​Endüstriyel tarz bir mutfak nasıl oluşturur? 10 örnek fotoğraf

nihal e. nihal e.
GUNDOGAN SUMMER HOUSE, Esra Kazmirci Mimarlik Esra Kazmirci Mimarlik Modern Mutfak
Loading admin actions …

Dekorasyon endüstriyel stil, 1950'lerde Amerika Birleşik Devletleri'nde doğdu. Pek çok sanatçı atıl durumda olan eski fabrikaları geniş ve konforlu konutlara dönüştürdüler. Günümüze gelindiğinde ise endüstriyel tarzı uygulamak için eski tip bir depo ya da fabrikaya ihtiyacınız yok. Sadece doğru malzemeleri kullanarak pekala evinize endüstriyel bir hava katabilirsiniz.

Bu tarzı ilgi çekici bulup uygulamak isteyenler öncelikle stile dair birtakım özellikleri öğrenmek zorunda. İlk olarak malzemelerden başlayalım. Endüstriyel tarzda en çok kullanılan malzemeler doğal görünümlü ahşap, metal veya paslanmak çelik aletler ve kırmızı tuğla. Tuğlalar tahmin edebileceğiniz gibi duvar kaplamasında kullanılıyor. Ahşap hem zeminde hem duvarlarda hem de mobilyalarda kullanılabilir. Metal ise daha çok eşyalarda ön plana çıkıyor.

Tüm bu malzemeler dekorasyonda doku zenginliği yarattığı için endüstriyel tarz mutfaklar hayli dikkat çekicidir. Fakat malzemelerin çoğunlukla işlem görmemiş ham görünümü ve pek fazla renk tercih edilmemesi soğuk bir tarz yaratabilir. Yine de endüstriyel stil çok benzersiz ve çarpıcı bir havaya sahip olduğu için bu tarzı rahatlıkla evinizde uygulayabilirsiniz.

Bugünkü yazımızda stili mutfakta nasıl kullanabileceğinize dair yardımcı olmaya çalıştık. Bildiğiniz üzere mutfaklar sadece yemek pişirilen bir alan değil artık, evin önemli bir parçası ve bu nedenle estetik gözükmeyi hak ediyor. Mutfağınıza standart bir dekorasyon uygulamak yerine daha cazip ve orijinal olmasını istiyorsanız endüstriyel stili tercih edebilirsiniz.

​1- Ahşap ve metal bir arada

Endüstriyel stil daha çok metal ağırlıklı olmakla birlikte doğal malzemelere de yer verir. Fotoğrafta gördüğümüz ilk mutfak ahşabın yoğun kullanıldığı bir mutfak. Ancak metalik öğeler ahşap kadar dikkat çekici. Üst dolap yerine sadece bir duvar bölümüne ahşap raf eklenmiş. Tezgahın da ön kısmında benzer şekilde açık raf görüyoruz. İç duvarda kullanılan koyu renk ahşap mutfağın farklı bölümlerinde de mevcut. Metalik ışıltılı davlumbaz tavan kirişlerine asılmış ve bu şekliyle mutfağa endüstriyel bir hava katıyor.

​2- Temiz beyaz karolar

Diğer dekorasyon tarzlarından farklı olarak endüstriyel stilde pek fazla renk kullanılmaz. Bu nedenle endüstriyel stilde tasarlanmış bir mutfakta neşeli, canlı ve baskın renkler göremezsiniz. Hemen hemen her dekorasyon tarzında kullanılan nötr tonlar yine bu stilde kendine yer bulamaz. Ancak beyaz rengi bazı bölümlerde tercih edilebilir. Örneğin Hande Köksal imzasını taşıyan bu mutfakta temiz beyaz karolarla kaplanmış bir duvar görüyoruz. Eğer üzerinde hiçbir çizgi, taş bulunmayan dümdüz beyaz bir duvar olsa endüstriyel tarzda olmazdı. Fakat beyaz karo tarz itibariyle endüstriyel stile çok yakışır.

Duvar üzerinde bulunan koyu renkli sanayi tipi lambalar ve kanca eklenmiş koyu renkli metal çubuklar da endüstriyel mutfağı tamamlayan güzel aksesuarlar.

​3- Tuğla duvarlar

Mutfakta duvar alanının büyük bölümünü dolaplar kaplar. Bu nedenle mutfakta duvar dekoru üzerine çoğu insan pek fazla kafa yormaz. Bununla birlikte açıkta kalan duvar varsa bu alan fazla boş görünebilir. İç mimarlar endüstriyel tarz mutfaklar için kırmızı tuğla duvar tercih ederler. Kırmızı tuğla stilin öne çıkan malzemelerinden biridir. Duvarda tuğla kaplaması elbette diğer dekorasyon tarzlarında da uygulanabilir ancak tuğla kaplama endüstriyel stilde daha çok yer kaplar diyebiliriz. Dicle Hökenek imzasını taşıyan bu mutfak tamamen endüstriyel tarza göre döşenmemiş. Fakat gerek doğal malzemelerin kullanılması gerekse taş duvar, mutfağa endüstriyel stil etkisi katıyor.

​4- Kapaksız ahşap raflar

Carisma Lack homify Modern Mutfak Ahşap Ahşap rengi

Dolaplar her mutfağın demirbaşıdır. Zira hem yemek hazırlarken kullandığımız tencere, tava gibi araçları hem de gıda malzemelerini dolapta muhafaza ederiz. Dolayısıyla işlevsel olarak dolaplar son derece önemlidir. Mutfakta bu kadar büyük bir yer kaplayan dolapların tasarımı da zaman içinde değişkenlik gösterir. Tasarımcılar her dönem farklı dolap modelleri dizayn eder. Bununla birlikte dekorasyon stillerine özel belli başlı dolap modelleri de bulunur. Endüstriyel stilde dolaplar tamamen pürüzsüz kapaklı ya da klasik stilde olduğu gibi kulpları belirgin şekilde olabilir. Stilin karakteristiğini yansıtan dolap modeli ise açık raflardır. Bu nedenle endüstriyel tarz dolapların bir bölümünde kutu gibi kapaksız açık raflar bulunur.

​5- Koyu renkler

Daha önce de belirttiğimiz üzere endüstriyel dekorasyonda canlı renklere yer yoktur. Neşeli renkler yerine fabrikaları çağrıştıran soğuk ve koyu tonlar tercih edilir. Tabii bu durum endüstriyel mutfağınızın tamamen karanlık ve kasvetli olacağı anlamına gelmiyor. Kırmızı tuğla duvarlar ve ahşap dolaplar kullanarak pekala dinamik ve sıcak bir atmosfer elde edebilirsiniz. Bununla beraber tamamen koyu tonlar kullanmak mutfağınızı daha klas ve ilgi çekici gösterebilir. Örnekte gördüğümüz mutfak Voltaj Tasarım imzasını taşıyan bir açık mutfak modeli. Mutfağı odanın kalanından ayırmak için duvarlar yerine renklerden yararlanılmış. Dolapların ve tezgahın başladığı andan itibaren tüm mutfak siyaha bürünmüş. Fakat hem parlak hem mat yüzey bir arada kullanıldığı için mutfak gayet dekoratif görünüyor.

​6- Doku zenginliği

Endüstriyel tarz mutfakta pek fazla renk yok artık bildiğiniz üzere. Peki bu durum mutfağı tekdüze ve sıkıcı hale getirmiyor mu? Kesinlikle hayır, çünkü bu stilde renklere yer olmasa da her türlü doğal malzemeye yer var. Böylelikle mutfakta renk kullanmasanız dahi tuğla duvarın kırmızısı, metal mobilyaların ışıltısı ve ahşabın insanın içini ısıtan sarılığıyla güzel bir mutfak oluşturabiliyorsunuz. Esra Kazmirci tasarımı örnek mutfakta dolaplarda ahşap ve metal, iç duvarda mermer tercih edilmiş. Metal koyu tonlu olduğu için sandalyelerle gayet uyumlu olmuş.

​7- Kafes lamba

Endüstriyel stilde aydınlatma önemli unsurlardan biridir. Genellikle sanayi tipi metalik lambalar kullanılır. Ancak mutfakta gümüş ışıltısı ağırlıkta değilse siyah renkli lambalar da tercih edilebilir. Fotoğraftaki örnek mutfak endüstriyel stilde dekore edilmiş değil fakat bar, sandalyeler ve lamba model olarak endüstriyel bir mutfakta rahatlıkla kullanılabilir. Bar aynı zamanda ada tezgah vazifesi gördüğünden ortada bulunuyor. Üst yüzeyinde beyaz mermer kullanılmış, masanın ayakları siyah metalden yapılma. En ilginç olan şey ise lamba modeli, zira kafes şeklinde tasarlanmış.

​8- Endüstriyel mutfakta tezgah

Endüstriyel stilde malzeme çeşitliliğinden söz etmiştik. Taş, ahşap ve metal gibi farklı malzemeler endüstriyel mutfaklarda öne çıkan materyallerdir. Endüstriyel mutfakta tezgah seçimine gelince, örnek fotoğrafta olduğu gibi mermer bir tezgah tercih edilebilir. Çünkü mermer doğal bir malzeme olup son derece dayanıklıdır. Ancak stili daha fazla vurgulamak istiyorsanız daha riskli bir seçim yapıp ham beton veya cilasız ahşap da kullanabilirsiniz. Bu malzemelerin ham görünümü mutfağa endüstriyel bir hava katmak için son derece başarılıdır.

​9- Endüstriyel mutfakta tabure

Son yıllarda ada tezgahla birlikte bar da mutfaklarda daha çok yer alıyor. Standart bir masa yerine mutfak barı kullanmak hem mekana çağdaş bir tarz katıyor hem de masaya göre daha kullanışlı bir model. Endüstriyel stil dekorasyonda da mutfak için masadan ziyade bar tercih edilir. Bar modeli kullanılan malzemeye göre değişmekle birlikte tabure seçiminde siyah renkli, arkalıksız klasik modeller popülerdir. Lia Mimarlık imzasını taşıyan örnek mutfakta da tarif ettiğimiz tabure modelini görüyoruz.

​10- Paslanmaz çelik cihazlar

homify Mutfak üniteleri

Şimdiye dek endüstriyel stilde metalin kullanımından sıkça söz ettik. Günümüzde elektronik mutfak cihazlarının büyük kısmı paslanmaz çelikten üretiliyor. Dolayısıyla sadece metal bir alet satın alarak dahi mutfağınıza ışıltı katmanız mümkün. Sadece çok parlak yüzeyli cihazlar yerine daha mat modeller tercih etmenizi öneriyoruz.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'İç mimari ve tasarımla ilgilenenlere ev dekorasyonu modelleri' başlığına göz atabilirsiniz.

En çok hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler