Daha fazla yaşam alanı için evinizi genişletmenin 8 yolu

Homify TR Homify TR
Tuzla Akfırat Kış Bahçesi Projesi, Yapısan Cephe Sistemleri Yapısan Cephe Sistemleri Modern Kış Bahçesi Aluminyum/Çinko
Loading admin actions …

Bir ev satın aldığımızda, o zamanın yaşam koşullarına uyumlu bir ev olmasına özen gösteririz elbette ancak gelecekte daha büyük yaşam alanlarına, daha çok odaya ihtiyacımız olabilir. Ya da evimizi satın alırken bütçemiz daha kısıtlı olabilir ve zaman içinde maddi durumumuz bize daha büyük ve geniş bir evde yaşama imkanı sunabilir. Eğer siz de artık yaşam alanlarının size yeterli gelmediğini hissediyorsanız ama yaşadığınız evi seviyorsanız ya da taşınmak sizin için pek de cazip bir seçenek değilse, o halde yaşadığınız evin alanlarını genişletecek bazı değişiklikler yapmak isteyebilirsiniz. 

Bir evi genişletmenin pek çok farklı yolu var. Bu yollardan bazıları masraflı ve zahmetli olsa da eğer yaşadığınız evden vazgeçmek istemiyorsanız bu zahmete ve zamana değer. İşte evinize daha fazla yaşam alanı katmanın 8 farklı yolu…  

1- Odaları birleştirin

Eğer bir apartman dairesinde yaşıyorsanız evinize yeni bir oda eklemek, kat çıkmak ya da eklenti inşa ettirmek elbette seçenekleriniz arasında olamaz. Ancak bu mevzut yaşam alanlarınızı daha geniş ve ferah hale getiremeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Bazı odalarda yer alan duvarları yıktırarak evinizin küçük alanlarını daha geniş ve ferah hale getiren yeni tasarımlar yaratabilirsiniz. Ancak bu tadilat işlemi için mutlaka alanında uzman bir iç mimar ile çalışmalısınız çünkü yıktıracağınız duvarın taşıyıcı duvar olmaması ve duvar yıktırma işleminin oldukça büyük bir titizlikle gerçekleştirilmesi gerekir.

2- Tavan arasını değerlendirin

Özellikle müstakil evlerde ya da apartmanların çatı katı katı dairelerinde tavan arasında bir boşluk bulunur ve bu boşluk çoğunlukla atıl bir depo alanı olarak işlev görür. Oysa özenli bir tasarım ve tadilatla tavan arasını muhteşem bir odaya çevirebilirsiniz. Eğer tavan arasında pencere yoksa tadilat bütçenizi biraz daha arttırarak bu odaya çatı pencereleri ekletebilirsiniz. Böylece hem şık hem de ferah ve havadar bir odaya sahip olabilirsiniz.

3- Çok fonksiyonlu dekorasyonlar

Eğer tadilat yaptırmayı düşünmüyorsanız o halde dekorasyonunuzu yenileyerek de daha geniş ve kullanışlı yaşam alanları ortaya çıkarabilirsiniz. Odaları tasarlarken tek bir fonksiyonu düşünmek yerine çok kullanım amacına sahip yaşam alanları oluşturmayı hedefleyin. Örneğin çalışma odanız aynı zamanda şık dolaplarla bir giyinme odası olabilir.

4- Eklenti kış bahçeleri

Müstakil bir evde yaşıyorsanız ve bahçeniz varsa çok şanslısınız çünkü bahçenize eklenti yaşam alanları yaptırabilirsiniz. Bugün artık oldukça pratik şekilde inşa edilebilen bu ek kış bahçeleri dört mevsim kullanımı için ideal odalar oluşturuyor.

5- Balkon kapatma

Apartmanda yaşıyorsanız ve bir balkon alanınız varsa bu alanı da tıpkı bir iç yaşam alanı gibi değerlendirmek elbette mümkün. Birbirinden farklı balkon kapatma uyguları ile balkonunuzu ikinci bir oturma odasına dönüştürebilir ve keyifli bir ek yaşam alanı sağlayabilirsiniz.

6- Balkonu odaya katma

Balkon kapatma uygulamalarında genellikle açık balkonlar cam veya pvc sistemlerle yaz kış kullanıma uygun hale getiriyor. Ancak bir diğer seçenek de balkonu tamamen odaya katarak yepyeni bir alan oluşturmak. Bu elbette balkon kapatma uygulamalarına göre daha masraflı ve zor bir işlem ancak özellikle mutfak alanını genişletmek isteyenler için çok kullanışlı. Çünkü oturma odalarına bağlı olan balkonların aksine mutfağa bağlı olan balkonlar genellikle daha az kullanılıyor. Bu balkonu tamamen içeriye dahil etmek mutfağı genişletmek için oldukça şık bir çözüm olacaktır.

7- Kat çıkma

Gerçekten büyük bir değişiklik ihtiyacı hissediyorsanız ve yaşadığınız evin kat çıkma izni varsa evinize ikinci ya da üçüncü katı planlaması için bir mimarla anlaşabilirsiniz. Elbette bu oldukça masraflı ve uzun bir süreç olacaktır ancak yine de yeni bir satın almaktan daha ekonomik olabilir.

8- Bahçeye ek bina

Bahçenize bir ek bina yaptırmaya ne dersiniz? Elbette bina derken kapsamlı bir ev inşaatından bahsetmiyoruz. Şık bir bahçe kulübesi ya da geniş bir kış bahçesi evdeki yaşam alanlarınıza harika bir katkı sağlayacaktır.

(Bu örnekteki harika kış bahçesini ve peyzaj tasarımını daha ayrıntılı görmek isterseniz bkz: İzmir'de etkileyici bir bahçe düzenlemesi)

Bu fikirleri faydalı buldunuz mu?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler