanı görmeye çok aşina olduğumuz bir form değil. Fakat son derece özenli bir işçiliğin ürünü olan bu aydınlatma unsurunun bulunduğu ortamın ambiiyansını olumlu biçimde etkileyeceği açık.

Sıva üstü gergi

Led ışıklar üzerine baskılı plastik örtülerin gerilmesi tekniği olan gergili ışıklandırma sistemleri sıva üstünde de yapılabiliyor. Hem sıva üstü hem de sıva altı gerili ışıklandırmayı sadece tavanda değil, dikey duvarlarda uygulamak da mümkün.

Klasiğe modern dokunuşlar

Her ne kadar trendler değişse de avizeler de tam anlamıyla gözden düşmüyor. Modern estetik yorumlarla üretilen avize formundaki aydınlatma formları klasik ve modernin sentezlendiği mekanlar için ideal bir aydınlatma çözümü oluyor.

Sınırsız LED

LED teknolojisini ev aydınlatmasına çok farklı biçimlerde uygulamak mümkün. Farklı ışık sıcaklıklarında ve farklı formalarda LED aydınlatmalar modern mekanlara büyük katkı sağlıyor.

Tasarım masa lambaları

LED teknolojisi, eski tarzlar ve yeni yorumlarla  bir araya geldiğinde ilgi çekici tasarımlar çıkıyor ortaya. Tasarım işi bu masa tipi lamba, dönen bir boru üzerine yerleştirilmiş. Bu nedenle tasarımcısı tarafından Uydu olarak isimlendirilmiş. 

Sıra dışı ayaklı lambalar

Aydınlatma elemanları tasarımında hayal  gücünün sınırı yok. Özgün bir tasarım ve masa üstü lambalarla özdeşleşmiş abajur biçimini bir araya getirerek bambaşka bir lamba türü olan bir ayaklı lamba çıkarılabiliyor ortaya. Fotoğraf makinesi ve tripot fikrine dayanan bu aydınlatma elemanı görenlerde şaşkınlık uyandıracak bir   tasarım.

Modern avizeler

Kullanıldıkları mekanın genel tarzına göre farklı tarzlarda aydınlatma elemanları bulmak mümkün. Klasik tarzda döşenmiş görkemli evlerde hala kristal ve parlak taşlardan avizeler kullanılmaya devam ediyor. Klasik ve modernin harmanlandığı mekanlarda ise metal aksamı ve çizgileriyle modern, taş ve süslemeleriyle klasik tasarımlar çıkıyor karşımıza. Fakat tamamı ile modern ve hatta endüstriyel tarzdaki mekanlarda avize formu tercih edildiğinde  kristal ve taşlar ortadan kalkıyor ve geometrik formlu, asimetrik ve soyut örüntülü avizelere rastlanıyor.

Mutfak adası ve yemek masası

Aydınlatma unsurlarının kullanım yerlerine göre şekillendiklerini de biliyoruz. Mutfak adaları ya da yemek masaları için tavanda çok aşağıya sarkmamakla birlikte, daha geniş alanları lokal olarak aydınlatılması için çok elemanlı sarkıt aydınlatma çözümleri bulunuyor Fotoğrafta gördüğünüz özgün bronz tasarımlı aydınlatma çöüzümü mutfak adaları ve yemek masaları için çok uygun.

Sade sarkıtlar

Son derece sade sarkıt lambalar da başarılı birer aydınlatma seçeneği sunabiliyor. Renkli düz plastik kordonlar ve kaba ve  basit malzemelerle yapılan bu sarkıt lambalar, basit malzemelerin iyi tasarlandıklarında estetik sonuçlar verebileceğini gösteriyor.

Minimalist gece lambası

Aydınlatma çözümlerinin gösterişli veya sofistike tasarımların ürünü olması gerekmiyor. Minimalizmden yana olanların, evlerini İskandinav tarzda döşeyenlerin kullanabileceği tarzda estetik aydınlatma çözümleri bulunuyor. Ahşap malzemeden ham ve mat dokulu bir piramit sevimli bir gece lambasına dönüşebilir.

Bisikletçi lambası

Tasarımın her alanında olduğu gibi aydınlatma ürünleri tasarımında da çok çeşitli malzemeler bir araya getirilerek sıra dışı ürünler tasarlanabiliyor. Bir bisiklet tamirhanesindeki ıskarta malzemelerden yapılmış gibi görünen bu masa lambası, bisiklet tutkunu ofis çalışanları ve öğrenciler için çok iyi tercih gibi duruyor. Bu lamba vitesli bir bisiklet çarkı, cıvata anahtarları, cıvata ve somunlar, fren kordonu ve bir bisiklet farından oluşan bu lamba hiç akla gelmeyecek malzemelerin kullanımıyla son derece başarılı aydınlatma elemanları tasarlanabileceğinin kanıtı.

Modern sanat eseri

En modern aydınlatma teknolojilerden biri olan LED ışıklar kullanılan ve modern sanat estetiği yansıtan aydınlatma elemanları da mevcut. İki sert formlu kabloyla tavandan sarkıtılan ve uzay filmlerinden çıkmış gibi bir görünüme sahip bu tarz aydınlatma unsurları minimalist, İskandinav ve modern tarza iyi uyum sağlayabilecekleri gibi, farklı dokular kullanılarak endüstriyel tarz mekanlara da entegre edilebilirler.

Atmosfer ışığı

LED teknolojisi sadece gergi tavanlarda değil, alçı panellere gömülü renkli şeritler olarak da uygulanabiliyor. Farklı renk seçeneklerini bir arada sunan şerit seçenekleri sayesinde aydınlatılan mekanı kaplayan renk ruh haline göre değiştirilebiliyor.

Klasik

Her ne kadar teknoloji ve tasarım trendleri değişse de aydınlatmada da klasik tasarımlar yok olmuyor. Klasik tarzda dekore edilmiş ihtişamlı mekanlarda aydınlatma unsurlarında da klasik tarzı yansıtan seçenekler tercih ediliyor. Elbette klasik çizgilere sahip avizelerde de estetik varyasyonlar mevcut. Avizenin metal aksamının malzemesinden rengine, kullanılan taşın cinsinden büyüklüğüne, aydınlatma aracı tercihine göre klasik avize tasarımında da çok çeşitli değişken bulunuyor. E27 klasik duylara takılı basit şeffaf akkor ampullerle aydınlatılan avizeler olduğu gibi, bu örnekte olduğu gibi mum formunda halojen (LED de olabiliiyor) lambalar kullanılarak avizeye klasik bir şamdan avizesi görüntüsü de katılabiliyor.

Beton sarkıt

Beton insan algısında soğuk çağrışımlar yaratsa da,  kolay şekillendirilebilme özelliğine sahip bir yapı elemanı. Yumuşak ve sevimli hatları olan biçimlerde şekillendirilen beton aydınlatma ürünü tasarımında da başarıyla kullanılabiliyor. Sevimli formlarda kalıplanan beton sıcak renklere boyanarak sevimli aydınlatma tasarımlarına dönüşüyor. Beton malzeme sarkıt lambalar, masa lambları ve birçok farklı aydınlatma biçimine başarıyla uygulanabiliyor.

Assolist

Aydınlatmada elemanları tasarımının ucu bucağı yok. Etrafındaki tül ve tüylerle bir assolisti andıran bir avizaye de rastlmak mümkün. Böyle bir tasarımı kullanmak herkesin cesaret edemeyeceği bir şey olabilir ama bu tarz bir aydınlatma elemanı kullanılacağı mekanın tasarımıyla uyum sağlarsa ortama çok sıcak ve samimi, hatta duruma göre romantik bir hava katabilir.

Sade ve zarif

Avize ve sarkıt lambalarda en çok kullanılan malzeme cam. Tasarım işi cam işçiliği avize ve lambalar aydınlattıkları ortamlara çok zarif bir etkide bulunuyor. Bu örnekte camın turkuaz rengi ışığın ortama yayılmasında yumuşak bir etki sağlıyor.

Aplikler

Aydınlatma elemanlarının kullanıldıkları fiziki kullanım konumları itibariyle sınıflandırılmasında bir grubu da aplikler oluşturur. Dikey olarak duvara monteli olan aydınlatma unsurlarına genel olarak aplik ismi veriliyor. Country tarzdan, endüdtriyele, minimalist formlardan klasik tarza kadar her tarza uyum sağlayacak farklı aplik modelleri bulmak mümkün.

LED sikkeler

LED aydınlatma teknolojisinin çok farklı tasarımlara uygulandığını görebilirsiniz. tavandan sarkan altın sikkeler ve bilezikler şeklinde tasarlanan led aydınlatma elemanı hem moder hem de klasik mekanlara uyum sağlayabilir.

Klasik ve country

Özellikle belli bir tarzı benimseyerek dekore edilen evler için her konuda alternatifler daralır.  Fakat tasarım ve dekorasyon dünyasında hiçbir şey imkansız ve bulunmaz değil. Metal ayna yüzeyleriyle  ahşap iskeleti pürüzsüz bir uyum yakalamış olan bu avize klasik tarza da Country tarza da göz kırpan başarılı bir tasarımın ürünü.

Aydınlatma konusunda sıkça yapılan hatalardan kaçınmak için işine yarayacak ipuçlarına göz atmak için lütfen tıklayın.

Siz evinizi nasıl aydınlatmak istiyorsunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler