Musluk seçimi: Mutfak ve Banyolarınız için En Kullanışlı ve Şık Musluk Modelleri

Homify TR Homify TR
Tezgahlar, Fİ DİZAYN Mermer, Granit, Quars Satış ve Uygulama Fİ DİZAYN Mermer, Granit, Quars Satış ve Uygulama Modern Mutfak
Loading admin actions …

Mutfak ve banyoların tasarım ya da tadilat süreçleri oldukça stresli olabilir çünkü bu süreçte temel olarak kısa sürede alınması gereken çok sayıda önemli karar vardır. Ancak, herhangi bu kararları vermeden önce mevcut seçenek alternatifleri hakkında bilgi edinirseniz bu işlerin daha sorunsuz yürümesini sağlayabilir. Sonuçlar da daha iyi olacaktır. 

Doğru mutfak ve banyo lavabosu ve musluğu seçimi de bu süreçte verilmesi gereken en önemli kararlardan biri. Bu yazımızda sizlerle farklı tipteki banyo ve mutfak musluk modellerini inceleyecek ve bu konuda karar verirken göz önünde bulundurmamız gereken bazı ipuçları ve püf noktalarını değerlendireceğiz. Çünkü mutfak ve banyo musluk tercihimizi yaparken stilden ziyade bu armatürlerin işlevsel yönlerine de dikkat etmemiz gerekiyor.

Mutfak musluk modelleri arasından seçim yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Önce mutfaklardan başlayalım. Mutfak musluk modellerine göz atarken pek çok seçenek arasından bir karara varmadan önce cevap verilmesi gereken ilk soru, mutfak lavabo alanının nasıl kullanılacağı olmalı. Bununla da aslında şunu demek istiyoruz: Mutfak lavabonuzu ne sıklıkta bulaşıkları elle yıkamak için kullanacaksınız? Çoğunlukla lavaboda bulaşık biriktirir misiniz? Lavabo alanını yalnızca bulaşıkları makineye aktarmak için mi kullanıyorsunuz? Mutfağınız kaç kişi tarafından ve kadar yoğun bir trafikle kullanılıyor? Lavabo tercihinizi yaparken meyve ve sebzelerin yıkanması için ayrı bölmesi olan bir model mi seçtiniz? Tüm bu soruların cevapları, mutfak musluğu seçerken de bakmanız gereken modelleri eleyecek ve sınırlandıracaktır. 

- Lavabo boyutu

Lavabonun boyutu da elbette dikkate almanız gereken bir başka konu. Lavabonuz çok büyük değilse ona uygun boyutta, tezgaha ve etrafa su sıçratmayacak alçak ve küçük batarya modelleri tercih etmelisiniz. Ancak geniş ve çok fonksiyonlu bir lavabo tercihi yaptıysanız o halde bu örnekte gördüğünüz gibi hareket edebilen, uzayıp kısalarak lavabonun farklı alanlarına rahatlıkla ulaşabilen kullanışlı musluk çeşitleri arasından bir seçim yapabilirsiniz. 

- Orantı ve fonksiyon

Lavabonuz büyükse ve küçük ve hareketsiz bir musluk modeli tercih ederseniz bu da hem stil olarak uyumsuz bir görünüm yaratır hem de lavabonuzu temizlerken suyun her köşeye rahatlıkla ulaşmasını engeller. Dolayısıyla hijyen açısından da lavabonuzun büyüklüğü ile orantılı bir musluk modeli tercih etmeniz gerekiyor. 

- Musluğun kullanım özellikleri

Musluğun başlığı da mutfak ve banyo armatürü seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri. Eğer sebze ve meyve yıkamak için farklı seçenekleri olan çok fonksiyonlu musluklar tercih ederseniz yemek yapma süreciniz çok daha kolay ve konforlu olacaktır. Bugün bu açıdan pek çok farklı seçeneğe sahip musluk modelleri üretiliyor. Duşlu, tazyikli ve normal su akıtma seçenekleri ile çok fonksiyonlu musluk modelleri oldukça konforlu bir kullanım deneyimi sunuyor. 

- Uzun ömürlülük

Bir musluğun dayanıklılığı, valfler için kullanılan malzemeye bağlıdır. Bilyeli, kartuşlu ve seramik diskli vanaların kullanıldığı çeşitli tiplerde armatürler vardır ancak en dayanıklısı seramik disk vanalı ve masif pirinç taban malzemeli armatürlerdir. 

- Montaj yöntemi

Mutfak bataryaları, mevcut alana ve lavabo tarzına bağlı olarak lavaboya, tezgah üzerine veya duvara monte edilebilir. Bu da aslında tesisat sisteminin nasıl inşa edildiğine ve tezgah seçiminize göre değişebilen alternatifler yaratıyor. Mutfak musluklarının monte edildikleri yerler kendine göre avantajlara ve dezavantajlara sahiptir. Lavaboya monte musluklar genellikle en bütçe dostu olan modellerdir ve musluklarda değişiklik yapmak, lavabonun görünümünü güncellemenin en kolay yoludur. Bu, özellikle kiralık evlerin mutfaklarının kişiselleştirilmesi söz konusu olduğunda oldukça büyük bir önem taşıyor. Bununla birlikte, bu muslukların tasarımı, lavaboya yerleştirilen deliklerin sayısı ile sınırlıdır. Tezgaha monte edilebilen armatürler, lavabonun arkasına veya lavabonun yanına monte edilebilir. Bu musluklar mutfağa düzgün ve kusursuz bir görünüm kazandırır ancak tezgahta yer kaplar. Duvara monte mutfak bataryaları, tüm lavabo stillerine uygundur ancak çok dikkatli bir şekilde kurulmaları gerekir. Duvara montaj, aynı zamanda tesisat sisteminin de buna göre dizayn edilmiş olmasını gerektirir. Gelen su borusu, duvarın içinden geçmeli ve daha yüksekte bitmelidir. 

Banyo musluğu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Banyo armatürü ya da banyo bataryası olarak da anılan banyo musluk modelleri, evlerimizde gün içinde pek çok kez kullandığımız tasarım ürünlerinin başında geliyor. Bu nedenle banyo musluk modeline karar verirken de mutfak musluğu kadar özenli davranmak gerekiyor. Bugün banyo aksesuarları üreten profesyonel firmalar pek çok farklı model, malzeme ve işlevde banyo musluğu imal ediyorlar. Peki banyo musluğu seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir? 

- Malzeme kalitesi

Tıpkı mutfak musluklarında olduğu gibi, banyolarda kullanacağımız bir musluk satın alırken de yalnızca stiline ve estetik özelliklerine değil, kullanışlı ve uzun ömürlü olmasına da dikkat etmemiz lazım. Malzeme kalitesi yüksek olmayan bir musluk kısa sürede bize, damlatma, tazyiğin yeterli olmaması gibi gündelik yaşantımızı aksatacak sorunlar çıkarabilir. Bunun yanı sıra, bunlar sık kullanılan ürünler olduğu için görüntü olarak da hızlı yıpranır ve kaplamaları dökülüp paslanabilir. Bunu hiçbirimiz istemeyiz değil mi? O halde kaliteli malzemelerden üretilmiş banyo musluklarına yatırım yapmak oldukça iyi ve mantıklı bir seçim olacaktır diyebiliriz. 

- Sağlıklı materyal

Banyo musluklarının kalitesini belirleyen en önemli faktör, insan sağlığına zarar vermeyen, içinden geçen suya karışmayan ve yıllar içinde kronik metal zehirlenmesine yol açmayan malzemeler kullanılarak üretilmiş olmalarıdır.

- Montaj tipi

Banyo muslukları da montaj biçimlerine göre tıpkı mutfak musluk modelleri gibi üç kategoriye ayrılır: Banyo tezgahına monte edilen musluklar, duvara monte musluklar ve banyo lavabosuna entegre musluklar. Bu musluk modelleri arasından tesisat ve banyo ünitesi modeli seçiminize uygun olanı tercih etmeniz ve model alternatifleriniz de buna göre değerlendirmeniz gerekir. 

- Lavabo ile musluk arasındaki mesafe

Banyo musluk tipleri ile ilgili en önemli şeylerden biri lavabo ile musluk arasındaki mesafedir. Yüksekliğin gereğinden fazla ya da az olması kullanıcı deneyimini doğrudan olumsuz olarak etkileyen faktörlerden biri. Yüksek bir musluk su sıçramasına sebep olurken gereğinden alçak bir musluk modeli ise hem konforsuz bir kullanım sağlar hem de ellerinizi yıkarken lavabo ile temas etmesine neden olabilir. Bu yüzden hijyen ve konfor açısından ne çok yüksekte ne de çok alçakta bir musluk tercih etmelisiniz. Montaj yapılırken bu faktör özellikle dikkate alınmalı. 

- Sıcak ve soğuk su bağlantıları

Evlerde en çok karşılaştığımız musluk sorunlarından biri de sıcak ve su girişlerinin yanlış bağlanması oluyor. Bu kullanıldıkça alışılan bir sorun olsa da yine de oldukça sevimsiz bir özellik sayılabilir. Dolayısıyla mutfak tasarımı ya da tadilatı yapılırken özellikle dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de pek tabii ki sıcak ve soğuk su bağlantılarının banyo veya musluk armatürü ile uyumlu şekilde ve doğru yapılması. 

Farklı estetik stillerde musluk çeşitleri

Estetik stil açısından da bugün pek çok farklı banyo ve mutfak musluğu modeli bulunuyor. Tüm bu işlevsel ve birincil özellikleri düşünüp karar verdikten ve buna göre bütçenizi belirledikten sonra estetik açıdan da tarzınıza ve banyo ve mutfak dekorasyonunuza uyum sağlayacak bir seçenek alternatifi arayabilirsiniz. 

Renk alternatifleri

Örneğin bugün pek çok farklı renk ve malzemede üretilen musluk modelleri bulmak mümkün. Bakır renkli, altın ışıltılı, gri ve siyah modeller bugün farklı musluklar arayanlar için en öne çıkan seçenekler. Bu örnekte de siyah bir musluk ile dizayn edilmiş bir dekorasyon görüyoruz. 

Tezgah ve armatür uyumu

Mutfaklarınız için musluk seçiminde önemli faktörlerden birinin de tezgahla uyum olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bu açıdan 9 başlıkta mutfak tezgahı karşılaştırması başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

Siz mutfak ve banyonuzda nasıl bir musluk modeli kullanıyosunuz?

Ev projenizle ilgili yardıma mı ihtiyacınız var?
Bizimle temasa geçin!

Öne çıkan makaleler