Mutfakta parke mi yoksa fayans mı daha avantajlı?

ŞERİFOĞLU PARKE-MEŞE PARKE KOLEKSİYONU-, ŞERİFOĞLU PARKE ŞERİFOĞLU PARKE Rustik Duvar & Zemin
Loading admin actions …

Mutfağınızı dekore ederken en önemli bölüm olan zeminler için kullanılacak malzeme seçimi oldukça zordur. Mutfak da parke olur mu yada fayans kullanmak avantajlı mı soruları uzun yıllardır sorulan sorular arasında yer alır. Mutfağınızı daha estetik hale getirmek için laminat mutfak zeminleri tercih edebilir veya mutfağınızın zeminin daha uzun ömürlü olması için mutfak zemin fayans modellerini tercih edebilirsiniz. Islak zemin parke modelleri tercih ederek neme dayanıklı zeminlere sahip olabilir veya mutfak parkeleri için neme dayanıklı ağaç türlerini seçebilirsiniz. Modern evler ve çok katlı yapıların tamamında mutfaklarda fayans ve parke kullanılmaktadır. Dekorasyonu yapacak olan ev hanımının tercihine göre iki malzeme de zemin döşemesi olarak kullanılabilir.

Mutfaklar söz konusu olduğunda, tasarıma dair her detay da çok önemli değil mi? Zeminden duvarlara, mutfak ünitelerinin malzeme tercihlerinden fayanslara kadar her şey mutfak gibi aktif olarak kullanılan, hem sosyal alanı, hem çalışma alanını içinde barındıran dinamik bir yaşam alanı için çok önemli. Mesela oturma odalarındaki iç mimari eksikleri ya da beğenmediğiniz özellikleri mobilya ve aksesuarlarla kapatma, vurguyu ve odak noktasını başka yöne çekme imkanınız çok daha geniş. Oysa mutfaklarda her ayrıntı gündelik olarak kullanımı etkiliyor, estetik olarak da saklanması bir hayli zor bu yüzden. 

Biz de bu yazımızda mutfak dizaynları söz konusu olduğunda öne çıkan bir iç mimari unsura değineceğiniz: Zemin döşemeleri. Aslında zemin döşemeleri her oda için ayrı bir önem taşıyor elbette, her odanın çehresini değiştiren, karakterini tamamlayan ana unsurlardan biri olarak tanımlanabilir zeminler. Ancak mutfaklar için yer döşemesi tercihini yaparken düşünülmesi gereken çok daha fazla şey var. Mutfak zeminlerinden bahsettiğimizde aslında çoğu zaman fayans tercih edildiğini görebiliyoruz, gelgelelim son yıllarda laminant modellerinin gelişmesi, üretim teknolojisinin ilerlemesi ve laminant parkelerin bugünlerin trend tarzlarından olan ahşap doku estetiğini yansıtabilmeleri dolayısıyla fayanslar yerini yavaş yavaş parkelere bırakmaya başladı. Aslında kullananlardan daha çok kullanmak isteyip de bu konuya şüpheli yaklaşanlar da var. Ne de olsa banyo kadar ıslak ve nemli değilse de, yine de ıslak zemin özelliklerini taşıyan bir yaşam alanından söz ediyoruz değil mi? İşte aşağıda mutfaklarda laminant parke kullanmak isteyenler için merak edilen soruların cevaplarını inceleyeceğiz.  

Eğer mutfağınızı yenilerken parke mi yoksa fayans mı tercih etmelisiniz diye düşünüyorsanız, önden buyurun…

Parlak zeminler

Mutfağınız için zemin seçerken ışıl ışıl bir mutfağa sahip olmak için fayans tercih edebilirsiniz. Fayanslar, neme ve suya dayanıklı malzemeler olduğunda çok uzun yıllar ışıl ışıl zeminlere sahip olursunuz.

Geleneksel zeminler

Mutfağınızda modern seçimlerin yanı sıra geleneksel zeminlerde tercih edebilirsiniz. Mutfak dolabınız ve mutfak tezgahlarınız ile uyumlu olması için parke tercih edebilir veya ahşap zeminler kullanabilirsiniz. Mutfak tezgahı seçerken dikkatli davranmalı ve mutfak tezgahı hakkında detaylı bilgiye sahip olmalısınız. Mutfak tezgahı seçerken nelere dikkat edeceğiniz bilmiyorsanız '' 9 başlıkta mutfak tezgahı karşılaştırması '' yazımıza göz atabilirsiniz.

1. Bütçe ve yatırım getirisi

Laminant parkenin en önemli avantajlarından birinin daha ekonomik olması olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yatırım getirisi derken de tabii ki evinizin değerini arttırma oranından bahsediyoruz. Bu iki alanda laminant parke eşsiz diyebiliriz aslında. Parke model ve kaliteleri bugün oldukça çeşitli olsa da, ortalama kalitede bir parkenin ortalama kalitede bir fayans ile karşılaştırıldığında daha ucuza mal olduğunu görebiliyoruz. Metrekaresi 25-30 TL’den başlayan laminant parkeler, fayansların tutkal, derz gibi sarf malzemesi masrafına da ihtiyaç duymadan monte edilebiliyor. Tabii yine fayanslara göre daha az işçilik isteyen ve daha pratik şekilde uygulanabilen bir malzeme olduğu için işçilik ücreti de doğal olarak azalıyor.

Parkelerin yatırım getirisi açısından daha avantajlı olmasının sebebi ise aslında kullanıcıya kolaylıkla değiştirme imkanı tanıyan yapısı. Ucuza mal edilebilen parkeler hem güzel görüntüleriyle evinizin değerini arttırıyor, hem de evinizi satışa çıkarırken yeni ev sahipleri mutfak zeminini beğenmediğinde kara kara düşünmeyeceği için daha kolay alıcı bulabiliyorsunuz. Nedeni ise fayans kaplı bir mutfağın zeminlerini değiştirmenin parkeleri değiştirmekten çok daha zor olması elbette. 

Tabii eğer uzun ömürlü bir yatırım istiyorsanız, o halde fayansların kazanacağını da söylemeliyiz çünkü parkelerin ömrü fayanslara göre daha kısa. (Aşağıda buna daha ayrıntılı değineceğiz.)

2. Görünüm ve stil

Laminant parkelerin model ve kalite seçenekleri bugün artık oldukça çeşitli ve her geçen gün de gelişmeye devam ediyor. Eğer en ucuzlarından değil ama iyi kalitede ve şık laminant parkeler tercih ederseniz evinizin stiline ahşap dokusunun güzelliği ile şahane bir katkıda bulunabilirsiniz. Ancak yine de belirtmek gerekiyor ki laminant parkeler modern, İskandinav ve çağdaş tarzlarda çok daha uyumlu ve şık görünüyor. Zemin seçerken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de tabii ki mutfağınızın stiline uyum sağlayabilmesi. Örneğin klasik tarzlı, gösterişli, geleneksel motiflerin ve desenlerin hakim olduğu mutfak dekorasyonlarında uygun desenli fayans ve karo tercihleri daha ideal olacaktır.

3. Çeşitlilik

Fayans ve karoların desen, renk ve form açısından laminant parkelere nazaran çok daha çeşitli oldukları bir gerçek. Yani eğer sıra dışı formlarda, süslü ve motifli bir zemin istiyorsanız fayans modellerinde aradığınızı bulmanız çok daha olası elbette. Ancak bu laminant parke modellerinin de sıradan ve tekdüze olduğu anlamına gelmiyor elbette. Daha sade ve belirli bir dokuya sahip olan ve beyazdan başlayarak ahşabın çok farklı tonlarında siyaha kadar uzanan bir yelpazede renk çeşitliliğine uzanan laminant parkeler derinlikli bir yalınlık için benzersiz seçenekleri bünyelerinde barındırıyor.

4. ​Uzun ömürlülük ve sağlamlık

Aslında ortalamanın üzerindeki parke ve fayanslar söz konusu olduğunda uzun ömürlülük ve sağlamlık açısından ikisi de gayet iyi seçenekler. Gelgelelim yine de bir karşılaştırma yapmak gerekecekse, mutfak yoğun trafikli bir bölge olduğu için fayansların daha uzum ömürlü olacağını söylemek mümkün. Bu ayrımı yaratan en önemli sebep ise tabii ki laminant parkelerin suya karşı dayanıklılığının fayanslara göre çok daha yetersiz olması. Nemli veya ıslak kalan parkeler şişer ve çürümeye başlar. Özellikle su parkelerin eklenti yerlerinden girdiğinde oldukça can sıkıcı hasarlara yol açabilir. Ancak parkelerin suya ve neme dayanıksız olması biraz abartılan bir kaygı olarak vücut buluyor; nihayetinde mutfaklar banyolar gibi sürekli nemli ve suya direkt maruz kalan alanlar değil. Ancak su dökülme riskine sahip olan alanlar. Gelgelelim eğer mutfağınızda parke kullanırsanız, su döküldüğünde hemen silmeniz son derece yeterli bir önlem olacaktır. Ayrıca daha kaliteli yeni nesil laminant parkelerin neme dayanımları da daha yüksek oluyor.

Tabii bunun dışında yoğun trafikli bir zeminde parkeler fayanslara göre daha çabuk yıpranacaktır çünkü fayanslar kolay kolay çizilmez ancak parkeler çizilir ve ezilebilir.  

Öte yandan fayansların da oldukça sağlam olsalar da kırılgan olduklarını hesaba katmakta fayda var. Üzerine ağır bir şey düşürdüğünüzde laminant parke ezilebilir ancak görünüm olarak o kadar dikkat çeken bir hasar oluşmaz ve parke kalemi gibi pratik tamirat yöntemleri ile kapatılabilir; ancak fayans kırıldığında mutlaka değişmesi gerekir. Tabii zarar görmüş bir karoyu ya da fayansı değiştirmek çok da zor değil çünkü fayanslar parkeler gibi iç içe geçmeli değil.

5. Temizlik ve bakım

Fayans ve karo zeminlerin de laminant parkelerin de bakımı aslında doğal ahşaptan üretilen rabıta ya da doğal taş gibi diğer seçeneklere nazaran çok daha kolay. Laminant parkeler rabıtalar gibi cila ya da vernikle düzenli bakım istemez. İki zemin türünü de nemli bir paspasla kolayca silerek temizleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey, parkeler için paspasın nem oranının daha az olması, yani ıslak değil nemli bir paspas kullanmanız.

Ama şu bir gerçek ki, fayansların temizlik ve bakımı parkelere göre biraz daha zor diyebiliriz. Çünkü fayans aralarında kullanılan harçlar, yani derz olarak adlandırdığımız kısım zaman içinde kirlenir ve paspasla temizlenemez şekilde koyulaşır. Bunun için derz temizleyicilerle özel olarak temizlemek ve senede bir kez uzun ve ayrıntılı bir şekilde ovalayarak lekeleri çıkarmak gerekiyor. Tabii uzun süre aynı fayansları kullandığınızda artık senede bir yaptığınız bu bakım da işe yaramaz hale gelir ve derzlerin tamamının sökülüp yeniden harç uygulaması yapılması gerekir.

6. Konfor

Konfor söz konusu olduğunda bu mücadeleyi laminant parkeler kazanıyor. Laminant parkelerin altında strafora benzeyen ince bir alt tabaka vardır, dolayısıyla parkeler ana zemine doğrudan yapışık değildirler. Bu da onlara biraz olsun esneklik kazandırır ve fayanslara göre biraz daha konforlu bir yürüyüş deneyimi sağlar. Ayrıca fayanslar çoğunlukla özellikle suyla temas ettiğinde kayganlaşır. 


Ayrıca yere düşen bardak, tabak gibi cam mutfak eşyaları fayans zeminde çok daha kolay kırılır.

7. Isıtma

Eğer yerden ısıtma söz konusu değilse ve evinizin kışın ısınma sorununu da düşünerek bir tercih yapmak istiyorsanız parke sizin için daha ideal bir tercih olacaktır. Fayanslar doğrudan güneş ışığı almadıkları takdirde her zaman soğuk olurlar. Tabii bu özellikleri onları yazlık evler için ideal bir seçenek haline getiriyor.

Zeminlerin yalnızca mutfaklar için fark yarattığını düşünmeyin; her odada, her evde yer döşemeleri oldukça belirleyici unsurlar. Bu konuda birbirinden çarpıcı örnekleri derlediğimiz Zemin değişikliğiyle güzelleşen evlere 6 örnek başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Peki sizce hangisi daha avantajlı? Parke mi, fayans mı?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler