Yuva hissi veren country salonlara 10 şahane örnek

Homify TR Homify TR
BOYACI USTASI NASIL SEÇİLİR?, Evinin Ustası Evinin Ustası Modern Oturma Odası
Loading admin actions …

Country stil dekorasyonlar son tasarım trendleri göz önünde bulundurulduğunda sıklıkla öne çıkan dokular içeriyor. Contry tarzın son yıllarda giderek yaygınlaşmasını sağlayan ve popüler bir dekorasyon stili olarak sayfalarımızda öne çıkaran ana neden bu stilin rahatlıkla samimi bir şıklığı harmanlayan ve tam olarak yuva hissi veren sıcacık yaşam alanları ortaya çıkarması. Özellikle yoğun şehir hayatında ve iş stresinde bu sıcak ve dinlendirici dokunuşlara evlerimizde çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. 

Peki country stil dekorasyon tam olarak ne anlama geliyor? Her ne kadar country stil denilince tüm dünyada evrensel olarak kabul gören belli başlı kriter ve özellikler bulunsa da aslında country tarzı yerel bir stildir ve her ülkeye ve yöreye göre de belirli farklılıklar gösterir. Temelde kırsal stil olarak da adlandırabileceğimiz country stil dekorasyonlarda ana fikir o yörenin geleneksel kır evi konseptinin modernleştirilmiş versiyonunun uygulanmasıdır. Ancak günümüzde country stil denilince anlaşılan Amerikan ya da İngiliz country tarzı oluyor çünkü bu iki tarz dünya çapında kendini gösteren estetik özelliklere ve popülerliğe sahip. Bu yazımızda ise spesifik bir bölgeye ait country stilinden değil, genel kırsal tarz dekorasyon özelliklerine değineceğiz. Zaten evrenselleşen dekorasyon fikirleri ve özellikleri de her geçen gün daha da iç içe geçiyor. Yani evinizi country tarzında döşemek istiyorsanız Amerikan tarzının yoğun ahşap kullanımını İngiliz ve Fransız kır evlerinden gelen renkli desenler ve konforlu kumaşlarla bir araya getirebilir ve tüm bunları yerel bir kır evi konsepti ile geleneksel özellikler katarak bir bütün haline getirebilirsiniz. 

Country stil dekorasyonlar her yaşam alanı için, sıcak ve konforlu bir doku oluşturuyor ancak aile birlikteliğini simgeleyen ve hem estetik hem de rahatlık açısından benzersiz bir atmosfer isteyen salonlar için en ideal dekorasyon stillerinden birinin kırsal stilin modern versiyonları olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İşte birbirinden göz alıcı 10 country salon dekorasyonu örneği ve oturma odasında kırsal dokunuşlar isteyen okurlarımız için öneri ve fikirler…  

1- Doğal ve dinlendirici bir stil

homify Akdeniz Oturma Odası

Country stil dekorasyonların temelde kırsal çiftlik evlerinden ilham alan bir estetik ve tasarım anlayışını işaret eden dekorasyonlar olduğunu yukarıda da belirtmiştik. Bu dekorasyon tarzı, tıpkı çiftlik evlerinde olduğu gibi doğal ve dinlendirici bir hayat tarzını temsil eder ve insan ve doğa ilişkisini vurgulayan özellikler taşır. 

2- Farklı tarzlarla uyumlu özgün dekorasyonlar

Country stilin en avantajları yönlerinden biri de aslında her tarza uyum sağlayabilen tamamlayıcı bir stil olması. Olabildiğine özgün ve orijinal yaşam alanları ortaya çıkarabilmek için oturma odası dekorasyonlarınıza country stili detaylar ekleyebilir ve farklı ambiyanları harmanlayarak hem estetik, hem sıra dışı ve yenilikçi, hem de konforlu ve yuva hissi veren dokunuşlar ortaya koyabilirsiniz. Country stil detaylar bugün zaten modern salonlarda sıklıkla kullanılıyor, ancak klasik, minimalist ve rustik stillerle de adapte olabilen bir tarzdan söz ediyoruz. Bir oturma odasının bir duvarına kırmızı tuğla kaplamalar eklemek, kır çiçeği desenli ev tekstil ürünleri kullanmak, masif ahşaptan ya da doğal taştan üretilmiş mobilya ve aksesuarlar tercih etmek salon dekorasyonlarına kırsal ve sıcak bir doku kazandıracaktır. 

3- Geleneksel mobilya stilleri

Ebru Erol Mimarlık Atölyesi homify Akdeniz Oturma Odası

Country salon dekorasyonlarında konfor ve estetik iç içe geçer ve bunun için de kusursuz bir country tarzını oluşturan mobilya stilleri Viktorya dönemi geleneksel mobilyalarıdır. Elbette yeni nesil ve konforlu modern tasarımlı mobilyalar da country stilinde kullanılabilir ancak tam anlamıyla eski tip bir country salon dekorasyonu istiyorsanız vintage dokunuşlar dekorasyonunuzun olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz. Klasik stilli kır evi mobilyaları olarak kullanabileceğiniz kanepe ve sandalyeler desenli kumaşlarla kaplanmış ve konforlu döşemelere sahip olma eğilimindedir. Raflar, kitaplıklar, TV üniteleri, dolaplar ahşap malzemeden üretilir ve yine geleneksel tasarımlara sahiptir. Shabby chic tarzı eskitme ahşap boyaları bugün sıfırdan eski tip bir country tarzı yaratmak için en ideal yöntemlerden biri. Bunların dışında hasır sepetler, aile yadigarı mobilya ve nesneler, tel dolaplar gibi nostaljik mobilya ve aksesuarlar şık bir country görünüm yaratmada her zaman kullanılan unsurlardır. 

4- Renk kullanımı

Country salon dekorasyonları söz konusu olduğunda aslında renk skalasının pek de sınırlı olduğunu söyleyemeyiz, oldukça farklı ve bol renkten bahsetmek mümkün. Kır evlerinin bahçelerinde görebileceğimiz çiçeklerden gelen pembeler, sarılar, kırmızı ve beyazlar; tepelerden gelen yeşil tonları doğadan evlere yansıyan tonlardır ama bunun yanı sıra fuşya, turuncu gibi canlı renkler de kullanılabilir. Contry tarzında öne çıkan renk özelliği renk aralıkları değil renklerin pastel tonlarının kullanılması ve yumuşak geçişleridir aslında. Kırsal stil salonlarda renk paleti genellikle üç veya dört renk içerir ve odanın rahat, davetkar ve nostaljik görünmesini sağlamalıdır. 

5- Malzeme ve mobilya özellikleri

Country stil oturma odası dekorasyonları için baskın mobilya malzemesi doğaya odaklanan ahşaptır. Ahşap açık ya da koyu renkli, hatta rengarenk boyanmış, işlenmiş, masif ya da eskitme olabilir. Ahşap mobilyalar genelde kır evi hissiyatını veren meşe, maun veya çam ağacının kerestelerinden imal edilir. Çekmece ve dolaplardaki kulp ve tutmaçlar gibi mobilya aksamları nostaljik tasarımlara sahiptir.

6- Dönem ve yöre detayları

Bakırköy_Konut homify Rustik Oturma Odası

Country salonlarda kirişli tavanlar, rabıta zemin döşemeleri ve tuğla ya da taş duvarlar gibi pek çok dönemsel ve yöresel detay bulabilirsiniz. Gaz lambalarını andıran ışıklandırma tasarımları, mumlar ve geleneksel avizeler aydınlatma sistemleri olarak daha modern ve teknolojik seçeneklere göre daha çok kullanılır. Antika eşyalar da dönemsel ve sofistike bir doku katabilmek için country stil oluşturma konusunda oldukça şık ve gösterişli bir seçenek olacaktır. 

7- Kumaşlar ve desenler

Ev tekstili ürünleri country salon dekorasyonlarında çok büyük bir yer tutar. Yastıklar, kırlentler, perdeler, döşemeler, koltuk örtüleri, sandalye örtü ve minderleri, masa örtüleri, dantel süslemeler… Her biri daha konforlu ve şık bir kırsal stil yaratmak için vazgeçilmez unsurlardır diyebiliriz. Sıcacık bir yuva hissi veren konforlu bir atmosfer yaratmak için bol desenli, yumuşak renk tonlarının sıcak tonlarla iç içe geçtiği kumaşlar sıklıkla kullanılır. Ekose desenler, kır çiçeği motifleri ve damask desenler country stilinde en sık kullanılan kumaş türlerini oluşturuyor. Bu kumaş desenlerini koltuk örtüsünden perdeye kadar pek çok farklı yüzeyde kullanabileceğiniz gibi farklı desenleri de bir araya getirerek daha çarpıcı doku geçişleri ortaya koyabilirsiniz. 

8- Küçük vurgularla taze detaylar

Mevcut salon dekorasyonunuza country dokunuşlar katmak isteyenler için oldukça pratik ve şık seçenekler olduğunu söylemeden geçmeyelim. Bahçeden topladığınız taze çiçeklerle dolu vazolar veya kurutulmuş çiçek sepetleri evinizin oturma odasında oldukça çarpıcı bir kırsal doku yaratabilir. Ayrıca bit pazarları ve ikinci el mobilya dükkanlarının da oturma odanıza aradığınız o shabby chic ambiyansı kazandırabilecek materyallerle dolu olduğunu unutmayın! Şık bir ekose masa örtüsü ya da çiçek desenli perdeler, hasır sepetler veya eski tip bir sandık da oturma odanıza kırsal dokunuşlar katmak için hem ekonomik hem de pratik seçenekler…  

9- Şömine çevresi

Şömineli salonlar country dekorasyon tarzı için en ideal ortamı oluşturur. Özellikle tuğla kaplamalı geleneksel tarz şömineler romantik, nostaljik ve şık bir country dokunuşla modern salonlar oluşturmak için harika bir zemin yaratır. Şömine çevresinde sıcak, konforlu, geleneksel ve nostaljik mobilyalarla şık dokunuşlar oluşturarak şehrin tüm stresinden kurtulacağınız bir oturma odası ortaya çıkarabilirsiniz.

10- Sedir ve divanlar

Dediğimiz gibi her country stil aslında yöresel özellikler taşımalıdır; yaşadığımız coğrafyada da tarih boyunca divan ve sedirlerin ne kadar kullanışlı ve yaygın olduklarını biliyoruz. Köy evi kültürümüzde sıklıkla karşımıza çıkan sedirler, country tarzında da modern yorumlarla kullanabileceğimiz oldukça elverişli mobilyalar. Özellikle salonunuzun pencere önlerinde konforlu sedirler bulundurmak oturma alanının tüm dokusunu yenileyebilir.

Kırsal stil söz konusu olduğunda salonlar kadar popüler olan bir diğer yaşam alanı da pek tabii ki mutfaklar. Kırsal mutfak fikirlerine de göz gezdirmek isterseniz bkz: Country tarzı mutfak nedir? 20 örnek fotoğraf

Peki siz country salon dekorasyonlarını nasıl buluyorsunuz? 

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler