​Sonbahara hazırlık için 13 dekoratif ipucu

nihal e. nihal e.
NEST SG HOUSE, Esra Kazmirci Mimarlik Esra Kazmirci Mimarlik Modern Oturma Odası
Loading admin actions …

Yazın bitmesine sayılı günler kaldı, yeni bir mevsime geçiş için hem kendimizi hem evimizi hazırlamamız gerekiyor. Yaz mevsimi güneş, deniz, tatil gibi eğlenceli şeyleri çağrıştırdığından sonbahara hazırlanmak ruhen zor olabilir. Bununla birlikte evimizi yeni bir mevsime göre düzenlediğimizde yazın bittiği gerçeğini o kadar kolay kabulleniriz. Sonbahar genellikle yaprakların döküldüğü, hüzünlü bir mevsim olarak bilinir. Ancak sonbaharı da seven pek çok insan bulabilirsiniz. Ayrıca sonbaharı ne kadar çabuk kabullenirsek kışa da bir o kadar hızlı adapte oluruz.

Her mevsimin kendine özgü bazı özellikleri olur. Bu özellikler ev dekorasyon trendlerini de belirler. Örneğin yaz mevsiminde genellikle hasır, bambu gibi doğal malzemelerin kullanıldığı hafif mobilyalar ön plana çıkar. Renk olarak ise gök mavisi, bitki yeşili gibi yine natürel tonlar tercih edilir. Sonbahar, kışa geçiş mevsimidir. Dolayısıyla kışı çağrıştıran, daha kalın ve ağır materyaller ön plandadır. Her dönem geçerliliğini koruyan sonbahar temaları ise etnik desenli halı ve ötüler, battaniyeler, yünlü halılar, bol bol yastık, kalın ahşap mobilyalar ve sonbaharı çağrıştıran çeşitli aksesuarlardır.

​1- Şömine

Şömine, hem işlevsel hem dekoratif açıdan bulunduğu her eve fark katar. Elbette her evde şömine bulunması mümkün değil. Hatta kulağa lüks bir ısınma yöntemi gibi gelebilir. Ancak gerek şömine gerekse geleneksel sobalar, ısınma işlevi dışında evinize sıcak bir ambiyans katar. Hem nostaljik hem de romantiktir. Odun ateşi ışığında ayaklarınızı uzatıp kitap okumak ya da sevdiklerinizle sohbet etmek evinizde yapabileceğiniz en güzel aktivitelerden biridir. Bu nedenle evinizde şömine veya soba varsa mutlaka değerlendirin.

​2- Kış bahçesi

Yaz mevsiminde her evin en popüler mekanı olan bahçeler, havalar soğuyunca terk edilir. Oysa havalar soğusa bile eve kapanmak zorunda değilsiniz. Bahçenizde uygun alan varsa kış bahçesi yaptırarak sonbaharda da bahçenizin tadını çıkarmak mümkün. Eğer örnek fotoğraftaki gibi büyük bir kış bahçeniz varsa ikinci bir oturma odası olarak döşeyebilirsiniz de.

​3- Tavan penceresi

Güneş eskisi kadar evinizi ısıtmadığında ilk yapacağınız iş ısınmak için kombiyi yakmak olmasın. Bunun yerine hava çok fazla soğumadığı için kendi imkanlarınızla ısınmayı deneyin. Tavan penceresi bu açıdan evinizin daha çok güneş görmesini sağlayacaktır. Benzer şekilde eviniz doğal gün ışığından da daha çok yararlanacak ve böylece elektrik masrafınız azalacaktır. Tavan penceresi özellikle eğimli çatılar için uygundur. Dolayısıyla çatı katında oturanlar bir çatı ustasıyla çalışarak tavan penceresi yaptırabilirler.

​4- Mum ışığı altında yemek

Sıcak bir atmosfer ve romantik bir akşam için akla ilk gelen şeylerden biri mumlardır. Özellikle yemek odası için mumlardan yararlanabilirsiniz. Günümüzde her çeşit renkte ve kokuda mum bulabilirsiniz. Üstelik mumlar evinizi ekonomik olarak süslemenin basit bir yoludur. Yemek odasında, masa üzerine yerleştirebileceğiniz şamdanlar eşliğinde şık ve davetkar bir sofra hazırlayabilirsiniz.

​5- Rengarenk minderler

Havaların yavaş yavaş serinlemeye başladığı sonbahar mevsiminde evinizde geçireceğiniz zamanı daha konforlu yaşamak için pek çok parlak fikirden yararlanabilirsiniz. Şömine, tavan penceresi yahut kış bahçesi yaptırmak yüksek maliyetli değişikliklerdir. Oysa evinizi sonbahara hazırlamanın çok daha ucuz ve kolay yöntemleri var. bunlardan biri de bolca minder kullanmak. Yastıklar sayesinde hem oturduğunuz koltukta daha rahat edersiniz hem de koltuğunuzu güzelleştirirsiniz. Kılıf olarak ise etnik desenler sonbahara çok yakışacaktır.

​6- Koltuk şalı

Koltuk şalı veya koltuk battaniyesi, serin sonbahar akşamlarında herhangi bir enerji kaynağı kullanmadan ısınmanın basit bir yoludur. Koltuğunuz örnek fotoğraftaki gibi deri bir koltuk olabilir. Deri sıcak kumaşlardan biridir. Ancak ayaklarınız üşüdüğünde koltuk üzerinde olan şal ile hemen ayaklarınızı ısıtabilmek çok daha keyiflidir. Şal ya da battaniye desenli olduğunda koltuğunuzu daha güzel gösterebilir. Örneğin beyaz ya da nötr tonlu bir kanepeyi ekoseli battaniye çok daha sevimli yapabilirsiniz.

​7- Sonbaharı çağrıştıran aksesuarlar

Daha önce de belirttiğimiz üzere her mevsimin kendine has birtakım dekorasyon temaları olur. Kozalak, yaprak, ağaç dalları gibi çeşitli figürler de sonbaharı çağrıştıran figürlerdir. Bunlara ek olarak bazı hayvan figürleri de eklenebilir. Örneğin ren geyiği hem kış hem sonbahar mevsimi için uygundur. Fotoğrafta gördüğümüz yatak odasında, yatağın dayandığı duvara yapay bir geyik büstü eklenmiş. Bu tür bir aksesuar odaya karakter katarken aynı zamanda sonbahar havası estiriyor.

​8- Çam ağacı

Yılbaşından kalma çam ağacı ve çam ağacı süslemeleriniz bir sonraki yıla dek bir dolapta bekliyor. Oysa sadece çam ağacı eviniz için çok güzel bir süsleme. Dolayısıyla bu tür şeyleri senede bir gün kullanmakla yetinmeyin. Pekala sonbaharda da yılbaşı süsleriyle evinizi güzelleştirebilirsiniz.

​9- Kışlık dolap hazırlıkları

Sonbahara girerken mutfağı da elden geçirmek gerekiyor. Dekorasyon açısından halıyı yenilemek veya birkaç aksesuar eklemek dışında mutfakta pek fazla değişiklik yapamazsınız. Fakat mutfağınızı şimdiden kışa hazırlamak mümkün. Soğuk aylarda bulunmayan yiyecekler, el altında olması gereken gıdalar ve daha birçok şeyi mutfağınızda stoklayabilirsiniz. Ayrıca dekoratif kavanozlar kullanarak mutfağınızı daha sevimli hale getirebilirsiniz de.

​10- Sıcak örtüler

Tıpkı kanepelerde olduğu gibi rahat bir uyku çekmek için yatak odasında da sıcak örtüler kullanmak gerekiyor. Yaz mevsiminde genellikle bir çarşaf yeterli oluyordu. Fakat sonbahar daha serin bir mevsim. Dolayısıyla pike, battaniye ve kalın örtüler gerekli.

Yatak odası veya giyinme odasında yapabileceğiniz bir diğer değişiklik ise yazlıkları rafa kaldırıp görece kalın giysileri göz önüne yerleştirmek. Henüz kazak giyecek kadar hava soğumadı ancak ince hırkalar ve ceketler işinize yarayabilir.

​11- Hayvan postu halı

Eski zamanlarda insanlar ısınmak için hayvan postlarını kullanırlardı. Günümüzde bu tür ilkel yöntemlere ihtiyaç yok. Ancak hayvan postu hala ısınmayı çağrıştıran bir görüntü. Bu nedenle dekoratörler, suni hayvan postu halıları iç mekanda kullanmayı seviyorlar.

​12- Kadife koltuk

Kadife kumaş tıpkı yün gibi kalın ve kışlık bir tekstil ürünü. Henüz hava çok soğuk değil, bu nedenle sadece doğru kumaş kullanımıyla da ısınmak mümkün. Eğer yeni koltuk satın alacaksanız kadife koltuklar evinize klasik bir şıklık katabilir. Kadifenin modası hiçbir zaman geçmez ve evinizi zahmetsizce güzelleştirir.

​13- Büyük halı

Son yıllarda çoğu evin yer döşemesi ahşap kaplama. Çünkü ahşap doğal ve sıcak bir zemin türü. Ancak yeterli değil. Son bahar henüz çorapların yeni yeni giyinildiği bir mevsim. Ve bu tür geçiş zamanlarında insanlar yeni durumlara adapte olmakta daha isteksizler. Siz de çorap giyinmeye üşeniyorsanız eğer salona büyük bir halı sererek ayağınızı üşütmekten kurtarabilirsiniz.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Muhteşem bahçesiyle rüya gibi bir sonbahar evi!' başlığına göz atabilirsiniz.

Bu ipuçlarını faydalı buldunuz mu?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler