9 başlıkta mutfak tezgahı karşılaştırması

Aydin Sanli Aydin Sanli
Mutfak Tezgahları Ve Markalar , POLİMER DECOR Mermer Masa Mutfak Ve Banyo Tezgahları Uygulama Merkezi POLİMER DECOR Mermer Masa Mutfak Ve Banyo Tezgahları Uygulama Merkezi Klasik Mutfak Granit
Loading admin actions …

Tezgahların mutfakların görünümüne büyük etkisi vardır. Bu etkiyi güçlendirmek için mutfak tezgahının rengi, dokusu, malzemesi ve şekliyle mutfağın diğer bileşenleriyle uyumlu olması önemlidir. Öte yandan tezgahın dayanıklılık, bakım kolaylığı gibi özellikler açısından da iyi bir performans sergilemesi gerekir. Bu nedenle mutfak tezgah çeşitleri arasından bir seçim yapmak çok da kolay bir iş değildir. Özellikle mutfaklarını kısa süre önce yenilemişler veya şu sıralar yenilemekte olanlar bunu iyi bilir. Granit, mermer, Çimstone, Corian tezgah, kuvars tezgah gibi birçok farklı malzeme ve ısı dayanımı, renk çeşitleri, bakım ve temizlik kolaylığı gibi çok sayıda faktör bir araya gelince kafalar büyük ölçüde karışır. 

Bu kadar çok değişkenin söz konusu olduğu bir konuda internet üzerinde yapılacak araştırmalar durumu daha da içinden çıkılmaz hale getirebilir. Zira aynı ürünün farklı ticari isimlerle anılması, üreticilerin kendi ürettikleri malzemelerin sadece avantajlarına değinip, dezavantajlarından bahsetmemesi doğru bir değerlendirme yapmayı zorlaştırabilir. Bu nedenle bir mutfak tezgahından beklenen tüm özellikleri farklı malzemeler açısından ele almak, yaz aylarında mutfağını yenilemek isteyenler için faydalı olacaktır.

Mutfak tezgah çeşitleri

Mutfak tezgahlarınnda kullanılan malzemeleri doğal ve sentetik malzemeler olarak ikiye ayırmak mümkün. Ancak doğal dediğimiz malzemelerin de tezgah haline gelene kadar belli işlemlerden geçtiğini ve az da olsa sentetik katkılar içerdiğini bilmekte fayda var.

Mutfak tezgahı malzemesi olarak öne çıkan malzeme grubu doğal taştır. Granit ve mermer bu grubun en popüler tercihleridir. Farklı sertlik derecelerinde birer maden olan bu iki malzeme mutfak tezgahları için tercih edilen malzemelerin başında gelir. 

Türkçe'ye ticari bir marka olan Çimstone ismiyle yerleşmiş olan kompoze taş da sunduğu çok sayıda renk ve desen seçeneğinin yanı sıra mermer ve granite göre daha hesaplı olması nedeniyle mutfak tezgahlarında sıkça tercih edilen bir malzemedir. Kompozit taş %90 civarında kuvars minerali parçasının %10 civarı polyester reçine ile preslenmesi sonucu elde edilir. Çimstone tezgahlar renk seçenekleri ile küçük mutfaklar için de ideal ve ferah dekorasyon alternatifleri sunuyor.

Sentetik malzemeler

Öte yandan tamamen sentetik malzemeden üretilen mutfak tezgahları da ilgi gören seçenekler arasındadır. Bu ürünlerin bir kısmı, koryan tezgah olarak da bilinen corian tezgah gibi ticari isimleriyle bilinmekle birlikte temel malzemelerine göre akrilik ve polyester tezgahlar olarak adlandırılmaktadırlar.

Bu üç grubun dışında bulunan mutfak tezgahı malzemelerinin ülkemizde kullanımı çok yaygın değil. Bu malzemeler arasında masif ahşap ve paslanmaz çelik başta geliyor. Öte yandan su yalıtım malzemeleriyle korunmuş ham beton tezgahlar ve seramik ya da laminant ile kaplanmış beton tezgahlar da bulunuyor.

Mutfak tezgahı seçiminde önem kazanan özellikler çerçevesinde farklı malzemeleri değerlendirildiği bu yazı mutfağını yenilemeyi düşünenlerin çok işine yarayacak.

1- Darbe dayanımı

Mutfak tezgahı seçiminde dikkat edilen başlıca özelliklerden biri dayanıklılıktır. İnşaat ve tadilat bütçelerinde önemli bir kalem olan mutfak tezgahı almadan önce, ne kadar dayanıklı bir malzeme olduğunu değerlendirmek gerekir. 

Bu noktada darbelere, ısıya ve çizilmelere karşı dayanım şeklinde üç başlığa bakabiliriz. 

Darbe dayanımı konusunda yüksek performans sergileyen malzemeler sert malzemelerdir. Bu noktada granit ve kompozit taş (Çimstone) alternatifleri öne çıkar. Mermer de kristal yapıda sert bir taş olması dolayısıyla darbeler konusunda dayanıklı malzemelerdendir. Paslanmaz çelik mutfak tezgahlarının da bu konuda iyi bir performans sergileyebileceği söylenebilir.

Bu konuda seramik ve laminant kaplama tezgahların göz doldurmadığını söyleyebiliriz. 

Koryan tezgah modelleri ve akrilik tezgahlar da sağlamdır ve aldıkları darbe sonrası oluşacak deformasyonun telafisi diğer seçeneklere göre daha olasıdır. Mermer ve granit gibi taşlarda kırılma ve çatlama olması halinde iz kalmadan onarımın mümkün olmadığını belirtelim. 

Resimde kuvars bazlı kompozit taş bir tezgah görüyorsunuz. Kuvars dünyadaki en sert minerallerden biridir ve bu malzemeyle yapılan tezgahlar son derece dayanıklıdır. Resimdeki örnek beyazın ağırlıkta olduğu modern mutfaklarda hoş bir denge sağlayabilir.

2- Eksiz görünüm

Mutfak tezgahlarında düşünülmesi gereken bir başka konu ise mutfağın fiziksel yapısına uygun ölçülerde tezgah bulunup bulunamayacağıdır. Granit ve mermer doğal malzeme olduğu için doğanın sunduğu ölçülerde bulunabilirler. Bu da mutfağın fiziksel konumuna göre tezgahta ek yerleri olması gerektiği anlamına gelebilir. Bu durum masif ahşap tezgahlarda da söz konusudur.

Ancak tamamıyla eksiz bir görünüm hedefleniyorsa, akrilik tezgahlara yönelmek gerekir. CNC tezgahlarda siparişe göre şekillenen ve mutfağın ölçülerine yüzde yüz uygun akrilik tezgahlarda eviyeler bile sonradan eklenmez. Resimdeki her şeyi içinde tek parça bir tezgaha sahip olmak mümkün olabilir.

3- Doğallık

Ahşap ve taş seçenekler doğal tezgah çeşitleri olarak karşımıza çıkıyor. Ancak granit ve mermere doku kazandırılma aşamasında ve cilalanma işleminde az da olsa kimyasal malzemeler ekleniyor. Ahşap tezgahlar da bir çeşit yağla yağlanmak zorunda. Tezgahın bir bölgesinde bir sorun meydana geldiğinde o bölgeyi zımparalayıp, zımparaladığınız bölgeyi eski görünümüne kavuşturmak için yağlamanız gerekiyor. Bu işlemi evde kendiniz yapabilirsiniz. 

Çimstone adıyla bilinen kompozit taş tezgahlarda, küçük parçalara ayrılmış kuvars taşlar polyester reçineyle presleniyor. Bu seçenekte doğal taş oranı %90-97 arasında oluyor. Kompozit tezgahlara renk vermek amacıyla bir miktar cam ve metal kullanıldığı da oluyor.

Doğallık konusunda listenin altında ise akrilik, polyester ve beton tezgahlar yer alıyor. Ancak akrilik tezgah üreticileri ürünlerinin toksik ve kanserojen madde içermediği konusuna önemle vurguluyor.

4- Çizilme dayanımı

Tezgahlar çiziklere yol açabilecek durumlara çok sık maruz kalırlar. Bu nedenle mutfak tezgahının çizilmelere karşı dayanımı önemlidir. 

Granit, mermer ve kuvars tezgah modelleri sert malzemeler çizilmelere karşı dirençlidir. Akrilik tezgahlar çizilmelere doğal taş tezgahlar kadar dayanıklı değilse de, ahşap tezgahlara kıyasla çok iyi durumdalardır. Ancak her ikisi de çiziklerin bertaraf edilmesi konusunda olanak tanır. Hem akrilik hem de ahşap tezgahlardaki çizikli bölgeler zımparalanıp cilalanmarak eski görünümlerine kavuşturulabilir. Ancak laminant, seramik ve cam tezgahlarda oluşacak çiziklerin tamiratla ortadan kaldırılması mümkün değildir.

5- Isı dayanımı

Mutfak tezgahları ısıya fazlasıyla maruz kalır. Yemeği ocaktan aldığınızda eliniz yanabilir ve acilen tencereyi tezgaha bırakmanız gerekebilir. Fakat bu tip durumlarda her tezgah malzemesi bu duruma dayanamaz. Isıya en dayanıklı tezgah malzemelerinin başında paslanmaz çelik gelebilir. Hem ısıya dayanıklı hem de kolay temizlenebilir olması dolayısıyla profesyonel mutfaklarda yaygın olarak görülen paslanmaz çelik tezgahlar bu özellikleriyle evler için de iyi bir alternatif olabilir. 

Doğal taşlar, kompozit taş ve cam ısı dayanımı konusunda iyi performans sergiler. Ancak akrilik ve polyester tezgahlarda ısıya maruz kalma deformasyona yol açabilir. Bununla birlikte akrilik tezgah üreticileri ürünlerinin alev alma konusunda emniyetli olduğunu özellikle belirtmektedir.

6- Peki ya fiyatı?

Birçok ev sahibi için mutfak tezgahı seçerken en etkili kriter bütçedir. Mutfak tezgahları için geniş bir fiyat aralığından söz etmek mümkün. Bütçeniz yüksekse granit ve mermer ürünlere yönelebilirsiniz. Kompozit taş ürünler de doğal taşlara kıyasla hesaplı olsalar da yüksek bütçeli ev sahiplerine hitap ettiklerini söyleyebiliriz.

Bütçeniz nispeten düşükse akrilik, polyester ve cam tezgahları tercih edebilirsiniz. Polyester tezgahların sağlık konusunda çok olumlu bir karnesi olmadığını belirtmekte den geçmeyelim. Cam tezgahlar gerçekten çok hesaplı bütçelerle mutfağınızı süsleybilir. Tamperlenmiş cam malzeme ısıya karşı son derece dayanıklıdır ve temizliği de çok kolaydır. Ancak çizik ve permak izi konusunda o kadar avantajlı olmadıklarını göz önünde bulundurmakta fayda var.

7- Renk ve desen seçeneği

Mutfak tezgahının mutfağın diğer bileşenleriyle uyumlu olması gerekir. Bu nedenle tüm işlevsel özelliklerinin yanında, estetik özellikler de mutfak tezgahı seçiminde önemli birer faktördür. Renk, desen ve doku özellikleri geniş bir yelpazeyle karşı karşıya kalabilirsiniz. 

Bu çeşitlilik doğal malzemelerde daha sınırlıdır diyebiliriz. Granit ve mermer doğal taşlar olduklarından çok fazla varyasyon mümkün değildir. Fakat ülkemiz farklı coğrafi bölgelerinde farklı karakterde granit ve mermer cevherlerine sahip olduğu için yine de hatırı sayılır bir desen seçeneğinden bahsedebiliriz.

Küçük parçalara haline getirilmiş kuvars taşların preslenmesiyle oluşan kompozit taşlar (çimstone) ve akrilik tezgahlar son derece çok alternatif sunar. Küçük kuvars parçalarının işlenebiliyor olması ve içine cam ve metal parçalar karıştırılarak efekt verilebilmesi kompozit taşların en büyük avantajlarındandır. Siparişe göre yapılabilen akrilik tezgahlarda  da çok sayıda renk ve desen seçeneği mevcuttur.

Ahşap tezgahlarda sınırlı sayıda renk seçeneği vardır, ancak farklı ağaçlar farklı doku seçenekleri sunar.

8- Temizlik ve hijyen

Mutfaklar temizliğe en çok ihtiyaç duyulan alanlardır. Mutfak tezgahı da mutfağın en çok kirlenen yeri olduğundan tezgahın kolay temizlenebilmesi ve bakteri barındırmayan niteliklere sahip olması önemlidir. Kolay temizlenme açısından cam ve metal tezgahların başı çektiğini söyleyebiliriz. Bu iki malzeme sirke, limon vb. asidik sıvılardan da etkilenmez. 

Yemek hazırlamak için kullanılan tezgahlar her an organik malzemeyle iç içedir. Besin yönünden zengin bu ortam bakteri oluşumuna açıktır. Ancak tezgahın malzemesi bakteri oluşumu konusunda bir güvence sağlayabilir. 

Kuvars malzemeden yüksek ısılarda sıkıştırılarak yapılmış kompozit taş tezgahlar (çimstone) yüzeylerinde gözenek barındırmadığı için bakteri üremesine uygun değildir. Mermer ve granitte gözenekler ve kılcal damarlar olduğundan bakteri barındırma konusunda tam anlamda güvenli olmayabilir. Akrilik tezgahlar da bakteri barındırmaz. 

9- Estetik

Akrilik ve polyester mutfak tezgahları istenen şekillerde üretilebildiği için hayal gücünü kısıtlamayı gerektirecek bir engel söz konusu değildir. Umarız bu bilgiler mutfak tezgahı seçiminizi kolaylaştırır.

Farklı mutfak tasarım fikirleri için bu yazıyı sakın kaçırmayın.

Mermer mi granit mi?

Eğer iki seçenek arasında kaldıysanız bkz: Mutfak tezgahı için granit mi, mermer mi tercih edilmeli?

Mutfak tezgahı seçerken siz neye dikkat ediyorsunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler