20 örnek fotoğrafla modern merdiven tasarımları

Homify TR Homify TR
交差点に対して大きく開かれた角地の家, 有限会社角倉剛建築設計事務所 有限会社角倉剛建築設計事務所 Merdivenler Metal
Loading admin actions …

Birden çok katlı evlerin en temel mimari unsurlarından biri de pek tabii ki katları ve yaşam alanlarını birbirine bağlayan merdivenlerdir ama çoğumuzun genel yanılgısı merdivenlerin yalnızca bu işlevden ibaret olduğunu düşünmemizdir. Oysa merdivenler yapıları itibariyle hem mekanın alan kullanımının nasıl şekilleneceğini belirler, hem de model ve tasarımlarıyla iç mimaride stili ortaya koyan temel unsur niteliği taşır. Bugün gelişen tasarım anlayışı ve üretim teknolojileri modern ev mimarilerinde oldukça sıra dışı merdivenler yaratıyor. Bu yazımızda hem farklı malzemelerden üretilmiş, hem farklı modellerle dizayn edilen ve basamak yapılarından korkuluk dizilimlerine, kapladıkları yerden sağladıkları merdiven altı alan genişliğine kadar pek çok farklı özellikleriyle öne çıkan modern merdiven tasarımlarını derledik. Bakalım siz en çok hangi tasarımı beğeneceksiniz…

1- Kıvrılarak yükselen doğallık

Spiral dizilimli merdiven tasarımları diğer modellere göre daha az yer kaplamalarıyla öne çıkıyor, bu örnekte ise yer tasarrufu sağlayan yapının yanı sıra estetik olarak ahşap doğallığının harika bir işçilikle işlenmesi sonucu büyüleyici ve sanatsal bir görünüm ortaya çıkmış.

2- Yalın tasarım

Minimal mimari akımının oldukça revaçta olduğu bugünlerde merdivenler de olabildiğince sadeleşiyor ve bu örnekteki gibi korkuluksuz, akıcı tasarımlara sık sık rastlıyoruz.

3- Düşey parmaklıklar

Merdiven korkulukları da son yıllarda bir hayli çeşitlendi ve farklı modeller de oldukça yaygınlaşmaya başladı. Bu örnekteki gibi yatay değil dikey tasarımlı parmaklıklar son zamanların en gözde modellerinin başında geliyor.

4- Merdiven koridoru

Merdiven tasarımlarında belirleyici rolü oynayan temel unsur mimari yerleşim ve merdivenin iki yanının nasıl tasarlandığıdır. Bu örnekte merdiven basamakları dar bir koridor ile ayrılmış ve bu da oldukça gizemli ve sıra dışı bir hava yaratıyor.

5- Akıcı yerleşim

Merdivenlerin genel dekorasyonun havasını bozmaması için en ideal tasarımlar, onların hem dekorasyonla iç içe geçen tasarımlara sahip olması, hem de mimari olarak yaşam alanlarının akıcılığını bozmayacak şekilde tasarlanmış olmalarıdır. Bu örnekte olduğu gibi, odanın içinden akan bir merdiven işlevini yerine getirirken göze batmaz, oturma odasının dekorasyonunda dekoratif bir detaya dönüşür.

6- Alan tasarrufu sağlayan bir model

Dar alanlarda merdiven yerleşimleri mimari açıdan uzmanları oldukça zorlayan konulardan biridir. Dik açıyla kesişen ve zikzak çizerek yükselen merdiven tasarımları dar alanlar için en ideal çözümlerden biri.

7- Geniş merdiven boşluğu

Tabii küçük evlerde uygulanabilecek bir başka yöntem de bu resimdeki gibi geniş bir yere yayılan ancak altında değerlendirilebilecek kadar geniş bir alan açabilen merdiven uygulamaları olabilir. Gördüğünüz gibi merdiven altına işlevli bir mutfak bile sığabiliyor! Buna benzeyen başkaca kullanışlı merdiven altı tasarımı örnekleri için bkz: Merdiven altını nasıl değerlendirebilirim?

8- İnce bir kağıt gibi…

İlk bakışta üzerine basmaya korkutacak kadar zarif bir tasarım değil mi? İncecik bir kağıt gibi. Sıra dışı ve etkileyici.

9- Sofistike ve etkileyici

Spiral merdivenlere minimalist ve modern tarzını konuşturan şahane bir örnek! Odanın ortasından minimum alan kullanımıyla üst kata uzanırken kıvrımlı tasarımı onu bir sanat eseri gibi dekoratif hale getirmiş.

10- Havada süzülen basamaklar

Gücünü duvardan alan ve bu sayede havada asılı duruyormuş gibi duran bu zarif ve ezber bozan tasarıma ne dersiniz? Her bir basamak sanki sihirli minik birer halı gibi durmuyor mu?

11- Zarif ve modern

Yine modern tarzın en minimal örneklerinden biri… Sağlam malzemeden oldukça ince bir şekilde üretilmiş ve zarif dizaynıyla dikkat çeken şık bir model.

12- Rengarenk!

Renkli basamaklar son derece sıradan bir merdiven tasarımını bile farklılaştırıp canlandırmaya yeter! Bu örnekteki renkli basamaklar ise odanın geri kalanındaki bembeyaz yalınlıkla bir araya gelince adeta gökkuşağı hissiyatı veriyor.

13- Ayrı bir yaşam alanı

Merdiven alanının şık ahşap bir seperatörle bölündüğü ve böylece dekorasyonu riske atmayan ve tamamen farklı bir yaşam alanı olarak dizayn edilebilen bir tasarım anlayışı. Zekice, değil mi?

14- Kalemle çizilmiş gibi

İki boyutlu bir çizim gibi duran bu tasarımda parmaklıklar aynı zamanda birer açık raf!

15- Asma katlar için

Asma kata çıkan yalın ve oldukça basit tasarımlı bir merdiven örneği. Özellikle birbuçuk katlı küçük ev projeleri için ideal.

16- Zarafet timsali

Bembeyaz bir kuğu zarafetiyle gelecekten gelen masalsı bir tasarım…

17- Siyah karizması

Beyaz zarafetinden bahsetmişken siyahın karizmatik duruşunun merdivenlerde de harikalar yarattığını da belirtmeden geçmeyelim dedik.

18- İki duvar arasında

İki duvar arasında kalan bu basamaklar da oldukça mistik ve sofistike bir mimari tasarım ve yerleşimin ürünü.

19- Natürel model

Masif kütüklerden rustik bir merdiven tasarımına ne dersiniz? Doğayı özleyenler için hem sağlam hem estetik bir seçenek.

20- Emsalsiz bir tasarım

Ve son olarak aykırı formu ve korkuluğun iç yüzeyine uygulanan özel graffiti ile benzersiz ve göz alıcı bir modern merdiven tasarımı…

Siz en çok hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler