​Ahşap ev bakımı nasıl yapılır?

nihal e. nihal e.
ahşap ev, selin tomruk evleri selin tomruk evleri Ahşap ev
Loading admin actions …

Son yıllarda betonarme yapılara güzel bir alternatif olarak ahşap evler revaçta. Bu durumun çeşitli sebepleri var. Özellikle merkezi şehirlerde oturan insanlar beton yığınları arasında yaşamaktan bunalıyor. Beton binalar, genellikle estetikten yoksun ve soğuk bir görünüme sahipler. Maliyeti uygun olduğu için beton binalara olan talep azalmasa dahi insanlar zaman içinde farklı alternatiflere yöneliyor. Bu alternatiflerden biri de ahşap evler. Elbette büyük şehirlerde ahşap yapılara rastlamıyoruz. Ancak kırsal bölgelerde oturanlar ya da yazlık arayanlar için ahşap evler güzel bir seçenek.

Ahşap evlere ülkemizde genellikle köylerde rastlasak da Kuzey Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan bir ev modeli. Bu yazıda ahşap ev satın almayı düşünenler için ahşap yapıların artı ve eksilerinden söz ederecek ahşap ev bakımı ile ilgili yardımcı olmaya çalışacağız.

​Ahşap evlerin avantajları ve dezavantajları

Ahşap bir ev satın almadan önce ahşabın avantajlarını ve dezavantajlarını bilmeniz gerekir. Böylece ahşap bir evde yaşamakla ilgili önceden fikir edinmiş olursunuz. Ahşap evler, her şeyden evvel size nostaljik bir atmosfer sunar. Şüphesiz inşaat sektörü, gelişen teknolojinin nimetlerinden fazlasıyla yararlanıyor. Ancak her şeye rağmen insanlar doğallığa ihtiyaç duyarlar. Ahşap da doğal bir malzeme olduğu için evinize sıcaklık kazandırır. Yine bu özelliğinden ötürü çevre dostudur. Isı yalıtımı açısından da avantaj sağlar. Zira ahşap nefes alan bir malzemedir. Ahşap evler yazın serin kışın ise sıcaktır. Beton gibi havayı içeri hapsetmez. Böylece ısıtma gideri ve klima gibi aletlerden kaynaklı elektrik maliyetiniz hafifler. Ahşap ev yapımı için doğaya zarar verildiğini düşünebilirsiniz. Ancak ahşap evler için endüstriyel ormanlar kullanılır. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz çevreye herhangi bir zararı olmaz.

Ahşap evlerin en güzel yanlarından biri de depreme karşı dayanıklı oluşudur. Deprem kuşağında yer aldığımızı düşünürsek bu özellik büyük avantaj sağlar. Ahşap sağlam bir malzemedir ancak hafiftir. Bu nedenle depremde yıkılması daha zordur. Dekorasyon açısından da sıradan bir eve göre ahşap evler çok daha caziptir. Zira kendine has bir dokuna ve renge sahiptir. Modern, endüstriyel ve country gibi stillere de rahatlıkla uyum sağlar. Ahşap bir evin inşası betonarme bir yapıya kıyaslandığında çok daha kısadır. Bu sayede evinize kavuşmak için uzun zaman beklemezsiniz.

Buraya kadar ahşabın olumlu özelliklerinden söz ettik. Ancak ahşap evlerin de bir takım dezavantajları var. Öncelikle ahşap çabuk yanar. Yani yangın olasılığı her zaman vardır. Günümüzde ahşap malzeme özel işleme tabii tutularak yangına karşı daha dayanıklı hale getiriliyor. Fakat ahşap hala yanıcı bir madde, dolayısıyla tedbir almak yetersiz kalabilir. Doğal afetler açısından da depreme karşı dayanıklıdır ancak sel söz konusu olduğunda aynı şeyi söyleyemeyiz ne yazık ki. Bununla birlikte bazı ahşap evler zeminden belli bir yükseklikte inşa ediliyor. Sel riski olan yerlerde yaşayanlar için böyle bir çözüm bulunabilir. Son olarak zaman içinde çeşitli ahşap yüzünde çeşitli çatlaklar ve renk sararması ile zararlı canlılar oluşabilir. Tüm bunları önlemek için ise düzenli bakım yapmanız gerekir.

Ahşap ev bakımı

Ahşap doğal bir malzeme olduğu için diğer yapı türlerine göre farklı bir bakım ister. İster ahşap bir ev ister ahşap kulübe olsun düzenli olarak bakım yapmak zorundasınız, aksi takdirde uzun vadede çok daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Bu da daha çok masraf edeceğiniz anlamına gelir. Dolayısıyla evinizle ilgilenmeyi ihmal etmemeniz gerekiyor. Nasıl ki ağaç bakımı yapıyor ya da bir uzmana yaptırıyorsak ahşap ev bakımını da kendimiz yapabilir veya bir profesyonelle çalışabilirsiniz. Ahşap bakımı ile ilgili püf noktalarından biri hangi aralıklarla uygulayacağınızı öğrenmektir. Genel olarak ahşap ev bakımı senelik ve aylık yapılır. Şimdi bu uygulamaların detaylarına bakalım.

Aylık bakım

Aylık bakımda daha çok ahşap yüzey üzerindeki toz ve küf oluşuma karşı önlem alabilirsiniz. Bunun için hafif nemli bir bezle ahşap yüzeyi silin. Daha sonra da kuru bir bezle sildiğiniz yüzeylerin üzerinden geçin. Ahşap üzerinde reçine oluşabilir, bunu da mutlaka temizlettirin. Ahşap evlerde pencere doğramaları ve kapılar da genellikte ahşaptan yapılır. Zaman içerisinde kapılarda şişme yahut pencerede hava sızdırma sorunları olabilir. Bunları da fark ettiniz anda tamir ettirmeyi ihmal etmeyin.

​Senelik bakım

Senelik bakım aylık bakıma göre daha meşakkatli bir uygulamadır. Ancak senede bir yapacağınız için üşenmeyin. Ahşap deyince akla ilk olarak bakteriler gelir. Senelik bakım da bu zararlı canlılara karşı olmalıdır. Öncelikle ahşabın koruyucu bir madde ile sağlamlaştırılması gerekir. Marangozlar emrenye adı verilen özel bir işlem uygulayarak ahşap evinizi zararlı canlılara karşı korurlar. Bu işlemin uygulandığı bir ahşap evde herhangi bir çürüme görülmez. Dolayısıyla senelik bakım yaptırdığınız zaman böceklerden ve mantarlardan kurtulmuş olursunuz. Ahşap ev bakımı ile ilgili ikinci adım boyadır. Ancak standart bir boya yerine ahşap için özel olarak üretilmiş boyaları tercih etmelisiniz. Ahşap boyaları sıradan boyalardan ayıran en önemli fark ağacın nefes almasını sağlayan, suya karşı koruyan ve çatlak oluşumunu önleyen nitelikte kimyasallar olmasıdır. Bu sayede hem yaptığınız boya işlemi daha dayanıklı olur hem de ahşabı korumuş olursunuz. Boyayla ilgili bir diğer püf noktası doğru noktalara macun uygulamaktır. Macunu boyayacağınız yüzeyin başı ile ek yerlerine sürmelisiniz. Tüm yüzeye sürmek ise boyanın kalıcılığını azaltır. Ahşap evlerle ilgili bir diğer problem çürük ve çatlaklardır. Çürüyen bölgeleri macunla doldurabilir ve boya ile tamamlayabilirsiniz.

Boya işlemi ile birlikte akla cila gelir. Ahşap evi senede bir defa cilalayabilirsiniz. Cila ile ilgili önemli nokta zeminlerdir. Zemin için sağlık açısından herhangi bir zararı olmayan ve kokusuz cila kullanmalısınız. Sonuç olarak aylık ve senelik bakım işlemini ihmal etmediğiniz sürece ahşap evinizi uzun yıllar rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Birbirinden güzel 10 ahşap ev' başlığına göz atabilirsiniz.

Bu örneklerden en çok hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler