​Ev dekorasyonunda 2019 trendleri neler?

nihal e. nihal e.
KitchenLINE, M.Serhat SEZGİN M.Serhat SEZGİN Modern Mutfak
Loading admin actions …

Ev dekorasyon trendleri tıpkı giyim sektörü gibi sürekli bir yenilik içinde. Her dönem belli başlı renkler ve mobilya tasarımları moda oluyor. Yeni bir yıla girmemize az kaldığı düşünülürse artık 2019 trendlerini konuşmanın zamanı geldi. Dolayısıyla bugünkü yazımızda önümüzdeki yılda iç tasarımda görülen renkleri, malzemeleri ve mobilyaları inceleyeceğiz.

Günümüzde insanların büyük kısmı kendi evlerinin benzersiz ve özel olmasını arzuluyor. Bu amaçla mobilya alışverişlerinde sıra dışı ürünleri tercih ediyorlar. İşte bu nedenle tasarımcılar ve iç mimarlar hedeflerini doğaya yönelttiler. Çünkü başta şehirde yaşayan insanlar olmak üzere hepimiz yapay ve soğuk ortamlara alıştık. İronik bir biçimde bizzat doğallığın kendisi sıra dışı gelmeye başladı. Dolayısıyla tasarımcılar 2019 yılı için doğayla uyum sağlayan ve aynı zamanda işlevsel parçalar hazırlıyorlar.

Bu doğallık arayışı hemen hemen her şeye etki etmiş durumda. Renklerden tutun da kullanılan materyallere dek. Ancak doğallıkla birlikte akıllı tasarım da önemli. Bu yüzden uzmanlar esnek ve dinamik parçalar arıyorlar. Doğal ürünlere sahip olabilmemiz için çevreyi kirletmemiz ve tüketimde geri dönüşüme önem vermemiz şart. Geri dönüşümü sağlamanın bir yolu da sürdürülebilir malzeme tasarımından geçiyor.

Tüm bunlar dışında önümüzdeki sene de ahşap, cam ve taş gibi geleneksel malzemeler yerini koruyacak. Yenilik daha ziyade malzemenin dayanıklılığı ile alakalı olacak. Ek olarak retro akımı hala çok moda. Daha uzun bir süre de trend olmaya devam edecek gibi görünüyor.

Gelin şimdi hep birlikte 2019’da iç dekorasyonda ne gibi değişiklikler olacak detaylı bir göz atalım.

​1- Mutfaklarda doğal ahşap

İç mekanda ahşap kullanımı çok eskiye dayanıyor. Doğal bir malzeme oluşu, sağlamlığı ve bulunduğu ortama samimiyet katması ahşabı her dönem vazgeçilmez kılıyor. 2019 senesinde de ev dekorasyonunda ahşabı görmeye devam edeceğiz. Fakat bu defa daha doğal bir ahşap kullanımı olacak.

İşlem görmemiş, boyasız, ham ahşap 2019 trendlerinin başında geliyor. Ahşabın en çok kullanılacağı yer ise mutfaklar. Son birkaç senedir beyaz mutfaklar popülerdi. Önümüzdeki bir iki sene ise ahşap mutfaklar ön plana çıkacak. Açık tonlu, cilasız ahşap mobilyaları bilhassa İskandinav stili ile güzel ve modern bir şekilde dekore edebilirsiniz.

​2- 2019 mobilya renkleri: Adaçayı yeşili ve gri

Renk trendlerinin en büyük lideri olan Pantone firması, 2017'de “Greenery” olarak adlandırılan canlı yeşil rengi ortaya çıkardı. 2019’da da yeşilin hakimiyeti devam ediyor. Ancak bu defa canlı bir yeşil yerine gri-yeşil karışımı bir ton popüler olacak. Adaçayı yeşili dediğimiz bu renk, daha soluk bir yeşil olup açık ve koyu tonları bulunuyor.

homify Modern Oturma Odası

Senenin öne çıkan bir diğer rengi de gri. Hatta en etkili dekorasyon dergileri ve tasarımcıların 2019’un rengi olarak yeşil yerine griyi seçtiğini söyleyebiliriz. Gri, renk olarak hem temel hem de arka plan rengi olarak rahatlıkla kullanılabilecek nötr bir ton. Dilerseniz örnek fotoğrafta olduğu gibi tüm oturma odasını gri ile dizayn edebilir dilerseniz de yalnızca duvarlarda yahut mobilyalarda kullanabilirsiniz. Grinin avantajlı yanlarından biri de mavimsi veya bej gibi farklı renk tonlarına bürünebilmesidir.

​3- Mobilyalarda eğri ve esnek form

Çağdaş mobilya tasarımı denilince gözümüzün önüne geometrik şekilli veya asimetrik modeller gelir. Geometrik hatlı mobilyalar hala popülaritesini koruyor elbette. Ancak keskin çizgiler yerine daha eğri şekiller ve esnek detaylar geldi. Artık kanepeler, koltuklar ve sandalyelere daha akıcı ve organik bir karaktere sahip olacak.

Eğrilik ve esneklik her zaman abartılı olmak zorunda da değil. Örneğin fotoğraftaki oturma odasında düz, standart bir kanepe görüyoruz. Fakat minderlerin alışık olmadık boyutu mobilyaya farklı bir hava katmış. Koltuğun iki yanındaki eğrilmiş gibi duran iki adet lamba da kanepeyi güzel bir şekilde tamamlıyor.

​4- Asla ölmeyen klasik: Retro tarz

2019’un dekorasyon stillerine gelince, retro her dönem olduğu gibi yine popülerliğini koruyor. Retro tarzın güzelliği hem yaşam alanına nostaljik bir hava katıyor hem de geniş bir tarz yelpazesi sunuyor. Retro, tüm dekorasyon stilleri ile uyum sağlar. İskandinav, modern, rustik ve endüstriyel tarz döşenmiş evlerinizde retro tarz eşyalarınızı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Retro tarzı kullanabileceğiniz en iyi odalardan biri mutfaklar. Günümüzde pek çok özel firma retro görünümlü elektronik eşyalar tasarlıyor. Yani yeni üretilmiş ama retro tarz buzdolabı ve fırın gibi elektronik cihazlar satın alabilirsiniz. Bunun dışında örnek fotoğraflarda olduğu gibi yer döşemesinde ya da musluk gibi temel bir parçada nostaljik etkiye sahip özel tasarımlar tercih edebilirsiniz.

​5- Döşemeli yatak başlığı

Eski yıllarda metal, ferforje gibi soğuk malzemelerden yapılma yatak başlıkları çok yaygındı. Daha bu sonra bu malzemelere ahşap eklendi. Ahşap metale göre daha sıcak bir malzeme olmakla birlikte yine de sert bir yapıya sahiptir. Sonunda iç mimarlar yatakların rahat olması gerektiğinin farkında vardı ve kadifemsi dokularla kaplanmış yumuşak yatak başlıklarını ortaya çıkardılar. Bundan sonra 2019’da yumuşacık yatak başlıkları göreceğiz.

Yatak başlığının tarzına gelince, Fransız stili veya kapitone dikişli yatak başlıkları revaçta olacak. Kapitone yatak başlığı başta klasik stil olmak üzere pek çok dekorasyon tarzına uyum sağlayabilir. Farklı renk ve kumaş seçenekleri de kapitone yatak başlıklarını avantajlı kılıyor.

​6- Evimiz için en güzel süs: Bitkiler

Bitkiler, herhangi bir mekanı sıcak ve samimi bir yaşam alanına dönüştürme gücüne sahiptir. Bitki kullanımına bağlı olarak eviniz zarif, davetkar ve rahatlatıcı bir atmosfere kavuşur.

2019 yılında yeşil rengin favori olacağını belirtmiştik. Yeşil rengin popülaritesi mobilya ve aksesuarlarda olduğu gibi duvar rengi olarak da kendini gösterecek. Ancak her şeyden önce dekorasyona taze yeşiller eklemek gerekiyor. Bu nedenle bitkiler evlerimizin en güzel aksesuarı olmaya devam edecek.

​7- Halı trendleri ve sürdürülebilir kumaşlar

homify İskandinav Yatak Odası Tekstil Ürünleri

Dekorasyondaki eğilimler genellikle moda podyumlarıyla ortak noktada birleşiyor. Örneğin kadife kumaşlı giysiler doksanlarda olduğu gibi tekrar moda oldu ve bu iç dekorasyon trendlerine de yansıdı. Kadife kumaş özellikle oturma gruplarında öteden beri kullanılır. Halıda ise özellikle geçen seneden itibaren ağırlıklı olarak kadife halı modellerini görüyoruz. Bu durum önümüzdeki sene de devam edecek.

Kadifeye ek olarak jüt ve keten gibi doğal kumaşlar da kullanılmaya devam edecek. Halıları perdeler, yatak ve masa örtüleri olarak her yerde olacak. Aslında 2019’un gerek renk gerek materyal tercihlerine göz attığımızda doğallık arayışının geri döndüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Dolayısıyla kumaşlarda da doğallık ön planda olacak. Kumaşlarla ilgili bir diğer yenilik ise çevre dostu, sürdürülebilir tekstil ürünlerinin popüler olması. Böylece çevreye daha az zarar veren yeni bir üretim anlayışı egemen olacak.

​9- Siyah duvar

Siyah yeni beyazdır diyebiliriz, zira başta banyolar olmak üzere şimdiye dek duvarlar hep beyaz ağırlıklıydı. 2019 dekorasyon trendlerinde ise siyah duvarlar da var. elbette tüm duvarları siyaha boyayıp karanlık bir oda içerisinde oturmayacaksınız. Ancak belli bir duvar bölümünü siyaha boyayabilirsiniz. Böylece beyaz duvarlar mekana aydınlık sağlarken siyah ile kontrast elde edeceksiniz.

​10- Mermer ve benzeri yüzeyler

homify İç bahçe İç Dekorasyon

Her şeyde olduğu malzemelerde de köklerimize dönüş söz konusu. Dolayısıyla 2019’da bolca ahşap, sunta gibi materyalleri görmeye devam edeceğiz. Özellikle sunta rafine görünüme sahip olan ekonomik ve kullanışlı bir yalıtım malzemesidir.

Mermer de doğal bir malzeme olması ve heybetli görünüşüyle evlerimize konuk olmaya devam ediyor. Mermeri duvarlarda, zeminde ve mobilyalarda sıkça göreceğiz.

Bu yazıyı beğendiyseniz 'Ev dizaynı ile ilgilenenler için iç dekorasyon modelleri' başlığına bakabilirsiniz.

Sizin favoriniz hangisi?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler