Oturma odasındaki kolonları dekorasyona dahil etmenin 12 yolu

nihal e. nihal e.
homify Akdeniz Oturma Odası
Loading admin actions …

Salon dekorasyonlarına farklı bir hava katan kolon ve kirişleri doğru şekilde değerlendirdiğiniz zaman dekoratif olarak son derece şık mekanlar elde edebilirsiniz. Çatı ve bodrum katında salonu olanlar için de geçerli olan bu dekorasyon stilini uygulayabilmek için ise bazı ufak tefek püf noktalarına dikkat etmeniz gerekebilir. Salonlarınızın can sıkıcı bir görünüme sahip olduğunu düşünüyorsanız kolon ve kirişleri değerlendirerek daha hareketli ve canlı bir dekorasyon stili elde edebilirsiniz. Salonda kolon dekorasyonu uygulayabilmek için ilk olarak kolonların eşyalarınız ile uyum sağlayabilecek renklerde dizayn edildiğinden emin olmalısınız. Gerektiği zamanlarda duvar kağıtları kullanarak da dekorasyon stiliniz içerisinde eşsiz bir uyum yakalayabilirsiniz. Ayrıca sevdiğiniz tabloları veya aksesuarları kullanarak da dekorasyon stiliniz içerisinde bir denge elde edebilirsiniz. Kolonlar salonlara farklı bir hava kattığı gibi aynı zamanda tamamlayıcı özelliklere sahiptir. Örneğin, kolonlar üzerine yapabileceğiniz kendinize özgü tasarımlar ile kendinize özel stilinizi dışarıya yansıtabilirsiniz. Ev içi kolon süsleme uygulamaları ile elde edebileceğiniz bu tasarımlar sayesinde salonlarınızda iç dünyanızı dışarıya en iyi şekilde yansıtmaya başlayabilirsiniz.

Evdeki kolonlar nasıl kamufle edilir?

Dekorasyon stilinize göre hareket ettiğiniz süre boyunca kolonlarınız ile salonlarınız arasında mükemmel bir uyum yakalayabilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gereken nokta genel dekorasyon stiliniz ve hayal ettiğiniz dekorasyon stilini olmalıdır. Doğal bir dekorasyon stili elde etmek istiyorsanız kolonların üzerine bitkilerin yer aldığı görseller ile ilgili süslemeler yapabilirsiniz. Ayrıca dekorasyon stilinizi oluştururken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta kolonlarınızın tipi olmalıdır. Kolon şekilleri ile birlikte salonunuzun şekli de son derece önemlidir. Dikdörtgen şekildeki bir salona sahipseniz mekanınızın daha ferah ve geniş gözükmesi için kolon dekorasyonu yaparken daha yalın dekoratif araçlardan yararlanmanız gerekebilir.

Politüretan tasarım teknikleri kolon dekorasyonu yaparken bol bol yararlanmanız gereken teknikler arasınadır. Poliüreten ürünlerin üzerinde yer alan tasarımlar kolonlarınızın üzerinde de son derece şık bir şekilde durabilir. Poliüretan malzemeler ile yapabileceğiniz oda içinde kolon dekorasyonu sayesinde salonlarınızda estetik bir görünüm elde edebilirsiniz. Poliüretan malzemeler ile yapabileceğiniz tasarımları aynı zamanda pencerelerinize ve kullandığınız farklı bölgelere de uygulayabilirsiniz. Şık ve başarılı bir tasarım elde edebileceğiniz bu tasarımlar sayesinde dekorasyonunuza renk ve canlılık katabilirsiniz.

- Kolon gizleme teknikleri

Evdeki kolonlar nasıl kamufle edilir sorusuna tam bir cevap bulabilmek için, oda içinde kolon dekorasyonu uygulamak istiyorsanız genel dekorasyon stilinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Kolonlar genelde pek çok evde rastlayabileceğiniz ve sizi dekoratif olarak avantaja geçirebilecek detaylardır. Fakat bu kolonları ne şekilde değerlendirebileceğinizi bilmediğiniz zaman bu avantajı kullanamazsınız. Salonlarda yer alan kolonların avantajlarından yararlanabilmek için klasik, modern ve alternatif tasarım dokunuşları hakkında bilgi almanız gerekebilir. Bir iç mimarla çalışarak dekorasyon konusunda yardım alabilirsiniz.

Salonunuzda kolon var ve eğer evinizde evcil hayvanınız var ise veya çocuğunuz var ise güvenlik önlemleri almanız da gerekebilir. Bu noktada güvenlik önlemi olarak kolonların belirli yerlerine yumuşatıcı etkisi olan süngerler geçirmeniz gerekebilir. Fakat bu süngerleri seçtikten sonra üzerlerinde dekoratif olarak birtakım çalışmalar yapmanız ihtiyacı da doğabilir. Süngerlerin uygun şekilde dekoratif açıdan şık olanlarını tercih ederek bu çalışmaları yapmaktan da kurtulabilirsiniz. Günümüzde kolonların daha güvenilir hale getirilebilmesi için üretilen pek çok farklı dekoratif ve şık aparatı bulunmaktadır. 

​1- Odayı bölmek için kolon

Açık planlı geniş salonlarda yemek odası oturma odasıyla iç içe bulunur. Duvar yerine genellikle seperatör kullanılsa da kolon da alanları bölmek için oldukça başarılıdır. Örnek fotoğrafta yemek odası zemini salona göre daha yüksek. Bu nedenle kolonu tamamlamak için daha alçak ahşap bir blok eklenmiş.

​2- Televizyonun arkasına

Kolon her zaman odanın ortasında bulunmaz. Bazen de duvarla bitişik olur. Bu tür duvar bölümlerine eşya yerleştirmek sıkıntılıdır. Zira duvar düz olmayacağı için eşyayı tamamen duvara dayamak mümkün olmaz. Ancak yine de kolonu dekorasyona dahil etmenin bir yolu var. Bu örnekte kolon üzerine televizyon yerleştirilmiş. Dekorasyon açısından basit ama işe yarar bir çözüm.

​3- Aynalı kolon

Kolonlar her şeyden önce işlevseldir. Bununla birlikte kolon, tıpkı duvarlar gibi evinizin parçası olduğuna göre onları de bir dekoratif bir eleman olarak değerlendirebiliriz. Özellikle iç mekanlarda bulunan kolonları daha estetik hale getirmek için çeşitli kaplama yöntemleri uygulanıyor. Bunlardan biri de kolonu ayna ile kaplamak. Bu örnekte kolonların sadece bir yüzü ayna ile kaplanmış. Fakat tercihe göre tamamen ayna ile kaplatmak da mümkün.

​4- Kolon önüne lamba

Ortada bulunan kolonları kaplayarak daha dekoratif hale getirebilirsiniz. Ancak duvarla bitişik kolonları dekorasyona dahil etmek biraz daha zordur. Bu örnekte kolon tam duvar bitimine yapılmış. Önüne ise bir büyük bir lamba yerleştirilerek dekoratif açıdan şık bir görünüm sağlanmış. Ayrıca kolonun konumundan ötürü kendiliğinden bir niş sağlanarak duvar rafı eklenmiş.

​5- Tamamen ayna kaplama kolon

Daha önce bir yüzü ayna ile kaplanmış kolon örneği görmüştük. Bu defa ise kolonun dört tarafı da ayna ile kaplanmış durumda. Fakat kolonu ilginç kılan asıl özelliği boyutu. Diğer örneklere nazaran çok daha küçük boyutlara sahip bir kolon görüyoruz. Bununla birlikte ayna kaplı olması dekoratif açıdan iyi gözükmesini sağlamış.

​6- Kanepenin arkasında

Odanın ortasında yer alan bir kolonu avantajlı olarak kullanabilirsiniz. Ortada bulunan kolonlar genellikle geniş mekanlarda yer aldığı için alanları bölmek açısından kullanışlıdır. Bu örnekte salona ait kanepe kolonu arkasında alacak şekilde yerleştirilmiş. Böylece mekanın kalanından kolon sayesinde bölünme sağlanmış.

​7- Klasik tarz kolon

Kolonlar iç mekanda dekoratif açıdan farklı şekillerde tasarlanabilirler. Eski dönemlerde kullanılan klasik tarz kolonlar sütun şeklinde olup üzerinde çeşitli el işçiliği süslemeler olur. Bu tarz kolonlar klasik stile uygundur ve örnekte olduğu gibi klasik salonlara çok yakışır.

​8- Endüstriyel tarz kolon

Klasik kolonlar gibi endüstriyel stil mekanlara uygun kolon tasarımları da mevcut. Bu örnekte kırmızı tuğla taşlarla kaplandığını görüyoruz. Aynı zamanda kenarlarında metal şeritler bulunuyor ve tüm bu detaylar endüstriyel stil oturma odasını karakterize ediyor diyebiliriz.

​9- Sade ve modern

kolonu dekorasyonla bütünleştirmenin en kolay yollarından biri de renkler. Duvarlarla ya da mobilyalarla uygun bir renk tonu seçildiği takdirde kolon da salona gizlenmiş ve göze çarpmayan unsurlardan birine dönüşür.

​10- Dekoratif sütun

Kolonlar her şeyden taşıyıcı bir işlev görür. Bununla birlikte kolon görünümlü dekoratif sütunlar da iç tasarımda yerini alır. Bu örnekte sütun, tıpkı klasik tarz bir kolon görünümüne sahip ancak beton, çelik gibi malzemeler yapımında kullanılmamış.

​11- Renk dokunuşu

Salonda kolon dekorasyonu istiyorsanız farklı objelerle önünü kapatabilir yahut mobilya ya da duvarlarla aynı tona boyayarak kamufle edebilirsiniz. Bazen de kolonu saklamak yerine ön plana çıkarmayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda örnek görselde olduğu gibi kolonu farklı bir renge boyayın.

​12- Köşeye denk gelen kolon

Son örnekte kolon sütun şeklinde olup oldukça büyük. Fakat ilginç olan ortada bulunmuyor ya da duvarla bitişik değil. Konum olarak odanın köşesinde yer alıyor ve pencereleri kapatmıyor.

Bu yazıyı beğendiyseniz '1+1 ev dekorasyonu için parlak fikirler' başlığına göz atabilirsiniz.

- Tadilattan önce…

Eğer evlerinizde kolon ve duvarların da dahil olduğu bir tadilat planlıyorsanız İç duvar kırarak mekanları birleştirmeden önce bilinmesi gerekenler başlıklı yazımızı da mutlaka okuyun!

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler