Alan kullanımı konusunda ilham veren iç tasarım örnekleri

Homify TR Homify TR
GENEL TASARIMLAR, MAT DİZAYN MAT DİZAYN
Loading admin actions …

Oturma odaları, otel odaları, ofisler, çalışma odaları, çocuk odaları ya da mutfaklar… Fonksiyonu ve tarzı ne olursa olsun özellikle belirli mimari kısıtlamalara sahip olan yaşam alanlarının iç tasarımında alan kullanımı, estetiği ve fonksiyonelliği belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Bu yüzden işinin ehli profesyoneller, özellikle belirli metrekarelere sahip alanlar söz konusu olduğunda gelişigüzel değil, akılcı tasarımlar ortaya çıkararak mekanın daha geniş ve ferah görünmesini sağlar ve kullanıcının yaşam kalitesini arttıran pratik özellikler ortaya koyarlar. 

Merkezi İstanbul’da yer alan Mat Dizayn, bu konuda gerçekten yenilikçi ve ilham verici çalışmalara imza atarak sayfalarımızda öne çıkan iç mimarlık firmalarından. Hem konut, hem de ticari mekanlara tasarım, dekorasyon ve projelendirme hizmetleri sunan Mat Dizayn, özellikle kısıtlı mekanlarda çok fonksiyonlu yaşam alanları yaratma konusunda çok başarılı. Biz de bu yazımızda, firmanın kullanışlı, ferah ve akılcı iç tasarım çözümlerini bir araya getirdik. 

Detaylarla genişleyen alanlar

Küçük ve dar mekanların tasarımında form, yerleşim ve renkler çok önemlidir. Eşyaların formu alanı olduğundan daha küçük gösterebileceği gibi çok daga ferah bir görünüm elde etmenizi de sağlayabilir. Sadece büyük ve ana mobilyalar değil, aksesuar ve yardımcı mobilyalar da şekilleri ile tasarımın görünümüne katkıda bulunurlar. Örneğin bu dar alana yerleşen lavabo ünitesinde aydınlatmalı ayna formu geniş yansıtıcı yüzeyi ile çok daha ferah bir görünüm ortaya koyuyor. Aynanın çerçevesinin ışıklandırma şeklinde düşünülmesi ise oldukça ilgi çekici bir ayrıntı.

Sıradışı bir TV ünitesi

Mobilya ve akrilik tezgah tasarım ve imalatları da yapan Mat Dizayn, her proje için projeye özgü çözümler üretiyor. Bu sıradışı ve ilgi çekici TV ünitesi de bu özel tasarımlardan biri. Alan kullanımı açısından oldukça ilham verici olan bu televizyon ünitesi elektrik anahtarları, priz, telefon ve rafların bulunduğu bir panelden oluşuyor. Panelin altında istendiğinde açılarak çalışma masası olarak kullanılabilecek bir bölme olduğunu da görebiliyoruz. TV ünitesinin çevresi ise, arkasındaki gizli LED ışıklandırmalar ile aydınlatılmış. Sadece konutlar için değil, aynı zamanda ofis ya da otel odaları için de oldukça kullanışlı bir tasarım, değil mi?

Küçük alanlar için özel mobilya tasarımları

Firmanın bir başka akrilik mobilya tasarımı. Bu tasarım aslında sıradan bir mobilya değil, adeta çok fonksiyonlu mobilya tasarımları konusunda ilham verici bir örnek. Seperasyon ünitesi olarak da kullanılan ayna ve lavabo ünitesi bölmeli bir tezgahla tamamlanıyor. Küçük otel odaları ya da 1+0 stüdyo daireler için bu tarz tasarımlar son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Çünkü bu çok fonksiyonlu tasarımlar sayesinde kullanıcıların yaşam kaliteleri de artıyor.

En önemlisi: Yerleşim planı

Kısıtlı alanların tasarımında üç unsurun çok önemli olduğunu söylemiştil: Form, renk ve yerleşim. Yerleşim planı bir evin her açıdan daha kullanışlı ve daha yaşanılır hale gelmesini sağlar. İyi ve doğru bir yerleşim için kullanıcının yaşam tarzına uygun, akıcı ve ferah bir tasarım oluşturulması gerekir. Yalın ve şık bölmelerle mutfaktan oturma odasına, oturma odasından da yemek alanına geçiş yapılan bu harika plan da, akıcı tasarımlara çok başarılı bir örnek.

Ferah bir mutfak

Bu mutfak çok büyük, ferah ve kullanışlı görünüyor değil mi? Böyle görünmesinin nedeni kusursuz tasarımı… Renk seçimindeki kontrast alanı görsel olarak derinleştirirken geniş pencereler çok daha ferah ve aydınlık bir atmosfer yaratıyor. Geniş yüzeyli mutfak adası tasarımı ile sınırlı bir alanda hem mutfaktaki çalışma tezgahını maksimum düzeyde genişletiyor, hem de harika bir yemek masası işlevi görüyor.

Çok fonksiyonlu ve dinamik bir çocuk odası

Çocuk ve genç odaları söz konusu olduğunda alan kullanımı bir kat daha önem kazanıyor. Çünkü çocuk odaları aslında en çok fonksiyona sahip olan yaşam alanlarından biri. Çocuklar için hem çalışma alanı, hem uyku alanı içermesi gereken bu odalar aynı zamanda eğlenceli ve dinamik bir tarza da sahip olmalı. Yatağın yanındaki duvar nişlerinde oluşturulan raflar, boy aynası ve tematik tasarımı ile bu çocuk odası da alan kullanımı açısından oldukça ilham verici.

Her türlü inşaat, dekorasyon ve tadilat projesini başarıyla hayata geçiren Mat Dizayn'ın göz kamaştırıcı ve ilham verici bir başka çalışması için bkz: İstanbul'da bir firmadan ezber bozan bir yatak odası

Bu çok fonksiyonlu alan tasarımlarını nasıl buldunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler