Mutfak tezgahları için en popüler ve kullanışlı 6 malzeme

homify Akdeniz Mutfak
Loading admin actions …

Mutfak tadilatları sırasında vereceğiniz en önemli kararlardan biri tezgah için malzeme seçimidir. Mutfak tezgahları aktif olarak yemek hazırladığımız ve her gün kullandığımız yüzeyler olduğu için hem kullanım açısından büyük bir önem taşıyorlar, hem de mutfağın görünümünü büyük ölçüde değiştiriyorlar. Özellikle mutfak gibi trafiği yüksek alanlarda tadilat bütçesinin en önemli parçasını kaliteli ve uzun ömürlü malzemeler oluşturur. İyi bir tezgah da mutfağınızın daha kullanışlı, bakımı kolay ve şık hale gelmesini sağlar. 

Bugün artık gelişen üretim teknolojileri sayesinde mutfak tezgahı konusunda seçeneklerimiz oldukça fazla. Elbette her malzemenin kendine göre avantaj ve dezavantajları var. Bu yazımızda mutfak tadilatı yaptırmayı planlayan okurlarımızın işini kolaylaştıran bir liste hazırladık. İşte mutfağınız için seçebileceğiniz en popüler, kullanışlı ve şık tezgah malzemeleri…  

1- Granit

Doğal taş mutfak tezgahları her zaman en şık ve kullanışlı seçenekleri oluştururlar ve modaları da asla geçmez. Tabii zaman zaman bazı taşların öne çıktığını görebiliyoruz. Bu sıralar en popüler olan doğal taş tezgah modellerini ise granit tezgahlar oluşturuyor. Granit tezgahlar ağır, dayanıklı ve çok sağlamdır. Ayrıca doğal bir taş olduğu için iki granit parçası birbirinin aynısı olamaz, bu da mutfağınıza benzersiz bir estetik kazandırır. Granit tezgahlar sadece kullanım açısından değil yatırım açısından da oldukça avantajlı bir malzeme çünkü granit malzemeye sahip mutfak alanları, evin maddi değerini de yükseltiyor. Kısacası granit malzemenin pek çok avantajı olduğunu, tek dezavantajlarının ise alternatiflerine göre daha pahalı bir malzeme olduğunu söyleyebiliriz. 

2- Mermer

Mutfak tezgahlarında yüksek talep gören bir diğer doğal taş ise mermer. Mermerin eşsiz görünümü ve damarlı desenleri onu tüm doğal taşlar arasında en çekici ve dekoratif olanlardan biri haline getiriyor. Haliyle mermer tezgahlar da mutfak dekorasyonunda harikalar yaratıyor. Gelgelelim mermerin kullanım açısından dikkat edilmesi gereken ve dezavantaj olarak görülebilecek bazı özellikleri bulunuyor. Örneğin limon gibi asitli gıdalar mermerde lekelenmeye sebep olabilir. Ayrıca mermer granite göre nispeten daha yumuşak ve kırılgan bir malzemedir ve bıçak darbelerinden kötü etkilenebilir. 

3- Kuvars

Kuvars yüzeyler, son zamanların en modern, yeni ve en popüler işlenmiş tezgah malzemelerinden biridir. Kuvars tezgahlar, toz haline getirilmiş kaya ve taşların dayanıklı bir reçine ile bir araya getirilmesi ile meydana gelirler. Yani kuvars tezgahlar da taştan üretilir ancak doğal ve kesme taş değil, işleme taş bir üründür. İşlenmiş bir ürün olduğu için kuvars tezgahlara üretim aşamasında eklenen antibakteriyel bileşenler, bu tezgahları çok daha hijyenik ve sağlıklı hale getirir. Kuvars tezgahların pek çok renk ve stil seçeneği vardır; ayrıca tıpkı doğal taş tezgahlar gibi dayanıklı ve uzun ömürlüdürler. 

4- Ahşap

Mutfağında doğallık ve sıcaklık isteyenler ahşap tezgah seçeneğini de mutlaka değerlendirmeli. Eskiden ıslak yüzeyli alanlarda ahşap kullanımından kaçınılırdı, oysa bugün yeni nesil vernik ve kaplamalar sayesinde ahşap tezgahlar da mutfak planlayıcıları tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Nefes alan bir malzeme olan, sağlıklı ve samimi bir atmosfer yaratan ahşap mutfak tezgahlarının en önemli avantajlarından biri de hasar aldıklarında tezgahı değiştirmeye gerek kalmadan zımpara ve cilalama yoluyla kolaylıkla tamir edilebilmeleri. 

5- Laminat

Laminat malzeme, zemin döşemelerinde de oldukça sık kullanılan bir teknik ile üretilir. Bu üretim tekniği, kısaca lif malzemelerin yüksek ısı ve basınç ile preslenmesi ve koruyucu bir malzeme ile kaplanmasıdır. Laminat mutfak tezgahlarının en önemli özelliklerinin başında binlerce desen ve renk seçeneğine sahip olmaları geliyor. Bunun dışında laminat, en çok tercih edilen tezgah malzemelerinden biri çünkü en ekonomik seçeneklerden biri. Ekonomik, renkli ve kullanışlı bir tezgah malzemesi arıyorsanız laminat tezgahlar aradığınız özellikleri karşılayabilir. Ama laminat tezgahların diğer seçeneklere göre daha kolay hasar aldığını ve daha hızlı yıprandığını da unutmayın.

6- Akrilik

Akrilik, bugünün dünyasında pek çok alanda kullanılan hijyenik bir polimer türü. Doğal minerallerin akrilik ile bir araya gelerek özel bir döküm tekniği ile üretildiği akrilik tezgahlar da son yılların en gözde seçeneklerinden birini oluşturuyor. Akrilik tezgahların en önemli avantajlarının başında ek yerlerinin görünmemesi ve hijyenik yapıları geliyor. Bu modern malzemeyle ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz tıklayın: Akrilik mutfak tezgahları hakkında merak edilenler

Siz bu tezgah malzemelerinden hangisini tercih edersiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler