Yüzme havuzlarında son trend: Ekolojik ve doğal havuzlar

Homify TR Homify TR
BIOTOP Natural Pool - Classic chic, BIOTOP Landschaftsgestaltung GmbH BIOTOP Landschaftsgestaltung GmbH
Loading admin actions …

Kendimize ait bir yüzme havuzuna, daha doğrusu önünde bir de havuzu bulunan lüks bir villaya sahip olmak pek çok insanın paylaştığı bir hayaldir. Ancak özel bir yüzme havuzuna sahip olmak pek de kolay değil. İnşa maliyetleri bir yana, konvansiyonel tekniklerle arıtılan bir yüzme havuzunun bakım maliyeti tek bir ailenin karşılaması için biraz fazla. Son dönemde giderek artan sayıda firma tarafından yapılmakta olan ve bir hayli yaygın hale gelen doğal havuzlar ise bu yüksek bakım maliyetlerini büyük ölçüde ortadan kaldırıyor. Kendi içlerinde farklı türleri bulunan doğal havuzların en önemli ortak özellikleri klasik havuzlara göre çok daha düşük bakım gereksinimi ve doğaya her yönden çok daha az zararlı olmaları.

Biyolojik havuzlar

Başta da söylediğimiz gibi doğal havuzlar kendi içlerinde farklı türlere ayrılıyor. Biyolojik havuzlar, doğal havuzların oldukça yaygın bir türünü oluşturuyor. Klor ve benzeri kimyasal arıtıcılar yerine bakterilerden yararlanarak suyun temizlendiği bu basit ama etkili sistem, yalnızca yüzme havuzlarında değil gerek park ve bahçelerde, gerekse de özel alanlarda bulunan süs havuzlarında da yaygın olarak kullanılmakta.

Ekolojik havuzlar

Ekolojik havuzlar ise en temel haliyle doğadaki bir tatlı su birikintisini, küçük bir göleti çeşitli tekniklerle taklit etme üzerine kurulu bir sisteme sahipler. Yüzme bölümü ve rejenerasyon bölümü olarak iki temel bölümü bulunan bu tip havuzlarda suyun temizlenmesinden çeşitli su bitkileri sorumludur ve bu bitkiler rejenerasyon alanında bulunurlar. Yüzme bölümüne göre daha sığ olan bu alan aynı zamanda kendiliğinden bir peyzaj alanıdır ve çok estetik bir görünüme sahiptir.

Sınırsız peyzaj imkânları

Doğal havuzların her türü için standart sayılabilecek bir başka avantaj da sınırsız peyzaj imkânlarıdır. Klasik yüzme havuzları birtakım karmaşık arıtma ve devirdaim sistemlerine ve kimyasallara bağımlı oldukları için, bu havuzları serbest doğal formlarda inşa etmek ya içlerinde bitki veya diğer doğal unsurlar kullanmak mümkün değildir. Doğal havuzları ise dilediğiniz biçimde, derinlikte, tarzda inşa edebilirsiniz. Hatta basit bir devirdaim sistemiyle kendinize ait bir şelale yaparak bunun havuzun parçası haline getirmeniz de gayet mümkündür.

Çevreyle bütünleşen havuzlar

Klasik yüzme havuzları genellikle çevreden yalıtık ve korunaklı olarak tasarlanırlar. Çünkü dışsal etkiler bu havuzları kolaylıkla kirletebilir ve hatta sistemlerini bozabilir. Doğal havuzlarda ise durum bunun tam tersidir. Doğru tasarlanmış bir doğal havuz, çevresiyle tam anlamıyla bütünleşebilir, hatta o çevrenin parçası doğal bir yüzme alanı haline bile gelebilir.

Sağlığınıza da dost

Yüzerken çoğu kez bunu düşünmüyor olsak da aslında klasik yüzme havuzlarında kullanılan kimyasallar sağlığımız için iyi değildir. Bu yüzden yüzme havuzu çıkışında mutlaka duş alınması önerilir. Doğal havuzlarda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Çocuklarınızı tıpkı tertemiz ve güvenli bir gölde yüzüyorlarmış gibi güvenle bırakabilir ve keyfinize bakabilirsiniz.

Her şey dilediğiniz gibi

Doğal havuzların sizi herhangi bir şeye mecbur etmediğini de özellikle belirtelim. Mesela doğal bir havuzun illa ki çevreyle bütünleşik bir gölet görüntüsünde olması gerekmez. Siz klasik tipte bir havuz tercih ediyorsanız, bu örnekte olduğu gibi köşeli hatlara sahip bir doğal havuza da sahip olabilirsiniz. Görüldüğü gibi rejenerasyon alanı iyi bir tasarım sayesinde sanki havuzdan ayrı bir bölüm gibi görünüyor.

Gerçek bir sahile ne dersiniz?

Klasik yüzme havuzlarında dilerseniz yumuşak eğimli bir sahil tasarlayabilirsiniz. Ama bu sahili kumla dolduramazsınız çünkü bu kum havuzunuzun sistemlerine zarar verir. Doğal havuzlarda ise ister kumlu, ister taşlı, dilediğiniz tipte gerçek bir sahiliniz olabilir, hem de evinizin konforunda!

Küçük bahçenizde mini bir havuz uygulaması fikri arıyorsanız bkz: Küçük bahçe ve teraslar için 17 küçük havuz modeli

Siz nasıl bir havuz arzu edersiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler