Yatak ölçüleri ile ilgili standartlar ve dekorasyona uygun yatak modeli seçimi

Meral Eser Meral Eser
homify Modern Yatak Odası Ahşap Ahşap rengi
Loading admin actions …

Günün önemli bir kısmı uykuda geçer. Yatak satın alırken ebatlar göz önünde bulundurulmalıdır. Dekorasyondaki konumu ve yatak odası dizaynında uygulanacak stil ya da tarzın yanı sıra, kullanıcı ihtiyaçlarını esas alan yatak tasarımları burada ön plana çıkar. Yatak alırken kullanıcı ihtiyaçlarına göre dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Çift kişilik, bir buçuk kişilik ve tek kişilik yataklar mevcuttur. Yetişkinlerden çocuklara bireylerin kullanıcı ihtiyaçlarını muntazam karşılayacak yatak modellerini ölçülerine göre belli standartlarda ayırabiliriz.

Ebatlarına göre yatak türleri

Yatak ebatları, en ve boy oranlarıyla göz önüne alınarak farklı türlere ayrılır. Ağırlıklı olarak tek kişilik ve çift kişilik yatak bazaları olduğu gibi, bir buçuk kişilik ebatları da mevcuttur. Karyola ölçüleri çoğunlukla yatak ölçülerine bağlıdır. Kısacası her boyuttaki yatak tipine uygun çift ve tek kişilik baza ölçüleri bulunabilir. Eğer bir baza sipariş edecekseniz, karyola modelini belirlerken kullanılacak yatak ölçülerini esas alarak bir marangoza, usta veya ilgili firmalara sipariş edebilirsiniz.

Yatak ölçülerine göre queen boy, king boy, battal boy gibi yatak türleri mevcuttur. Alt başlıklarda yatak ölçüleri ile ilgili bilinmesi gerekenleri sıraladık.

Yatak ölçüleri ve uyku kalitesi

Uyku kalitesi için en başta yeterli bir yatak alanının mevcut olması gerekir. Ortalama bir insan boyu 1.70 m. kabul edilirse, kol açıklığı mesafesi ya da hareket açıklıklarını rahatlıklar karşılayacak bir zemin tasarlanması gerekir. Yatak karyolası yatak ebatlarına göre çift kişilik, 1,5 kişilik ya da tek kişilik olarak dizayn edilebilir.

Geniş tek kişilik yataklar

1,5 kişilik yatak modelleri özellikle daha geniş yatak alanı tercih eden kullanıcıların ihtiyaçlarını muntazam karşılayacaktır. Bir yatak satın alırken ya da dizayn ederken standart ölçülerin yanı sıra, kullanıcı bireyin ihtiyaçlarını muntazam karşılayacak en ve boy oranlarını taşıyor olması gerekir. Huzur veren bir yatak odası dizaynı için başrolde konfor sunan bir yatak modeli kullanımı tercih edilmelidir.

Çift kişilik yatak ölçüleri

Çift kişilik yatak ölçüleri yaklaşık olarak 1.40 m. eninde olup 1.90 m. boy ebatlarında standart olarak tasarlanabilir. Eğer çift kişilik standart bir yatak modeli arıyorsanız bu yatak modeli yetişkinler ve gençler için de uygundur. Çift kişilik yatak modellerini kategorilere ayıracak olursak queen, battal ya da king modelleri de çift kişilik yatak modelleri arasındadır.

Eğer çift kişilik yatak modeli satın almak istiyorsanız, farklı ebatları mevcuttur.1.40 m. en, 1.90 m. boy ebatlarında yatak modelleri en küçük çift kişilik yatak modellerindendir. Eni 1.50 m. ile boyu 2.00 m. olan yatak modelleri mevcuttur. Ayrıca, 1.60 m. en ile 2.00 m. boy ebatlarında çift kişilik yatak modelleri mevcuttur. 1.80 m. en, 2.00 m. ebatlarında yatak modelleri ise en geniş çift kişilik standart yatak modellerinden biridir. Ayrıca kişiye özel çift kişilik yatak modelleri forma bağlı olarak ilgili firmalar tarafından imal edilebilir.

Tek kişilik yatak ölçüleri

Tek kişilik yatak modelleri en 80 cm. ebatlarında olup, boy 1.80 m. olarak hesaplanarak alınır. En küçük tek kişilik yatak modeli standardı budur. Tek kişilik yatak ölçüleri de farklı kategorilerde büyüyen ebatlarıyla ayrılır. Ayrıca, 90 cm eninde ve 1.90 m. boyunda yatak modeli mevcuttur. Bu ebatlar giderek artmakla birlikte; 90x200, 100x200, 120x200 ebatlarda modelleri bulunmaktadır. 

Tüm bu ölçülerin yanı sıra yatak satışı yapan firmaların üretimlerine dahil olmak üzere ayrıca 1.40 m. eninde ve 1.90 m. boyunda yatak modelleri mevcuttur. Tek kişilik yatak modeli için hem büyük hem de konforlu bir model arayanlar için; 1.40 m. eninde ve 2.00 m. boyunda yatak modelleri de belli markalarda bulunabilir ya da ilgili firmalara sipariş edilebilir.

Tek kişilik baza ölçüleri de bu ebatlara uygun şekilde farklı modellerde üretiliyor.

Yatak odası takımı

Yatak odası dekorasyonunun ana parçalarından karyoladır. Dekorasyonda kullanılan stil ve tarz ile uyumu açısından model belirlerken bütünlük oluşturacak bir mobilya kullanmayı tercih edebilirsiniz. İlgili firmalar tarafından yatak odası takımı ile ilgili bünyesinde gardırop, komodin, konsol, karyola ve makyaj masası gibi parçalar barındıran takımlardan birini temin ederseniz, stil bakımından uyum ve ahenk yakalamanız kolaylaşır. Ayrıca homify'da mobilya & aksesuarlar kategorisinde bulunduğunuz illere göre dekorasyonla ilgili firmalara ulaşabilir, beğendiğiniz projeler ya da fotoğraflarla ilgili profesyonellere danışabilirsiniz.

Tek kişilik baza

Tek kişilik baza modelleri ölçüler bakımından çeşitlilik gösterir. Baza modelleriyle ilgili bazı ölçülere yer vermemiz gerekirse; 90 cm. ila 190 cm ebatlarında tek kişilik en küçük baza modeli firmalarda bulunabilir. Bunu takip eden ölçüler ise daha geniş ve büyük modellerdir. 100 cm ila 200 cm ebatlarında tek kişilik baza, 140 cm ila 190 cm ebatlarında tek kişilik baza, 150 cm ila 200 cm ebatlarında tek kişilik baza, 160 cm ila 200 cm ebatlarında tek kişilik baza, 180 cm ila 200 cm ebatlarında tek kişilik baza modelleri mevcuttur.

1.5 kişilik yatak ölçüleri

1.5 kişilik yatak modelleri tek kişilik yatak modelleri arasında değerlendirilir. Eğer yatağınızı dayayacağınız geniş bir duvar ya da yeterince geniş yatak alanı bulamıyorsanız, 1.5 kişilik yatak modelleri bu ihtiyacınızı karşılayabilir. 120 cm. en ebatları ve 200 cm. boy ebatlarıyla 1.5 kişilik yatak ölçüleri başlamaktadır. Yetişkinlerde geniş yatak kullanımı ihtiyacı ya da büyüyen gençler için ideal olarak kullanılabilen yatak modelleridir. Markalara göre yatak ölçüleri yine farklılık gösterecektir, fakat bir buçuk kişilik yatak modellerini firmalardan temin edebilirsiniz.

1.5 kişilik karyola ölçüleri

Karyola modelleri yatak ölçülerini muntazam karşılayacak şekilde dizayn edilir. Satıcı firmalardan 1.5 kişilik karyola  temin ederken bu ölçülere uygun olarak 1.5 kişilik yatak modellerini satın alabilirsiniz. 140 cm. eninde 210 cm boyunda bir yatak karyolası, 1.5 kişilik bir yatak ölçüsünü karşılar. 1.5 kişilik yatak ölçüsü genişledikçe en ebatları 140 cm., 150 cm., 160 cm. gibi artabilir; boy ebatları ise genel olarak 200 cm., 210 cm. veya 220 cm. olarak tasarlanarak 1.5 kişilik bir yatak ölçüsünü karşılayacak şekilde dizayn edilebilir.

Battal boy yatak ölçüleri

Battal boy yatak ölçüleri geniş ve büyük modelleri tercih edenlere hitap eder. Yatak seçerken boyunuzun sığmayacağı ya da rahat hareket etmenizi önleyecek modelleri kullanmaktan kaçının. Battal boy yatak modelleri 180 cm. eninde ve 200 cm. boyunda imal edilebilir. Firmaların belirlediği yatak kategorilerine göre farklı ölçülerine rastlayabilirsiniz. 190 cm en ve 210 cm. boy ebatlarında battal boy yatak ölçüleri de mevcuttur ve geniş, rahat, konfor sunan yatak modelleri arayanlara hitap eder. Özel olarak yatak siparişleriniz firmalar tarafından kullanıcı ölçüleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanarak verilebilir.

Queen boy yatak

Queen boy yatak, aynı zamanda kraliçe yatak modeli olarak da adlandırılır. Geniş boy yatak türlerindendir. Queen size yatak modeli denildiğinde 150 cm. en ve 200 cm. boy ebatları kullanılmaktadır. Bunu takip eden ölçüler giderek artmakla birlikte, 160 cm. ila 200 cm. ebatlarında yatak modellerini kapsar. Ülkelere göre yatak modelleri farklılık gösterebilir. İnsan yapıları ve cüsse coğrafyaya göre farklılık gösterir ve queen boy yatak modellerini yurt dışında rastlayabilir, bazı Asya ülkelerinde 155 cm. ya da 165 en ila 195 cm. ebatlarında queen boy yatak modellerini görebilirsiniz. Özel olarak yatak siparişleriniz firmalar tarafından kullanıcı ölçüleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanarak verilebilir.

King size yatak ölçüleri

King size yatak modelleri aynı zamanda kral yatak modelleri olarak adlandırılır. 180 cm. en ve 200 cm. boy ebatlarında king size yatak ölçüleri belirlenebilir. Firmaların üretimine bağlı olarak 5-10 cm. farklar mevcuttur. Burada esas alınan kullanıcı ihtiyacı ve gereksinim duyulan yatak alanıdır. Kral yatak modelleri ile kraliçe yatak modelleri ölçüler bakımından benzerlik gösterir ve model farkları mevcuttur. 200 cm. en ila 200 cm. boy ebatlarında king size yatak modelleri bulabilirsiniz. Süper kral yatak modelleri olarak kendi aralarında firmalar tarafından ayrılarak geniş ve daha geniş olan modelleri mevcuttur. 10 cm.'den başlayan genişlik farkları 40 cm.'e varan en ve boy farkları genel olarak bu ebatlar çerçevesindedir. Konfor düşkünü ve en geniş yatak modellerini arayanlar king size yatak modellerini gözden geçirebilir.

Tek kişilik ve yavrulu yatak modelleri ile alternatif fikirler arayanlar için, ayrıca 'Konfor sunan tek kişilik yatak ve yavrulu yatak modelleri' yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

- Yatak odaları için dekorasyon fikirleri

Yatak odanızı yenilemeyi ya da yeni bir yatak odası döşemeyi planlıyorsanız Marangozunuza gösterebileceğiniz 12 şahane dolap modeli başlıklı yazımıza da mutlaka tıklayın!

Siz hangi boyutlarda yatak ve karyola tercih ediyorsunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler