Tek duvar mutfaklar: Kullanışlı, şık ve ilham veren 9 örnek tasarım

Homify TR Homify TR
NURİ YELKOVAN EVİ, Mimoza Mimarlık Mimoza Mimarlık Klasik Mutfak
Loading admin actions …

Mutfak tasarımlarının olmazsa olmazı elbette fonksiyonelliktir. Mutfaklar evlerimizin en aktif olarak kullanılan ve farklı işlevlerin yerine getirildiği yaşam alanları. Dolayısıyla mutfak ünitelerinin de belli başlı fonksiyonları bünyelerinde barındırmaları şart. İşte bu yüzden, mutfak üniteleri, yani mutfak tezgah ve dolapları olabildiğince geniş alana yayılarak tasarlanır. 

Gelgelelim, bazı evlerde L mutfak ya da karşılıklı iki duvara yayılabilecek bir mutfak dizaynı mümkün olmayabilir. Eğer küçük bir mutfağınız varsa, ya da salona dahil açık mutfak planı olan bir dairede yaşıyorsanız, o halde tek duvarla sınırlı bir mutfak planına ihtiyaç duyarsınız. Bu ilk bakışta mutfağınızın geniş mutfaklardan daha kullanışsız olacağı gibi gelse de, aslında bu doğru değil. Mutfak planlayıcıları bugün gelişen üretim teknolojileri ve tasarım becerileri ile küçük ve tek duvar mutfaklar için de çok kullanışlı ve harika görünen mutfak üniteleri tasarlıyorlar. Biz de bu yazımızda tek duvar mutfak tasarımlarını derledik. 

1- Tavana kadar uzanan üst dolaplar

Tek duvar mutfak planları aslında çoğunlukla dar ve uzun mutfaklarda gerekli oluyor. Mutfak dar olduğu için L şeklinde ya da karşılıklı bir yerleşim mümkün olmuyor. İşte bu gibi durumlarda önemli olan tek duvarı olabildiğince verimli değerlendirecek bir mutfak ünitesi tercih etmek. Bu örnekte bunun oldukça başarılı bir uygulamasını görebiliyoruz. Üst dolaplar geniş ve tavana kadar uzanıyor; çoğu standart hazır mutfak modellerinde üst dolapların üzerinde boşluk kalır. Bu da aslında mutfakta atıl bir alan demek. Oysa tavana kadar uzanan dolaplar duvar yüzeyinin her santimetresini depolama alanına dönüştürüyor. 

2- Çift renkli dolaplar

Tek duvar mutfaklarda genellikle alan dar olduğu için görsel olarak da derinlik yaratacak ve odayı olduğundan daha geniş gösterecek tercihler yapılmalı. Çift renkli mutfak dolapları bu açıdan oldukça popüler çünkü alt dolapların daha koyu, üst dolapların ise açık renklerde tasarlanması mutfak alanında görsel olarak geniş ve ferah bir görünüm ortaya koyuyor. 

3- Kahvaltı masası ile

Uzun ve ince mutfak tasarımlarında tek duvar mutfak ünitelerinin en önemli avantajı da yemek alanı için diğer duvarı kullanabilmeniz. Bu örnekte oldukça dar bir alanda bile ferah ve kullanışlı bir mutfak tasarımı görüyoruz. Tek duvardaki altın sarısı ve beyaz kombinasyonlu şık mutfak dolaplarına karşı duvara monte edilmiş ince uzun kahvaltı masası eşlik ediyor. 

4- Işıklandırma ve renk seçimi

Eğer küçük ve dar bir mutfağınız varsa ve tek duvar mutfak ünitesi kullanacaksanız, aydınlatma ve renk seçimi mekanın geniş ve ferah görünmesi için çok önemli. Beyaz her zaman küçük mutfaklarda ferah ve geniş gösteren bir renk. Bu örnekteki gibi ayrıntılı ışıklandırma sistemleri ile küçük mutfaklar harika bir iç açıcılığa kavuşabiliyor. Ayrıca malzeme olarak da lake gibi parlak görünen dolap modellerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. 

5- Seperatörlü tek duvar mutfak tasarımı

Bu örnekte ise oldukça farklı ve göz alıcı bir tek duvar mutfak tasarımı var. Salondan mutfağa geçişte hem açık hem de cam seperatör ile ayrılan bir dizayn ile oldukça kullanışlı ve şık bir atmosfer oluşturulmuş. 

6- Yerleşim

Tek duvar mutfaklarda tasarım ya da hazır mutfak ünitesinin seçilmesi esnasında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur lavabo ve ocağın konumu olmalı. Bu konum sizin kullanım alışkanlıklarınıza göre değişebilir. Örneğin lavabonun mu yoksa ocağın mı sağ tarafta olacağı, hem kullanımınıza hem de buzdolabının ve pencerenin konumuna göre şekillenecektir. Elbette eğer yeterli alan varsa, lavabo ve ocak arasında biraz boşluk olması da kullanımı kolaylaştıracaktır. 

7- Fonksiyonel tasarım

Modern, şık ve kullanışlı bir tek duvar mutfak ünitesi tasarımı. Siyah aspiratör, pirinç kulplar ve yumuşak nötr renkli dolaplar muhteşem bir atmosfer oluştururken yuvarlak yemek masası ile oldukça ferah ve fonksiyonel bir alan yaratılmış. 

8- Kontrast ile görsel derinlik

Bu mutfak tasarımında ise beyaz mutfak dolaplarına eşlik eden siyah mutfak mozaikleri ile mükemmel bir kontrast yaratılmış.

9- Country stil

Country tarzı mutfaklar son yıllarda tüm dünyada en popüler mutfak modellerini oluşturuyor. Country tarzında tasarlanmış bu tek duvar mutfak ünitesi de hem kullanışlı, hem de benzersiz detaylarıyla öne çıkıyor.

Bu tarz mutfak tasarımlarını beğeniyorsanız Country tarzı mutfak nedir: 25 örnek fotoğraf başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Bu örnek mutfak dekorasyonlarından sizce en güzeli hangisi?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler