İç mekanlar için 10 yeni nesil aydınlatma fikri

Aydin Sanli Aydin Sanli
cafe restoran aydınlatma imalatı , arge aydınlatma arge aydınlatma İç bahçe
Loading admin actions …

İç mekan dekorasyonlarında en önemli ve belirleyici unsurlardan biri de ışıklandırmadır. Doğru ışıklandırma düzeni bir evin ya da iş yerinin dekoratif özelliklerini ön plana çıkarır ve mekanların işlevselliğini arttırır. Kötü ve yanlış bir aydınlatma uygulaması sonucunda ise oldukça şık ve konforlu bir mekan kullanışsız ve vasat bir görünüm edinebilir. Yine benzer şekilde, aslında çok da sıradışı özellikleri olmayan bir dekorasyon, ayrıntılı ışıklandırma dekoru kullanılarak oldukça çarpıcı ve estetik hale gelebilir.

Aydınlatma unsurlarının dekorasyonlarda bu kadar önemli ve belirleyici olmalarının temel sebebi ışığın hayatımızı ve gündelik yaşantımızı doğrudan etkileyen bir faktör olması. Işığın türü, rengi ve ısısı bir mekanın enerjisini açığa çıkarır. Ancak elbette ışıklandırma modelleri söz konusu olduğunda, dekoratif olarak da mevcut dekorasyona katkıda bulunmak için seçenek ve alternatifler oldukça zengin.

Aşağıda, iç mekanlar için profesyonel iç mimarlar tarafından önerilen farklı, sıradışı ve yeni nesil aydınlatma modellerini derledik

1. Duvarlara doku katan uygulamalar

Yeni nesil ışıklandırma modellerinden dekoratif olarak oldukça öne çıkan uygulamalardan biri de duvarlara yansıyan ışık motifleri ile farklı doku ve dalgalar oluşturan tasarımlar. Bu tarz ışıklandırma ürünleri elbette ana ışık kaynağı olarak ya da görev aydınlatması olarak kullanılmaları doğru olmayan dekoratif uygulamalar.

2. Etkileyici ve dikkat çekici

Bir mekanın en etkileyici ve dikkat çekici ögesi illa bir mobilya olmak zorunda değil. Yenilikçi dekorasyon tarzlarında ana mobilyaların son derece yalın ve yalnızca fonksiyon odaklı seçilerek dekoratif gösterişin duvar yüzeylerinde ya da ışıklandırma gibi ayrıntılarda öne çıkarıldığını görebiliyoruz. Bu örnekteki gibi büyük, gösterişli ve modern bir avize tasarımı ile bunu yapmak oldukça kolay.

3. Yarım küre avizeler

Yarım küre şeklindeki, oldukça şık ve zarif bir estetik sunan ve modern, İskandinav ve minimalist dekorasyon tarzlarına çok yakışan avizeler bugünün en çok tercih edilen modellerinden biri. Bu örnek fotoğraftaki gibi belirli bir alanı vurgulama amacıyla da, genel ışıklandırma ögesi olarak da kullanılabilen bu yalın modeller çoğunlukla metalik renkler kullanılarak üretiliyorlar.

4. Gün ışığını taklit eden ürünler

Yeni nesil teknolojiler sayesinde artık penceresiz odalarda da gün ışığı deneyimi yaşamak mümkün. Güneş ışınları gökyüzüne girdiğinde gerçekleşen ve Rayleigh sıçraması/saçılması olarak adlandırılan doğa olayını taklit edecek şekilde dizayn edilen aydınlatma sistemleri gün ışığından yeterince faydalanamayan evler için harika bir çözüm.

5. Işıklı tavan pervaneleri

Yaz sıcaklarından korunmanın en sağlıklı yollarından biri tavan pervaneleri. Özellikle sıcak şehirlerde salon gibi iç mekanlarda ışıklandırma seçerken tavan pervaneli modelleri değerlendirmekte fayda var.

6. Spot ışıklandırma

Spot armatürleri ile sağlanan ışıklandırma sistemleri modern teknoloji çağında artık yalnızca dükkan ve mağazalarda değil evlerde de tercih ediliyor. Bu tür ışıklandırmalar giyinme odaları gibi alanlarda özellikle oldukça fonksiyonel çünkü aydınlanması gereken bölgeye nokta atışı yapabiliyorlar.

7. Süs lambaları

Ana ışık kaynağına ek olarak daha dekoratif ve şık bir yaşam alanı oluşturmak için küçük masa ve süs lambaları kullanabilirsiniz. Modern bir mumluk hissi uyandıran bu örnek lambalar da modern bir salon için oldukça uygun.

8. Cam mozaik

Son zamanlarda cam mozaik sanatı dekoratif kullanım açısından geri dönüş yaşıyor. Farklı cam mozaik uygulamalar mobilya ve aksesuarları süslüyor. Cam mozaikten imal edilen ışıklandırma unsurları da oldukça trend olan uygulamalardan.

9. Vintage aplikler

Duvar aplikleri zaten dekorasyonlarda sıklıkla kullanılan ışıklandırma ürünleri. Ancak vintage stile sahip nostaljik modeller son zamanların en öne çıkan aksesuarlarından biri.

10. Led şeritler

Şerit led ışıklandırmalar hem banyolarda aynaların arkasına gizlenerek kullanımı kolaylaştırıyor hem de mutfak alanlarında tezgah üzerine yerleştirilerek daha aydınlık bir çalışma alanı sağıyor. bu yüzden de led şeritler modern evlerin vazgeçilmezleri arasında.

Peki hangi oda için nasıl bir ışıklandırma sistemi tercih etmelisiniz? Aydınlatma seçerken dikkat edilmesi gereken temel unsurlar isimli yazımıza tıklayarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Bu ışıklandırma modellerinden en çok hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler