​Örnek fotoğraflarla tekli koltuk takımı modelleri

nihal e. nihal e.
Kuzguncuk Yuvam Apt. Komple Tadilat Projesi, Mandalin Dizayn Mandalin Dizayn Modern Oturma Odası
Loading admin actions …

Oturma odasının en önemli mobilya grubu koltuklar, hem ihtiyaca hem de farklı stillere hitap edecek şekilde sayısız seçenek sunuyor. Bu seçeneklerden biri de tekli koltuklar. Tekli koltuk ya da diğer ismiyle berjer, ilk olarak Fransa’da XV. Louis döneminde görülmüştür. Berjer sözcüğünün kökeni Fransızca ‘bergere’ şeklindedir. Berjer koltuklar Rokoko akımına dahil olup ilk dönemler arkalığı ve kolluklarla kabartılmış biçimde tasarlanmıştır. Günümüzde ise gösterişli ve klasik berjerin yanı sıra çok daha modern ve sade modeller bulunmaktadır. Bununla birlikte tekli berjer deyince çoğu insanın gözünde ihtişamlı bir mobilya canlanır. Klasik ve lüks modellere hala ilgi gösterilmesinin nedeni bu koltuğun herhangi bir mekana kattığı büyük etkidir.

Berjer koltuğun kullanım alanları

Berjer koltuklar tek başına ya da bir oturma grubunun parçası olarak kullanılabilirler. Tekli berjer kullanacaksanız eğer cevaplamanız gereken tek soru koltuğu nereye yerleştireceğinizdir. Mobilya için uygun bir alan belirledikten dekorasyona uyum sağlayan bir model tercih etmeniz yeterlidir. Berjeri bir oturma grubunun parçası olarak satın aldığınızda ise sadece tekli berjere göre değil, tüm oturma takımına göre plan yapmalısınız. Ev hanesi kalabalık ise büyük bir kanepeyi tamamlamak için iki adet tekli berjer satın alabilirsiniz. Çok fazla oturma alanına ihtiyacınız yoksa eğer tek bir berjer işinizi görecektir.

Berjerin kullanım alanlarına gelince; salondan tutun da yatak odasına dek evin her alanında berjer koltuğu rahatlıkla kullanabilirsiniz. Koltuk denildiği zaman her ne kadar akla sadece oturma odası gelse de evin diğer bölümlerinde de oturma alanına ihtiyacınız olacaktır. Ancak her odanın kullanım amacı farklı olduğu için tüm odalara bir kanepe yerleştirmeniz imkansızdır. Tekli koltuk ise az yer işgal ettiği için büyük bir kullanım kolaylığı sağlar. Bu nedenle yatak odası, hol, yemek odası, mutfak ve hatta banyolarda berjer koltuk kullanılabilir.

Berjer koltuğun fiyatları

Berjer, tıpkı diğer mobilyalar gibi sabit bir fiyata sahip değildir. Çünkü herhangi bir mobilyanın yapımında kullanılan malzemeler ve mobilyanın fonksiyonu fiyatı doğrudan etkiler. Berjer koltuklar genellikle boyut olarak birbirine yakındır. Ancak mobilyanın üretiminde kullanılan kadife, saten ve pamuklu gibi kumaşlar; yahut kenar ve ayaklarda bulunan ahşap, metal gibi malzemeler maliyeti büyük ölçüde etkiler. Dolayısıyla mobilyanın kalitesiyle doğru orantıda bir fiyat artışı söz konusudur.

Berjer koltuk satın alınırken dikkat edilecek hususlar

Berjer koltuğun en önemli fonksiyonu konforlu bir oturma alanı sağlamasıdır. Bu nedenle berjer satın alırken ilk önce koltuğun rahat olup olmadığına bakılmalıdır. Genellikle fiyatı yüksek koltuklar daha kaliteli olmakla birlikte mobilyanın dinlendirici olup olmadığı mutlaka test edilmelidir. Bununla birlikte herhangi bir koltukta kaliteden kasıt iyi malzeme ve tekstil ürünlerinin kullanılması anlamına gelir. Ek olarak günümüzde pek çok insan mobilya yapımında sağlığa zararlı materyallerin kullanıp kullanılmadığına dikkat ediyor. Dolayısıyla bu niteliği koltuğu kaliteli yapan etkenlerden biri olarak sayabiliriz. Rahatlık dışında bir diğer konu mobilyanın sağlamlığı. Koltuğun iskeletinin dayanıklı olması mobilyanın uzun ömürlü olmasını sağlar.

Tüm bu saydıklarımız dışında tekli koltuk satın alırken şu özelliklere dikkat etmelisiniz: Öncelikle bir koltuk geniş olduğunda daha rahat bir oturma alanı sunar. Dar bir koltuk, çok yumuşak dahi olsa rahatsızlık verecektir. Dolayısıyla oturma yüzeyi geniş koltuklar ilk tercihiniz olsun. Rahatlıkla ilgili bir diğer husus otururken kolunuzu koyacak bir dayanak ihtiyacı. Bunun için de kollu berjerleri tercih etmek gerekir. Konforla ilgili bir sıkıntınız yoksa sıra berjerin modeline geliyor. Sadece lüks gözüktüğü için asla dekorasyona uymayan bir berjer satın almayın. Her ne kadar tekli koltuk kendine has havasıyla göz alıcı bir etkiye sahip olsa da dekorasyona uyum sağlamalıdır. Bu nedenle mekanın dekorasyon stili neyse berjeri de ona göre tercih etmelisiniz.

Berjer koltukla ilgili önemli hususları belirttikten sonra fikir vermesi açısından bazı koltuk modelleri derledik. Aşağıdaki örneklerin en önemli özelliği ise hepsinin ülkemizdeki profesyoneller tarafından tasarlanması.

​Klasik ve zarif

homify Klasik Oturma Odası

Tekli koltuk modelleri arasında seçtiğimiz ilk örnek klasik tarzıyla öne çıkan çıkıyor. Hakan Helvacıoğlu’na ait, merkezi İstanbul’da bulunan H2C firmasının tasarımı olan oturma odası tüm parçalarıyla çok şık bir mekan. Tekli koltuğa gelince, oturma odasının klasik stiline uygun olarak seçilmiş olup gösterişli bir şekle sahip. Oryantal desenli bir kumaşla kaplanmış ve altın varaklı kenarları ile lüks bir mobilya haline gelmiş. Bu tür bir koltuğu klasik stilde dekore edilmiş her salonda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

​Ahşap kenarlar

homify Modern Oturma Odası

Tekli koltuk söz konusu olduğunda gösterişli modeller bulabileceğiniz gibi daha sade bir tasarıma sahip mobilyalar da bulabilirsiniz. İstanbul merkezli Paker Mimarlık imzasını taşıyan bu koltuk da basit ama temiz çizgileri olan bir koltuk. Sırt kısmı alçak fakat oturma kısmı hayli konforlu görünen koltuğun minderleri hardal renginde. Mobilyanın en dikkat çekici özelliği ise ahşap işçiliği. Birbirine paralel ahşap çubuklardan oluşan koltuk kenarları aynı zamanda oval bir şekle sahip.

​Çağdaş tasarım

Sırada çağdaş formu ile göz dolduran mükemmel bir koltuk örneği var. 2004 senesinde 21.Yüzyılın 100 Tasarımcısı Ansiklopedisi'ne giren Aziz Sarıyer imzasını taşıyan koltuk son derece modern ve eşsiz bir tasarım. Canlı kırmızı rengi dışında geometrik çizgileriyle de dikkat çeken model için fütüristik bir çalışma diyebiliriz. Bu model ile birlikte klasik stil dışında çok daha modern ve yaratıcı tekli koltuklar tasarlandığını öğrenmiş oluyoruz.

​Esnek çizgiler

Alp Nuhoğlu’nın Mono adını verdiği bu tasarım, bir diğer çağdaş koltuk modellerinden biri. Siyah ve beyaz renkli iki adet koltuk beraber kullanılabileceği gibi tek başında da değerlendirilebilir. Renginden çok esnek formu ile öne çıkan koltuklar keskin çizgileri al aşağı ederek ezber bozuyor diyebiliriz. Tek parçadan oluşan metal ayaklar ise mobilyanın çağdaş stiline uyum sağlıyor.

​Köşe için koltuk

Tekli koltuklar yalnızca özgün tasarımlarıyla değil işlevleriyle de yaşam alanlarında önemli bir yer kaplıyor. Merkezi Bursa’da yer alan Niyazi Özçakar İç Mimarlık imzasını taşıyan bu evde tekli koltuğun odanın köşesine denk gelecek şekilde yerleştirildiğini görüyoruz. Gerek göz alıcı kırmızılığı gerek az yer kaplıyor oluşu bu koltuğu hayli kullanışlı yapıyor.

​Deri şıklığı

homify Modern Oturma Odası

Bir tekstil ürünü olarak deri, giysilerde olduğu gibi mobilyalarda da her daim popüler olmaya devam ediyor. Deri kanepeler de her dönemin vazgeçilmezleri arasında. Hakan Helvacıoğlu imzasını taşıyan bu örnekte ise deri, berjer koltukta kullanılmış. Üstelik standart bir koltuk yerine çok daha yaratıcı ve cazip bir tasarım söz konusu. Siyah renkli koltuk baştan aşağı kapitone dikişlere sahip. Bu da mekanın modern dekoruyla son derece uyumlu bir tercih.

​Detaylardaki incelik

homify Klasik Oturma Odası

Tekli koltuk modellerine bir diğer Hakan Helvacıoğlu tasarımı ile devam ediyoruz. Berjer koltuk, tek başına kullanabileceği gibi bir oturma grubunu tamamlamak için de kullanılabilir. Bu örnekte gördüğümüz klasik stil iki adet koltuk farklı bir şekle sahip beyaz bir kanepeyi tamamlıyor. Sofistike ve antika aksesuarlar arasında yer alan koltuklar geleneksel bir şekle sahip olmakla birlikte son derece özenli bir işçiliğe sahip. Özellikle koltuk kaplamasının deseni ile ahşap kenarların uyumuna dikkat.

​Yatak odasında berjer koltuk

homify Modern Yatak Odası

Her ne kadar şimdiye dek tekli koltuğun sadece yemek odası ve salonlarda kullanıldığını görsek de diğer odalarda da koltuk ihtiyacı olabilir. Bu ihtiyacın olduğu yerlerden biri de yatak odası. Yatak ve gardırop gibi çok fazla alan kaplayan mobilyalardan ötürü yatak odasında tekli koltuk kullanılması daha uygun düşer. Örnek fotoğrafta yatak odasının stiline uygun olarak modern tasarımlı ve pufla desteklenmiş güzel bir berjer koltuk modeli görüyoruz.

​Banyoda berjer koltuk

homify Klasik Banyo

Berjer koltuğun kullanıldığı en sıra dışı alanlardan biri banyodur. Günümüzde banyo alanları giderek küçüldüğü için banyoda koltuk görmek şaşırtıcı olabilir. Ancak mevcut alan genişse ve örnek fotoğraftaki gibi sofistike bir şıklığa sahipse klasik detaylı bir berjer rahatlıkla tercih edilebilir.

​Tekli koltuk takımı

homify Modern Oturma Odası

Tatlı bir pembenin hakim olduğu son örnekte tamamen berjer koltuklardan oluşan bir oturma grubu bulunuyor. Daha önce berjer koltuğun tekli veya diğer kanepeleri tamamlamak için kullanıldığı görmüştük. Bu örnekte ise tüm oturma grubu tekli koltuklardan oluşuyor. Sonuç ise gayet güzel ve şık bir salon.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Küçük bir ev için 7 güzel ve işlevsel mutfak' başlığına bakabilirsiniz.

En çok hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler