Keyifli ve şık bir dekorasyon için sallanan sandalye modelleri

Aydin Sanli Aydin Sanli
homify Kırsal Oturma Odası Ahşap Ahşap rengi
Loading admin actions …

Geçmiş zamanlardan bugüne her zaman keyifli bir dinlenme yeri olarak evlerde yer bulan sallanan sandalyeler konforlu ve keyifli yapılarıyla en davetkâr mobilyalardan biri. Tarihsel olarak, sallanan sandalyelerin kökleri 18. yüzyılın başlarında Kuzey Amerika’ya uzanıyor. İlk olarak bahçe ve verandalarda kullanılan sallanan sandalyelerin tasarımı sıradan sandalyelere sallanma aparatı eklenerek gerçekleştiriliyormuş. 18. yüzyılın ortalarında özel olarak tasarlanan ve üretilmeye başlanan sallanan sandalyeler el işçiliğinin ve şık tasarımlarının öne çıktığı dekoratif birer unsura da dönüşerek evlerin içlerine girmeye başlamış. 

Bugüne kadar gelişerek ve tasarımları modernleşerek hâlâ kullanılmaya devam edilen sallanan sandalye modelleri yaşam alanlarının hemen hemen hepsi için ideal, şık ve keyifli mobilyalar haline geldi. Bugün klasikten çağdaşa pek çok farklı tarzda üretilen sallanan sandalye ve koltuk modelleri çocuk odaları için de, oturma odasında keyifli ve konforlu bir dinlenme alanı oluşturmak için de, bebek odası dekorasyonlarında da emzirme ve bebek uyutma amacıyla kullanılmak için de oldukça kullanışlı ve rahat mobilyalar olarak öne çıkıyorlar.  

Bugünkü yazımızda sizlerle 7’den 70’e herkesin sevdiği, profesyonel dekoratörler tarafından da sıklıkla kullanılan ve her eve uyum sağlayabilen estetik seçenekleri olan sallanan sandalye modellerine ve onların farklı kullanım alanlarına göz gezdireceğiz. 

Oturma odaları için berjer yerine sallanan koltuk tasarımları

Sallanan sandalyeler farklı tasarımlarıyla her yaşam alanı için uygun modellerde üretiliyor ve her oda için keyifli bir mobilya alternatifi olarak öne çıkıyor. Oturma odaları için sallanan sandalyeler oturma grubuna şık bir tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Televizyon karşısında yer alan kanepeler genellikle berjer tipi tekli koltuklarla tamamlanır ancak şık ve daha keyifli bir tekli koltuk düşünenler için sallanan sandalye ve koltuk modelleri oldukça ideal bir seçenek oluşturuyor.

Yatak odalarında şık ve keyifli bir dinlenme alanı

Yatak odaları da konforun ön plana çıktığı ve temel dekorasyon özelliklerini oluşturduğu en özel odalardan biri ve yatak odanızda ekstra bir koltuk için yer varsa bu yeri sallanan sandalye ile değerlendirmek oldukça şık ve keyifli bir dinlenme alanı yaratacaktır. Yatak odalarında uyumadan önce kitap okuyarak günün yorgunluğunu atabileceğiniz bir alan için ideal olan sallanan sandalye modelleri aynı zamanda yeni bebek sahibi olan çiftler için de bebeğinizi yatak odanızda uyutmak için konforlu ve sağlıklı bir ortam sağlıyor.

Teras ve balkonları daha keyifli hale getirmenin en şık yolu

Ahşap Ferforje Sallanan Koltuk 02 homify Kırsal Oturma Odası Ahşap Ahşap rengi Kanepe & Koltuklar

Sallanan sandalyelerin ilk olarak bahçe ve verandalar gibi evlerin dış mekanları için tasarlandığını ve kullanıldığını yukarıda da belirtmiştik. Balkon ve teraslarda ahşap ve ferforje malzemeden üretilen sallanan sandalye modelleri hem uzun ömürlü ve şık bir balkon mobilyası seçeneği olarak öne çıkıyor hem de balkon keyfinizi daha keyifli hale getirmenin en şık yollarından birini oluşturuyor. Özellikle manzaralı bir balkon ya da terastan söz ediyorsak manzaraya karşı keyifle oturabileceğiniz ve dinlenebileceğiniz bir alan için sallanan sandalyeler ideal bir seçim olacaktır.

Bahçe mobilyalarını tamamlayan sallanan sandalyeler

Tıpkı teras ve balkonlarda olduğu gibi bahçe ve veranda alanlarında da sallanan sandalyeler oldukça ideal ve keyifli mobilya seçenekleri. Özellikle doğal tasarımları ile öne çıkan masif ahşaptan üretilen bahçe mobilyaları ile uyumlu olan rustik tasarımlı sallanan sandalyeler bahçelerinizde hem keyifli bir seçenek sunuyor hem de estetik olarak şık bir dokunuş ortaya koyuyor.

Sallanan banklar

Bahçe, veranda ve teraslar için şık ve sıra dışı seçeneklerden biri de bank şeklinde tasarlanan, alışılmış tek kişilik sallanan sandalyelerin aksine iki ya da üç kişilik oturma alanlarına sahip olan sallanan kanepe tarzı tasarımlar. İki kişilik bahçe salıncaklarına daha ekonomik ve az yer kaplayan bir alternatif olarak bu yeni nesil sallanan bank tasarımları öne çıkıyor.

Yeni nesil tasarımlar

Sallanan sandalyeler genellikle sandalye ayaklarının bir sallanma aparatı ile adapte edilmiş şekilde tasarlandığı klasik tasarımlardan oluşsa da bugün artık bu tarz sandalye ve koltukların salınma özelliğinin başka yöntemlerle kazandırıldığı yenilikçi ve sıra dışı tasarımlarla da karşılaşabiliyoruz. sallanan sandalyeler televizyon koltuğu olarak da oldukça keyifli bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor, ancak televizyon koltuğu olarak kullanılabilecek sallanan koltukların geleneksel sallanan sandalye modellerine göre biraz daha az sallanması ve daha kontrollü olması gerekiyor. Bunun için de klasik sallanma aparatı yerine bu örnekteki gibi farklı tekniklerle üretilen salınır sandalye ve tv koltuğu modelleri üretiliyor.

Şömineler için keyifli ve şık bir atmosfer

Özellikle şömineli evler ve salonlar söz konusu olduğu zaman şömine çevresinin dekorasyonu oldukça büyük bir önem taşır ve tüm salonun dokusunu ve tarzını belirleyen odak noktası aslında şöminelerin çevresinde tasarlanır. Şömine keyfini kusursuz bir şekilde sunabilmek için sallanan sandalye modellerinden daha iyi bir seçenek düşünmek pek mümkün değil çünkü özellikle country tarzı geleneksel tasarımlı sallanan sandalye ve koltuk modelleri keyifli ve davetkar ambiyansları ile şöminenin yaydığı enerjiye kusursuz bir uyum sağlayan yegane oturma mobilyası seçeneğidir.

Şöminelerin yanına yerleştirilen tek bir sallanan sandalye oldukça şık ve huzur dolu bir dinlenme alanı oluşturabileceği gibi aynı zamanda karşılıklı iki sallanan sandalye kullanarak da daha sosyal bir şömine başı oturma alanı oluşturabilirsiniz.

Model ve malzeme seçenekleri

Sallanan sandalyelerde model ve malzeme seçenekleri oldukça çeşitli ve farklı tarzlara uyum sağlayabilecek zenginlikte. Daha ekonomik, hafif ve modern plastik sallanan sandalye modellerinden geleneksel tarzda ahşap tasarımlı sallanan sandalyelere, deri döşemeli klasik tarzlara uyum sağlayabilecek olanlardan country tarzı çiçek desenli minderli keyifli tasarımlara kadar pek çok farklı seçenek söz konusu.

Ayrıca sallanan sandalye modellerinizi değerlendirirken sandalyenin iskeletini satıp alıp minder ve yastıkları ayrıca seçerek ve hatta kendiniz beğendiğiniz kumaşlardan dikerek kendi tarzınızı da ortaya koyabilirsiniz.

Dış mekanlar söz konusu olduğunda ise sallanan sandalyelerde malzeme seçenekleri genellikle ahşap ve ferforjeden ibaret oluyor. Her ne kadar bahçe, balkon ve teraslar için de plastik ve minderli seçenekler de kullanılabilir olsa da dış hava koşullarına dayanıklı ve uzun ömürlü bir mobilya arıyorsanız ferforje ve ahşap malzemeden üretilen bahçe mobilyası modellerini tercih etmenizi öneriyoruz.

Sallanan sandalye fiyatları

Sallanan sandalyeler pek çok farklı model, tarz ve malzeme seçeneğinden üretildikleri için oldukça geniş bir fiyat aralığından bahsetmek mümkün. İç mekanlar için kaliteli ve şık sallanan sandalye ve koltuk modellerinin yaklaşık 300 liradan başladığını ve 2000 liraya kadar klasik ve şık modellerin bulunabildiğini söyleyebiliriz, ancak elbette aradığınız özelliklere ve malzemelere göre tüm mobilyalarda olduğu gibi sallanan sandalyelerde de fiyatlar oldukça değişiyor.  

Dış mekanlar için üretilen özel tasarımlı ahşap sallanan sandalyelerin ise el işçiliğinin ve özel tasarımın ön planda olması dolayısıyla biraz daha pahalı olacağını belirtmek gerekiyor.


Bebek ve çocuk odalarında sallanan sandalye kullanımı

Bebek odasına konforlu, yumuşak minder ve yastıkları olan bir sallanan sandalye yerleştirmek ailenizin en genç üyesi olan bebeğinizle kaliteli zaman geçirmeniz için en rahat ve keyifli ortamı sağlar. Bebek odaları için dizayn edilen sallanan sandalyeler için en önemli şey konfor olduğu için genellikle sandalyeden çok sallanan koltuk olarak adlandırılabilecek geniş ve şık modeller söz konusu oluyor. Bebek odasındaki konforlu bir sallanan sandalye yalnızca annelerin bebeklerini emzirmesi için sağlıklı bir ortam sunmakla kalmıyor, aynı zamanda ebeveynler için çocuklarını uyutmak, onlarla masal okuyarak, ninni söyleyerek vakit geçirmek ve hatta o uyuduktan sonra kendiniz için de keyifli bir dinlenme alanı oluşturmak için vazgeçilmez bir seçenek.

Kusursuz bir bebek ve çocuk odası dekorasyonu hakkında daha fazla fikir edinmek isterseniz Çocuk odası nasıl döşenir? Fikirler ve ipuçları isimli yazımıza tıklamanızı öneriyoruz.

Siz en çok hangi tasarımı beğendiniz? 

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler