Bugünkü yazımızda balkonunu şık ve işlevsel bir hale getirmek isteyen okuyucularımız için güzel bir derleme yaptık. Oturma odalarımıza ek olarak, açık hava ortamında da bir yaşam alanı sağlayan balkonlar, iyi bir planlama ve doğru bir dekorasyon ile harika bir oturma alanına ya da yemek alanına dönüşebilirler.
Çeşitli büyüklüklerdeki balkon fotoğraflarından oluşturduğumuz bu yazımız birbirinden güzel ve renkli fikirleri bünyesinde barındırıyor. Balkonunuzu canlandırmak ve daha keyifli bir yaşam alanına çevirmek için bu yazımızda yer alan fikirleri aynen kopyalayabilir ya da ilham alarak kendi beğenilerinize ve balkonunuzun şekline göre adapte edebilirsiniz.
Balkonu şık ve konforlu bir yaşam alanına dönüştürmek için ihtiyacınız olan ilk şey, açık hava koşullarına uygun, güzel bir oturma grubu. Açık hava koşullarına uygun mobilyalar ahşap, hasır ya da plastik rattan, bambu olabilir; önemli olan güneş ışınlarından ve yağmurdan kolayca yıpranmamaları ve döşemelerinin de yıkanabilir, uygun bir kumaş ile yapılmış olması. Bu kriterlere uygun ürünleri, bahçe mobilyaları satan mobilya firmalarından temin edebilirsiniz.
Balkona canlılık katmanın ve güzel bir bahçe ambiyansı yakalamanın yolu bitkilerden geçiyor. Çeşitli büyüklüklerdeki saksılar içine yeşil bitkiler ve mevsimlik çiçekler ekebilirsiniz. Balkonunuz küçük dahi olsa, bir kısmını bitkilere ayırmaktan çekinmeyin. Bitkiler bir mekana huzur verir, güzellik katar ve asla çok fazla bitki diye bir şey söz konusu değildir; ne kadar çok bitki, o kadar iyi!
Eğer balkonunuzun fazla göz önünde olduğunu düşünüyor ve bundan rahatsızlık duyuyorsanız, balkonunuzun komşulara bakan kısmını kapatmak iyi bir çözüm olabilir. Bunun için branda gibi bir malzeme kullanabileceğiniz gibi, bina yönetiminiz izin veriyorsa, fotoğraftaki örnek gibi daha değişik yöntemlere de başvurabilirsiniz. Ayrıca, sarmaşık türü bitkiler ve dikey bahçeler de bu sorunu asalet içinde çözmenin yollarından.
Eğer balkonunuzun zemini güzel görünmüyorsa, yıpranmış ya da derzleri kararmışsa veyahut kaplama malzemesi hoşunuza gitmiyorsa, ahşap karolar ile bu alanı uygun bir fiyata ve kendi başınıza kaplayabilirsiniz. Ahşap karolar genellikle yaklaşık bir metrekarelik alanı kaplayacak paketler halinde satılıyor ve uzman gerektirmeden döşenebiliyor.
Balkonuzun günün belirli saatlerinde fazla güneş alıyor ve kullanılamaz durumda oluyorsa, bu sorunu şemsiye ya da daha kalıcı ve konforlu bir yöntem olarak branda ile çözebilirsiniz. Çevirmeli kolu sayesinde açılıp kapatılabilen, birçok değişik renge sahip kumaş çeşitleri ile hemen her zevke hitap eden bir model bulmak mümkün.
Balkonun açık hava hissini bozmadan, onu yaz ve kış boyunca kullanabilmenin yolu katlanır cam sistemlerinden geçiyor. Konuyla ilgili incelememiz, ’Kapalı balkonun avantaj ve dezavantajları: 10 örnek fotoğraf!’ başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Balkonu güzelleştirmek için illaki büyük bir balkona ve geniş bir bütçeye ihtiyacınız yok. Birkaç sevimli kapalı mumluk, geniş bir yer minderi, birkaç güzel bitki ile de estetik ve konforlu bir balkon elde edebilirsiniz.
’Daha güzel bir balkon için kopya çekebileceğiniz 7 örnek’ başlıklı yazımızda, bu balkon da dahil olmak üzere, yedi ayrı balkonun eski ve yeni hallerini görebilir, değişimin yarattığı farktan ilham alarak kendi balkonunuzu da bir vahaya dönüştürebilirsiniz.