Betonarme evlerin özellikleri ve maliyet hesabı

umit atdağ umit atdağ
ON THE BEACH III / BODRUM, SAYTAS SABUNCUOGLU YAPI VE TIC.LTD.STI. SAYTAS SABUNCUOGLU YAPI VE TIC.LTD.STI. Modern Evler
Loading admin actions …

Günümüze kadar ev tasarımları ve inşaat yöntemleri sürekli değişmiş, eskiden sadece ahşap kullanılarak inşa edilen evler yangın ve nem gibi olumsuz durumlardan çok çabuk etkilendiği için betonarme evler haline dönüşmüştür. Betonarme ev; beton kullanılarak inşa edilen ve çok uzun yıllar kullanılan ev modelleridir. Çimento ve kum karışımı ile elde edilen yapı malzemesi donduğunda ortaya çıkan yapıya beton adı verilmekte, beton ile inşa edilmiş evlere de betonarme ev denilmektedir. Beton ev modellerinde eğilme, çekme mukavemetleri çok yüksek olduğu için kullanım ömürleri de çok uzundur. Bu nedenle ev modelleri arasında dayanıklılık bakımından ilk sırada yer alan betonarme ev modelleri uzun yıllar inşa edilmiş, günümüz inşaat teknolojinin gelişmesi sayesinde modern mimarilere sahip ,nem ve yangın vb. olumsuz etkilere karşı çok uzun yıllar dayanabilen evler olmuştur. Betonarme evler çok farklı özelliklere sahiptir. Betonarme ev inşa etmek ile ahşap bir ev inşa etmek arasında maliyet, inşaat süresi, projelendirme süresi, çekme mukavemeti, eğilme mukavemeti, bakım maliyeti gibi bir çok farklı özellik vardır. Betonarme ev inşa etmek için projelendirme aşamasından son boyanın yapılmasına kadar tüm aşamalar dikkatli ve titiz bir şekilde hesaplanmalıdır.

Bir betonarme ev maliyeti için evin oturum alanının metrekaresi, oda sayısı ve oda duvar alanı, çatı alanı, gibi beton olarak inşa edilecek alanların toplamı bilinmelidir. 100 metrekare oturum alanına sahip 2+1 odalı betonarme bir ev inşa etmek için toplamda beton kullanacağınız alan miktarı ortalama olarak 30 metrekaredir. Zemin, çatı ve temel betonu ile birlikte ihtiyaç duyacağınız beton miktarı ortalama olarak 30 m3 civarında olacaktır. Betonu hazır almak isterseniz C30 özellikli beton m3 fiyatı 200 – 25- TL arasındadır. Ayrıca evin kapı, pencerelerini ahşap doğrama, polietilen, poliüretan veya pvc yaptırmak isterseniz de fiyat farklılığı oluşacaktır. Toplamda 100 m2 oturum alanına sahip bir betonarme ev maliyeti ortalama olarak 150.000 liraya çıkacaktır. Bu maliyet üzerine bir de arsa veya arazi maliyeti eklenecektir. 

Betonarme ev inşa etmeden önce birde projelendirme aşaması vardır. Ev inşa ederken maliyet kalemi olarak projelendirme maliyeti e düşünülmesi gereken kalemlerden biridir. Betonarme ev projelendirme işleri tek katlı betonarme ev projeleri ve çok katlı betonarme ev projeleri olarak ikiye ayrılır. Burada önemli olan proje çizilecek alanın büyüklüğü ve oda sayısıdır. Çok katlı betonarme ev projesi çizileceği zaman maliyet doğal olarak yükselecektir. Ancak tek katlı betonarme ev projesi çizimi kısa süre de ve çok katlı projelere göre daha ekonomik olarak çizilen projelerdir. Evinizi yaptırmadan önce mutlaka bir mimara veya inşaat şirketine uğrayarak tek katlı betonarme ev projeleri hakkında bilgi edinin. Tek katlı betonarme ev projeleri kadar dubleks betonarme ev projeleri de çok katlı ev projelerine göre ekonomik olmaktadır. Dubleks evler genel olarak tek katlı evlerin entegre parçaları gibi düşünülüp odalar paylaştırıldığı için aslında tek katlı bir ev projesi gibi çizilir. Ancak toplam çizilecek alan miktarı arttığı için projelendirme maliyeti de artacaktır. Dubleks betonarme ev projelerinde yaşam alanlarının paylaştırılması ev sahibinin isteğine göre şekilleneceği için projelendirme aşamalarında müşterek kararlar alınması zorunluluğu vardır. 

Ahşap evlere nazaran daha dayanıklı, daha fonksiyonel ve şehir içinde daha ideal tercihler olan betonarme ev modelleri günümüzde modern mimarilere sahip olacak şekilde projelendirildiği gibi geleneksel Türk mimarisine bağlı olarak da projelendirilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli detay doğru ve işinin ehli bir projeci ile çalışılmasıdır. Betonarme ev projeleri konusunda işinin ehli mimarlar, ev dekorasyonu için ise işinin ehli dekoratörler ile çalışmak hem istediğiniz eve sahip olmanızı sağlayacak hem de dilediğiniz ölçülere sahip yaşam alanlarına sahip olma imkanı sağlayacaktır. 

Betonarme evin avantajları

Beton kullanılan bu evler uzun ömürlü ve dış etkilere karşı oldukça korunaklı evlerdir. Profesyonel bir projelendirme aşaması sonrası inşa edildikleri için tüm detaylar kusursuz bir şekilde uygulanabilmektedir. Isı yalıtımı bakımından avantaj sağlayan beton ev modelleri aynı zamanda çok katlı olarak da inşa edilmektedir. Dublex ev modeli olarak tercih edebileceğiniz bu evler size kullanım ömrü açısından da maliyet avantajı sağlar. Dublex ev maliyeti, dublex ev projeleri diğer ev modelleri ile kıyaslandığında sizlere hem maliyet avantajı sağlar hem de kolay projelendirme imkanı sunar.

Katmanlar ve ara geçişler

Betonarme evler inşa edilirken maliyet hesabı çok titiz bir şekilde yapılmalıdır. Ara katmanlar, kat arası geçişler betonarme evlere estetik görünümler kazandıran detaylardır. Görsel anlamda insanı mutlu eden katmanlar ekstra maliyet oluşturduğu için maliyet hesabı titiz bir şekilde yapılmak zorundadır.

Balkonlar ve teraslar

Betonarme ev modellerinin genelinde yer alan balkonlar ve teraslar hem evlerinize görsellik kazandıran unsurlardır hem de açık yaşam alanları olarak size nefes alma imkanı sağlar. Bu nedenler betonarme ev projelerinde balkonlar ve teraslar yer almaktadır.

Betonarme ev inşaatı

Betonarme evler inşa edilirken kullanılan yapı malzemesi belirli sürelerde kuruyarak sertleşip beton haline gelen bir yapı malzemesidir. Bu durumdan dolayı betonarme ev inşaatları belirli sürelerde hayata geçer. Tek katlı betonarme ev inşa edecekseniz ortalama olarak 90 günlük bir süre gereklidir. Temelin dökülmesi, kuruması duvarların örülmesi ve tavanın yapılması gibi işlemler için bu süre gereklidir. Kış aylarında havanın nem oranına göre bu süre daha da uzayabilir.

Kapı ve pencere detayları

Bir betonarme ev sadece dört duvar ve tavandan ibaret değildir. Betonarme ev inşaatına başlanılmadan projelendirme aşamasında düşünülen en önemli detaylardan biri de kapı ve pencere detaylarıdır. Proje aşamasında kapı ve pencerelerin tüm detayları belirlenmek zorundadır. Kapı ve pencere detayları belirlendikten sonra görsel olarak eve değer katacak, şıklığı ile ev dekorasyonunuzu pekiştirecek, oturma odası, salon gibi yaşam alanlarını daha konforlu hale getirecek kapı, pencere modelleri seçmeniz gerekecek.

Bahçe peyzajı

Betonarme evler genel olarak bir arazi üzerine belirli oturum alanlarına sahip olacak şekilde inşa edilirler. Oturum alanı dışında kalan alanlar havuz, bahçe olarak düzenlenerek betonarme evin modern bir ev haline getirilmesine katkı sağlanır. Bahçe peyzajları bir evin nefes alınan ve doğal yaşam ile iç içe olunan alanlarıdır. Bu nedenle titiz bir şekilde ve 12 ay boyunca yeşil kalacak şekilde yapılmalıdır.

Dubleks betonarme evler

Tek katlı betonarme ev inşaatı maliyeti ile dubleks betonarme ev inşaatı maliyeti farklılık gösterir. Dublex betonarme ev projelerinde duvar ölçüleri, ara kat zemin ölçüsü ve merdiven gibi detaylar ekstra olarak beton artışına neden olacağı için maliyet tek katlı betonarme ev maliyetine oranlar yüzde 60 kadar artış gösterecektir. Özel kapı ve pencere detayları düşünüldüğünde ise bu rakam yüzde 100'e kadar çıkabilir. 

Balkon mimarisi

Betonarme evlerde dilediğiniz mimaride projelendirme yapabilme imkanına sahip olduğunuz için balkon mimarisinde de aynı durum geçerlidir. Evinizin gerdanlığı olan balkonu dilediğiniz mimariye sahip olacak şekilde yasal izinlerin el verdiği ölçülerde projelendirebilir ve betonarme olarak hayata geçirebilirsiniz. Çekme ve eğilme mukavemetleri statik olarak hesaplanarak hayata geçirilen balkon projeleri size uzun yıllar gönül rahatlığı ile balkon keyfi yapma imkanı sağlıyor. Balkon mimarisi çok şık olan evlere sahip arkadaşlarınız için balkona özel hediyeler verebilir ve balkonun daha özel bir yaşam alanı haline gelmesini ağlayarak eve değer katabilirsiniz. Balkon dekorasyonlarına katkıda bulunmak için '' Ev hediyesi ne olabilir ?'' başlıklı yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

Havuz maliyeti

Betonarme evlerde ev sahibinin isteğine göre yer alan havuzlar evin hem görselliğini, hem fonksiyonelliği hem de bahçe peyzajını daha özel hale getirir. Bu durumda ev sahipleri genel olarak betonarme bir ev yanında bir de havuz inşaatı düşünür. Havuz inşaatları da betonarme evler için birer maliyet kalemidir. Betonarme bir ev inşa ettirecekseniz havuz inşaat maliyetlerini de maliyet hesabına eklemelisiniz. 

Bahçeli betonarme evler

Betonarme bir ev inşa ettireceksiniz ve hala mimarisine karar vermemişseniz yapmanız gereken bahçeli betonarme ev modellerini incelemek ve yaşam tarzınıza uyan modeli belirlemektir. Betonarme bir evde yaşayacaksanız şık ve doğal bir bahçe peyzajına sahip olmanız ve kendinizi betonların arasına hapsetmemeniz gerekecektir. Bahçe peyzajı başlı başına bir iş kolu olduğu için projelendirme aşamasında peyzaj mimarı tarafından projelendirilmesi gerekir.

Betonarme ve dublex ev modellerini beğendiniz mi ? 

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler