Dekorasyonda doğal taşları kullanmanın 17 yolu

Aydin Sanli Aydin Sanli
Doğal Taş Uygulamaları, Rock Stone Doğal Taş Mimari Uygulamalar Rock Stone Doğal Taş Mimari Uygulamalar Modern Duvar & Zemin
Loading admin actions …

Doğal taşlar evlerimizde dekorasyon unsurları olarak kullanıldığında yaşam alanlarına sıcaklık ve stil katan malzemeler. Taş, kendi yapısı gereği doğal bir çekiciliğe sahiptir ve doğanın ve toprağın yaşamla bağlantısını temsil eder. 

Hem evlerimizin balkon, teras ve bahçe gibi dış mekanlarında hem de içerideki odalarda kullanılabilen doğal taşları dekorasyona katmanın pek çok farklı yolu var elbette. Son yıllarda doğaya dönük modern tasarımlar da oldukça popüler hale geldi. Bugün granit, mermer ya da kayrak gibi doğal taşlar en sevilen dekorasyon trendlerini oluşturuyorlar. 

Doğaya dönüşü temsil eden doğal taşlar, oturma odası ve yatak odalarında farklı tekniklerle duvarları süsleyebildiği gibi banyo ve mutfaklarda tezgah ve lavabolar halinde de evimizde bulunabiliyor. Zeminden duvara, aksesuarlardan lavabolara pek çok farklı doğal taş dekorundan söz etmek mümkün. Üstelik yalnızca nerede kullanıldıkları değil, nasıl uygulandıkları ve hangi doğal taşın kullanıldığına göre de pek çok farklı tarz ve estetik özelliğe sahip taş dekorlar ortaya çıkabiliyor. 

Biz de bu yazımızda sizlere birbirinden şık ve ilham veren örnek fotoğraf eşliğinde doğal taşları dekorasyonda kullanmanın 17 yolunu sunuyoruz. 

1- Şömine ünitesinde doğal taş şıklığı

Özellikle salon dekorasyonları söz konusu olduğu zaman, geniş ve şömineli bir salondan ve oturma odasından bahsediyorsak, doğal taşların en çok kullanıldığı alanların başında şömine çevresi geliyor. Özellikle geleneksel ve klasik stile sahip olan şömine modelleri taş kaplama duvarlarla bir araya geldiğinde oldukça şık ve zengin bir doku ortaya çıkıyor.

2- Patlatma taş kaplamalar

Doğal taşların özel makineler kullanılarak kırılması ile üretilen duvar kaplama taşlarına patlatma taş adı veriliyor. Bu duvar dekorasyonu modelinin adı, taşların makinede sıkıştırılarak kırılması sonucu üretilmesinden geliyor. Genellikle mermer, traverten ve limra taşlarından üretilen patlatma taş duvar kaplamaları, küçük ve aynı boyutta dikdörtgen taşların bir araya gelmesiyle şık ve akıcı bir görünüm oluşturuyor. 

3- Televizyon üniteleri için taş dekorlar

Salon dekorasyonlarında doğal taş sıcaklığını ve şıklığını getirmenin bir diğer yaygın ve popüler yolu ise televizyonun arkasında yer alan duvarı taş dekorla kaplamak. Bu örnekte ise bu uygulamanın oldukça modern ve yenilikçi bir modeli ile karşılaşıyoruz. Alçıpanla bölünmüş duvar nişlerin içleri doğal taş ile kaplanarak ortama derinlik katılıyor. Nişlerin içinde gizlenmiş led aydınlatma üniteleri ise patlatma taş duvar dekorunun ön plana çıkmasına yardımcı oluyor.

4- Duvar süslemeleri

Taş duvar kaplamaları yalnızca bütün duvara uygulanan modeller şeklinde değil, daha farklı süslemelerle de evleri güzelleştirebiliyor. Duvarın yalnızca belirli bir bölgesine uygulanan mozaik taş süslemeleri nostaljik ve şık bir dekorasyon tarzı ortaya çıkarıyor.

5- Bahçe ve balkonlar

Doğal taşlar, inşaat malzemeleri üzerine çalışan profesyonel firmalar tarafından oldukça farklı tasarımlarla farklı uygulamalar ortaya koyuyor. Yalnızca iç mekanlarda değil, bahçe ve balkon duvarlarında da farklı boyutlardaki taşlar şık tasarımlarla oldukça güzel ve sıra dışı görünümlü dış mekanlar oluşturuyorlar.

6- Farklı ve yaratıcı tasarımlarla modern yaşam alanları

Taş duvar kaplamaları pek çok farklı modelde uygulanabiliyor. Genellikle tek tip uygulamalar, yığma taş, mermer ya da patlatma taş gibi duvar kaplamaları yaygın olsa da, bu fotoğraftaki gibi sıra dışı ve yaratıcı tasarımlar da özellikle çağdaş ev dekorasyonlarında hayata geçiriliyor. Farklı boyutlarda ve renklerdeki taşların şık ve sofistike bir dizilimle yerleştirilmesi sonucu oldukça göz dolduran bir duvar dekorasyonu ortaya çıkıyor.

7- Nehir taşları ile rustik kaplamalar

Nehir taşları olarak adlandırılan, genellikle nehirlerde ve deniz kıyılarında bulunan yassı ve pürüzsüz taşların duvara kaplama olarak uygulanması sonucu ortaya çıkan Amerikan tarzı duvar dekorları da özellikle rustik dokulu dekorasyonlarda tercih ediliyor. Taşların temini ve duvara uygulaması diğer taş kaplamalara göre biraz daha zahmetli olsa da hem taşların pürüzsüz güzelliği, hem de diğer taş duvarlardan daha farklı bir estetik görünüme sahip olması nedeniyle oldukça yenilikçi ve sıra dışı bir alternatif.

8- Tezgah üzeri fayans yerine doğal taş uygulamaları

​Önal & Haike Öncebe Evi homify Akdeniz Mutfak

Mutfaklarda tezgah üzeri fayans kaplamaların yerini de farklı ve sıra dışı uygulamalar almaya başladı. Taş kaplamalar da bunlardan biri. Tezgah üzeri taş mozaik uygulamaları mutfaklara oldukça farklı ve modern bir zenginlik katıyor. Estetik olarak alışılmışın dışında ve şık bir görünüm oluşturan tezgah üzeri doğal taş uygulamaları farklı büyüklükteki taşlarla oluşturulabiliyor.

9- Doğal taş lavabolar

Doğal tasarım unsurlarının dekorasyonlardaki yeri artmaya ve tasarımda doğaya dönük eğilimler daha da belirginleşmeye başladıkça doğal taşlar banyolarda da yerini lavabolar olarak almaya başladı. Taşın o pürüzlü ve doğal yapısı, doğal taşın oyularak lavabo haline getirilmiş modelleri ile banyolara rustik bir katkısa bulunuyor.

10- Farklı ve şık tasarımlar

Doğal taştan oyularak ve şekillendirilerek yapılmış olan lavabo modelleri pek çok farklı formda bulunabiliyor. Benzersiz işçiliği ve sıradan lavabolardan çok daha farklı ve sofistike görünen doğal taş lavabo modelleri, temizlik konusunda endişelenenler için de taş cilası ya da epoksi gibi koruyucu ve temizlemesi kolay olan bazı kaplamalar ile çok daha hijyenik ve temizlemesi kolay hale gelebiliyor.

11- Taş zemin uygulamaları

DECOZONE BAYYURT Kırsal Banyo

Dekorasyon trendlerinde doğal ve nostaljik olan tasarımlara geri dönülmesi ile birlikte zeminlerde doğal taş kullanımı da bir hayli arttı. Doğal taşlar da artık, taş kırma ve şekillendirme tesislerinde artık tıpkı fayanslar gibi farklı boyutlarda kesilerek zemine uygulanmaya hazır hale getiriliyor ve böylece tıpkı fayans kaplamaları gibi kolay ve pratik şekilde dopal taş zeminler hazırlanabiliyor. Bu örnek fotoğrafta da hem doğal taş zemin kaplaması, hem de işlemeli doğal taş lavabo dikkat çekiyor.

12- Terrazzo geri dönüyor

16. yüzyılda İtalya’nın Venedik şehrinde ortaya çıkan ve o günlerden bu yana da kullanılan, en eski çevreci zemin kaplama modellerinden biri olan terrazzo zeminler, doğal taşların çimento ile bir araya gelmesi ile meydana geliyor. 90’larda ülkemizde de oldukça yaygın olan terrazzo zeminler bugünlerde yeniden trend olmaya başladı. Beyaz ya da gri çimento içine katılan farklı renk ve şekillerdeki doğal taş parçaları ile oluşturulan terrazzo zeminler, karolar şeklinde de bütün bir zemin kaplaması olarak da uygulanabiliyor.

13- Mozaik taş kaplamalar

Mozaik taş uygulamalar hem zeminlere hem de duvarlara uygulanabiliyor. Minik taşların bir araya gelmesiyle oluşan mozaik taş tasarımlar isterseniz aynı boyuttaki küçük taşların belirli bir simetri ve düzen ile bir araya gelmesiyle, isterseniz farklı boyutlardaki taşların asimetrik bir şekilde bir araya gelmesiyle tasarlanabiliyor.

14- Rustik ve nostaljik

Büyük ve farklı formdaki taşların bir araya gelmesiyle elde edilen bu nostaljik ve klasik duvar örgü modeli de kuvarts taşının keskin ve eskimiş dokusu ile bir araya gelince oldukça görkemli, doğal ve nostaljik bir yaşam alanı ortaya çıkarıyor.

15- Renkli taş mozaik

Taş mozaikler, dekorasyona doğal taşın sadeliğini enerjik ve hareketli bir şekilde katmanın harika bir yoludur. Zeminlerde de duvarlarda da kullanılan taş mozaikler, doğal taşların doğal renkleri ile uygulanabildiği gibi, bu örnekteki gibi renklendirilmiş taşlarla da yapılabiliyor.

16- Sanatsal dokunuşlar

Mozaik sanatı farklı dekoratif alternatifler de ortaya çıkarıyor. Farklı renklerde renklendirilmiş taşlarla bu örnekteki gibi sanatsal tasarımlarla evinizi güzelleştirebilirsiniz.

17- Tezgahlarda taş etkisi

Mermer, granit vs gibi doğal taşların kullanım alanlarından biri de banyo ve mutfak tezgahları. Hem şık ve doğal bir görünüm, hem de uzun ömürlü ve dayanıklı bir kullanım için banyo ve mutfaklarda doğal taşlardan üretilen tezgahlar bir hayli yaygınlaşıyor.

Bu yazımızı beğendiyseniz Ev dekorasyon renkleri üzerine öneriler isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Sizce en güzel doğal taş uygulaması hangisi?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler