Sıcacık bir atmosfer için iç mekan doğal taş uygulamaları

Özlem K. Özlem K.
RIVERSIDE - OMERLI / ISTANBUL, SAYTAS SABUNCUOGLU YAPI VE TIC.LTD.STI. SAYTAS SABUNCUOGLU YAPI VE TIC.LTD.STI. Kırsal Oturma Odası
Loading admin actions …

Taş duvarlar doğal yapıları nedeniyle samimi, sıcak bir atmosfer oluşturmak için kullanılırlar; yapıya kazandırdıkları sağlam ve geleneksel görünüm ise cabası. Geleneksel görünümlerinden dolayı çoğunlukla rustik stildeki yapılarda görmeye alışık olduğumuz taş duvarları aslında kırsal stilde, endüstriyel stilde ve hatta hatta modern stilde dahi kullanabilirsiniz. Doğal taş duvarlar, bu tasarım stillerinin hepsiyle mükemmel bir uyum ya da kontrast sağlayarak mekanlarda dikkat çekici bir dekor oluşturur.  Yüzeydeki taş görünümü duvarlara üçüncü bir boyut kazandırır. Ayrıca, taş başlı başına dekoratif bir unsurdur ve dekorasyona ahenk getirir. 

Taş duvar örneklerinden oluşan bugünkü yazımızda yapısal ve kesim şekli olarak farklı niteliklerdeki doğal taşları ve farklı taş duvar uygulamalarını göreceğiz. Taş duvar dendiğinde genellikle akla dış cepheler gelse de, tamamı ülkemizden mimarlar ve iç mimarlar tarafından dekore edilmiş bu evlerde taş duvarın iç mekanlarda ustaca kullanıldığına tanık olacağız. Bu yazımızda yer alan örnekler, evinin iç mekanlarında taş duvar uygulaması yapmak isteyen okuyucularımız için ilham verici olacaktır.

Modern mekanların da gözdesi

Taş duvarların genellikle rustik ve kırsal gibi daha geleneksel dekorasyona sahip mekanlarda yaygın olarak kullanıldığından bahsetmiş, ancak modern mekanlara da çok yakıştığını vurgulamıştık. Modern mekanlarda taş kullanımını iki şekilde görüyoruz: Modern kesimlere sahip, patlatma ya da mozaik taşlarla stil bütünlüğü içerisinde ya da yığma taş görünümü ile kontrast oluşturarak. 

Patlatma taş da ne demek?

homify Modern Oturma Odası

Patlatma taş, taşın doğal görünümlü, pütürlü bir yüzeye sahip olacak şekilde kesilmesi ile oluşturulan taşa verilen isimdir. Bu işlem sonunda, dikdörtgen prizma şeklindeki taşın sekiz yüzeyinden yedisi pürüzsüz, öne bakan bir yüzeyi ise pütürlü bir şekil alır. Bir fileye el ile tek tek dizilen bu taşlar, böylece uygulamaya hazır hale getirilir. Farklı yüksekliklere sahip taşlar yan yana gelecek şekilde kullanılarak, üç boyutlu, güzel bir görünüm oluşturulur.

Peki ya mozaik taş nedir?

Mozaik taş ise aynı patlatma taş gibi dikdörtgen prizmalar şeklinde olan, ancak tüm yüzeyleri pürüzsüz olan taşlara verilen isimdir. Aynı şekilde, fileye tel tek elle dizilerek uygulamaya hazır hale getirilirler.

Yalnızca tek bir duvara uygulama

Patlatma taş ile kaplı yüzey, yalnızca tek bir duvarda uygulanarak bu duvar ilgi merkezi haline getirilir. Yani, odanın tüm duvarları taş ile kaplanmaz, yalnızca odak noktası yapılmak istenen duvar taşla kaplanır. Bunun için en çok tercih edilen duvarların başında ise, televizyon arkasına tekabül eden duvar geliyor.

Banyoda patlatma taş uygulaması örneği

Tasasız bir duvar yüzeyi oluşturdukları, kir göstermedikleri, yıpranmadıkları için banyo gibi nemli mekanlarda da seramik yerine doğal taş kaplama tercih edilebilir.

Yığma taş duvar görünümü

Eyüp_Konut homify Rustik Oturma Odası

Yığma taş duvar görünümü ise, yapı sanki yığma taş tekniği ile inşa edilmiş gibi bir görünümü sunar ve genellikle yöreye uygun olması açısından tercih edilir. Özellikle Ege bölgesinde yer alan müstakil konutlarda rastlayabileceğimiz bu tür duvarlarda, yörenin geleneksel taşı kullanılır.

Odak noktası olarak kullanılmış bir başka örnek

Taş kaplama duvarların odak noktası olarak kullanıldığından bahsetmiştik. Bu uygulama daha önceki örneğimizde olduğu üzere, bir televizyonun arkasında da olabilir ya da bu örnekte görmüş olduğunu üzere, bir şöminenin çevresinde de.

Şömineli bir örnek daha

Bu örnekte ise, yalnızca şöminenin çevresinin değil, şöminenin yer aldığı duvarın tamamının taş ile kaplandığını görüyoruz.

Şömineli bir başka örnek de burada

Sunflower Sun modeli homify Kırsal Oturma Odası Taş

Bu sefer, koyu renk taşlarla kaplanmış bir duvar

Açık renkli genelde Ege'ye özgü taş ile yapılmış güzel bir örnek

Eyüp_Konut homify Rustik Oturma Odası

Beyaz badana ile boyanmış taş duvar

Doğal taşa alternatif: Doğal taş görünümlü paneller

Görüntü ve dokusuyla doğal taş efekti veren paneller dokunulduğunda dahi gerçek taş hissi veriyor! Hafiflikleri ve uygulamadaki kolaylıkları ile en çok tercih edilen kaplamalar, doğal taşın (duvara yüklediği ağırlık, işçilik ve maliyet) dezavantajlarını ortadan kaldırarak iç mekanlar ve hatta dış mekanlar için şahane bir alternatif oluşturuyorlar.

Harman tuğla kaplama

’Tuğla duvar zarafetini evinize katmak için 13 muhteşem fikir’ isimli yazımızda ise, tuğla kaplama mekanlardan bir seçki görebilirsiniz.

Bu iç mekan taş kaplama fikirlerini siz nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler