Ticari mekânlar için yeşil alan fikirleri

Homify TR Homify TR
Los Altos İstanbul Kaktüs Bahçesi, Terraqua Design Terraqua Design Kayalı bahçe Taş
Loading admin actions …

Evlerimizin dekorasyonlarına çoğumuz büyük önem veririz. Güncel trendleri takip etmeye, aksesuarlarla evimizi zenginleştirmeye, eşyalarımızı en verimli şekilde düzenlemeye çalışırız. Öte yandan evimizde geçirdiğimiz zaman kadar olmasa da günün önemli bir kısmını da iş yerlerimizde geçiriyoruz. Ancak iş yerlerimize bu kadar önem verdiğimiz söylenemez. Oysa ki çalıştığımız alanlar da geçirilen ciddi zamandan ötürü oldukça önemlidir. Bu yazımızda ofis, mağaza, restoran ve kafeler gibi ticari mekânlarda hem dekorasyona hem de ortam kalitesine pozitif etki edecek yeşil alan fikirlerini sizler için derledik. Bazıları oldukça kapsamlı projeler gerektiren bu fikirlerin kimileri de hemen bugün hayata geçirebileceğiniz kadar basit ve düşük maliyetli. İş yeriniz ve bütçeniz ne olursa olsun siz de irili ufaklı yeşil alanlarla çalışma yerinizi güzelleştirebilir, çalıştığınız süreyi daha keyifli geçirebilirsiniz.

Yaşayan tablolar

Peyzaj mimarlığı ve yeşil alan düzenlemeleri de tıpkı inşaat sektörünün diğer alanları gibi büyük bir hızla gelişiyor. Her gün yeni ürünler ve yeni uygulamalar karşımıza çıkıyor. 10 yıl canlı kalabilen yosunlardan yapılan çeşitli kompozisyonlarla oluşturulan canlı tablolar da bu yeni nesil ürünler arasında yer alıyor. İş yerinizde yeşil alanlar için yeriniz yoksa, boş olan bir ya da birkaç duvarı bu canlı tablolarla süsleyerek ortamın havasını kolayca değiştirebilirsiniz.

Vakti az veya işi çok olanlar için kaktüsler

En zor şartlarda bile yıllarca ayakta kalabilen savaşçı bitkiler olan kaktüsler doğanın bize sunduğu mucizelerden biridir. Çok az bakım gerektirmelerine rağmen harika bir görüntüye sahip olan, üstelik pek çok türü çiçek de açan kaktüsler bahçe bakımına vakit ayıramayacak işletmeler için oldukça iyi bir yeşil alan çözümüdür. Çok küçük alanlarda, çok az miktarda toprakla, içeride veya dışarıda herhangi bir noktada farklı tür kaktüslerden oluşan basit bir peyzajla bakım istemeyen göz alıcı bir küçük bahçe yaratabilirsiniz.

Avlu ve bahçeleri değerlendirin

Giriş katlarda bulunan ofis ve yazıhane gibi pek çok iş yerinin arka tarafında küçük bahçeler bulunur. Çoğu kez yapılan işle alakası olmayan ve bir fayda sağlamayan bu alanlar atıl durumda kalır. Oysa biraz düzenleme ile bu alanlarda mükemmel bahçeler yaratabilirsiniz. Çalışanların ruh haline ve verimliliklerine de olumlu yansıyacak yeşil bir dinlenme alanı yapılan yatırımdan çok daha fazlasını işletmenize kazandıracaktır.

Küçük başlayın

homify Modern Bahçe

Yeşil alanlarla ve bahçe bakımıyla ilgili çok bir fikriniz yoksa bile küçük adımlar atarak işe başlayabilirsiniz. Büyükçe bir ahşap saksı içinde su dışında bakım istemeyen dayanıklı bitkilerden oluşan mini bir peyzaj iş yerinizi renklendirmeye yetecektir.

Duvara monte saksılar

Dikey bahçe trendinin bir ürünü olan duvara monte grup saksılara çok çeşitli bitkiler ekebilirsiniz. Dilerseniz farklı bitkilerden oluşan renkli aranjmanları hazır olarak alarak kolay yoldan bir dikey bahçe sahibi de olabilirsiniz.

Bölümleme için yeşil alanlar

Özellikle kafe, restoran ve mağaza gibi geniş iç mekâna sahip alanlarda farklı bölümler yaratmak için yeşil alanlara yer verebilirsiniz. Bu hem mekânı daha ferah bir hale getirecek, hem bölümler arasında belli bir boşluk ve ferahlık yaratacaktır.

Kapalı alanda mini bir bahçe

restaurant tasarımı ArchSia Modern Havuz cafe, restaurant, tasarım, proje, uygulama projesi, uygulama,,Havuz

Kafenizde üç tarafı dikey bahçeyle çevrili bu tip mini bir salıncaklı bölüm yaratmak aslında hiç de zor değil. Yaratacağı değişim ise inanın sandığınızdan çok daha büyük olacak.

Sarmaşıklar

Bu açık ofiste büyük sütunların etrafına konumlandırılan sarmaşıklar ticari mekânlar için yeşil alanlara oldukça farklı ve bir o kadar da iddialı bir örnek.

Yeşil paneller

Açık ofislerde oldukça geniş bir iç hacmin çeşitli uygulamalarla bölünmesi gerekir. Bu da genellikle cam ya da ahşap paneller yardımıyla yapılır. Basit bir metal konstrüksiyon üzerine düşük bakım gerektiren bir sarmaşık konumlandırarak canlı ve ses yalıtımı konusunda çok etkili bir panel de kullanabilirsiniz.

Koridorlarda mini ağaçlar

Pek çok ticari mekânda koridorlar gibi çeşitli boş alanlar bulunur. Bu alanların tekdüzeliğini saksı içindeki küçük ağaçlarla kırabilirsiniz.

Kapalı mekânda gerçek bir ağaç

Eğer AVM veya restoran gibi yüksek tavanlı bir kapalı mekândan söz ediyorsak, bu kez kapalı alanda gerçek bir ağaca yer vermeniz bile mümkün. Büyüme hızı çok düşük ve yaprak döküntüsü fazla olmayan bir ağaç ticari bir iç mekânda ciddi anlamda fark yaratabilir.

Huzurlu, şık ve konforlu teras ve bahçe fikirleri yazımız da ilginizi çekebilir.

Bu fikirlerden en çok hangisini beğendiniz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler