Duvardan duvara halı modelleri ve karo halı uygulamaları

Homify TR Homify TR
HYATT,SWISS, ARCADE VE HILTON HOTEL, My Home Halı My Home Halı Modern Multimedya Odası
Loading admin actions …

Kış mevsiminde evlerimizi sağlıklı bir şekilde ısıtmanın ilk adımlarından biri de tekstil ve kaplamalar söz konusu olduğunda evimizde en çok yer eden halılardır. Zeminin çıplak kalması kış soğuklarında evde büyük oranda ısı kaybına yol açar ve hem daha soğuk bir ev ortaya çıkarır, hem de yakıt masraflarını bir hayli arttırır. Dolayısıyla halılar yalnızca dekoratif değil, aynı zamanda da oldukça büyük bir işleve sahip olan dekorasyon unsurlarıdır. 

Evlerimiz için halı seçerken önümüzde pek çok farklı seçenek bulunuyor. Bağımsız halıların yanı sıra bazı açılardan daha pratik ve ekonomik seçenekler olan duvardan duvara halılar ve son yılların giderek popülerleşen uygulamaları olan karo halılar da evleri sıcak tutarken aynı zamanda estetik bir görünüm oluşturmanın yollarını oluşturuyor.  

Bugünkü yazımızda sizlerle duvardan duvara halı kaplama uygulamalarını inceleyeceğiz. Bu tür halıları ilk piyasaya çıkaran firmanın adı ile halıfleks olarak da bilinen duvardan duvara halılar, pek çok farklı model, kalınlık ve malzeme seçeneğine sahip. Fiyatlar açısından da oldukça farklı bütçelere hitap eden seçeneklerin bulunduğu halıfleks modelleri bugün artık geniş bloklar halinde değil, karo halı olarak da anılan zemin döşemeleri şeklinde de yeni nesil uygulamalara sahip.  

Peki duvardan duvara halı kaplamalarının avantajları ve dezavantajları neler? Karo halılar ile halıflekslerin farkı ne? Halıfleks temizliği nasıl olmalı? İşte bu gibi soruların cevapları ve birbirinden şık modeller…

Duvardan duvara halıların avantajları

Halıfleks olarak da bilinen duvardan duvara halı uygulamaları farklı desen ve farklı kalınlıklarda üretiliyor. Duvardan duvara halı uygulamalarının pek çok avantajı var:

- Çok daha sıcak bir ev

Bu avantajlardan en çok öne çıkanı elbette halıfleksler maksimum alanı kapladıkları için evleri çok daha sıcak tutabilme yetenekleri. Bağımsız halılarda genellikle odaların belirli bölümleri halı ile kaplanır ve dolayısıyla koltukların, masaların, yani mobilyaların altlarında kalan bölgeler ve bazı alanlar çıplak kalmaya devam eder. Bu da tabii ki ısı kaybına neden olur. Oysa duvardan duvara halı kaplamalarda zeminde tek bir çıplak bölge bile kalmadığı ve tüm mobilyaların altları da halı ile kaplandığı için çok daha sıcak bir ortam yaratırlar ve odaların daha kolay ısınmasını ve zor soğumasını sağlarlar.

- Ses yalıtımı

homify Rustik Yatak Odası Makyaj Masaları

Duvardan duvara halı kaplamaların bir diğer önemli avantajı da yalnızca ısı yalıtımı değil aynı zamanda ses yalıtımına da katkıda bulunmalarıdır. Eğer daha sessiz bir ev arıyorsanız ve özellikle alt komşunuza giden sesin önüne geçmek istiyorsanız halıfleks kaplamalar sizin için ideal demektir. Tüm zemini kaplayan halı yüzeyi, sesi emerek çok daha sessiz ve huzurlu bir ortam ortaya çıkarır.

- Halıfleks temizliği

Duvardan duvara halıların temizliği söz konusu olduğunda hem dezavantajlardan hem de avantajlardan bahsetmek mümkün aslında. Öncelikle halıfleks modellerinin yapısı gereği temizliklerinin sıradan ve bağımsız halılara göre çok daha kolay olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca duvardan duvara kaplama şeklinde imal edildikleri ve yere yapışık oldukları için özellikle elektrik süpürgesi ile süpürme işlemi çok daha pratik bir şekilde gerçekleşir. Bunun yanı sıra halıflekslerin lekelenme durumlarında da sıradan halılara göre daha kolay silinebildiğini görebiliyoruz. 

Ancak elbette halılarda bulunan taşınabilirlik özelliği halıflekslerde olmadığı için halı yıkamaya göndermek de mümkün olmuyor. Dolayısıyla gündelik kullanımda değil ama uzun süreçlerde kir birikmeleri için bazı makineler yardımıyla temizliklerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Yani özellikle hijyen ve temizliğe önem veren biriyseniz, halı kaplama zeminleriniz için özellikle ilk iki seneden sonra bir de halı yıkama makinesi edinmenizi tavsiye ediyoruz.

Duvardan duvara halı uygulamalarının dezavantajları

Duvardan duvara halı kaplamaların dezavantajlarına gelecek olursak, az önce bahsettiğimiz temizlik sorununu ilk olarak gündeme getirmemiz gerekir çünkü halıfleksler her ne kadar gündelik olarak kolayca süpürülebiliyor olsalar da aylar ve yıllar geçtikçe normal halılara nazaran çok daha zor temizlenebiliyorlar ve dediğimiz gibi bir halı yıkama makinesi edinmek gerekiyor. 

Duvardan duvara halıların bir diğer dezavantajları ise nemli evlerde nemi tuttukları için kokuya sebep olabilmeleri. Bunun için halıfleks üreticileri de duvardan duvara halı uygulamalarının mutlaka rutubetsiz alanlarda yapılmasını öneriyorlar.  Tabii bir de halı kaplamaların kalıcı bir uygulama olduğunu ve dört mevsim kullanıldığını unutmamak gerekir. Her ne kadar kışın oldukça avantajlı bir ısınmaya yol açsalar da yaz aylarında çok sıcak olan evlerde halıfleks kullanılmasını önermiyoruz.

Halıfleks modelleri ve karo halı uygulamaları arasında kısa bir karşılaştırma

Dediğimiz gibi bugün duvardan duvara halı uygulaması yaptırmak istediğinizde iki tip seçenek karşınıza çıkıyor: Biri eski usül geniş halıfleksler, diğer ise yeni nesil karo halılar. Peki hangisini tercih etmelisiniz? 

Karo halılar çok daha küçük boyutlarda kareler şeklinde üretilen ve yerde tıpkı fayans döşemesi gibi döşenen halı parçalarına deniyor. Karo halıların en önemli avantajlarının başında küçük parçalardan oluştukları için kolay ve pratik yerleşimleri ve farklı renk ve desenlerin bir araya gelerek oldukça sıra dışı bir görünüm oluşturabilmeleri geliyor.

- Çok daha kaliteli kumaş ve dokumalar

Karo halılar çok daha yeni bir uygulama olduğu için zeminde özel desenler uygulanabilir; ama bunun yanında üzerinde yürürken hissedebileceğiniz ekstra kaliteli kumaş ve dokumaları vardır. Tabii bu da fiyat açısından karo halıları daha dezavantajlı konuma getiriyor ancak klasik halıfleksler ile karşılaştırıldığında bu fiyat farkı kaite ve performans açısından oldukça normal diyebiliriz.

- Bütünlük estetiğine karşı hasar karşısında değişim avantajı

homify Hotel Carpets,Contract Carpets,Printed Carpets,Polyamide,Wool,Axminster

Halıfleksler söz konusu olduğunda kurulum ve kullanım aşamasında karo halılardan daha dezavantajları olduklarını söyleyebileceğimiz iki konu daha var. Bu konulardan biri karo halıların çok daha hızlı ve kolayca yerleştirilebilmeleri. İkincisi ise, halınızın üzerinde bir noktada belirli bir hasar oluştuğu takdirde karo halınızın yalnızca o bölümündeki parçayı değiştirmeniz yetiyorken geniş yüzeyler halinde üretilen halıfleks modelleri için böyle bir avantajın söz konusu olmaması.

Çocuk odaları için duvardan duvara halı uygulaması iyi bir fikir mi?

Evlerde halı seçerken en çok zorlanılan ve dikkat edilmesi gereken alanlardan biri de şüphesiz ki çocuk odaları. Çocuk odalarında halının kritik bir öneme sahip olmasının nedeni ise pek tabii ki bu odaların hem sıcak hem de sağlıklı olması gerekmesi. Çocuk odalarını daha sıcak tutabilmenin yollarından birinin de duvardan duvara halı kaplama olduğu doğru, ancak bu aşamada alerjik olmayan, kolay temizlenebilen, toz tutmayan, hijyenik ve çocuk odaları için özel üretilen son teknoloji ve kaliteli halıfleks döşeme modellerinin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizelim. Çünkü çocuk odalarında halı sadece bir aksuar ve ısınma aracı değil, aynı zamanda çocuğunuzun da sıkça temas ettiği bir yüzeydir. Hatta bu yüzden uzmanlar özellikle çocuk odalarında duvardan duvara halı kaplama uygulamaları tercih etmek isteyenler için, en kaliteli ve mümkünse ince olan halı kaplamalardan tercih ederek bu kaplamaların üzerine bir de çocuğunuzun temas etmesi için özel bir oyun halısı almanızı öneriyorlar.

Çocuk odası için halı mı arıyorsunuz?

Bu konuda en sağlıklı, hijyenik ve doğru tercihi yapmak istiyorsanız Çocuk odaları için halı seçmenin incelikleri başlıklı yazımıza da mutlaka tıklamanızı tavsiye ediyoruz.

Siz evinizde duvardan duvara halıları tercih eder misiniz? 

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler